بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
موضوع:
بررسی رابطه ی فشار روانی کودکان عقب مانده ذهنی بر رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ها
اسلاید 4 :
چکیده:
پژوهش حاضر از نوع پژوهش های همبستگی است که رابطه فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان را مورد بررسی قرار می دهد به منظور هدف فوق 30 نفر درپایه های مختلف ابتدایی از مدرسه استثنایی توحید شهرستان جهرم انتخاب شدند. دو پرسشنامه مقیاس رشد اجتماعی و اینلند حاوی 117 سوال و چک لیست بهداشت روانی کومار SPSSحاوی 11 سوال MHC توسط والدین دانش آموزان تکمیل شد. سپس داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و به وسیله نرم افزار آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها موید آن است که:
بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی این کودکان رابطه ی معناداری وجود دارد. بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ذهنی پسر رابطه ی معناداری وجود دارد.
بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ذهنی دختر رابطه ی معناداری وجود ندارد.
اسلاید 5 :
مقدمه:
کودکان استثنایی کسانی هستند که نیازمند تعلیم و تربیت ویژه و خدمات وابسته اند تا از کل استعداد انسانی شان بتوانند استفاده کنند. آنها به تعلیم و تربیت ویژه نیازمند هستند چرا که از اغلب کودکان به یک یا چند شیوه به شرح زیر متفاوت هستند. آنها ممکن است عقب ماندگی ذهنی، ناتوانی یادگیری، ناتوانی جسمی، اختلالات کلامی و زبان، آسیب شنیداری، آسیب دیداری داشته باشند و یا سرآمد و با استعداد باشند. تعلیم و تربیت ویژه به معنای آموزش اختصاصی به گونه ای است که پاسخگوی نیازهای منحصر به فرد یک کودک استثنایی باشد.
واکنش های پدر و مادر نسبت به کودکان عقب مانده خود یکسان نیست غالباً بستگی به میزان عقب ماندگی هوشی کودک، موقعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانواده، خصوصیات شخصیتی والدین، ماهیت و کیفیت راهنمایی پزشک، روان پزشک و سایر عوامل دارد.
بنابراین خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی مساله ای غیرقابل انکار است. تاثیر خانواده در کودک و نقش های مهم آن در جنبه سازندگی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاق و عاطفی بسیار مهم است. والدین در کودک اثری فوق العاده دارند. خانواده خوب بهترین آموزشگاه است.
اسلاید 6 :
هدف تحقیق:
از موضوع پژوهش پیداست که محقق می خواهد مشخص کند که فشار روانی والدین چقدر بر رشد اجتماعی کودک عقب مانده تاثیرگذار است و همچنین همبستگی این دو متغییر را (فشار روانی و رشد اجتماعی) بررسی کند.
پژوهشگر درصد یافتن راه حلی برای کاهش فشار روانی والدین و نیز راه حلی برای افزایش رشد اجتماعی کودک عقب مانده ی می باشد تا والدین و کودکان بتوانند در جامعه عملکرد بهتری را از خود نشان دهند و مشکلات کمتری برای خود و دیگران ایجاد کند.
«هدف از این پژوهش یافتن کاربردی ترین موقعیت است تا حداکثر یاری برای کودک مهیا شود.»
اسلاید 7 :
سوالات تحقیق:
1. آیا بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی فرزندان عقب مانده رابطه ی معناداری وجود دارد.
2. آیا بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ذهنی پسر رابطه ی معناداری وجود دارد.
3. آیا بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ی ذهنی دختر رابطه ی معناداری وجود دارد.
اسلاید 8 :
فرضیه های تحقیق:
1. بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ی ذهنی و رشد اجتماعی فرزندان عقب مانده ی ذهنی رابطه ی معناداری وجود دارد.
2. بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ی ذهنی و رشد اجتماعی ذهنی کودکان عقب مانده پسر رابطه ی معناداری وجود دارد.
3. بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ی ذهنی و رشد اجتماعی عقب مانده ذهنی دختر رابطه ی معناداری وجود دارد.
اسلاید 9 :
فشار روانی:
تعریف نظری: هر وضع یا پیشامدی که بدن را به استفاده از منابع و تولید انرژی بیشتر از معمول وادار می کند. (احمدوند 1382)
تعریف عملیاتی: فشار روانی والدین را می توان از طریق آزمون چک لیست بهداشت روانی محاسبه کرد. از والدین خواسته می شود تا پاسخ نامه ی مربوطه را کامل کنند. با توجه به پاسخ هایی که داده اند نمرات محاسبه می شوند نمره های بین 11 تا 44 متغیر است. هر چه نمره ها کسب شده کمتر باشد یعنی به عدد 11 نزدیکتر باشد فشار روانی کمتر و هر چه به عدد 44 نزدیکتر باشد فشار روانی بیشتر است.
کودک عقب مانده ی ذهنی:
این کودکان را عموماً از شکل ظاهری آنها می توان شناخت مانند کودکان که دچار سندروم داون هستند و یا کودکانی که در مدارس استثنایی مشغول به تحصیل هستند.
در غیر این صورت کودک عقب مانده از طریق تست های هوش مشخص و ارزیابی می شوند به عبارتی کودکی عقب مانده ی ذهنی است که در آزمون های هوشی نمره های زیر 70 را کسب کند.
اسلاید 10 :
رشد اجتماعی:
تعریف نظری: به عنوان تعریفی نسبتاً جامع می توان رشد اجتماعی را سازگاری فرد با محیط دانست.
تعریف عملیاتی: رشد اجتماعی افراد و میزان آن از طریق کاربرد آزمون رشد اجتماعی مشخص می گردد و عبارت است از نمره هایی که کودک عقب مانده ی ذهنی در این تست کسب می کنند. به عنوان مثال در این پژوهش که کودکان 6 تا 12 ساله مدنظر هستند در هر گروه سنی است از افراد پرسیده می شود.
اسلاید 11 :
پیشینه تحقیق:
در بیشتر تحقیقاتی که صورت گرفته پژوهشگران سعی کرده اند که این قبیل کودکان را شناسایی کرده و به بررسی این مسائل این کودکان و خانواده ی آنان پرداخته و همچنین برای بهبود زندگی آنها راه کارهایی ارائه دادند.
فرجی به نقل از اشکوری 1388:
به این مطالب اشاره کرده است که واکنش والدین در برابر مشکلات ذهنی فرزندانشان یکسان نیست. معمولاً پدران عقب ماندگی فرزندان را سریعتر می پذیرند تا مادران.
کلاً سازگاری پدر و مادر با عقب ماندگی فرزندانشان به تناسب اطلاع و آگاهی آنان نسبت به عقب ماندگی ذهنی و نیز درجه واقع بینی آنها متفاوت و متغیر است.
لوری در سال 1943 درباره حمایت افراطی والدین از کودک عقب مانده ی ذهنی خود بیان می دارد که اگر مادری در مراقبت از کودک پا را فراتر بگذارد می تواند عواطف دردناک خود را تا اندازه ای کاهش دهد.
اسلاید 12 :
ابزار پژوهش:
در این پژوهش برای ارزیابی سطح رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ذهنی از مقیاس رشد اجتماعی و اینلند و همچنین برای ارزیابی سطح فشار روانی والدین از آزمون بهداشت روانی کومار استفاده شده است.
این آزمون به طور نسبتاً وسیعی برای اندازه گیری رشد اجتماعی یک فرد مشخص به کار برده می شود. آزمون مزبور از 117 سوال تشکیل شده است که از افراد دارای سطح سنی مختلف انتظار می رود به آنها پاسخ دهند. سوالات سطح سنی یک شامل: تعادل سر، چنگ زدن به اشیاء، نشستن، ایستادن، آب دهان را سرازیر نکردن و مانند اینهاست.
این سوالات سال به سال طبق رشد کودک پیش می رود تا اینکه در سطح سنی هفت تا هشت سال مثلاً از او انتظار می رود که از کارد سفره استفاده کند، سرش را شانه بزند و در بازی های قبل از شرکت نماید و یا در سطح سنی پانزده ساله سوالاتی از قبیل تماس با دیگران از راه نامه، بیان حوادث جاری، خروج از منزل بدون سرپرست، استفاده از پول و از این قبیل موارد می باشد. آزمون از تولد تا سطح یکساله پیش می رود و تا سطح بیست و پنج سالگی ادامه پیدا می کند.
اسلاید 13 :
با این آزمون ممکن است مقایسه ای بین رشد اجتماعی کودکان دیگر در هر سطح مشخص سنی انجام و تعیین شود که آیا این کودک رشد اجتماعی کودکان هم سطح سنی خود را دارد یا نه، آیا در سطح پایین تر است یا در سطح بالاتری قرار گرفته است. (مهدی زاده 1369، به نقل از کرک و جانسون)
بهداشت روانی نمایه ای است که میزان توانایی شخص را در مواجهه با خواسته های محیطی، اجتماعی، عاطفی یا جسمانی نشان می دهد.
این فشار روانی معمولاً در نشانه هایی نظیر اضطراب، تنش، بی قراری یا ناامیدی و مشابه آنها انعکاس پیدا می کند. اگر این وضع به مدت زمانی طولانی و به طور خیلی وسیع توسط احساس شود، احتمال دارد نشانه های شکل قطعی به خود بگیرد و به صورت یک بیماری جدی ظاهر شوند. بنابراین بهداشت روانی را نباید با بیماری روانی در هم آمیخت، بهداشت روانی مطالعه وضع روانی شخص قبل از بیماری است. (کومار 1991)
اسلاید 14 :
روش اجرا و جمع آوری اطلاعات:
برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز ابتدا به مدرسه استثنایی توحید در شهرستان جهرم مراجعه کرده و از مسئولین دبستان خواسته شد تا دانش آموزان سنین 6 تا 12 سال را معرفی کنند. پس از معرفی، 30 نفر از دانش آموزان (15 دختر و 15 پسر) به قید قرعه انتخاب شدند و سپس با استفاده از دعوتنامه از والدین خواسته شد تا در صورت امکان به مدرسه مراجعه کنند.
پس از حضور والدین به منظور سنجش فشار روانی والدین و رشد اجتماعی فرزندانشان دو پرسشنامه مقیاس رشد اجتماعی واینلند و چک لیست بهداشت روانی در اختیار آنها قرار داده شد تا تکمیل شود. لازم به ذکر است که اکثر پاسخ دهندگان به پرسشنامه مادران بودند.
اسلاید 15 :
روش تحقیق:
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی بر رشد اجتماعی این فرزندان می باشد.
این تحقیق از نوع پژوهش های همبستگی است که با هدف بررسی پیامدهای ناشی از فشار روانی والدین کودک عقب مانده ذهنی و رابطه آن با رشد اجتماعی فرزندان عقب مانده آنهاست که در دوره سنی 6-12سال انجام گرفته است این کودکان به همراه والدینشان توسط آزمونهای رشد اجتماعی وایلند و چک لیست بهداشت روانی بررسی می شوند.
اسلاید 16 :
جامعه و نمونه آماری و شیوه نمونه گیری:
جامعه آماری در این تحقیق همه دانش آموزان دبستان استثنایی شهرستان جهرم اعم از دختر و پسر می باشد. در این پژوهش از شیوه نمونه گیری تصادفی استفاده می شود. تا این نمونه گیری معرف صحیحی از جامعه باشد. بدین معنا که از بین تمام دانش آموزان در مقطع آمادگی تا پنجم دبستان به قید قرعه 30 نفر (15 پسر و 15 دختر) را انتخاب کردیم.
روش آماری:
در پژوهش حاضر از آمار استننباطی استفاده گردید. همچنین به منظور آزمایش فرضیه های 3، 2، 1 از ضریب پیرسون استفاده شد.
اسلاید 17 :
یافته های پژوهش:
در این فصل یافته های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری تجزیه و تحلیل می شود. با تفسیر جداول و یافته ها با محاسبه های آماری فرض اول تایید گردید بدین معنا و مفهوم که بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی این کودکان رابطه معنادار وجود دارد.
طبق نتایج و اطلاعات بدست آمده تعداد نمونه آماری مساوی 15 نفر، میانگین محاسبه شده برای فشار روانی والدین پسر 21/53 و رشد اجتماعی 70/87 و انحراف استاندارد فشار روانی والدین پسر 6/12 و برای رشد اجتماعی فرزندان پسر با انحراف استاندارد 10/94 و ضریب همبستگی پیرسون 0/524 محاسبه شده بین دو متغیر ذکر شده 0/524 در سطح معنی دار 0/022 فرضیه ذکر شده (فرض دوم) تایید می گردد. بدین معنا و مفهوم که بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی این کودکان پسر رابطه معنادار وجود دارد. و در آخر در ارتباط با فرضیه سوم و طبق اطلاعات موجود با تعداد نمونه آماری مساوی 15 نفر، میانگین محاسبه شده برای فشار روانی دختر 79/67 و رشد اجتماعی دختران عقب مانده 71/06 و انحراف استاندارد فشار روانی 6/33 رشد اجتماعی دختران با انحراف استاندارد 9/36 ضریب همبستگی پیرسون محاسبه شده بین دو متغییر ذکر شده 0/079 در سطح معنادار 0/390 فرضیه ذکر شده (فرض سوم) رد می شود. بدین معنا که بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان دختر رابطه ی معنادار وجود ندارد.
اسلاید 18 :
محدودیت ها:
در زیر به برخی از محدودیت های این پژوهش اشاره می شود که اگر این مشکلات برطرف شود نتایج بهتر و دقیق تری به دست خواهد آمد.
1. عدم همکاری برخی از والدین در خصوص پاسخ به پرسشنامه ها
2. متاسفانه همکاری نکردن برخی از مربیان و مسئولان با پژوهشگران
3. تعداد کم نمونه آماری
4. کم سوادی یا بی سوادی بعضی از والدین در رابطه با تکمیل پرسشنامه ها
5. عدم همکاری پدران با پژوهشگران تا جایی که تمامی اطلاعات به دست آمده در این پژوهش از مادران گرفته شده است.
اسلاید 19 :
پیشنهادات مفید:
1. پیشنهاد می شود مشابه این پژوهش بر روی خانواده هایی که فرزند عقب مانده ندارد اجرا شود تا مشخص شود فشار روانی والدین کدام گروه و به چه میزان بر رشد اجتماعی فرزندان موثر است.
2. پیشنهاد می شود این تحقیق در گروه های سنی دیگر خصوصاً کودکانی که از لحاظ سنی پایین تر هستند مثلاً 5 تا 1 ساله اجرا شود تا راه های درمانی موثر برای این افراد اتخاذ شود. چرا که هر چه کودکان از لحاظ سنی کم سن و سال تر باشند انعطاف پذیری بیشتری خواهند داشت.
3. پیشنهاد می شود مشابه این پژوهش بر روی کودکان معلول جسمی اجرا شود.
4. پیشنهاد می شود مشابه این پژوهش بر روی والدین علی الخصوص مادران شاغل و خانه دار اجرا شود تا مشخص شود کدام گروه از لحاظ فشار روانی در وضعیت بهتری قرار دارند.
اسلاید 20 :
بحث و نتیجه گیری:
طبق تحیقات انجام شده در گذشته بین فشار روانی کودکان عقب مانده و رشد اجتماعی این کودکان همچنین بین میزان سواد و تحصیلات والدین و فشار روانی آنها رابطه ی معناداری وجود نداشت اما هر چه والدین در وضعیت اقتصادی بهتر به سر می برند میزان فشار روانی وارد بر آنها خصوصاً پدر بیشتر بود.
بر اساس یک سری از تحقیقات صورت گرفته اگر کودکان عقب مانده اعم از دختر و یا پسر از طرف والدین بیشتر مورد قبول و حمایت واقع شوند در یادگیری و پیشرفت تحصیلی در رشد اجتماعی این کودکان مفید و موثر خواهد بود.
با توجه به یافته ای این پژوهش نتیجه گیری می شود که بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی فرزندان عقب مانده رابطه ی معناداری وجود دارد، همچنین بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودک عقب مانده ذهنی پسر رابطه ی معناداری وجود دارد و در آخر اینکه بین فشار روانی والدین کودکان عقب مانده ذهنی و رشد اجتماعی کودکان عقب مانده ذهنی دختر وجود ندارد.