بخشی از پاورپوینت

اسلاید 3 :

با توجه به این که در حوزه آبخیز سد ایلام اشکال مختلف حرکت های توده ای شامل لغزش، خزش و ریزش در اکثر نقاط به ویژه در مسیر راه های ارتباطی به محل سد وجود دارد و این حوضه مهم ترین منبع تأمین آب شرب شهر ایلام و روستاهای اطراف است و روی سازندهای زمین شناسی سست و حساس قرار گرفته، لذا لزوم تهیه نقشه پهنه بندی حرکات توده ای منطقه و بررسی عوامل مؤثر بر آن به یک ضرورت تبدیل شده است.
اهمیت مطالعه حرکات توده ای در حوزه آبخیز سد ایلام:

اسلاید 4 :

موقعيت حوزه سد ايلام در استان ايلام و ايران

اسلاید 5 :

پراکنش حرکات توده ای در حوزه آبخیز سد ایلام
فاکتورهای مورد بررسی شامل شیب، جهت شیب، بافت، ساختمان، عمق خاک، میزان املاح موجود در سازند، کاربری اراضی، نوع سازند زمین شناسی، تاج پوشش، تراکم شبکه آبراهه ها، نوع فرسایش بوده و تاثیر این عوامل بر وقوع حرکات توده ای مورد بررسی قرار گرفته است.
بیش ترین حجم لغزش ها در نواحی شمالی و تا حدی جنوب شرقی بوده و ریزش ها و واریزه های بلوکی عمدتاً در نواحی شمال غربی حوضه که سازندها آهکی و مقاوم تر است، گسترش داشته اند.

اسلاید 6 :

مشخصات لغزشهاي رخ داده در حوزه سد ايلام

اسلاید 7 :

نقشه پراكنش زمين لغزشها

اسلاید 8 :

عوامل موثر در زمین لغزش های منطقه
هفت عامل شامل شيب دامنه، جهت دامنه، زمين شناسي، كاربري اراضي، جاده، گسل و شبكه زهكشي به عنوان عوامل موثر اوليه تشخيص داده شدند

اسلاید 9 :

كمي كردن اثر عامل کاربري اراضي
ابتدا نقشه واحدهاي همگن و نقشه پراکنش زمين لغزشها را روي هم انداخته و مساحت زمين لغزشهاي موجود در هر واحد همگن به دست مي آيد. نسبت مساحت لغزشها به مساحت واحد همگن به عنوان Y در نظر گرفته مي شود. سپس واحدهاي همگني را كه از نظر پنج عامل سنگ شناسي، شيب، فاصله از گسل، فاصله از شبکه زهکشي و فاصله از جاده مشابه بوده و تنها به واسطه كلاسه هاي مختلف عامل کاربري از هم مجزا شده اند در نظر گرفته و مقدار Y در آنها مقايسه مي شود. مثلاً در جدول (2) واحد همگن 253522 كه كلاسه هاي عوامل آن به ترتيب شامل كاربري اراضي كلاس 2 (اراضي جنگلي)، فاصله از شبكه زهكشي كلاس 5 (100-0 متر)، شيب کلاس 3 (15-10 درصد)، عامل فاصله از جاده کلاس 5 (100-0متر)، عامل سنگ شناسي کلاس 2 (سازند پابده) و عامل فاصله از گسل کلاس 2 (2000-1000متر) مي باشد و واحد همگن 453522 كه كلاسه هاي آن به ترتيب شامل كاربري اراضي كلاس 4 (اراضي مرتعي)، فاصله از شبكه زهكشي كلاس 5 (100-0متر)، شيب کلاس 3 (15-10 درصد)، عامل فاصله از جاده کلاس 5 (100-0متر)، عامل سنگ شناسي کلاس 2 (سازند پابده) و عامل فاصله از گسل کلاس 2 (2000-1000متر) مي باشد از نظر تمامي عوامل مشابه مي باشند و فقط عامل كاربري در اين دو واحد همگن متفاوت مي باشد.

اسلاید 10 :

کمي کردن اثر عامل کاربري اراضي در وقوع زمين لغزش
در واحدهاي همگن جدول فوق نماد (-) به مفهوم اين است که اين واحد در حوزه وجود ندارد و نماد (صفر) در هر کلاس کاربري اراضي به مفهوم آن است که هيچ لغزشي در آن مشاهده نشده و ارقام درج شده بيانگر مجموع سطوحي است که دچار لغزش شده است.

اسلاید 11 :

نتايج تجزيه وتحليل آماري

اسلاید 12 :

نقشه پهنه بندي خطر زمين لغزش

اسلاید 13 :

فراواني وقوع درصد سطوح لغزش يافته در فواصل مختلف از جاده

اسلاید 14 :

فراواني وقوع درصد سطوح لغزش يافته در فواصل مختلف از شبكه زهكشي

اسلاید 15 :

فراواني وقوع درصد سطوح لغزش يافته در فواصل مختلف از گسل

اسلاید 16 :

نتایج
. تجزيه و تحليل نتايج به دست آمده نشان داد، عامل جهت دامنه تاثير كمي در وقوع زمين لغزشهاي منطقه دارد. سپس با استفاده از 6 عامل باقي مانده نقشه واحدهاي همگن تهيه و به منظور كمي كردن عوامل و وزن دهي آنها از درصد سطح لغزش يافته در واحدهاي مختلف استفاده شد. تجزيه و تحليل آماري با استفاده از رگرسيون چند متغيره انجام گرفت. در نهايت مدلي با حذف عامل فاصله از گسل و کاربري اراضي براي منطقه ارائه گرديد، که در آن عوامل جاده، شيب، شبکه زهکشي و زمين شناسي به ترتيب بيشترين تاثير را روي زمين لغزشهاي رخ داده داشته اند.

اسلاید 17 :

اولين عامل در منطقه كه نقش بسيار مهمي در وقوع زمين لغزشها داشته است احداث غير اصولي جاده مي باشد. چونكه احداث جاده باعث از بين رفتن تكيهگاه دامنه در شيبهاي تند شده و در صورت مساعد بودن توده از نظر جنس سازند وقوع زمين لغزش قطعي خواهد بود. نتيجه حاضر با تحقيقات كارارا و همكاران (8) در مركز ايتاليا كماك (11) در اسلووني، احمدي (1) در اردبيل و گرايي (6) در حوزه لاجيم رود تجن مطابقت دارد.

اسلاید 18 :

شيب جريان آب زيرزميني و تمركز رطوبت خاك در وقوع زمين لغزشها را تحت تاثير قرار مي دهد كارارا (8). دومين عامل مهم با توجه به رابطه (1) در وقوع زمين لغزشهاي منطقه، شيب است. يك واحد سنگ شناسي هر چند حساس، اگر در يك شيب خيلي كم قرار داشته باشد، زمينه وقوع لغزش را ندارد مانند واحدهاي كواترنر كه اگرچه از رسوبات مساعد براي حركت تشكيل شده اند ولي به دليل اينكه عمدتاً در شيبهاي خيلي كم قرار گرفته اند زمين لغزش در آنها مشاهده نمي شود. بيشترين لغزش در حوزه مربوط به شيبهاي زير 20 درصد مي باشد از دلايل اين امر مي توان گفت که سازندهاي حساس مانند گورپي عمدتا در اين شيبها متمرکز گرديده اند و ثانياً بيشترين تغييرات مربوط به جاده سازي در اين شيبها صورت گرفته است. كماك (11) عامل شيب را عمده ترين دليل وقوع زمين لغزش در مركز اسلووني دانسته است

اسلاید 19 :

سومين عامل در وقوع لغزشهاي منطقه فاصله از شبکه زهکشي مي باشد. تعداد زياد لغزشها در فاصله 100-0 متري از شبكه زهكشي نشان دهنده اين امر مي باشد (شكل 5). عامل تشديد کننده اين فاکتور جاده هاي است که براي حمل مصالح احداث سازه ها در مسير اين آبراهه ها ايجاد گرديده و پاي توده ها را خالي نموده اند.

اسلاید 20 :

چهارمين عامل موثر با توجه به رابطه (1) در وقوع لغزشهاي حوزه سد ايلام عامل زمين شناسي مي باشد. ميتوان گفت كه عامل زمين شناسي چونكه منجر به اختلاف در نفوذپذيري و مقاومت (استحكام) سنگها و خاكها مي شود توزيع زمين لغزشها را به طور گستردهاي تحت تاثير قرار داده است. روي هم قرارگيري لايه ژئولوژي با لغزشهاي ايجاد شده در حوزه نشان مي دهد که 50 درصد لغزشهاي رخ داده در سازند گورپي رخ داده اند و اين سازند به عنوان حساسترين سازند در حوزه از نظر وقوع زمين لغزش مي باشد. گرائي (6) و احمدي (1) در تحقيقات جداگانهاي به نتايج مشابهي در مورد عامل زمين شناسي دست يافتند و بيان كرده اند كه عامل زمين شناسي از مهمترين دلايل رخداد زمين لغزشها بوده است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید