بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

نقش تغذیه در شکستگی ها

اسلاید 2 :

نقش تغذیه در جوشخوردن شکستگیها

این سؤال برای خیلیها مطرح است، زمانی که افراد بر اثر حادثهای دچار شکستگی در عضوی از بدن خود میشوند تغذیه چه تأثیری در بهبود وضعیت آنها میتواند داشته باشد.
سالها طول میکشد تا یک شکستگی کاملاً جوش بخورد اما عوامل زیادی در جوش خوردن شکستگیها مانند سن بیمار، نوع استخوان شکسته شده، شدت نیرویی که به استخوان وارد شده و آن را شکسته است، صدمه نسج نرم همراه، باز یا بسته بودن شکستگی، وجود عفونت، بیماریهای زمینهای، تغذیه و داروهای مختلف نقش دارند.

اسلاید 3 :

یک انسان بالغ با فعالیت فیزیکی متوسط روزانه به 2500 کالری نیاز دارد که از طریق تغذیه تأمین میشود، همین انسان در صورتی که دچار چند شکستگی شود میزان کالری مورد نیاز وی به 6 هزار کالری افزایش خواهد یافت که باید آن را از طریق تغذیه تأمین کرد.

اسلاید 4 :

پروتئینها
مهمترین ماده غذایی برای تأمین کالری پروتئینها هستند. مصرف کم پروتئینها باعث میشود که شکستگی ضعیف جوش بخورد و مدت جوش خوردن نیز طولانی شود.
پروتئینها باعث افزایش جذب کلسیم از روده و نیز افزایش نشستن کلسیم روی استخوان میشوند.
یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده پروتئینها در این مورد لیزین نام دارد که در شیر کم چرب، ماهی، سویا و مخمرها وجود دارد.
بهتر است منبع تأمینکننده پروتئینها گیاهی باشد چون پروتئینهای حیوانی مانند گوشت قرمز باعث برداشت کلسیم از استخوان و دفع آن از کلیهها میشوند. پروتئینهای گیاهی را که به این منظور میشود استفاده کرد در غلات، لوبیا و سبزیجات به مقدار زیادی وجود دارند.

اسلاید 5 :

مواد معدنی
مهمترین مواد معدنی استخوان کلسیم و فسفر هستند، که به خصوص کلسیم در مواد غذائی زیر به مقدار زیادی وجود دارد. ماست کم چرب (هر لیوان ماست حدود 350 میلی گرم کلسیم دارد)، ساردین، سبزیجات سبز، اسفناج، بادام، پرتقال (هر عدد پرتقال متوسط حدود 50 میلی گرم کلسیم دارد)، سویا و بادام زمینی. بنابراین خوردن این مواد در جوش خوردن شکستگیها مفید است.
مواد معدنی دیگری که مانند روی، مس، سیلیکون و منیزیم باعث تحریک جوش خوردگی میشوند.
روی ساخته شدن کال (جوشگاه شکستگی) کمک میکند و همچنین کمککننده تولید پروتئینهای استخوان ساز است.
مس تشکیل بافت همبند استخوان کمک میکند.
سیلیکون نیز به تشکیل بافت همبند استخوان و افزایش جذب کلسیم از روده کمک میکند.
وجود منیزیوم برای متابولیسم کلسیم لازم است.

اسلاید 6 :

ویتامین ها
ویتامینهای E، B6، K، D و C در تشکیل جوشگاه شکستگی و در سرعت جوش خوردن شکستگی نقش مهمی دارند.
ویتامین C: کمککننده در تشکیل بافت همبند استخوان و ضد مواد اکسیدانت که مانع جوش خوردن است.
ویتامین D: تنظیمکننده جذب کلسیم موادغذایی در روده است (15 دقیقه تابش آفتاب به پوست بدن در روز تمام احتیاجات ویتامین D بدن را تأمین میکند، البته تابش آفتاب نباید از پشت شیشه باشد).
ویتامین K: باعث نشستن کلسیم روی استخوان و سبب کاهش دفع کلسیم از ادرار میشود.
از طرف دیگر استخوانسازی را تحریک کرده، مانع پوکی استخوان است.
ویتامین B6: تنظیم کننده اثرات ویتامین K روی استخوان است.
ویتامین E: ضد اکسیدانتهای آزاد که اثر تخریبی روی استخوان دارند است.

اسلاید 7 :

بعضی از موادغذایی باعث افزایش دفع کلسیم از ادرار میشود، در نتیجه روی استخوان اثر تخریبی داشته و جوش خوردن را به تأخیر میاندازند. این مواد عبارت اند از:
کافئین (قهوه، نوشابه)
گوشت قرمز
مشروبات الکلی
شکر (شیرینی، نوشابه)، مصرف بیش از حد شکر مانع جذب پروتئینها و سایر مواد غذایی از روده میشود

اسلاید 8 :

به چه اندازه باید کالری مصرف کنیم؟
معمولا مردم موقعی که فعالیتی ندارند نگران افزایش وزن خود میشوند. گرچه فعلا به علت شکستگی و کم تحرکی متعاقب آن سطح فعالیت های بدنی شما کم شده است ولی بدن شما انرژی بیشتری مصرف میکند. این انرژی بیشتر صرف ترمیم شکستگی و آسیب های بافتی میشود. هرچه شدت و وسعت آسیب و شکستگی بیشتر باشد بدن شما به انرژی بیشتری برای ترمیم آن نیاز دارد.

اسلاید 9 :

حرکت دادن مرتب مفاصل بدن و تقویت عضلات اطراف استخوان ها تاثیر مهمی در زودتر جوش خوردن استخوان ها دارند. طبق دستورات پزشک معالج و تحت نظر یک فیزیوتراپ میتوانید با انجام نرمش های مخصوص حرکات اندام های خود را بهتر کرده و قدرت عضلات اطراف استخوان ها را افزایش دهید.

اسلاید 10 :

منابع غنی کلسیم
کلسیم یکی از عناصر معدنی ضروری برای حفظ سلامت استخوان ها و دندان هاست. این عنصر بیشترین مقدار را در بدن دارد به طوری که 2% حجم اندام ها را به خود اختصاص می دهد. کلسیم همچنین برای عملکرد مطلوب سلول های بدن، فعالیت کلیه ها، انعقاد خون و بسیاری دیگر از عملکرد آنزیم ها لازم است.
مقدار دریافت غذایی آن با توجه به سن متفاوت است. هر فرد بزرگسال بین 19 تا 50 سال باید روزانه 1000 میلی گرم کلسیم مصرف کند. بهترین خوراکی هایی که می توانند نیاز بدن را تامین کنند عبارتند از:

اسلاید 11 :

بادام:

بادام یک انتخاب غذایی بسیار عالی است چرا که سرشار از بسیاری مواد معدنی، فیتوسترول ها، اسیدهای چرب غیر اشباع تک، پروتئین های گیاهی، فیبرهای حل شدنی و ویتامین هاست. بادام را می توان به عنوان تنقلات، همراه با غذا، سالاد و حتی نوشیدنی ها مصرف کرد.خوردن 30 گرم حدود 24 عدد بادام، 70 میلی گرم از کلسیم مورد نیاز روزانه را تامین می کند. توصیه می شود به طور منظم و حتی روزانه بادام دربرنامه غذایی گنجانده شود.

اسلاید 12 :

به علاوه، تحقیقات زیادی نشان می دهند که این دانه روغنی خواص بی شماری دارد که از جمله می توان به کاهنده کلسترول خون، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع 2، سنگ صفرا و جراحی صفرا و خطر سرطان روده بزرگ در خانم ها اشاره کرد.

اسلاید 13 :

سویا

این دانه هم خانواده برنج، گندم، ذرت و جو در سراسر قاره پهناور آسیا کشت می شود. از قرن نوزدهم ارزش غذایی آن شناخته و مصرف آن رایج شد. امروزه مصرف خوراکی آن اشکال متنوعی به خود گرفته که می توان به آرد، شیر، سس و. اشاره کرد. 

شیر سویا به عنوان جایگزین مناسبی برای شیر گاو به خصوص در افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، شناخته شده است.

 به طور کلی شیر سویا سرشار از ویتامین D است که جذب کلسیم در بدن را تسهیل می کند و 250 میلی لیتر ( 1 فنجان) آن بین 320 تا 370 میلی گرم کلسیم مورد نیاز روزانه را تامین می کند. این ماده غذایی را می توان جایگزین انواع گوشت ها در بعضی غذاها کرد

اسلاید 14 :

اسفناج

عموم مردم اسفناج را به خاطر مقدار بالای آهن می شناسند در حالی که این سبزی خوشمزه منبع غنی از کلسیم نیز به شمار می آید.

 بر خلاف اکثر سبزیجات بهتر است اسفناج به شکل پخته مصرف شود زیرا پس از پخت مقدار ویتامین و ریز مغذی های بیشتری خواهد داشت. می توان آن را در انواع آش ها و خوراک ها استفاده کرد. مصرف 125 گرم ( نصف فنجان) اسفناج پخته ، 129 میلی گرم از نیاز روزانه به کلسیم را تامین می کند.

اسلاید 15 :

پنیر

این فرآورده لبنی حاوی ویتامین های مختلف مانند ویتامین A، B2 و B12 و همچنین انواع مواد معدنی از جمله فسفر و کلسیم است. امروزه در بازار انواع متنوع پنیر وجود دارد که از میان آنها پنیر موزارلا منبع غنی از کلسیم محسوب می شود.

هنگام خرید پنیر حتما مقدار چربی آن را در نظر بگیرید. بر خلاف شیر، پنیر چندان ویتامین D ندارد. برای اینکه بدن بتواند کلسیم موجود درپنیر را جذب کند توصیه می شود آن را همراه با یک ماده غذایی حاوی این ویتامین مصرف کنید.

اسلاید 16 :

ماست

در ابتدای تولید ماست از آن به عنوان دارو در درمان مشکلات روده ای استفاده می شد اما به تدریج در برنامه غذایی روزانه مردم جای گرفت. ماست عموما به دو شکل تولید می شود؛ معمولی و پروبیوتیک. با افزودن برخی باکتری ها به ماست این محصول به ماست پروبیوتیک تبدیل می شود.این باکتری ها قادر به ادامه حیات در روده هستند و تاثیرات مثبتی بر سلامتی دارند که از جمله می توان به کاهش اسهال در پی مصرف آنتی بیوتیک، تسکین علائم التهاب دوازدهه و بهبود علائم سندروم روده تحریک پذیر اشاره کرد. ماست سرشار از کلسیم است به طوری که 175 گرم ماست طبیعی بین 253 تا 332 میلی گرم کلسیم دارد.

اسلاید 17 :

پرتقال :

این همه مرکبات خوشمزه، هرکدام حاوی کلسیم می باشند. یک برش پرتقال تازه نه تنها سیستم ایمنی بدن شما را بالا می برد بلکه باعث می شود فرم استخوان بندی بدن را در فرم ایده آل خود حفظ کنید.

 لوبیاچیتی :

لوبیا سرشار از پروتئین، فیبر و کلسیم است و یک ماده غذایی عالی و مقرون به صرفه است که به راحتی میتوانید به دستور غذایی خود اضافه کنید.

اسلاید 18 :

برای اینکه بدن، کلسیم لازم را جذب کند، باید به نکات زیر توجه کرد:

1) سبزیهایی مانند اسفناج، کنگر فرنگی، چغندر، چای و کاکائو دارای اسید اگزالیک میباشد. اسید اگزالیک به کلسیم میپیوندد و کمپلکس نامحلول درست میکند، ایجاد این کمپلکس جذب کلسیم را کاهش میدهد.

۲) اسید فیتیک که یک اسید موجود در سبوس غلات است نیز با کلسیم، کمپلکس نامحلول تشکیل میدهد.حبوبات نیز منبع خوبی برای کلسیم هستند ولی مقدار کلسیم جذب شده از حبوبات به خاطر اسید فیتیک موجود در آنها کم میباشد.

۳) دریافت مقدار کافی کلسیم توسط تغذیه و در صورت برطرف نشدن نیاز به کلسیم، استفاده از مکمل کلسیم برای جلوگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان بسیار مهم و تاثیرگذار میباشد.

اسلاید 19 :

۴) وجود اسید فسفریک در نوشابهها باعث کاهش جذب کلسیم میشوند. بنابراین باید از استفاده زیاد آنها پرهیز کنید.

۵) انواع مواد خوراکی مثل سیبزمینی، کدو، نخود و صیفیجات و ریشه بعضی از این مواد منبع خوب و مناسبی برای تامین کلسیم میباشند و در جذب کلسیم نیز مشکلی به وجود نمیآورند.

۶) سبوس جو و غلات را به صورت متعادل مصرف کرده و این اشتباه را نکنید که چون مقداری از سبوس برای بدن مفید است و اثر چشمگیری در سلامتی دارد، مصرف زیاد آن برای بدن بسیار مفیدتر و بهتر است؛ بلکه مصرف زیاد از حد فیبر، از جذب ویتامینهای ضروری و عناصر معدنی مورد نیاز، جلوگیری میکند و عامل کمکی برای جذب نشدن کلسیم و در نتیجه ایجاد پوکی استخوان میباشد.

۷) توصیه من به شما، استفاده از فرآوردههای لبنی کمچرب میباشد که میتواند اکثر نیاز روزانه فرد به کلسیم را تامین کند. لبنیات پرچرب مانند کره، خامه و پنیر چرب حاوی کلسیم کم و گاهی فاقد کلسیم میباشد.

اسلاید 20 :

۸) ویتامین D باعث افزایش جذب کلسیم میشود: این ویتامین با فعال کردن یک پروتئین حامل در روده سبب اتصال کلسیم به این پروتئین شده و در نتیجه جذب کلسیم از طریق جدار روده را آسان میکند. از طرف دیگر کمبود ویتامین D باعث نرمی استخوان شده و این مسئله منجر به اردکی راه رفتن مبتلایان میشود. یکی از راههای تامین ویتامین D بدن، تابش آفتاب به پوست میباشد و راه دیگر تامین آن از مواد غذایی است.

۹) از خوردن غذاهایی که پرچرب است، پرهیز کنید وجود چربی در غذا باعث ترکیب این گونه چربیها با کلسیم در رودهها و ایجاد ترکیبات نامحلول کلسیم میشود که کلسیم را غیرقابل جذب میکند.

۱۰) از خوردن غذاهایی که غنی از سدیم میباشد، پرهیز کنید. خوردن نمک زیاد به خاطر داشتن سدیم باعث افزایش میزان سدیم شده و در نتیجه سبب دفع کلسیم به همراه ادرار میشود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید