بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
زراعت عمومی
اسلاید 2 :
مكانیسم های مقاومت به خشكی
به طور كلی در گیاهان مقاوم به خشكی:
1- برگ ها كم عرض و كوچك هستند.
2- بافت خشبی دارند و برگ ها با كوتیكول ضخیم با كرك های زیادی پوشیده شده است.
3- دیواره سلولی سلول های برگ ضخیم است.
4- عصاره سلولی غلیظ تری دارند .
5- سیستم ریشه ای توسعه یافته ای دارند.
6- دوره رشد كوتاهی دارند و از دوره های شدید خشكی فرار می كنند.
اسلاید 3 :
كیفیت آب
علاوه بر كمیت آب و نقش تنش كم آبی بر رشد و نمو گیاهان، كیفیت آب آبیاری نیز بسیار حایز اهمیت است. كیفیت آب به مقدار مواد معلق در آن كه عمدتاً املاح می باشند بستگی دارد. غلظت املاح در آب از طریق اندازه گیری هدایت الكتریكی آب سنجیده می شود. غلظت زیاد كلرور سدیم و سایر نمك ها در آبیاری اثرات نامطلوبی بر رشد و نمو گیاهان اعمال می كنند. بدیهی است این اثرات با عواقب شوری خاك در یك راستا است . زیرا تأثیر كیفیت آب آبیاری از طریق تأثیر بر خصوصیات فیزیكی، شیمیایی و حاصلخیزی خاك اعمال میشود.
اسلاید 4 :
نور
نور یكی از عوامل مهم رشد و نمو گیاهان است. نور علاوه بر آنكه در متابولیسم گیاه مؤثر است، مهمترین عامل تولید مواد پروتئینی و گلوسید (قند) در گیاهان سبز به شمار می رود و به طور مستقیم و غیر مستقیم در سایر اعمال زیستی و خصوصاً مرحلة زایشی گیاه نقش دارد. كیفیت، كمیت و طول دوره نوری (فتوپریود) سه خصوصیت مهم نور هستند كه در بررسی تأثیر نور بر فرآیندهای رشد و نمو گیاهان می بایست مورد توجه قرار گیرند.
اسلاید 5 :
كیفیت نور (Light spectral quality)
كیفیت نور سهم مهمی در رشد گیاه دارد. به طوری كه فتوسنتز در طول موجهای 400 تا 700 نانومتر انجام می شود. در میان نور های طیف مرئی (700-400) طول موج های 435 و 675 نانومتر (به ترتیب نور آبی و قرمز) بیش از سایر نورها در فتوسنتز تأثیر دارند. نورهای قرمز و مادون قرمز در شروع گلدهی و خواب گیاه و در جوانه زنی برخی بذر ها مؤثرند. به این ترتیب كیفیت نوری كه به داخل جامعه گیاهی وارد می شود تعیین كنندة میزان و نحوة رشد گیاه خواهد بود.
اسلاید 6 :
طول موجهای مختلف طیف الکترومغناطیسی
اسلاید 7 :
شدت نور(Light intensity)
گیاهان از نظر نیازمندی به شدت نور به دو گروه تقسیم می شوند:
الف- گیاهان سایه طلب؛ مانند كلم و نخود فرنگی كه دارای برگهای پهن و لطیفی هستند و با شدت نور كمتر، نیز می توانند به زندگی و تولید خود ادامه دهند.
ب- گیاهان آفتاب دوست؛ این گیاهان دارای برگ های كوچك و باریك و ضخیم هستند و به شدت نور زیاد، احتیاج دارند مانند گندم، جو، برنج و یولاف.
اسلاید 8 :
مدت تابش نور
به دلیل وجود فتوپریودیسم در گیاهان زراعی، طول روز عامل محیطی مهمی محسوب می شود و فرآیند گل دهی و رشد زایشی گیاهان كه شرط اصلی تولید و عملكرد گیاهان دانه ای است را تحت تأثیر قرار می دهد.
اهمیت طول مدت نور در زراعت بسیار مهم است و بخصوص در تعیین زمان كاشت نقش تعیین كننده دارد. در صورتی كه گیاهان روز بلند در منطقه مناسب كشت نشوند و در زمان گلدهی با روزهای كوتاه مواجه شوند، تنها به رشد علفی خود ادامه می دهند و بار دهی نخواهند داشت.
اسلاید 9 :
درجه حرارت
منبع اصلی گرمای كره زمین خورشید است. تحقق هر یك از مراحل رشد و نمو گیاهان به فراهم شدن محدوده خاصی از درجه حرارت بستگی دارد. این حساسیت به قدری حایز اهمیت است كه انتخاب ارقام برای كشت در هر منطقه را تحت تأثیر قرار میدهد. زیرا طول دوران كاشت تا شروع گلدهی و نیز طول دوره گل دهی تا رسیدن محصول تابع درجه حرارت است، علاوه بر این تاریخ كاشت هر گیاهی تابع فراهم شدن دمای مناسب برای جوانه زنی است و همچنین تكمیل چرخه حیاتی هر رقم به تجمع مقدار معینی حرارت نیاز دارد. از اینرو در انتخاب گونه گیاهی و رقم می بایست به انطباق نیازهای حرارتی رقم مورد كاشت با روند تغییرات حرارت طی سال توجه نمود.
اسلاید 10 :
صفر فیزیولوژیك
درجه حرارتی كه جوانه زنی هر گونه گیاهی آغاز می شود و در دمایی پائینتر از آن جوانه زنی غیر ممكن است، اصطلاحاً صفر فیزیولوژیك یا دمای پایه آن گونه نامیده می شود. بطور مثال دمای پایه برای گندم، ذرت و پنبه به ترتیب صفر، 9 و 14 درجه سانتیگراد است، به این ترتیب گندم را در پائیز می توان كاشت، اما كشت ذرت در اواسط و پنبه در اواخر بهار امكان پذیر خواهد بود. چنانچه بذر یك گیاه زمانی كشت شود كه صفر گیاه تأمین نشده باشد، جوانه زنی روی نمی دهد و ممكن است بذر فاسد شده یا طعمه حشرات و جانوران خاكزی شود.
اسلاید 11 :
دماهای اصلی
كلیه فعالیت های زیستی گیاهان در محدوده ای از درجه حرارت انجام می شود. چنانچه حرارت محیط از یك حد معینی كاهش یابد یا از حداكثر مشخصی تجاوز كند، رشد گیاه كند یا متوقف خواهد شد. دماهای اصلی عبارت از:
درجه حرارت كمینه یا حداقل
دمای مطلوب یا بهینه
دمای بیشینه یا حداكثر
اسلاید 12 :
نیاز حرارتی گیاهان
هر گیاهی برای تكمیل هر یك از مراحل نمو خود به مجموع درجه حرارتی نیاز دارد كه آن را ضریب حرارتی گیاه می نامند. آگاهی از ضریب حرارتی گیاه بسیار حائز اهمیت است زیرا می توان دریافت كه گیاه انتخاب شده آیا قادر است در شرایط محیطی منطقه مورد نظر دورة رویش خود را به پایان برساند. بر این اساس بسیاری از شركت ها تولید كننده بذور تجاری ضریب حرارتی بذر تولیدی خود را به عنوان یكی از اطلاعات ضروری روی بر چسب محموله خود درج می كنند.
اسلاید 13 :
فصل پنجم
آماده سازی بستر بذر
اسلاید 14 :
مقدمه
خاك زراعی بخش مهمی از سیستم تولیدات كشاورزی را تشكیل می دهد. خاك علاوه بر آنكه محل استقرار گیاه است، تأمین كننده احتیاجات غذایی گیاه از قبیل، آب، عناصر معدنی و هوا نیز می باشد. در ضمن میكروارگانیسمهای متعددی از گروه باكتریها و قارچها نیز در خاك وجود دارند كه از لحاظ كشاورزی برای كشت و كار گیاهان اهمیت فراوانی دارند. از این رو قبل از كشت بذر می بایست بستر آن را آماده نمود.
اسلاید 15 :
در آماده سازی بستر بذر به 3 جنبه باید توجه نمود:
الف- آماده سازی مكانیكی یا فیزیكی خاك
ب- آماده سازی شیمیایی خاك
ج- آماده سازی بیولوژیكی خاك
اسلاید 16 :
مهمترین اهداف عملیات آماده سازی زمین به شرح زیر است:
از بین بردن بقایای گیاهی محصول قبلی و علفهای هرز
بهبود و حفظ ساختمان خاك
حفاظت خاك در مقابل عوامل فرساینده
افزایش ذخیره رطوبتی و كاهش تلفات آب
تأمین شرایط مناسب برای سبز شدن بذر و استقرار گیاهچه
اسلاید 17 :
6- كنترل حشرات آفت از طریق دفن عمیق آنها در خاك
7- كنترل بیماری های گیاهی
8- بهبود تهویه خاك و تسریع تجزیه مواد آلی و تشكیل هوموس
9- افزایش نفوذ پذیری خاك در برابر آب وهوا
10- تأمین محیط مناسبی برای رشد و گسترش ریشه
11- مهیا ساختن زمین برای انجام عملیات كاشت، داشت و برداشت محصول
اسلاید 18 :
تهیه فیزیكی بستر بذر
عملیات تهیه فیزیكی زمین (خاك ورزی) ممكن است پیش از كاشت محصول یا مدت ها قبل از كاشت انجام شود كه مشتمل بر عملیات خاك ورزی زیر می باشند:
الف- عملیات شخم اولیه
ب- عملیات شخم ثانویه
ج- خاك ورزی در مرحله داشت
د- خاك ورزی پس از برداشت
ه - خاك ورزی در فصل آیش
و- خاك ورزی با اهداف ویژه
1- زیر شكنی
2- شخم در خطوط تراز
3- شخم كاهشی یا شخم صفر
اسلاید 19 :
الف- شخم اولیه
عملیات شخم اولیه شامل كندن و زیرو رو كردن خاك است كه در زمین شخم نخورده به اجرا در می آید. این نوع خاك ورزی به كمك انواع گاو آهن های برگردان دار به عمق 10 الی 30 سانتی متر یا بیشتر صورت می گیرد.
اسلاید 20 :
ب- شخم ثانویه
پس از انجام عملیات اولیه تهیه زمین، یك سری اقدامات جهت خرد كردن كلوخه ها، نرم كردن خاك، تسطیح زمین، ریشه كن نمودن علفهای هرز، مخلوط كردن كودهای آلی و معدنی، سله شكنی، تهیه جوی و پشته (فارو) و نهرهای آبیاری و زهكشی انجام می پذیرد كه به آن عملیات تكمیلی یا خاك ورزی ثانویه می گویند. برای انجام این عملیات از اداواتی مانند گاوآهن های بشقابی (دیسك)، هرس یا دندانه، غلتك، ماله، كولتیواتور، شیار كنی، نهر كن، مرز بند و … استفاده میشود.