بخشی از مقاله
چکیده
بیداری اسلامی جنبشی اجتماعی، فکری و سیاسی در جهان اسلام است که در دو قرن گذشته در جهان اسلام شکلگرفته و بالنده شده است و هدف آن احیای هویت، ارزش ها و احکام اسلامی در جامعه و مبارزه با استعمار، استبداد، بیعدالتی و ظلم و کفر و نقد نظام غیردینی و ناعادلانه جهانی است. رهبر معظم انقلاب این دوره را قرن فریاد از مرحله بیدار کردن مسلمانان میدانند که با وقوع انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی - ره - فصل تازه ای از مسیر بیداری اسلامی شکل گرفت و در منطقه تحولی گفتمانی را در زمانه خود ایجاد کرد و باعث الهامبخشی به عده کثیری از مسلمانان جهان شد؛ و اگرچه شیعه و فرقهگرایانه بود ولی از نخستین روزهای انقلاب؛ آگاهانه تصوری جهانشمول از خود ارائه داد.
حمایت از مستضعفین جهان و ایستادگی در مقابل استبداد و استکبار از عناصر تشکل دهنده گفتمان انقلاب اسلامی ایران بود در این سالها که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد 93 - سال - انواع آسیب ها و خطرات در برابر بیداری اسلامی وجود داشته که لازم است با پیروی از بیانات مقام معظم رهبری بهعنوان رهبر جهان اسلام، توجه لازم به آن ها داشته باشیم تا بهگونه ای بتوانیم از خون شهدای عزیزمان که در این راه ریخته شد پاسداری کنیم و راه آنان را ادامه دهیم و در این زمینه ضعف ها و مشکلات بر سر راه را مرتفع سازیم. به همین منظور با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب درزمینهٔ سعی شده است بهصورت خلاصه به این آسیب ها اشاره شود و پیشنهاد هایی برای جبران ضعف ها ارائه شود.
مقدمه
«فمن یکفر بالطاغوت و یؤمن بالله فقد استمسک بالعروة الوثقی - » بقره - 652/ بیداری اسلامی حرکتی اجتماعی است که ملت های مختلف مسلمان میتوانند با کفر به طاغوت و ایمان به خداوند و چنگ زدن به اسلام ناب محمدی و در پرتو آن به نحوی به بازسازی شخصیت و هویت عزتمندانه خود بپردازند.
ریشه های بیداری اسلامی را باید در اندیشه ها و عمل بزرگانی چون میرزای شیرازی، آیتالله مدرس، سید جمالالدین، محمد عبده و بسیاری دیگر در قرن گذشته بررسی کرد. درواقع قرن گذشته قرن بیدارگری ملت اسلام با فریاد بیدارگران اسلام بود که بهتدریج حلقه هایی از خواص بیدار شکل گرفتند و برخی اقدامات مردمی مانند نهضت تنباکو در ایران، مشروطیت، جریان های اسلامخواهی در هند و شمال آفریقا و ... روی داد.
رهبر معظم انقلاب این دوره را قرن فریاد از مرحله بیدار کردن مسلمانان میدانند که با وقوع انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی - ره - فصل تازه ای از مسیر بیداری اسلامی شکل گرفت.
شخصیت امام خمینی - ره - و انقلاب مردم ایران علیه استکبار خارجی و استبداد داخلی و پسازآن تشکیل نظام جمهوری اسلامی، نمونه ای عملی از توانمندی امت اسلام را به مسلمانان نشان داد و درحرکت ملتهای مسلمان روح تازه ای ایجاد کرد.
بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی - ره - معتقد بود: «باید همانطور که ایران قیام کرد و دماغ مستکبرین را به خاک مالید، تمام ملت ها قیام کنند و این فساد را به زبالهدان ها بریزند.«1»ما این نهضت را یک نهضت ایرانی نمیدانیم، بلکه نهضت اسلامی و نهضت مستضعفین در مقابل مستکبرین است.« 6»ای مستضعفان جهان! بهپاخیزید و خود را از چنگال دشمنان بشر نجات دهید؛ بیش از این زیر بار ظلم نروید که خدا با مظلومان است.9»
رهبر معظم انقلاب نیز این دوره را دوره تجربه و عملکرد از بیداری اسلامی میدانند.4
بیداری اسلامی در پی خیزش مردمی در سال ٢1٢6 در تونس آغازشده و از شمال آفریقا به دیگر کشور های عرب بهویژه منطقه خاورمیانه و برخی کشورهای حاشیۀ خلیجفارس تسری یافت، بهطوریکه پس از تونس، لیبی، مصر، در شمال آفریقا، سوریه در خاورمیانه مردم عربستان، بحرین و یمن نیز در حاشیه خلیجفارس به دنبال دموکراسی خواهی و مردمسالاری علیه حکومتهای دیکتاتوری در کشورهای مذکور قیام کرده و خواستار مشارکت سیاسی و مردمی در تعیین سرنوشت خود شده اند.