بخشی از مقاله
خلاصه مقاله :
مقدمه : چرخش کولون پشتی چپ بعنوان چرخش کولون حول محور مزانتر آن تعریف شده است ودر همه سنین در اسبها دیده میشود. در این بیماري به طور معمول یک شروع حاد با علائم خفیف تا درد شدید وجود دارد .
هدف: این مقاله گزارشی است از تشخیص یک مورد ولولوس کولون پشتی چپ به علت ناهنجاریهاي متعدد مزانتر.
روش کار: یک راس اسب نریان اخته 17 ساله جهت درمان زخم ناحیه متاکارپ همراه با اتساع شدید شکم و کولیک حاد به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه تهران ارجاع داده شد.این اسب به مدت 1 ماه تحت درمان قرار گرفت، و بیوپسی تهیه شده از ناحیه زخم نشان از بهبودي دام داشت. متأسفانه، قبل از ترخیص علائم کولیک شدید ظاهر گردید. از طریق توش رکتال اتساع کولون بزرگ مشخص گردید و یک جراحی لاپاراتومی اکتشافی انجام شد که یک ولولوس کامل کلون صعودي با ناهنجاریهاي متعدد مزانتر با علت ناشناخته تشخیص داده شد و دام به طور ناگهانی تلف شد.
نتایج و بحث: تغییرات پاتولوژیک مشاهده شده در این مطالعه به وضوح منعکس کننده این است که این تغییرات به دنبال ولولوس کولون رخ داده اند و میتوانند به عنوان یک مرجع جهت کاهش آسیب روده بکار گرفته شوند. نتایج مطالعه حاضر میتواند براي تهیه یک ارزیابی علمی از پیش آگهی در مدیریت پیش از عمل، حین عمل و پس از عمل جراحی اسب با ولولوس کولون بزرگ مورد استفاده قرار گیرد .
مقدمه :
کولون بزرگ در اسب در حدود 3 تا 4.5 متر طول دارد و از قسمت هاي شکمی و پشتی تشکیل شده است . این قسمت از روده ها از منفذ سکومی – کولونی آغاز شده و تا کولون عرضی امتداد می یابند . کولون بزرگ به شکل حرف U از طریق قسمت هاي شکمی و پشتی سمت راست به دیواره ي پشتی شکم متصل می شود . قطر دهانه ي دیواره ي کولون بزرگ متغیر است . کم ترین آن مربوط به خم لگنی که بین قسمت هاي پشتی و شکمی سمت چپ قرار می گیرد .
قطر کولون پشتی سمت چپ پیش از تبدیل شدن به کولون عرضی کاهش می یابد . این نواحی باریک تر نسبت به انسداد بوسیله اجسام خارجی مستعد تر می باشند . پیچ خوردگی کولون بزرگ یکی از علل شایع کولیک در اسب بوده و میزان مرگ و میر ناشی از آن بالا می باشد و حتی برش آن ناحیه نیز نمی تواند به حیوان کمک کند . از آنجا که بیشتر اسب هایی که از بیماري هاي معده اي - روده اي رنج می برند ، بوسیله ي ضد التهاب هاي غیر استروئیدي مانند فلونکسین مگلومین - flunixinmeglumine - درمان می یابند ، این داروها براي مخاط روده ها می توانند سمی باشند. پیچ خوردگی کولون یکی از شدید ترین درد هاي ناحیه ي شکمی است . موارد گزارش شده ي رهایی از مرگ در این موارد پائین و به طور میانگین 35 تا % 65 می باشد .
تغییراتی بافتی موجود در خمیدگی لگنی به طور یکنواخت در تمامی طول بافت روده اي که در گیر این پیچ خوردگی باشد مشاهده می گردد . کولیک بوسیله دامپزشکان تشخیص داده می شود و یک بررسی ملی نشان داد که علت بسیاري از مرگ و میر ها می باشد . فشردگی و پیچ خوردگی کولون در 11 تا 27 درصد از موارد جراحی مشاهده شد . در 34 تا % 65 موارد نیز که برش ناحیه ي پیچیده صورت نگیرد ، مرگ حیوان را به دنبال دارد . معمولا در پیچ خوردگی - volvulus - روده ها به دور مزانتر می پیچند . ما در این مطالعه بررسی تاریخچه اي ، حالت فیزیکی ، علائم ظاهري را در حیوانی که در نهایت به این دلایل می میرد ، ارائه می دهیم .
تاریخچه و علائم:
در مهر 91، نریان 17 ساله اي به کلینیک دامپزشکی دانشکده دامپزشکی تهران ارجاع داده شد ، که دام از زخم هاي موجود در ناحیه قلم دست ، نفخ شکم و کولیک شدید رنج می برد . پس از یک ماه مراقبت کامل ، حیوان پیش از ترخیص دچار مرگ ناگهانی شد . کولون بزرگ متسع شده از طریق رکتوم قابل لمس بود و در برش لاپاراتومی نیز مشاهده شد . میزان زیادي ترشحات قرمز رنگ و بد بو که از روده ي سوراخ شده بیرون آمده بود در محوطه ي شکمی مشاهده شد . عروق معده و روده متورم بود . جابجایی کولون پشتی سمت چپ نیز قابل مشاهده بود . موکوز روده تیره و علائم انفارکتوس را نشان می داد . کولون بزرگ 360 درجه به دور مزانتر چرخیده بود . اتصال مزانتریک کولون پشتی سمت چپ به دیواره ي پشتی شکم به شکل غیر معمولی بلند شده بود .
ناهنجاري مزانتریک به مزو کولون کولون عرضی و کولون کوچک کشیده شده بود و این قسمت ها کاملا قابل حرکت بوده و از محوطه ي شکمی به راحتی بیرون می آمدند . عروق روده هاي کوچک و بزرگ علائمی از قبیل جمع شدگی را نشان داده و غدد لنفاوي ادماتوز داشتند . لیگامنت سکومی – کولونی نیز بسیار باریک شده و به تنها کمتر از یک پنجم از طول سکوم اتصال دارد . هم چنین لیگامنت ایلئو می – کولونی ileo-caecal ligament -
- از حد طبیعی خود کوچک تر بود . اتصالات سکوم به دیواره ي حفره ي شکمی طبیعی بود و این عضو در حول محور طولی خود چرخشی را نشان نمی داد .مزانتر کولونی متصل به کولون صعودي ادماتوز را نشان می داد .
علائم هیستوپاتولوژیک : در کولون ، عضلات دیواره ي کولون علائم خونریزي منتشر ، انفارکتوس و نکروز را نشان می دادند . قلب علائم پر خونی داشت و کلیه به صورت گرانولار و نکروزه بود . در مخاط روده نیز آنتریت همراه با زخم و خونریزي هاي پراکنده دیده شد . علت مرگ دام نیز به دلیل وجود پیچ خوردگی روده ها ، ایسکمی بافتی ، کاهش اکسیژن رسانی به بافت ها ، و در نهایت شوك سپتیک تشخیص داده شد