بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

کاربرد شبکه عصبی مصنوعی در شناسایی محل و زمان تزریق بار آلودگی ناگهانی به شبکه توزیع آب شهری

اسلاید 3 :

چکیده
نگرانی­های رو به رشد تهدیدات توزیع آب در مورد پتانسیل نفوذ آلاینده­ها از طریق فرسودگی زیرساخت­ها، جریان برگشتی و از همه مهم­تر، حملات تروریستی با وارد کردن ماده آلاینده شیمیایی از طریق مکان­های حساس و پرخطر همواره وجود داشته است. از جمله مشکلاتی که همواره در مورد سیستم­های توزیع آب وجود دارد، تزریق آلاینده به صورت عمدی و در هر زمان می­باشد. زیرا به دلیل نامشخص بودن نوع آلاینده، محل و زمان تزریق آلاینده و پیامدهای ناشی از آن، باعث بروز مشکلات عدیده­ای خواهد شد.

بدین منظور برای جلوگیری از ادامه تزریق باید محل آلودگی در کوتاه­ترین زمان ممکن شناسایی شود و با مدیریت و اجرای تمهیدات لازم و مناسب از گسترش آلودگی در بخش وسیعی از شبکه و آسیب دیدن عموم مردم جلوگیری به عمل آمده و بخش­هایی از شبکه که آلودگی در آن جریان دارد، پاکسازی شود. در این مقاله به بررسی عملکرد شبکه عصبی مصنوعی در خصوص تعیین مکان و زمان ورود بار آلودگی در شبکه توزیع آب شهری پرداخته شد. همچنین به منظور شبیه­سازی از نرم­افزار ایپانت که یکی از پرکاربردترین نرم­افزارهای شبیه­سازی هیدرودینامیک و کیفیت آب می­باشد، استفاده شد.

اسلاید 4 :

مواد و روش ها
در این تحقیق برای تعیین محل جایگذاری سنسورهای نظارت از نتایج مطالعه اوستفلد و سالومون در سال 2005 که در زمینه مکانیابی سنسورهای پایش بر روی شبکه مثال 3 نرم­افزار ایپانت انجام گرفته بود، همان طور که در شکل 1 مشاهده می­شود، استفاده شد. سپس با استفاده از رویکرد هوش مصنوعی (شبکه عصبی)، به تعیین محل و زمان شروع تزریق آلودگی در دو بخش پرداخته شد. در بخش اول فقط مکان ورود آلودگی و در بخش دوم زمان تزریق آلودگی شناسایی شد. ابتدا به تعداد N×T سناریوی مختلف (N تعداد نقاط تزریق و T تعداد زمان­های تزریق)، عمل تزریق بار آلودگی انجام شد و سپس مدل ایپانت برای هر کدام از آرایش­های قرارگیری سنسورها به طور مجزا اجرا گردید و نتیجه در فرمت­های مناسب (فرمت npt)، ذخیره شدند. بدیهی است که اطلاعاتی همچون وضعیت کیفیت آب در سنسورهای پایش در زمان­های مختلف جزء متغیرهای مستقل مدل و نقاط ورود بار آلاینده و نیز زمان ورود بار آلاینده جزء متغیرهای وابسته خواهد بود در ادامه با استفاده از نتایج ذخیره شده، شبکه­های عصبی مختلفی ساخته و آموزش

شکل 1: محل جایگذاری سنسورهای پایش در شبکه مورد مطالعه

اسلاید 5 :

پیدا کردند. 75 درصد داده­ها به عنوان داده­های آموزش و 25 درصد داده­ها نیز به عنوان داده­های آزمایش (تست) انتخاب شدند. سپس با استفاده از نتایج آزمون- خطاهای مختلف برای هر حالت بهترین معماری شبکه عصبی برگزیده شد. در اغلب موارد شبکه عصبی از نوع پرسپترون با حدود 8 الی 10 لایه داخلی و حدود 15 الی 20 نورون در هر لایه مناسب­ترین شبکه­ها بودند.

نتایج

در این نمودار از گام زمانی 36 (ساعت 3) به بعد شانس موفقیت در تعیین منبع آلودگی در حال افزایش می­باشد. جهت تعیین بهترین شبکه عصبی پیشنهادی، از شاخص مجذور ضریب همبستگی استفاده شد. مقدار r2 به دست آمده برای داده­های آموزش برابر 9/81 درصد، برای داده­های آزمایش 5/79 درصد و برای کل برابر با 4/80 درصد به دست آمد. گام­های زمانی محاسبه کیفیت آب در این مساًله 5 دقیقه می­باشد یعنی در صورتی که اطلاعات مربوط به یک ساعت پس از مشاهده اولین خطا در یکی از سنسورها مدنظر قرار بگیرد، تعداد 13 گام زمانی وجود خواهد داشت. لازم به ذکر است که طول زمان تزریق آلودگی و نیز جرم ماده آلاینده ورودی ثابت در نظر گرفته شد.

شکل 2: نمودار درصد موفقیت کشف محل تزریق آلودگی

اسلاید 6 :

شکل 3: نمودار درصد موفقیت کشف زمان شروع آلودگی
در این شکل شاهد افزایش بیش از 50 درصد شانس موفقیت در تعیین زمان شروع آلودگی از گام زمانی 48 به بعد می­باشیم. اعداد به دست آمده برای ضریب همبستگی برای داده­های آموزش برابر با 5/87 درصد، داده­های آزمایش 3/85 و در نهایت برای کل برابر با 1/85 درصد می­باشد.

می­توان نتیجه گرفت که به ازای افزایش تعداد گام­های زمانی مورد استفاده، شانس موفقیت کشف محل و زمان ورود آلودگی افزایش می­یابد. همچنین با افزایش تعداد داده­ها، کیفیت و دقت جواب­های شبکه عصبی نیز افزایش می­یابد.

به منظور دستیابی به حداکثر سطح ایمنی در سیستم­های توزیع آب، باید در تمام گره­های موجود در سیستم، تجهیزات پایش نصب کرد؛ بدیهی است که این کار به دلیل محدودیت­های اقتصادی ممکن نمی­باشد. در این مقاله به بررسی کارایی شبکه عصبی مصنوعی برای تعیین مکان و زمان ورود بار آلودگی در شبکه توزیع آب شهری پرداخته شد. می­توان گفت با وجود فرضیات، نتایج به دست آمده با بکارگیری روش ذکر شده، قابل قبول و نشان­دهنده کارایی مؤثر این روش می­باشد.

نتیجه گیری و جمع بندی

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید