بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

آلوئه ورا

اسلاید 3 :

فلات پهناور ایران زمین،با بیش از 7500 گونه گیاهی یکی از مراکز طبیعی رشد درختان و گیاهان محسوب می شود و میزان 35% از 7500گونه گیاهی ایران را گیاهان دارویی و معطر تشکیل می دهد. به گونه ای که برخی از گیاهان فقط خاص فلات ایران هستند. از حیث استفاده از گیاهان دارویی، کشورمان سابقه ای کهن و دیرینه دارد و دانشمندانی چون ابوعلی سینا،زکریای رازی،عطار نیشابوری و دهها تن دیگر پیشگامان شناسایی و معرفی و استفاده از این گیاهان در درمان بیماری های مختلف و مزمن در قرون گذشته بوده اند.

در کشور ما نیز به دلیل دیرینه اقبال عمومی در مصرف فراورده های گیاهی از یکسو و شرایط مناسب اقلیمی جهت کشت گونه های مختلف گیاهان دارویی از سوی دیگر،توجه ویژه به کشت و صنعت گیاهان دارویی و تولید دارو با منشا گیاهی را مقرون به صرفه تر از تولید داروهای شیمیایی جلوه می دهد.یکی از گیاهان دارویی- آرایشی بسیارمهم که در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است،گیاه دارویی صبرزرد یا آلوئه ورا است.
صبرزرد یکی از شگفتی های طبیعت قلمداد شده است آلوئه ورا چنان خواص چشمگیر و متعددی دارد که نام ها و القاب زیادی برای خود کسب کرده است از جمله: گیاه درمانگر، گیاه سوختگی، دکتر گلدانی، گرز بهشت، لاله بیابان، گیاه جاودانگی، گیاه ملکه و گیاه قرن بیستم.

مقدمه

اسلاید 5 :

اولین گزارش مکتوب که در آن به آلوئه ورا اشاره شده است متعلق به چهار هزار سال پیش از میلاد مسیح است و در غار نوشته ها و کنده کاری های روی ظروف در معابد باستانی مصر کشف شده است. داستان هایی نیز درباره استفاده کلئوپاترا ونفرتی تی از آلوئه ورا،عسل وشیر برای حفظ زیبایی افسانه ای شان گفته می شود. مصریان آنرا برای مومیایی مردگان خود بکار می بردند.

تاریخچه

اسلاید 6 :

نخستین بار مصری ها این گیاه را برای درمان زخم ها،سوختگی ها و عفونت ها به کار می گرفتند. پس از آنان یونانی ها،اسپانیایی ها و آفریقایی ها به شیوه ها و منظورها ی مختلف از این گیاه استفاده می کردند.برای مثال شکارچیان آفریقایی از ژل آن بر بدن خود می مالیدند تا عرق نکنند و بدنشان بوی بد نگیرد.
براساس مطالبی که توسط دانشگاه فلوریدا منتشر شده،منشا این گیاه که به علت رویش آن در مناطق بیابانی به لاله بیابان مشهوراست،آفریقااست. نام این گیاه از زبان عربی به سایر زبان ها آمده است. در زبان عربی آلوئه به معنای «تند و تیز و تلخ»است .

اسلاید 7 :

این گیاه باعث جنگ و خونریزی هم گردید براساس منابع قدیمی، ارسطو( رایزن الکساندر کبیر) یکی از طرفداران بسیار معتقد خواص آلوئه ورا بوده است. وی برای آلوئه ورا چنان ارزشی قائل بوده که در سال 333قبل از میلاد، الکساندر را متقاعد کرد جزیره سوکوترا در اقیانوس هند را تصرف کند. این جزیره به دلیل رویش آلوئه در آن شهرت داشت و در آن زمان برای درمان زخم های سربازان در سپاه الکساندر از آلوئه ورا استفاده می شد. پادشاهان و خانواده های سلطنتی باستانی در تمام سفرهای خود این گیاه را همراه خود می بردند و مسافرانی که با لنج ها به سفر دریایی می پرداختند این گیاه را به عنوان کمک های اولیه حمل می کردند و در کتاب مقدس نام این گیاه به کرات آمده است.

اسلاید 8 :

گیاه صبر زرد با نام علمی Aloe vera
از خانواده:Liliaceae / Aloeaceae
زیر خانواده Alooideae(سیریشیان)
از راسته یAsparagales (مارچوبه ای ها)
و از سرده سگل ها
خصوصیات گیاهشناسی

اسلاید 9 :

Aloe vera گیاهی است بوته ای انبوه، پایا،همیشه سبز چند ساله با ظاهری شبیه کاکتوس ارتفاع آن حدود cm60 بوده و دارای ساقه چوبی کوتاه به ضخامت cm10-5وبرگ های ضخیم و گوشتدار نیزه ای شکل با انعطاف پذیری کم و عاری از دمبرگ که مستقیماً به محور ساقه متصل هستند. رنگ برگ ها سبز ویا سبز مایل به خاکستری،تعداد برگ ها بین 20-10عدد با کناره های نازک و حامل خارهای نوک تیز مخروطی ویا کمی خمیده به طول mm2است طول برگ ها cm50-30و عرض آنها cm10-8 و ضخامتشان بین cm3-1است برگ های آن ساده و با وضع متناوب بر روی قاعده ساقه متصل می باشد.

اسلاید 10 :

گل آذین گل ها خوشه ای فشرده و لوله ای شکل که در انتهای یک ساقه بدون برگ ظاهر می شوند و به رنگ زرد و یا زرد مایل به سبز ابتدا عمود به محور مرکز گل آذین قرار گرفته، سپس از قاعده خوشه شروع به آویزان شدن می کند گل ها به صورت نر و ماده منظم و مجتمع و به صورت سنبله هستند هر گل دارای 3 کاسبرگ، 3 گلبرگ،6 پرچم در دو ردیف می باشد که در اوایل بهار شکوفا می شوند.گرده افشانی در آن توسط حشرات و پرندگان صورت می گیرد. میوه از نوع کپسول و به رنگ قهوه ای،مدور تا تخم مرغی شکل است که در اواخر بهار تا اوایل تابستان به رشد کامل خود می رسد.
ریشه در این گیاه ضخیم و افشان است.

اسلاید 11 :

خصوصیات ساختمانی برگ
در برش عرضی برگ بلافاصله در زیر پوسته ضخیم برگ،دستجات آوندی قرار دارند.بخش بیرونی دستجات آوندی توسط سلول های پوششی احاطه شده و بخش داخلی دستجات آوندی سه نوع بافت لوله ای دیده می شود؛آوندهای چوبی، آوندهای آبکشی و لوله های مویین بزرگ محیطی که محتوی شیرابه زرد رنگی حاوی آنتراکینون ها به خصوص آلوئین است.

اسلاید 12 :

بخش میانی و عمده برگ را سلول ها مزوفیل یا پارانشیم محتوی فیله ژل تشکیل می دهد تمامی کربوهیدراتها (پلی ساکارید ها) و گلیکوپروتئین ها (آنزیم ها) در برگ های سبز و ضخیم ساخته می شوند.
کربن و اکسیژن مورد نیاز ساخت کربوهیدرات ها از دی اکسید کربن هوا که توسط روزنه های برگ در شب جذب می شوند تامین می گردد. دی اکسید کربن به تله افتاده و به اسید مالیک ذخیره می شود و به همین دلیل pHبخش داخلی برگ حدود 4 است پس از تابش خورشید به برگ مقداری از اسید مالیک تبدیل به هیدرات کربن مورد نیاز گیاه جهت سوخت وساز می شود و مابقی آن در موسیلاژ فیله ژل ذخیره می گردد.

اسلاید 13 :

گونه ها
تیره آلوئه ورا مرکب از 240جنس و متجاوز از 4000گونه گیاهی می باشد جنس آلوئه از نظر گونه ها به وضع ثابتی نرسیده است Favellو همکارانش (1999)دو گونه جدید از این جنس را در یمن گزارش کردند که از نظر فرم رویشی،زمان گلدهی و فرم گل ها با سایر گونه های شناخته شده متفاوت می باشد. Gilbert وDemissew (1997)نیز هفت گونه جدید از این جنس را معرفی کرد. Viljoenو همکاران (1998)با استفاده از مطالعات الکتروفورزی گونه های A.ferox وA.candelabrumرا از طریق 23 مقر ژنی مورد مطالعه قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که تفاوت معنی داری بین این دو گونه وجود ندارد و تفاوت های مشاهده شده قبلی را ناشی از تنوع محلی و درون جمعیتی قلمداد کردند.
A.mitriformis. A.saponaria ، A.variegata ، A.arborescence

اسلاید 14 :

کشت
pH=خاک مورد نیاز گیاه برای کاشت، بافت شنی- لومی با 8/5
و بهترین دما برای رشد آن 30-20درجه سانتی گراداست
حداکثر دمای قابل تحمل گیاه 50و حداقل آن 10درجه سانتی گراد است
کاهش دما به زیر 10درجه سانتی گراد به تدریج برگ ها تغییر رنگ داده و به رنگ قهوه ای درآمده و رشد گیاه متوقف می شود.آلوئه ورا از جمله گیاهانی است که در صفر درجه میمیرد

اسلاید 15 :

آبیاری
نیازی آبی گیاه کم است اما کاهش بیش از اندازه میزان آبیاری و طولانی شدن زیاد فواصل آبیاری موجب کاهش عملکرد،وزن برگ و محتوای ژل می شود.دور آبیاری بین 15-7 روز برای گیاه مناسب است. نیاز هربوته در فصول مختلف متفاوت است و بین ماه های اردیبهشت تا پایان شهریور، هربوته در دوره 3 روزه 10لیتر آب نیاز دارد. از اوایل مهر تا پایان اسفندماه هربوته دردوره ی 5 تا 7 روزه 10 لیتر آب نیاز دارد.

اسلاید 16 :

ازدیاد
بذر
قلمه سبز
کشت بافت
پاجوش ها

اسلاید 17 :

روش کاشت آلوئه :
سیتم کشت:فارو
فضای بین بوته هاوردیفها بسته به واریته از 60×30 تا 60× 45 و 60× 60سانتی متر متغیر می باشد.
از پاجوش های 18- 15 سانتی متری که دو سوم آنها در چاله هایی به عمق 15 در خاک قرار می گیرد
15000تا 25000پاجوش دریک هکتار نياز است.
آلوئه معمولاً بین ماههای مارس و جون در اراضی که دو بار شخم زده شده اند کاشته می شوند وچون کشت باید ارگانیک باشد12-15 تن در هکتار کود دامی که (5-10)تن آن کود گاوی است.(قبل از کشت)

اسلاید 18 :

مراحل داشت آلوئه ورا

اسلاید 19 :

عناصر غذایی
فسفر50کیلوگرم در هکتار
ازت 57 کیلو گرم در هکتار
پتاسیم 45 کیلو گرم در هکتار

اسلاید 20 :

آفات و بيماري ها:
بيماري هاي اين گياه نسبت به ساير گياهان بسيار كم است .از جمله بیماری های آلوئه كه در اثرحمله قارچ Phytophthora parasitica ايجاد مي شود، بيماري پوسيدگي ريشه و ساقه است.
بيماري موجب نكروزه شدن برگ ها از قسمت تحتاني برگ هاي بيروني مي شود، قاعده ي برگ هاي مركزي ممكن است كاملاً پوسيده شده و به راحتي از بوته جداشوند، ريشه و ساقه نيز ممكن است پوسيده شده و در نهايت بوته آلوده از بين رود.

بيماري ديگري نيز در اثر حمله قارچphythium ultimum حادث مي شود علايم بيماري به صورت پوسيدگي نوك ريشه ها شروع مي شود و به سرعت به سمت ساقه توسعه مي يابد، علايم بيماري روي قسمت هاي هوايي گياه به صورت توقف رشد،رنگ پريدگي و سختي برگ ها مشاهده مي شود.
از ديگر بيماري هاي آلوئه ورا (Aloe Rust)است كه در اثر حمله قارچ Uromyces aloes ايجاد مي شود اما بيماري شيوع زيادی ندارد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید