بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
موضوع:اصول اخلاقی در سازمان
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2 :
اخلاقیات سازمان بر ارزش های عام وجهان شمول اخلاقی استوارند این ارزش ها را اصول اخلاقی می نامیم و سند جامع اخلاقی سازمان را بر ان بنا می کنیم.
همه ی ما بافهرستی از اصول اخلاقی مانند امانت داری/صداقت /وفاداری و.اشناییم اشنایی مبهم و اشفته از اصول اخلاقی درعمل گرهی رانمی گشاید.درپای بندی به اخلاق به شناخت دقیق /متمایز وروشن ازاصول اخلاقی نیازمندیم هم چنین باید به تعریفی سنجش پذیر از اصول اخلاقی دست یابیم تامیزان تحقق ان ها رادر سازمان بسنجیم.پس از تعریف مفاهیم اخلاقی باید به ملاک هایی اشاره شود که به منزله ی شاخص نشانگر تحقق اصول اخلاقی عمل می کنند.
مقدمه
اسلاید 3 :
اصول اخلاقی بنیان فضایل رفتاری در سازمان است اما وقتی از مباحث نظری اخلاق فراتر می رویم و پای به عرصه ی عمل می نهیم در موارد فراوانی تمایز فضیلت ورذیلت را اسان نمی یابیم وبه همین دلیل به جای خوب بد را برمی گزینیم .برای مثال ایامرز حلم وصبر را از بی تفاوتی وسرکوب احساسات خود بازمی شناسیم ؟حلم فضیلت است اما بی تفاوتی نسبت به جفای دیگران در حق ما خیانت به خود است وسرکوب احساسات ویرانگر سامان روانی ماست.
دراخلاق کاربردی با زوج های مشتبه روبروییم یعنی فضیلتی با رذیلتی چنان در امیخته است که تشخیص مرز ان ها دشوار است فروتنی خوب است اما تمایز ان از خواری پسندی وذلت نفس همیشه اسان نیست.رد هدیه غیر اخلاقی است اما مگر نه این است که عده ای فرق رشوه وهدیه رادرعمل نمی دانند وناخواسته رشوه رابه عنوان هدیه می پذیرند؟
معضلات تدوین اصول اخلاقی
1)خوب وبدهای درامیخته
اسلاید 4 :
2)بدنمایی درجه های خوب
فضیلت های اخلاقی همانند رذیلت ها دارای درجه های گوناگون اند اموری که باانها تعامل داریم یافاقد درجه های گوناگون اند یادرجه مندند.برای مثال ازامور فاقد درجه مندی می توان گفت گربه ها تنوع فراوان ازحیث جسمانی دارند اماهمه ی ان ها گربه اند .نمی توان گفت این گربه گربه تر از ان یکی است.اماوقتی از شجاعت /علم /فداکاری وامثال ان ها بحث می کنیم به تفاوت های افراد دربرخورداری از صفات وقوف می یابیم.منطق دانان مفاییم دارای درجه رامشکک (سبب تردید وشک)می خوانند.درجه مندی اصول اخلاقی مسائل مختلفی رابه میان می اورد .مسئله ی نخست این است که مراتب یک فضیلت راچگونه می توان بارذیلت های درهم امیخته ی ان تشخیص داد.شجاعت دارای درجه های مختلف است درجه ی پایین شجاعت با ترس هم مرز است ومرتبه ی بالای ان با بی باکی وتهور هم نشین است.
اسلاید 5 :
مسئله ی دوم در بحث از درجه مندی اصول اخلاقی جهت گیری ترویج اخلاق در سازمان است وقتی می خواهیم اخلاق حرفه ای را در در فرهنگ سازمان نهادینه کنیم در خصوص اموزش هر یک از فضایل اخلاقی هدف اموزش کدام درجه از فضیلت هاست؟درجه ی پایین یا بالا؟مثلا وفاداری سازمانی حداقل دو مرتبه دارد:
1)خودداری از ضرر رسیدن به سازمان
2)تلاش برای توسعه ی سازمان وسود ان
در تعریف هریک از اصول اخلاقی ناچاریم باتوجه به درجه های مختلف مرتبه ی حداقلی وحداکثری ان رابازشناسی کنیم.
3)اخلاق:حداقلی یاحداکثری
اسلاید 6 :
بررسی تطبیقی تمام خط مشی های اخلاق مندرج درمنشور اخلاقی سازمان ونیز عهد نامه های اخلاقی منابع انسانی نشان می دهد :
درسازمان اصول عام ومشترک اخلاقی وجود دارد که مسئولیت های اخلاقی بران ها استوار است این اصول در واقع ارزش های بنیادی وجهان شمول اخلاقی است .سازمان می تواند این ارزش های اخلاقی رادرمهندسی ارزش های حرفه ای مورد توجه قراردهد اما ارزش های اخلاقی همان ارزش های حرفه ای نیستند.بلکه بین ارزش های اخلاقی وارزش های حرفه ای نسبت عام وخاص من وجه وجود دارد.
شیوه تدوین اصول اخلاقی سازمان
اسلاید 7 :
یکی از فضیلت های اخلاقی عام عفو و بخشودن است براساس بیانی که خواهد امد بخشودن نقش زیر ساختی دراصول اخلاقی دارد همه ی انسان ها بخشودن راکردار قابل تحسین می دانند وافراد را به ان دعوت می کنند امادرعمل کمتر توانسته ایم از لذت بخشودن بهره مند شویم زیرا بخشودن اشخاصی که مارا رنجور و متالم کرده اند انقدرها هم ساده نیست.
بخشودن
اسلاید 8 :
در زندگی شخصی وبه ویژه در زندگی شغلی عوامل زیادی سبب می شود که از افراد رنجش خاطر پیداکنیم غالبا در برابر رنج هایی که از افراد نصیب ما می شود واکنش هیجانی داریم برانگیخته می شویم :یامی ستیزیم ویا می گریزیم .اماهریک از این راه ها راکه برمی گزینیم نه تنها رنج خود راازبین نمی بریم بلکه در عمل مشکلات و رنج هارابیشتر می کنیم.
آموزه های دینی در این مقام واکنش اخلاقی عفو و بخشودن راپیشنهاد می کنند این اموزه راباید به نحو درست معنا کرد زیرا مفهوم بخشودن و عفو استعداد کج فهمی دارند.یکی از واژه هایی که باید سامان یابد واژه ی عفو است بخشودن فراموش کردن ومبرا ساختن طرف مقابل از مسئولیت وبد رفتاری اش نیست.
نبخشودن، منشاء خرابی ها
اسلاید 9 :
روانشناسان در تحلیل مفهوم بخشودن با عالمان اخلاق اختلاف نظر دارند .عفو و بخشودن در اموزه های اخلاقی یک فضیلت در رفتار ارتباطی بین شخصی است یعنی من کسی را در خصوص کاری می بخشم .
روانشناسان ان را در رفتار ارتباطی درون شخصی تحلیل می کنند .رفتار بد دیگران درخصوص من مرارنجور ساخته است ومن از طریق بخشودن رنج خود را التیام می دهم .این دو مفهوم از بخشودن رامی توان سازگار دانست زیرا می توان گفت :بخشودن رفتار اخلاقی با کسانی است که برای ما اجحاف کرده اند (رفتار ارتباطی بین شخصی)امامیوه ی عفو التیام رنج ما از دیگران وازاد سازی خویشتن از بار سنگین عاطفی است(رفتار ارتباطی درون شخصی).
اگر بپندارم که معنای عفو فراموش کردن رفتار خطای اوست باید بدانم که پس از چند سال که قدرت مقابله به مثل می یابم انتقام می گیرم
تعریف بخشودن
اسلاید 10 :
در بخشش واقعی می گویم گذشته ها گذشت اما این نه به معنای مدیریت خشم وناتوانی از مجازات و انتقام است بلکه به معنای توانایی بزرگوارانه نسبت به حوادث تلخ است.
معاویه در جنگ صفین به اب دست یافت و دستور داد لشگر امام علی (ع)رامنع کنند در وضعیتی دیگر لشگر امام علی (ع)به اب دست یافت .غالبا موقعیت جنگی مقابله به مثل را به میان می اورد اما لذتی که در بخشودن است در انتقام نیست امام علی (ع)فرمان می دهد که اب را بر دشمن نبندید.او زشتی وپلیدی معاویه را در چارچوب خود دفن کرد و از تداوم زشتی مانع شد.در حالی که به جنگ جوانمردانه با معاویه ادامه داد.
یک مثال از بخشودن واقعی
اسلاید 11 :
احترام به فرد یکی از اصول اخلاقی در رفتار ارتباطی درون شخصی و بین شخصی است .برای دست یابی به احترام ابتدا باید ان را شناخت و از بی احترامی تمایز داد .تصور های ناروا و وارونه از احترام مانع تحقق ان است.
احترام اصیل
اسلاید 12 :
انچه احترام نیست
1)نگرش واقدام جزیره ای
2)احترام نمایشی
3)واژه ی تهی
4)سازمان بر علیه احترام
5)احترام در یوزه گی
6)احترام باتنگ نظری
اسلاید 13 :
احترام در پایین ترین سطح ان خود داری از اهانت وتحقیر دیگران است منظور از خود داری کردن توجه وعزم اگاهانه ی فرد است که خود رااز توهین دیگران دور می کند ومنظور از تحقیر نیز رفتاری است که احساس کوچکی وکمتر بودن رابه دیگران منتقل کند.
احترام در مفهوم حداقلی بدون تردید نامشروط است،احترام در مفهوم حداکثری ان انجام رفتاری است که احساس ارزشمندی و منزلت داری رابه فرد مقابل انتقال دهد
تعریف احترام