بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
کليات قاره ها
اسلاید 2 :
فصل اول
قاره آسيا
هدف كلي فصل اول:
1 ـ آشنايي با قاره آسيا و اينكه چرا به اين نام خوانده ميشود و ريشه لغوي آن چيست، چهمقدار از خاك كرهزمين را اشغال كرده است، از نظر زمينشناسي به چه دورهاي تعلق دارد وپديدههاي طبيعي آن از چه زمان شكلگرفته و چه تأثيري بر مسائل انساني اين قاره داشته است.
2 ـ برخورد جغرافيايي با مسائل جمعيتي، سياسي، اقتصادي اين قاره.
اسلاید 3 :
موقعيت آسيا درجهان
اسلاید 4 :
جغرافياي طبيعي:
آسيا كجاست و حدود آن چيست:
براي اولين بار عناوين آسيا و اروپا را آشوريها در سواحل درياي اژه بكار بردند. اصطلاح"ASSI" نام سرزمين تركيه فعلي و ماوراي آن اصطلاح " EREB " نام يونان قديم و مغرب آن بودهاست.
قاره آسيا بزرگترين قاره كره زمين با وسعتي حدود 4ر44 ميليون كيلومتر مربع و باجمعيتي بيش از 3 ميليارد نفر، از نظر موقع مكاني از مدار استوا تا قطب و از نصفالنهار 27درجه تا 19درجهشرقي را دربرگرفته است.
اسلاید 5 :
در واقع نسبت ديرينه جغرافيايي تقسيم اروپا و آسيا هنوز به نوشتههاي جغرافيايي غلبهدارد. آسيا از مغرب به كوههاي اورال ختم ميشود. جنوب اروپا در خاك شوروي به پاي كوهقفقاز خاتمه مييابد.
آسيا از غرب به اروپا محدود ميشود. شمال آسيا را اقيانوس منجمدشمالي و شرق آن رااقيانوسكبير و جنوب آن را اقيانوس هند محدود ميكند.
اسلاید 6 :
زمينشناسي:
در جنوبغربي آسيا و شبه جزيره عربستان و شبه قاره هندوستان نواحي وسيعي يافتميشود كه از بقاياي بسيار متغير سنگهاي پركامبرين تشكيل شدهاند. در شمال قاره اوراسيا نيزدو ناحيه از ساختمانهاي قديمي نظير آنچه در هند و عربستان وجود دارد به چشم ميآيند يكيسپرفنواسكاندين Fenno - Skandianeدر اطراف درياي بالتيك است و ديگر تودهاي واقع درشمالشرقي درياچه بايكال به نام آنقارا Anghara ميباشد.
اسلاید 7 :
در بين اين توده مقاوم يك رشته جبال پيوسته و پياپي چينخورده در جهت غربيشرقيخودنمايي ميكند.درقسمت اعظم ادوارپالئوزوئيك و مزوزوئيك به جاي اين توده كوهستانيدرياي عظيمي بهنام تتيس Tethys وجود داشته كه طول و وسعت آن به مراتب از درياي مديترانهبيشتر بوده است. رسوباتي كه در اين ژئوسنكلينال (گودي) گذاشته شده بود در اواخر مزوزوئيكو بخصوص در دوران سنوزوئيك (جمعاً حدود 200 ميليون سال) به واسطه فشار حركاتكوهزايي تغيير شكل يافت.
اسلاید 8 :
چهره زمين (پستي و بلندي)
به طور كلي مرتفعات آسيا را ميشود به سه دسته تقسيم كرد:
1. اراضي پست كه حداكثر ارتفاع آنها از سطح درياي آزاد به 650 متر ميرسد.
2. اراضي كم ارتفاع بين 650 تا 1650 متر ارتفاع از سطح دريا.
3. اراضي مرتفع بيش از 1650 متر ارتفاع از سطح دريا.
اسلاید 9 :
نقشه ناهمواريهای آسيا
اسلاید 10 :
رودهای آسيا:
رودها متعددي از رشته كوهها و داخل آسيا سرچشمه گرفته و به درياها و اقيانوسهاميريزند. رودهايي كه به ساحل درياهاي قطبشمال ميرسند متعددند كه مهمترين آنها ،رودخانههاي اُبينيسئيو لنا نسبتاً طولانی و از جمله دوازده رود طويل دنيا محسوبميشوند. پنج رود ديگر به نامهاي دوينا پچورا، يانا، اينديگيركا و كوليمانيزمعروفند.
اسلاید 11 :
اوضاع اقليمي:
مهمترين خصيصه آبوهوائي آسيا، برّيبودن آن است. اكثر نواحي ساحلي آبوهواي بحرييا موسمي دارند. مركز آسيا در حدود 3500 كيلومتر از ساحل هر اقيانوس فاصله دارد. سايرقارهها حداكثر وسعت را در جهت شمال و جنوب اشغال ميكنند و لذا به خاطر باريكيشرقي-غربي و موقع جغرافيايي اكثراً در معرض بادهاي غربي بارانزا و بادهاي شديد شرقي قرارميگيرند.
اسلاید 12 :
در زمستانها نواحي داخلي اين قاره از نواحي هم عرض و واقع در وراي مداررأسالسرطان سردترند و شديدتر است و افت درجه حرارت زمستاني آن نيز بيشتر است. خلاصه آنكه هر نوع آبوهوايي در آسيا وجود دارد كه آبوهواي نوع استوايي «گرم و مرطوب» مالايا،آبوهواي گرم و خشك بياباني عربستان، آبوهواي نواحي قطبي نظير اقليم ناحيه نوايازمليابهترين معرف آبوهواهاي فوقالعاده هستند.
اسلاید 13 :
بسياري از اين سيكلونها پس از ورود به داخل آسيا از بين ميروند. همين سيكلونها هستندكه اغلب بارانها را توليد ميكنند. طوفانهاي سيكلوني جنوبشرقي در آسياي شرقي بادهايمرطوبي ايجاد ميكنند كه از جنوب درياي چين ميرسند. در زمستان سيكلونهاي نسبتاًضعيفي از فلسطين، سوريه، ايران و شمال شبه قاره هند ميگذرند و موجب بارندگي ميشوند
اسلاید 14 :
قسمت اعظم آسياي جنوبغربي را آبوهواي مديترانهاي دو فصلي فراگرفته است.محدوده قلمرو آسياي جنوبشرقي و آسياي جنوبغربي داراي فصل تر و خشك هستند وليدر آبوهواي نوع مديترانهاي باران در ماههاي زمستان ميبارد.
اسلاید 15 :
پوشش گياهي:
توندرا
الف: در منتهياليه نواحي شمالي منطقه توندراهاست. توندرا در حقيقت چمن نواحيمنجمد و ماقبل قطبي است و وسيعترين قلمرو آن زمينهاي پست و شمال سيبري و روسيهاست. اين پوشش گياهي مجموعهاي است از ليخن و خزههاي قطبي كه در ميان آنها آبها راكدمانده و توربزارهاي امروزي حاصل آنهاست.
اسلاید 16 :
ب: جنگلهاي مخروطي به صورت پوشش گياهي دامنهداري بيش از 75 درصد از خاك سيبري راميپوشانند. جنگلهاي مخروطي سيبري با جنگلهاي مخروطي اروپا فرق دارند به اين معنيكه قد درختان جنگلي سيبري كوتاهتر ميباشد. اما اين نوع جنگلهاي كوتاه قد, اكثراً شاملكاجهاي كوتاه و درختان توندراست.
اسلاید 17 :
ج: استپزارها و پوشش استيي نواحي شمال آسيا درست از زير منطقه جنگلهاي مخروطي شروع ميشوند. استپها بيشتر در سيبريغربي و جنوبي و دامنههاي فلاتمغولستان رشد كرده به صورت بوتههايي كوتاه قد و تنكاند كه طبيعتاً مساعد گلهداري ميباشند.
اسلاید 18 :
نواحي مركزي:
در اينجا استپزارها از صحراي آفريقا تا عربستان و سوريه و تركستان شرقي امتداد دارند وقلمرو آنها در مركز آسيا تا 110 درجه طولشرقي كشيده شده است. در حاشيه مرطوب اينمنطقه ميزان رطوبت سالانه بالارفته و مقدار باران سالانه نيز به 50 سانتيمتر ميرسد.
اسلاید 19 :
نواحي جنوبي:
در اين منطقه وسيع كه مشتمل بر چين، هند، هندوچين و برمه و در مجمع الجزاير وآسيايجنوبشرقي است 4 نوع پوشش گياهي به شرح زير ميبينيم:
الف ـ چينمركزي و بخشي از جنوب آن و كليه مناطق مركزي جزاير بزرگ جنوبشرقيآسيا پوشش گياهي از نوع جنگلهاي گرمسيري و مداري با درختاني كه برگهاي بادوام دارندميباشد.
ب ـ از بيرماني تا هندوچين، الي اقصي نقاط جزاير جنوبشرقي هر جا آبوهواموسمي گرم و استوايي مسلط باشد، پوشش گياهي از نوع جنگلهاي استوايي است. جزيرهسيلان و ساحلغربي هند شبه جزيرهاي نيز از همين پوشش گياهي برخوردارند.
اسلاید 20 :
ج ـ فلات مركزي دكن و بخشي از سرزمين سند پوششي از نوع ساوان دارند.
د ـ در جنوب هيمالايا از زير منطقه جنگلهاي مخروطي و تمامي شرق و جنوبشرقيهند شبهجزيرهاي پوشش گياهي از نوع جنگلهاي گرمسيري درختاني كه برگهايشان همه سالهميريزد ميباشد.