بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آشنایی با مسمومیت با سرب و علائم آن
اسلاید 2 :
مسمومیت با سرب
مسمومیت با سرب : بالا بودن سطح سرب که یک فلز فاقد ارزش بیولوژیک شناخته شده در بدن است .
سرب در همه جا یافت می شود در هوا مثلاً در اثر دود اتومبیل ، بر روی زمین ، در خانه ها و در اشیاء مختلف. مقدار کمی سرب به بدن همه افراد وارد می شود که معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند. مقدار خیلی زیاد سرب در بدن می تواند پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد. در این شرایط تقریباً همه اعضای بدن ، به ویژه کلیه ها و دستگاه عصبی مرکزی درگیر می شوند.
اسلاید 3 :
انباشت تدریجی این ماده در بدن به صورت مخفیانه در طی این مدت باعث بروز علایم مسمومیت با آن میشود. بیشترین تاثیر آسیبزای سرب در کودکان زیر 6 سال و به طور جدیتر، زیر 3 سال است. در کودکان، مسمومیت با سرب باعث کوتاه قدی و توقف رشد میشود. آسیب مغزی و افت بهره هوشی نیز در این کودکان مشاهده شده است.
غلظتهای بالای سرب در خون و رسوب آن در عضلات و مفاصل موجب درد در این مناطق میشود. همچنین سرب با آسیبی که به سلسله اعصاب مرکزی بدن وارد میکند، میتواند اختلالات گوناگون خواب را در شخص به وجود آورد
اسلاید 4 :
سرب اضافی وارد شده به بدن در ارگانهای مختلف بدن رسوب کرده و موجب آسیب و اختلال عملکرد آنها میشود. آسیب کلیهها، نقص شنوایی غیر قابل بازگشت و نیز آسیب دائمی عصبی و مغزی، همه و همه به همین ترتیب ایجاد میشوند. اما در بزرگسالان سرب میتواند باعث بالا رفتن فشار خون،مشکلات و ناراحتیهای گوارشی، آسیب کلیهها و نیز اعصاب شود
اسلاید 5 :
علایم و نشانه های شایع
اغلب بدون علامت بوده یا در مراحل دیررس ، علایم ایجاد می گردند.
سرب به مقدار كم تا مدتی می تواند بدون ایجاد عارضه ای در بدن باقی بماند، ولی با بالا رفتن تدریجی غلظت آن در نسوج بدن
نشانه های اولیه مسمومیت به شكل:
احساس ضعف و خستگی، درد شكم و اسهال، تحریك پذیری و عصبانیت، اختلال در یادگیری، سر درد و اضطراب و بدخوابی و كم خونی ظاهر می شود. .
اسلاید 6 :
برخی از علائم مسمومیت با سرب اینها هستند:
*سردرد
*خوابیدن بیش از حد
*درد یا چنگزدن شکم
*اختلال در مهارتهای حرکتی و تعادل
*تحریکپذیری
نشانههای مسمومیت با سرب در کودکان کمی متفاوتتر است. وجود خطوط کدر بر روی دندانها، تغییرات رفتاری و کاهش رشد ذهنی در اثر تماس کودکان با سرب ایجاد میشود.
علامتهایی چون تجمع سرب در استخوانها، تجمع سرب در گلبولهای قرمز، خستگی مزمن، پیری زودرس، سردرد، افسردگی، پوکی استخوان زودرس، تغییرات روحی و رفتاری چون عصبانیت و پرخاشگری نیز اغلب در میان بزرگسالان شایع است.
سرب میتواند باعث ایجاد اختلالات گوارشی چون دردهای شکمی شود. بسیاری از اوقات تجمع سرب با درد آپاندیسیت اشتباه گرفته میشود
اسلاید 7 :
مسمومیت خفیف تا متوسط :
لرزش ؛ اختلالات خواب
اختلال در تمرکز
سردرد؛ استفراغ ؛ کاهش وزن
ناراحتی شکمی
رنگ پریدگی ، خستگی ، خواب آلودگی
تغییرات رفتاری (مثلاً تحریک پذیری)
اسلاید 8 :
مسمومیت شدید:
احساس طعم فلزی در دهان
ضعف یا فلج عضلانی
کرامپ های شدید؛ سفتی جدار شکم
یبوست
مسمومیت مغزی یا انسفالوپاتی ناشی از سرب (که در کودکان شایع تر است ) با علایم تشنج ، اغما و عوارض بلندمدت شامل نقایص عصبی ، عقب ماندگی تکامل ذهنی ، پرفعالیتی مزمن
اسلاید 9 :
علل و راههای انتقال سرب
استنشاق غبار یا بخارهای حاوی سرب ، یا خوردن مواد حاوی سرب . دفع سرب از بدن بسیار آهسته صورت گرفته و بنابراین در بدن و به ویژه استخوان ها تجمع می یابد.
استفاده از لولههای آب سربدار (خوشبختانه در ایران از لولههای سربدار در منازل استفاده نمیشود)
استفاده از رنگهای سرب دار
اسلاید 10 :
ذرات رنگ های قدیمی و پایه سرب كه هنگام سمباده كاری در هوای منزل پراكنده می شود، عامل جذب سرب در بدن كودكان و افزایش سرب خون آن ها است
استنشاق غبار سرب هنگام سمباده زدن رنگ دیوار، به دهان بردن دستها یا سایر اشیایی که به غبار سرب آغشته شده اند و بلعیدن خرده های رنگ، راه های ورود سرب به بدن است.
اسلاید 11 :
سُرب یکی از ترکیبات رایج آلاینده ی هوا و محیط زیست است که از صنعت ناشی می شود. این ماده ی سمی می تواند از طریق مجاری تنفسی و گوارشی به راحتی وارد بدن شود.
بسیاری از مشاغل همچون سازندگان شیشه های کریستال، لوله کش ها، تعمیرکاران رادیاتور و باتری و برق کشهای ساختمانی به دلیل تماس با سرب در معرض مسمومیت قرار دارند.
افرادی که در مناطق پَُر ترافیک اوقات خود را سپری می کنند از دیگر قربانیان آن هستند.
اسلاید 12 :
بنزین دارای سرب : یکی از راههای انتقال سرب به بدن تنفس هوای آلوده است. با وجود این که در حال حاضر از میزان سرب در بنزین کاسته شده است، اما هنوز در بنزینهای سوپر از سرب استفاده میشود. لذا استفاده از ماسک در کاهش ورود سرب به بدن موثر است.
تجمع سرب در خاک و سپس ورود آن به مواد غذایی و چرخه غذایی انسان :
.در مکانهایی که سرب در خاک به میزان بیشتری وجود دارد، غلظت سرب در بدن افراد بومی آن مکان بیشتر است. کارکنان معادن سرب، کارکنان کارخانههای باطری سازی و نظایر آن که در معرض تماس با سرب هستند، باید احتیاط بیشتری را در انجام امور خود به کار گیرند
اسلاید 13 :
ظروف سرامیکی دارای لعاب حاوی سرب به خصوص اگر غذاهای نوشیدنی های اسیدی در آنها نگهداری شود.
غذاهای نگهداری شده در کیسه های پشت و رو شده پلاستیکی نان که دارای نوشته هایی با جوهرهای رنگی هستند.
خاک و غبار نزدیک صنایع سرب
سکونت یا رفت وآمد در خانه های قدیمی که رنگ دیوارهایشان حاوی سرب است .
غبار ناشی از لباس های کارگران صنایع سرب
اسلاید 14 :
نحوه تشخیص آلودگی به سرب
مسمومیت با سرب علامت ویژهای ندارد تا به محض مشاهده آن به پزشک مراجعه کرد. به این خاطر اندازهگیری سرب خون جزو آزمایشات روتین خون نیست و پزشکان آن را جزو موارد تشخیصی خود قرار نمیدهند.
به طور کلی مسمومیت با سرب یکی از عوامل ایجاد کننده کم خونی، پوکی استخوان و ایجاد ضعف عمومی و خستگی مزمن در بزرگسالان است و لازم است اندازه گیری غلظت سرب خون در آزمایشات خون نیز لحاظ شود
اندازه گیری میزان سرب خون كودكان نشان می دهد هنگام تجدید رنگ آمیزی منازل، میزان سرب خون كودكان افزایش می یابد
اسلاید 15 :
درمان
آزمون های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش های خون و ادرار برای اندازه گیری سطح سرب ، عکس استخوان ها و شکم برای دیدن رسوبات احتمالی سرب در این نواحی باشد.
درمان عبارت است از اجتناب از تماس بیشتر با سرب ، و برای برخی بیماران ، درمانی دارویی برای کمک به دفع سرب ..
اصلاح کمبود آهن یا سایر کمبودهای تغذیه ای موجود
داروها:
داروهای شلاتور (دفع کننده ) سرب از بدن تجویز می گردد.
رژیم غذایی:مصرف مقادیر کافی کلسیم و آهن
رژیم کم چربی جهت کاهش جذب و احتباس سرب
اسلاید 16 :
افراد در معرض خطر
مشاغلی نظیر ساخت ظروف سفالی لعاب دار، لحیم کاری با سرب ، نقاش ساختمان ، تولید گلوله های سربی ، ساخت شیشه های رنگی ، تعمیر اتومبیل یا کشتی
تماس شغلی با سرب ـ در مشاغلی نظیر لوله کشی ، لوله بُری ، استخراج سرب ، تعمیر اتومبیل ، تولید شیشه ، ساخت کشتی ، صنایع چاپ ، تولید پلاستیک ، تصفیه و پالایش سرب ، جوشکاری یا بُرش فولاد، ساختمان سازی ، تولید محصولات لاستیکی ، کار در ایستگاه های گاز، تولید باتری ، بازسازی پل
کودکان بیشتر در معرض خطر قرار دارند زیرا سد خونی ـ مغزی تا قبل از ۳ سالگی تکامل کافی پیدا نکرده و این باعث می گردد تا مقادیر بیشتری سرب بتواند وارد دستگاه عصبی مرکزی گردد.
رفتارهای شایع دوران کودکی نظیر دست بردن به دهان به طور مکرر و پیکا (خوردن مکرر مواد غیرغذایی ) خطر ورود سرب از طریق دستگاه گوارش را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
اسلاید 18 :
آشنایی با مسمومیت با سرب در کودکان
اسلاید 19 :
کودکان اغلب در معرض سرب به شکل غبار ریخته شده از سقفها، لبه پنجرهها، رنگ و گرد و خاک هستند.
مسمومیت با سرب میتواند به ناتوانیهای یادگیری،اختلالات رفتاری،عوارض گفتاری و شنیداری و حتی اغما و مرگ منجر شود.
سرب به طور شایعی در خانه و اطراف آن- به خصوص خانهای قدیمیتر- یافت میشود کودکان به خصوص به مسمومیت با سرب حساسند، چرا که سرب را آسانتر از بزرگسالان جذب میکنند. حتی مسمومیت با مقادیر اندک سرب میتواند به اختلالات شدید رشدی در کودک منجر شود.