بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ماشینهای کشاورزی
اسلاید 2 :
فهرست درس
اسلاید 3 :
بخش 1
موتورها
فصل اول
تعاریف
اسلاید 4 :
موتور و ماشین
موتور وسیلهایست كه بتواند توان یا قدرت تولید نماید. برای انجام این كار، از تبدیل یك نوع انرژی به نوعی دیگر استفاده میشود.
موتورهای احتراق داخلی، انرژی حاصل از سوختهای فسیلی یعنی بنزین، گازوییل و گاز را به انرژی مكانیكی یعنی حركت میل لنگ تبدیل میكند. موتور برقی، از تبدیل انرژی برقی به مكانیكی تولید توان مینماید.
یك موتور به تنهایی نمیتواند كاری انجام دهد مگر آنكه توان خود را به وسیله دیگری بدهد تا آن وسیله به انجام كار نایل آید. آن وسیله را ماشین مینامیم.
بخش 1: موتورها - فصل اول : تعاریف
اسلاید 5 :
ماشین خودگردان
اگر ماشین و موتور یكجا باشند، آن را ماشین خودگردان مینامیم. بعنوان مثال، تراكتور یك ماشین خودگردان است.
تراكتور در حال ایستاده ممكن است پمپ هیدرولیك و یا محور تواندهی (PTO) را به حركت در آورد. به این سبب است كه تراكتور را ماشین خودگردان مینامیم.
كمباینهای امروزی كه از موتور سر خود حركت میگیرند نیز ماشین خودگردان هستند چون نه تنها یك خودرو است كه اندام های داخلی خود همچون كوبنده، الكها، غربالها و از این قبیل را نیز بكار میاندازند.
اسلاید 6 :
نیرو
نیرو عامل حركت است .
آن را معمولاً با حرف F نشان میدهند.
واحد آن در سیستم واحدهای بین المللی (SI)، نیوتون (N) است.
اسلاید 7 :
كار
حاصلضرب نیرو در فاصله را كار نامند. هر جسمی كه تحت تاثیر نیرو جابجا گردد كار انجام میدهد. كار را معمولاً با حرف W، نمایش میدهند و واحد آن در سیستم SI برابر N.m (نیوتون متر) است و مقدار آن از رابطه زیر محاسبه میگردد.
W = F. L (N.m)
كه در آن L مسافت طی شده به متراست
بخش 1: موتورها - فصل اول : تعاریف
اسلاید 8 :
گشتاور
عامل به گردش درآوردن یك جسم حول یك محور دوران است. آنرا معمولاً به T نشان داده و واحد آن در سیستم SI، همانند كار، Nm میباشد ولی برای تمیز آن از كار، آن را به μm نشان میدهند. مقدار گشتاور یا تورك برابر حاصلضرب نیروی مماس بر مسیر حركت در شعاع دوران میباشد. منظور از شعاع دوران، فاصلة نیرو از مركز دوران میباشد. رابطه آن عبارت است از:
T = F.r (μm)
كه در آن r شعاع دوران به متر است
اسلاید 9 :
توان
سرعت انجام كار را توان نامند.
توان را معمولاً به (Power) P نمایانده و واحد آن در سیستم SI وات (Watt) میباشد. یك وات برابر یك نیوتون متر بر ثانیه است. و مقدار آن از رابطه زیر محاسبه میگردد:
كه در آن، t = زمان به ثانیه است.
بخش 1: موتورها - فصل اول : تعاریف
اسلاید 10 :
انرژی
انرژی نیز همان كار است. به عبارت دیگر لازمه انجام هر كاری، مصرف انرژی میباشد. انرژی را معمولاً به حرف E نشان میدهند و واحد آن در سیستم SI، ژول، (j) میباشد. یك ژول برابر یك وات در ثانیه است .
اسلاید 11 :
فشار
فشار را به P نشان داده و برابر نیرویی است كه بر واحد سطح وارد میشود، که از طریق رابطه زیر محاسبه میشود:
كه در آن A سطح به متر مربع است.
پس واحد فشار در واحد SI، پاسكال است . پاسكال واحد نسبتاً كوچكی است و لذا معمولاً از كیلو پاسكال استفاده میشود Pa) 1000Kpa = 1).
اسلاید 12 :
فصل دوم
منابع توان
اسلاید 13 :
اصول ساختمانی و طرز كار موتور بنزینی
موتور بنزینی دستگاهی است كه با سوزاندن بنزین، توان تولید میكند. هر ماده سوختی در اثر اشتعال توان تولید میكند چون سوختن ماده سوختی انرژی یعنی كار تولید مینماید. اگر انرژی آزاد شده و طول زمان آزاد شدن آن را اندازه گرفته و بر یكدیگر تقسیم كنیم، مقدار توان محاسبه خواهد شد. با این ترتیب هر چه زمان احتراق مقدار معین سوخت كمتر باشد، توان تولیدی زیادتر خواهد بود و بالعكس.
ساختمان موتورهای بنزینی به گونه ایست كه مخلوط سوخت و هوا در اثر جرقه، به یكباره منفجر میشود تا توان نسبتاً زیادی تولید گردد.
اسلاید 14 :
برای اشتعال سوخت سه عامل لازم است.
1) ماده سوختی
2) گرما
3) اكسیژن
كه مثلثی آتش را تشكیل میدهند.
اگر یكی از اضلاع این مثلث قطع شود، اشتعال از بین خواهد رفت. در موتورهای بنزینی برای خاموش نمودن موتور، گرما یعنی جرقه را قطع میكنند و در موتورهای دیزلی ماده سوختی را قطع میكنند.
گرما
ماده مسوختی
اکسیژن
اسلاید 15 :
سوخت چگونه توان تولید مینماید
از سوختن، گرما تولید میشود. این گرما هوا و گازهای همراه خود یا اطراف را منبسط مینماید. انبساط باعث تولید فشار و نیرو است.
هرچه حجم هوا بیشتر ولی فضای محبوس كوچكتر باشد، افزایش دما و در نتیجه نیروی تولیدی زیادتر خواهد شد. موتورها حجم زیادی از هوا را در فضای كوچكی كه فضای مرده مینامیم جمع میكنند. در لحظهای مشخص، جرقهای زده میشود و تمامی سوخت دفعتاً محترق یا منفجر میگردد. دوعمل تراكم و سرعت احتراق توان قابل توجهی تولید مینمایند. موتورهای بنزینی را به همین سبب، موتورهای انفجاری نیز مینامند.
اسلاید 16 :
ساختمان داخلی موتورهای بنزینی
اسلاید 17 :
زمان های كاری موتور
زمان های كاری هر موتور بنزینی یا گازوییلی بشرح زیرند:
تنفس یا مكش
تراكم
انبساط یا قدرت
تخلیه
اسلاید 18 :
برای هر زمان، میل لنگ نیم دور یا 180درجه میچرخد. برای یك چرخه كامل بنابراین میل لنگ دو دور خواهد چرخید. این نوع موتورها را موتورهای چهارزمانه نامند. در برابر موتورهایی هستند كه همین چهار زمان را در یك دور چرخش میل لنگ انجام میدهند. این موتورها را موتورهای دو زمانه گویند .موتورهای چهارزمانه كاربردهای به مراتب زیادتری دارند. موتورهای دو زمانه معمولاً كوچك و تك سیلندر بوده و برای ماشین هایی چون چمن زنها، سمپاش های پشتی، پمپاژ آب از رودخانه ها، تیلرها و از این قبیل بكار میروند.
اسلاید 19 :
یك موتور دو زمانه و چگونگی انجام چهارزمان آن در یك دور میل لنگ
اسلاید 20 :
اصول ساختمانی و طرز كار موتور دیزلی
برای موتورهای بنزینی در زمان تنفس، مخلوط بنزین و هوا به درون سیلندر مكیده میشود. در موتورهای دیزلی فقط هوا كشیده میشود.