بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

به نام خدا

اسلاید 3 :

پرخاشگری یکی از زمینه هایی است که در روانشناسی اجتماعی محقققان به آن توجه کرده و تحقیقات مبسوطی را در آن زمینه انجام داده اند.روانشناسان اجتماعی ، پرخاشگری را مشتمل بر رفتارهایی می دانند که فرد به خود یا دیگران آزار کلامی می رساند.(برم وکاسین ، 1996)
دوران کودکی سالهای مناسبی برای تشخیص مشکلات کودکان مداخله به هنگام و پیش‎گیری از بروز مشکلات عاطفی اجتماعی تحصیلی آنان در آینده است.

در واقع مداخله به هنگام و اصلاح رفتارهای ناسازگار کودک در این دوره حساس موجب افزایش مهارت‎های اجتماعی و محبوبیت نزد همسالان و بزرگسالان می‎شود و کودک را برای پذیرش مسئولیتهای آتی آماده می‎سازد. پرخاشگری یکی از شایع‎ترین مشکلات کودکان و یکی از دلایل ارجاع دادن آنها به روان‎درمان گران است. شناخت این مشکل نزد کودکان خردسال و مداخله به هنگام می‎تواند از ادامه این رفتار پیش‎گیری کند.

اسلاید 4 :

پس از یک دهه پژوهش در زمینه مشکلات و اختلال‎های کودکان و نوجوانان امروزه تمایز اختلال‎های درونی سازی شده و برونی‎سازی شده مورد پذیرش اغلب قریب به اتفاق روانشناسان و روانپزشکان قرار گرفته است. مشکلات درونی سازی شده از نظر ماهیت درون فردی هستند و به شکل کناره‎گیری از تعاملات اجتماعی بازدارنگی اضطراب و افسردگی متجلی می‎شوند .در مقابل مشکلات برون‎سازی شده برون فردی هستند به بیان دیگری الگوهای رفتاری
سازش نیافته‎ای هستند که در تعارض با دیگر افراد و انتظاراتشان قرار می‎گیرند.

اسلاید 5 :

1- این گروه از مشکلات که در گستره پژوهشی با عناوینی مانند مشکلات رفتاری مشکلات انحرافی و رفتارهای اغتشاش‎آمیز بزهکاری گذار به عمل رفتارهای غیر قابل مهار و همانند آن مشخص می‎شوند. طیف وسیعی از مشکلات را در بر می‎گیرند و می‎توانند آثار مخربی بر کودک خانواده اطرافیان کودک (معلمان – همسالان و غیره) و در مجموع بر کل جامعه داشته باشند. 2- نشانه‎های این دسته از اختلالات برخلاف رفتارهای درون سازی شده در رفتار برونی کودکان ظاهر می‎شوند و نمایانگر عمل منفی کودک در محیط بیرونی هستند. 3- از این رو بیش از آن که بر خود فرد اثر گذارند موجب ایجاد مشکل برای دیگران خواهند شد.

اسلاید 6 :

نظریه ها
نظریه‎ پردازان یادگیری اجتماعی بر این باورند که عوامل محیطی مسبب یادگیری و تداوم رفتارهای پرخاشگرانه می‎باشند بنابراین با تغیرات محیطی و از بین بردن زمینه‎های ایجاد آن می‎توان این رفتار را تا اندازه‎ای با استفاده از فنونی نظیر استدلال تنبیه فرد پرخاشگر تنبیه الگوهای پرخاشگر تقویت رفتارهای مغایر و رفتارهای پرخاشگرانه و . کنترل و بازداری نمود (12) پیروان دیدگاه شناختی با توجه با اینکه اسناد افکار ناسالم و سوءگرایی توجه و.. را عامل اصلی رفتارهای پرخاشگرانه می‎دانند استفاده از تکنیک‎های شناختی- رفتاری با کودکان پرخاشگر را مفید می‎‎دانند مداخلات شناختی – رفتاری با کودکان پرخاشگر را می‎توان به چند رویکرد درمانی گروه‎بندی نمود این رویکردها عبارتند از آزموزش خودآزمایی آموزش کنترل خشم آموزش مهارتهای اجتماعی آموزش کنترل وابستگی آموزش مهارتهای اجتماعی پسند و آموزش مهارتهای شناختی و اجتماعی

اسلاید 7 :

(10) شور و اسپیواگ در سال 1976 حل مسائل اجتماعی یا حل مسائل شناختی بین شخصیتی (ICPS) را به عنوان یک رویکرد درمانی انعطاف پذیر در درمان مسائل سازگاری اجتماعی کودکان مطرح نموده‎اند)
نظریه‎هایی که متخصصان بالینی به پشتیبانی آنها به درمان اختلالات روان شناختی می‎پردازند نوع و نتیجه درمان را مشخص می‎کنند یک درمانگر روان تحلیلگر خشم را به عنوان تجلی کشاننده پرخاشگری تلقی می‎کند که به وسیله فرایندهای خودکار ایجاد می‎شود از این دیدگاه ابراز خشم و تخلیه هیجانی و کاهش هیجان منجر می‎شود یک درمانگر شناختی خشم را به عنوان مجموعه ‎ای از شناختها رفتارها و الگوهای برانگیختگی فیزیولوژیکی می‎داند. از دیدگاه رفتاری خشم از طریق یادگیری ایجاد شده می‎تواند از طریق یادگیری تغیر یابد. (ماین و آمبروس 1999)

اسلاید 8 :

رویکردهای مختلف زیست شناسی یادگیری اجتماعی شناختی و روانکاوی در ارتباط با علل پرخاشگری مطرح است که دیدگاه درمانی درمانگر را مشخص می‎کند از دیدگاه روانکاوی یافتن فرصتهایی برای تخلیه اعمال پرخاشگرانه گرایشهای پرخاشگرانه را کاهش خواهد داد و اصلاح پذیرفته شده برای این فرایند تخلیه هیجانی است.
اصول تخلیه هیجانی حاکی از این است که تکانهای پرخاشگرانه به تدریج در فرد جمع می‎شود و اگر این مخزن انباشته شد از انرژی پرخاشگرانه تخلیه نشود انفجاری شدید رخ خواهد داد (کریمی 1379) بنابراین از بین ر.وشهای درمانی متفاوتی که برای کاهش یا بهبود پرخاشگری مطرح هستند بازی بازی درمانی و شن درمانی از زمره روشهایی است که به نتایج مفید و جالب توجهی را به دنبال دارند و فرصتهای مناسب را برای تخلیه رفتارهای پرخاشگرانه کودکان فراهم می‎کنند و با شیوه‎هایی مثبت رفتارهای هیجانی و تکانشی را تعادل می‎بخشند (لندرث 1374) با توجه به اهمیت رویکردهای مختلف بازی درمانی و فرایندهای متفاوت درمانی آنها به صورت کوتاه

اسلاید 9 :

توضیحاتی داده می‎شود رویکرد بازی درمانی مبتنی بر روان تحلیلگری را فروید و پیروان او پایه گذاری کرده‎اند آنها برای درمان مشکلات روحی و روانی کودکان و نوجوانان و تحلیل روانی بزرگسالان استفاده می‎کردند در طی درمان تحلیلگر به کودک می‎پیوندند و با ورود به دنیای خیالات کودک سعی می‎کنند او را تشویق کنند تا دنیای خیالات لذت بخش خود را گسترش دهد و در حین بازی به صورت آزادانه آنها را به نمایش درآورد و در این همراهی درمانگر به ساختن باورهای کودک کمک می‎کند در بازی درمانی مبتنی بر رویکرد ادلر تمام اعمالی که درمانگر در طی جلسات درمان انجام می‎دهد با هدف کاهش مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان است همچنین درمانگر همزمان مشاوره‎های رفتاری را به والدین برای رفتار صحیح با کودک خود ارائه می‎دهد در بازی درمانی مبتنی بر رویکرد کودک محور درمانگر به عنوان تسهیل گریه کودک کمک می‎کند تا مهارتهای اساسی (مهارت سازنده گوش دادن همدلانه بازی خیالی مهارت اعمال محدود) را به منظور مواجهه مطلوب با محیط کسب کند. (محمد اسماعیل 1382)

اسلاید 10 :

انواع پرخاشگری
پرخاشگری خصمانه
رفتاری است که به منظور صدمه و آزار رساندن به دیگری یا دیگران ابراز می‎شود و هدف آن صرفا آزار رساندن است مثلا کودکی کودک دیگر را می‎زند و یا در مدارس دیده می‎شود که زنگهای تفریح کودکان در حیاط مدرسه کتک کاری می‎کنند.

پرخاشگری وسیله ‎ای
رفتاری است که فرد به وسیله آن خواستار بدست آوردن هدفی دیگر است و اصلا قصد حمله به دیگران یا اذیت کردن ندارد. البته در این میان ممکن است لطمه‎ای نیز به کسی وارد شود مثلا کودکی کیف می‎دزد تا مورد تشویق و تایید همسالان قرار گیرد ممکن است پرخاشگری جنبه انتقام گیری نیز داشته باشد یعنی کودکی که مورد اذیت و آزار قرار گرفته و نتوانسته خشم خود را ابراز کند اکنون با پرخاشگری به کاهش اضطراب خود می‎پردازد

اسلاید 11 :

در اینجا پرخاشگری وسیله‎ای است که کودک با توسل به آن می‎خواهد جهت پرخاشگری
الف- پرخاشگری درونی
ب- پرخاشگری بیرونی
چنانچه پرخاشگری به طرف درون باشد کودک خشم خود را به درون خود می‎افکند و دچار خشم فرو خورده می‎شود پیامد چنین عملی افسردگی است کودکان افسرده در واقع از دست خودشان عصبانی هستند.
خشم بیرونی کودک ممکن است خشم خود را به صورت رفتارهایی از قبیل فریاد کشیدن پا به زمین کوبیدن یا پرتاب کردن اشیا بروز دهد.
علل خشونت و پرخاشگری در کودکان به هدف خود یعنی کاهش اضطراب دست یابد.

اسلاید 12 :

اعتبار و پایابی پرسش نامه پرخاشگری
در سال 1992 پرسش نامه پرخاشگریرا آرنولد اچ – باس- مارک پری تدوین کرده اند که چهار جمله‎ای از پرخاشگری را می‎سنجند این پرسشنامه حاوی 29 ماده است که ابعاد چهارگانه پرخاشگری فیزیکی کلامی خشم و خصومت را می‎سنجد پرسشنامه پرخاشگری با نمره کل سوالها میزان پرخاشگری کلی را می سنجند و نمره‎های خرد مقیاس‎های آن تجلی های گوناگون پرخاشگری را نشان می‎دهد پرسش‎نامه همسانی درونی خوبی دارد ضرایب آلفا برای خرده مقیاسهای پرخاشگری فیزیکی پرخاشگری کلامی خشم و خصومت به ترتیب 85/0 و 72/0و 83/0و 077/0 و ضریب آلفای کل نمره‎های پرسش‎نامه 89 /0 است (همان) علاوه بر این پژوهشهای انجام شده در ایران نیز اعتبار و روایی پرسش‎نامه را تایید کرده‎اند (لنگری 1378) در این پژوهش از فرم اصلی (29 سوالی) استفاده شده است.

اسلاید 13 :

تحقیقات انجام شده

اسلاید 14 :

بررسی کیفیت رابطه والد – فرزندی در دو گروه از دانش‎آموزان پسر پرخاشگر و غیر پرخاشگر یحی عراقی-87
خانواده اولین و مهمترین واحد اجتماعی است که هر نوزاد پس از تولد در آن پا می‎گذارد و با آن آشنا می‎شود در خانواده کودک چگونگی روابط با بزرگترها و کوچکترها و روابط اجتماعی و .. یاد می‎گیرد. همچنین کودک طریقه مواجه با مشکلات احترام عطوفت خشونت پرخاشگری را می‎آموزد. (شعاری نژاد 1372) طبق نظر مینو چین 1974 خانواده رحمی است که فرد در آن شکل می‎گیرد و رشد می‎کند حوزه‎‎ای است که نیرومندترین ارتباطات عاطفی در آن شکل می‎گیرد و زمینه ای است که در آن زندگی فرد نمایش داده می‎شود و فرد در آن اولین تجارب خود را در ارتباط با روابط بین فردی تجربه میکند.

اسلاید 15 :

کاتر و گاتمن درتحقیقات خود به این نتیجه رسیده‎اند والدینی که برای حل تعارضات خود شیوه‎های خصمانه‎ای به کار می‎برند فرزندانی دارند که از نظر معلمان آنها نشانه‎های رفتار ضداجتماعی هم دارند وقتی همسران افراد عصبانی بودند و از لحاظ عاطفی از حل تعارض زناشویی فاصله می‎گرفتند معلمان کودکان آنها را افرادی مضطرب و با انزوای اجتماعی توصیف می‎کردند. (برجعلی 1380)
کاتر و گاتمن درتحقیقات خود به این نتیجه رسیده‎اند والدینی که برای حل تعارضات خود شیوه‎های خصمانه‎ای به کار می‎برند فرزندانی دارند که از نظر معلمان آنها نشانه‎های رفتار ضداجتماعی هم دارند وقتی همسران افراد عصبانی بودند و از لحاظ عاطفی از حل تعارض زناشویی فاصله می‎گرفتند معلمان کودکان آنها را افرادی مضطرب و با انزوای اجتماعی توصیف می‎کردند. (برجعلی 1380)

اسلاید 16 :

در توجیه نتایج بدست آمده به رویکرد دو سویه اشاره کرد که در آن والدین و کودکان در یکدیگر تاثیر می‎گذارند و عبارت دیگر رشد کودکان محصول ارتباط واکنش متقابل بین خصوصیات خود و افرادی است که با آنها سر و کار دارند (ماسن ترجمه یاسایی 1373) بنابراین بر اساس نتایج بدست آمده می‎توان گفت که بهبود ارتباط پدر و مادر با فرزندان و متقابل و دو سویه بودن این ارتباط به نحو چشم‎گیری می‎تواند در کاهش مشکلات رفتاری فرزندان به ویژه پرخاشگری تاثیر گذار باشد درباره نتایج بدست آمده از فرضیه اول می‎توان گفت که هر چقدر ارتباط والدین با فرزندان بر اساس عطوفت مهربانی و احترام متقابل باشد و این روابط به شکل دو سویه ادامه یابد از میزان پرخاشگری فیزیکی فرزندان کاسته می‎شود و آنها روابط متقابل و عاری از خشونت و پرخاشگری را با والدین خود خواهند داشت.

اسلاید 17 :

نشانه‎های پرخاشگری در آزمون نقاشی آدمک در پسران 9 ساله فرهادی- پور اعتماد پائیز 87
کودکان که می‎توانند توسط آزمون نقاشی آدمک ارزیابی شوند، رفتارها و تکانه‎های پرخاشگرانع است (12)
لونر 1963 پرخاشگری را به عنوان یک غریزه ستیزه‎جویی بر علیه اعضا همنوع خود، در حیوانات و همین طور انسان، تعریف می‎کند. باتوجه به شرایط، پرخاشگری می‎تواند مناسب یا نامناسب باشد. کاتر 2002 پرخاشگری نامناسب را به عنوان یک واکنش خشم ناسازگار و غیر معمول که خطر واقعی یا تصور شده که ممکن است شامل افسردگی نیز باشد تعریف می‎کند.

اسلاید 18 :

یکی از نشانه‎ها در این مطالعه خطوط پررنگ (سایه دار) بود، این نشانه با یافته‎های ذکر شده توسط دادستان (14) و دیگران (7) همخوانی دارد. همچنین رنگ قرمز به عنوان نشانه پرخاشگری در بعضی مناظر مورد تایید قرار گرفته است (13)، (15) که در این مطالعه نیز به عنوان یکی از نشانه‎های پرخاشگری تعیین شده اند. در خصوص نمایش دندان نیز نتایج مطالعه با یافته‎های دیگر مطالعات همخوانی دارد.
بررسی اثر موسیقی غیر فعال و حرکات خود انگیخته در مهار کردن پرخاشگری کودکان عقب‎مانده ذهنی خفیف سادات پور –منصور تابستان 82
پژوهشهای انجام شده در زمینه درمان با موسیقی در مورد کودکان عقب‎مانده ذهنی بیانگر آن است که این کودکان پاسخهای مبتنی به موسیقی و فعالیتهای موسیقایی می‎دهند( زاده محمدی 1374)

اسلاید 19 :

بررسی داده‎ها نشانگر این مطلب است که میانگین نمره‎های گروههای آزمایش و گواه در پیش آزمون تفاوت قابل توجهی نشان نمی‎دهد نمره‎های پس آزمون در گروههای آزمایش پسر و دختر به ترتیب 1/7 و 3/7 دارد.
میانگین نمره‎های پس آزمون گروههای آزمایش نسبت به پیش‎آزمون آنها افزایش قابل توجهی را نشان می‎دهند البته بین میانگین نمره‎های پس‎آزمون گروههای آزمایش دختر 9/9 و پسر 8/8 و نظر آماری تفاوت معنادار وجود ندارد.
بررسی تاثیر شن درمانی بر کاهش پرخاشگری دانش‎آموزان پسر ناشنوا عبدالهی- شریفی - دولت آبادی بهار 89
اختلال شنوایی سد بزرگی برای رشد طبیعی تکامل و فعالیتهای اجتماعی به خصوص فعالیتهای مدرسه‎ای است با آنکه جامعه به اختلالات شنوایی کمتر اهمیت می‎دهد با وجود این آثار روانی مبتلایان به اختلالات شنوایی به مراتب بیشتر از آثار روانی مبتلایان به برخی اختلالات دیگری است

اسلاید 20 :

تاریخچه شن درمانی به مارگرت لونفلد، متخصص اطفال برمی‎گردد او روش تکنیک دنیا به جعبه شن، آب و اشیا مینیاتوری را شامل بود برای درمان مراجعان خود به کار می‎گرفت .
بنابراین، مشاهدات حاکی از تغییر و دگرگونی در تعامل آزمودنی‎ها با اسباب بازیها به گونه‎ای بوده است که در تحقیقات مبتنی بر روانکاوی و فرافکنی موید کاهش پرخاشگری در طی جلسات پایانی بوده است و همچنین نتایج طرح آزمون و مقایسه آن با پیش‎آزمون حاکی از اثربخشی شن درمانی در کاهش پرخاشگری است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید