بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع : اعتیاد (وابستگی )
اعتیاد خانمان سوز است
نجات معتاد ، نجات یک زندگی است
اسلاید 2 :
چند سخن کوتاه
اعتیاد به مواد مخدر از هر بیماری دیگری مانند وبا ، طاعون و . وحشتناک تر و ترس آور تر است چون فرد معتاد به هنگام نیاز ، شرف مردمی و . را زیر پا می گذارد.
اعتیاد نیروی کنترل کننده و فرماندهی فرد را که عبارت از تصمیم گیری و اجرای هدف است از او باز می ستاند و فرد را ناتوان و ناپایدار بار می آورد که در برابر رویدادها و سختی ها از پای در می آید .
خطر استعمال دخانیات بیشتر از آن جهت است که واکنش های شیمیایی مواد مسموم کننده ان ها به طور مستقیم سرطان زا هستند و شامل عامل های گوناگون دیگر هستند که شش ها و قلب را خراب می کند .
معتادان به دخانیات ، بردگان اسیری هستند که مانند معتادان به مخدر های قوی چون هرویین ، اتانول و . به سوی زوال و نیستی کشانده می شوند .
پس از نان ، آموزش و پرورش نخستین نیاز آدمی است . زیست اجتماعی بدون پرورش آدمی درست نخواهد شد . هیچ پرورشی بهتر از پرورش دینی نمی تواند یک جامعه را از شر پستی برهاند .
اعتیاد یک دشواری اجتماعی است که زن ها را به طور دقیق مانند مردها گرفتار می کند . هنگامی که گفتگو از یک معتاد به میان می آید ، به طور معمول ، مردها هستند که به عنوان افراد معتاد به ذهن می آیند . اما بسیاری از افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی را زنان تشکیل می دهند . همه زن هایی که اعتیاد به مواد مخدر تزریقی دارند به سادگی در معرض استثمار جنسی جای می گیرند و افزون بر آن نسبت به دریافت آلودگی از راه تزریق مواد مخدر نیز ، بسیار آسیب پذیرند .
اصلاح بشر در بازگشت به سوی خداست . آن که همیشه متوجه به مبدأ آفرینش است برای تحمل رنج ها ، آوارگی ها ، ستم گری ها و . نیاز به نوشابه الکلی ، تریاک و . ندارد .
بالاترین درجه ها ، پارسایی ، بی رغبتی و انزجار از حرام است ( امام علی «ع» )
اسلاید 3 :
تعریف اعتیاد :
حالت مسمومیت متناوب و گام به گام است که گرفتاران آن ناچارند ، هر چند وقت ، مقداری بر مصرف روزانه خود بیفزایند تا اندازه ای که بدن با مواد مخدر خو گیرد .
تاریخچه اعتیاد در ایران :
در سال 1346 سازمان مبارزه با مواد مخدر ایران در بین سازمان های مبارزه با مواد مخدر در جهان از دید کشف قاچاق مواد مخدر ، رتبه نخست را به دست آورده بود و بحمد ال.. ایران در حال حاضر به عنوان یکی از کشور های پیشرو در مبارزه با قاچاق مواد مخدر تبدیل شده است . در گذشته دور موضوع اعتیاد در ایران بیشتر به تریاک ، اتانول ( الکل ) و سیگار محدود بود و شمار معتادان به مورفین ، کوکائین و حشیش بسیار اندک بود . اما پس از جنگ جهانی دوم که کنترل امور تا مدتی از اختیار دولت ها بیرون رفته بود و بی بند و باری در همه ی کشور ها پدید آمد و بنیان اصل ها و قرار دادهای اخلاقی در زمینه اندیشه های همگانی سست شده بود ، کم کم ، آزادی عمل برای تلاش های زیان آور در هر اجتماعی افزوده شد که در کشور ما نیز تغییر وضع کلی و محسوس از این جهت ها افزون شد و از آن پس روز به روز بر تعداد انواع اعتیاد عمومی افزوده شد . اکنون بیش از همه ی اعتیاد های مهم آسیب رسان ، اعتیاد به تریاک ، هروئین و . است که اولی در طبقه های مسن و نیم سن و دومی در جوانان و نوجوانان بیشتر دیده می شود .
اسلاید 4 :
امام خمینی ( ره ) می فرماید : ( شما این مسأله را اتفاقی ندانید که من باب اتفاق یک دسته ای هروئین فروش شده و یک دسته ای هم مبتلا شده اند ، این هم توطئه ای است که قدرت های بزرگ به وسیله ی آن بر ما ضربه می زنند و جلوگیری از اعتیاد بر همه واجب است .
تعریف وابستگی از نظر سازمان بهداشت جهانی در سال 1969 : وابستگی عبارتست از حالت روانی و بعضی اوقات جسمی که در نتیجه اثرات متقابل دارو یا مواد مخدر زنده بر یکدیگر ایجاد گردیده و به وسیله واکنش های رفتاری و امثال آن مشخص می گردد .
تعریف مواد مخدر از نظر Who: مواد مخدر شامل همه ترکیباتی است که باعث تغییر کارکرد مغز به صورت هیجان ، افسردگی ، رفتار نابهنجار و عصبانیت یا اختلال در قضاوت و شعور بشود .
اسلاید 5 :
معتاد کیست ؟
کسانی که از بیماری اعتیاد رنج می کشند و وابستگانی که آنان را دوست دارند ، چشم به راه روزنه ای برای رهایی هستند . درمانی که این بیماری را شفا می بخشد و به انسان هایی که گرفتار آن شده اند نوید بازگشت به زندگی طبیعی پر ثمر و شاد را می دهد .
آیا اعتیاد نشان دهنده شخصیت ضعیف فرد است و ناتوانی او در « نه گفتن » در برابر خواسته ای غیر منطقی ؟
مسلماً پاسخ این پرسش منفی است چرا که اعتیاد نوعی بیماری است ، بیماری مغزی به وجود آمده بر اثر اختلالی که در شیمی زیستی و ساختار زیست شناختی مغز پدید می آید . هم چنین اعتیاد ، نوعی بیماری روانی است و هنگامی به وجود می آید که فرد طبعی بسیار عاطفی دارد و آسیب پذیر است . به هر صورت ، اعتیاد از جمله بیماری های اجتماعی است زیرا عوارض آن در جامعه اتفاق می افتد ، نه تنها اجتماع مسبب آن است بلکه سبب رواج و پرورش آن نیز می شود .
نشانه های بیماری اعتیاد
بیماری خود را در قالب رفتاری نشان می دهد که خارج از اختیارات فرد است ، اگر اعمال شخص تحت اراده و مدیریت اوست نمی توانیم او را فردی معتاد بنامیم . برای مثال : فردی را که یک بار هروئین مصرف می کند یا فقط یک مرتبه دست به قمار می زند نمی توان معتاد خواند .
اعمالی خود ویرانگر هستند ، از دست دادن مهار اعمال و پیامد های ویرانگری موجب می شود آن رفتار خاص را مضر بدانیم برای نمونه خوردن بستنی بسیار لذت بخش است ، اما اگر دائم بستنی بخوریم و از خوردن خوراکی های دیگر پرهیز کنیم ، خوردن بستنی خسته کننده می شود و سلامتی مان نیز به خطرمی افتد .
بنابر این دو نشانه اعتیاد شامل : ناتوانی در مهار عملی تکراری و پیامد آن خود ویرانگری است .
اسلاید 6 :
تصاویری تلخ و تکان دهنده از اعتیاد
اسلاید 10 :
مراحل اعتیاد
مرحله اول
مرحله دوم
مرحله سوم
بازی کردن افراد با مواد یا الکل و اغلب می گویند که فقط برای تفریح از ان استفاده می کنند و برخی آن را عشق و حال می نامند ( مرحله آشنایی )
استفاده گاه گاهی یا ادواری از مواد که سوء مصرف نیز خوانده می شوند و این اعتیادی از درجه پایین است که فرد تصور دارد که زندگی را شادتر و شرم و کم رویی را کاهش می دهد و در ضمن ابتلا به آن می تواند زندگی خود را نیز اداره کند . دراین مرحله وقتی مبتلایان از مواد استفاده نمی کنند دچهر نشانه های خفیف ناشی از ترک اعتیاد می شوند ، که اغلب چیزی بیش از « خماری » ، راحت نبودن و خواب آشفته نیست . افرادی که پول و وقت آن را دارند ، می توانند سال ها با به راه انداختن مجالس عیش و نوش مصرف مواد مخدر را ادامه دهند . در این گونه مجالس ، افراد مواد را به صورت استنشاقی یا خوردنی مصرف می کنند که نوعی اعتیاد با درجه پایین تر از نوع تزریقی مواد به شمار می آید .
اعتیاد کامل یعنی کسانی که مدام در این مجالس عیش و نوش حضور یافته و کارشان به اعتیاد کامل می انجامد .
اسلاید 11 :
علایم تشخیص وابستگی به مواد روان گردان
1- از دست رفتن قدرت مهار : اگر مواد بیش از اندازه مصرف شود . یا کوشش برای کاهش مقدار مصرف ناموفق باشد .
2- اهمیت مصرف مواد در زندگی : فرد معتاد می داند با ادامه مصرف مواد مخدر مشکلات جسمی و روانی او مقاوم و برگشت پذیر می شوند ، موقعیت اجتماعی و شغلی اش تنزیل می کند . یا حتی از دست می رود و باید وقت بسیاری را صرف بازیابی سلامت خود کند .
3- سازگاری عصبی : سازش پذیری در قبال مواد یا ترک آن ها
عوارض ناشی از مصرف مواد مخدر
1- اختلال در قلب و عروق
2- اختلال در دستگاه تنفسی
3- اختلال در کبد و مجاری صفراوی
4- اختلال در سیستم C.N.S
5- اختلال در دستگاه گوارش
6- اختلال در مادران حامله
7- اختلال در دستگاه تناسلی
8– اختلال در پوست
اسلاید 12 :
1= اختلال در قلب و عروق : اختلالات قلبی – عروقی به صورت کاهش و یا افزایش شدید فشار خون و تغییرات عروقی به صورت انبساط و یا انقباض و بروز نارسایی قلب و ایجاد بیماری های دریچه ای قلب و اختلال در ضربان و ریتم قلب .
2= اختلال در دستگاه تنفسی : بروز نارسایی ریوی و ایجاد خیز ریوی و اختلال تنفس و تضعیف و و توقف تنفس و بروز سرطان ریه و برونشیت و آسم و انسداد راه های تنفسی و بروز ایدز در اثر سرنگ های آلوده تزریقی – انقباض عضلات صاف برونتش ، کاهش مقاومت ایمنی و دفاع بدن ، استعداد بیشتر به بروز سل و پینومونی و آبسه ریوی و آمبولی ریه ها .
3= اختلال در کبد و مجاری صفراوی : هپاتیت حاد و مزمن و اختلال کار کبد و مجاری صفراوی و اختلال در هضم و جذب مواد غذایی و مسمومیت کبدی ، بروز یرقان های کشنده و اختلالات الکترولیتی بدن .
4= اختلال در سیستم اعصاب مرکزی ( C.N.S) : اختلالات و بیماری های مغذی و روحی به صورت توهمات گوناگون ، تشنج ، افسردگی ، منگی ، سرخوشی ، سرگیجه ، کابوس های شبانه و روزانه ، عدم تعادل در خواب و بیداری ، بی قراری ، خنده های نامربوط و خشم و جنون ، خود کشی ، خونریزی و سکته مغذی ، و اختلال شخصیت .
اسلاید 13 :
5= اختلال در دستگاه گوارش : اختلالات گوارشی در معده و روده ها به صورت یبوست ، تهوع ، اسهال و استفراغ ، کاهش اشتها ، زخم معده و اثنی عشر ، کاهش ترشحات لوزالمعده و بروز سرطان مری و لاغری مفرط .
6= اختلال در مادران حامله : بروز نقایض مادرزادی برای جنین یا نوزاد – بروز موتاسیون و نقایص کروموزومی – تولد نوزادان معیوب – کاهش وزن و قد و هوش نوزادان – زایمان زودرس و یا نارس – سقط جنین و مرده زایی – کاهش رشد جنین ( IUGR) – اختلا خونی در لحظه زایمان – خونریزی زایمانی – شیوع ابتلا نوزادان به ایدز ، سیفلیس و هپاتیت .
7= اختلال در دستگاه تناسلی و هورمونی : ایجاد اختلالات میل جنسی در مرد و زن – کاهش غلظت تستوسترون و اختلال در هورمون های استروژن و پروژسترون – اختلال قاعدگی در زنان – احتباس ادراری در اثر ازدیاد انقباض اسفنگتر مثانه و بروز سرطان مثانه – انزال خود به خودی – بزرگ شدن پستان در مردان ( ژنیکوماستی )
8= اختلال در پوست : خارش و تورم پوست – ازدیاد چین و چروک های پوستی – کاهش مقاومت پوست و شل شدن پوست صورت و تنه و اندام ها – سلولیت – برافروختگی صورت – سوزن سوزن شدن پوست – تغییر رنگ پوست به رنگ آبی و سیاه .
اسلاید 14 :
به عبارت بهتر مضرات مصرف مواد مخدر شامل موارد زیر است
1- خستگی و کم خوابی
2- کاهش وزن و لاغر شدن
3- افسردگی و استرس و گوشه گیری
4- سوء تغذیه و کم اشتهایی
5- سردرد شدید
6- توهم و تخیلات واهی
7- اختلالات کبدی و کلیوی
8- سفتی عضلات و آرواره ها
9- ابتلا به عفونت های خطرناک مثل ( ایدز ، هپاتیت B ، کزاز )
10- بیماری های مزمن تنفسی
11- خودکشی
12- فروپاشی خانواده
13- لخته شدن خون
14- کدر شدن رنگ چهره
15- سیاه شدن ناخن های انگشتان شصت
16- اختلال بینایی
17- بدخلقی و پرخاشگری .
اسلاید 15 :
علل گرایش زنان به مواد مخدر
1- عدم آگاهی از مضرات بعدی این مواد
2- سنین نوجوانی و جوانی
3- حساسیت به خرج دادن والدین
4- شادی و نشاط آور بودن مواد مخدر
5- عدم آلگوی مناسب
6- داشتن تمکن مالی
7- فقر مالی و فرار از غم و غصه و فکر و خیال های باطل
8- شکست در زندگی
9- عدم محبت و بی توجهی
10- دوستان ناباب
11- آزادی بیش از حد
12- نداشتن راهنمای آگاه و دلسوز در زندگی
13- عدم امکانات رفاهی
14- سرزنش کردن و عدم امنیت روانی
15- کمبود شخصیت و بحران هویت
16 - رسانه های گروهی
اسلاید 16 :
1- عدم آگاهی از مضرات بعدی مواد :
فردی که مرحله اول میل به استفاده از این ماده را پیدا می کند ممکن است بوسیله دوستان و به صورت تنوعی و تفریحی باشد ولی نمی داند که 80 % از معتادین با یک بار مصرف کردن معتاد شده اند ولی نمیدانند که حتی یک بار مصرف کردن مواد مخدر هم زیان آور و زمینه ساز قربانی شدن در دام های اهریمنی این ماده است .
اسلاید 17 :
2- سنین جوانی و نوجوانی :
دوره نوجوانی و جوانی مخاطره آمیز ترین دوران زندگی از نظر گرفتار شدن به دام مواد مخدر است چرا که می گویند در جوانی پاک بودن شیوه پیغمبر است .
دلایل گرفتاری نوجوانان و جوانان به مواد مخدر به شرح ذیل می باشد :
الف) استقلال طلبی : سعی می کنند به کار هایی دست بزنند که بر خلاف میل و نظر والدین باشد
ب) کمبود اعتماد به نفس
ج) بحران هویت : نوجوانان برای اینکه ثابت کنند من هم هستم ، خودشان را همرنگ با گروه هم سالان قرار می دهند . در نتیجه تحت تاثیر فشار هم سالان و دوستان قرار می گیرند .
د) پرخاشگری
هـ ) حس کنجکاوی و تنوع : در این دوره چشم بسته چیزی را قبول نمی کند بیشتر به دنبال مد و مدل است و تنوع طلبی را دوست دارد و دوست دارد شاد باشد .
هـ ) نیاز به تحرک : دوره نوجوانی و جوانی سرشار از غرور و انرژی است و این انرژی به نحوی باید از نوجوانان و جوانان تخلیه شود تا او آرام گردد . غرض از تخلیه انرژی این نیست که نوجوانان برای اینکه آرام بگیرند باید دست به کار های نا مشروع بزنند و موارد زیر اشاره ای بر تخلیه انرژی زائد در جوانان است .
1- فراهم کردن امکانات تفریحی ، ورزشی ، پوششی 2- محبت کردن و درک کردن آنها 3- تهیه و ایجاد شغل برای انها 4- ازدواج رسمی و قانونی برای فرزندان 5- فراهم کردن امکانات تحصیلی فرزندان .
اسلاید 18 :
3- حساسیت به خرج دادن والدین :
حساسیت بی جا بیشتر کار ها را خراب می کند ضمن اینکه باید حساس و نگران باشید ولی حساسیت به خرج ندهید و هر چیز را به جا و به موقع و غیر مستقیم متذکر بشویم چون موثر تر است .
4- شادی و نشاط آور بودن مواد مخدر :
برخی زنان با تصور به اینکه مصرف مواد مخدر شادی آور و رهایی از دردهاست به این ذلت تن می دهند .
5- عدم الگوی مناسب :
وقتی که والدین یا دوستان ناباب از این مواد مصرف می کنند و تعریف و تمجید هم می کنند و برای خودشان توجیهاتی هم دارند ، فرزندان ما هم همین رفتار ناپسند را از الگوهای نا مناسب خود یاد می گیرند . و عمل زشت آنان را تکرار می کنند .
6- داشتن تمکن مالی :
کسانی که در آمد خوبی دارند ولی ضرفیت کم همین در آمد خوب هم غرور ایجاد کرده و می خواهند خودی نشان دهند .
اسلاید 19 :
7- فقر مالی :
بدلیل فقر مالی و غم و غصه برای اینکه مدتی شاد باشند تا فردا چه خواهد شد خود را با این کار شرگرم می کنند .
8- شکست در زندگی :
مثلاً دختری پسری را دوست داشته ولی به او نرسیده یا فردی چند بار در کنکور شرکت کرده و قبول نشده است می تواند علتی بر توجه به مواد مخدر باشد .
9- عدم محبت و بی توجهی :
کمبود محبت و بی توجهی اولیا و همسران نسبت به فرزندان یا زنان خود باعث می شود که چنین افرادی در مقابل آنان لجبازی کرده و تن به این عمل ناشایست بدهند .
10- دوستان ناباب :
نداشتن دوست بهتر از داشتن دوست ناباب است . همنشین بد یا شریک زندگی بد تاثیر منفی روی زنان می گذارد . به قول شاعر :
پســـر نوح با بدان بنشست خــاندان نبوتش گــم شد
سگ اصحاب کهف روزی چند پی نیکان گرفت و مردم شد
اسلاید 20 :
11- نداشتن راهنمای آگاه و دلسوز در زندگی :
زنانی که راهنمای آگاه نداشته باشند و فرد را به امان خدا رها کنند فشار های روحی – روانی به زنان وارد شده و میل و رغبت به مصرف مواد را افزایش می دهند .
12- آزادی بیش از حد :
والدینی که بیش از حد به فرزندان خود آزادی می دهند و اختیار تام زندگی را به او می سپارند هیچ حد و حدودی در زندگی قاءل نیستند و هیچ سوال و جوابی نمی خواهند این عمل غیر منطقی را در اصطلاح هرج و مرج گویند . بعضی از مردان به زنان خود بیش از حد آزادی می دهند و این باعث سوء استفاده برخی زنان نسبت به این آزادی می شود .
13- عدم امکانات رفاهی :
وقتی یک نوجوان یا جوان هیچ گونه امکانات تفریحی و رفاهی نداشته باشد و محدود باشد و همه امکانات و آزادی او را محدود کنیم مثل اینکه ما دردمان را مخفی کنیم و خود را سالمی بزنیم و ژست تندرستی را به خود بدهیم ، مطمئناً این درد روزی بروز خواهد کرد . و همین محدودیت ریشه خیلی از معضلات خواهد شد . سعی کنیم به جای محدودیت معنویت ایجاد کنیم .