بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آزمایش میدانی وطرحهای درون آزمودنیها
آزمایش میدانی:
مردم اغلب هنگام تفکر درمورد آزمایشهای مختلف یک آزمایشگاه مجهز را متصور می شوند. البته آزمایشگاه مناسب الزاماً به یک آزمایش صحیح منجر نمی شود. یکی از مجموعه فعالیت هایی که منجر به افزایش موفقیت آزمایش می شود،آرایش تصادفی است.(عدم وابستگی به مکان خاص).
تعریف:آزمایش میدانی عبارتست از انجام آزمایش درمحیط طبیعی.
مزایای آزمایش میدانی:
1) افزایش توان آزمایش 2) تعمیم نتایج به شرایط طبیعی تر
3) تعمیم نتایج به گروههای مختلف 4) اطمینان از واقعی بودن واکنش آزمودنیها
اسلاید 2 :
دلایل استفاده از آزمایش میدانی:
1)اعتبار بیرونی(External validity):
الف)یعنی تعمیم یافته های آزمایش به شرایط خارج از آزمایشگاه یا به عبارتی اولین هدف تعمیم یافته های آزمایشگاه به موقعیتی فراتر از آن است.
هدف آزمایش میدانی پاسخ به این سؤال است:آیا نتایج آزمایشگاهی را می توان در شرایط طبیعی نیز بدست آورد؟
ب)هدف دیگر تعمیم یافته های آزمایشگاهی به گروههای مختلف مردم است که با نمونه هایی که اغلب در آزمایشها به صورت داوطلبانه انتخاب می شوند،متفاوت هستند.(مثلاً انتخاب دانشجویان یک رشته خاص و....).
اسلاید 3 :
2)اعتبار سازه(Construct validity):
- در آزمایشگاه ممکن است به دلایل گوناگون(مثل رضایت آزمونگر و...)نتایج حاصله، واقعی نباشد و بیشتر جنبه ی تصنعی داشته باشد وبخواهند فرضیه مورد آزمون را تاًیید کنند.
- برای آزمودنیهای آزمایش میدانی تمام شرایط و فعالیت ها طبیعی هستند.پس احتمال پاسخ طبیعی بیشتر است ونمی خواهند فرضیه ای را رد یا تأییدکنند.در نتیجه سازه فرضی یا ساختگی ،اندازه گیری ومورد آزمون قرار نمی گیرد.
اسلاید 4 :
3)توان آزمایش:
- دلیل دیگر کمبود تعداد آزمودنیها در آزمایش می باشد.هر چه تعداد آزمودنیها بیشتر باشد،احتمال بروز تأثیرات مورد نظر نیز بیشتر می شود.
اسلاید 5 :
محدودیت های آزمایش میدانی:
هر چند آزمایش میدانی توان آزمون را بالا می برد وباعث اعتبا ربرونی وساختاری می شود، ولی نمی توان آن را برای همه زمینه ها مناسب دانست.این آزمایش ممکن است گاهی اعتبار درونی، ساختاری وبرونی خود را از دست دهد. گذشته از کمبود توان ممکن است غیر اخلاقی به شمار آمده و بیشتر از آنچه به نظر می رسد به زمان و انرژی نیاز داشته باشد.
اسلاید 6 :
1)آیا آزمایشهای میدانی می تواند غیر اخلاقی باشد؟
- بر طبق قوانین جامعه روانشناسی آمریکا (1981)،نمونه های هر آزمایش باید داوطلب باشند،همچنین آزمونگر باید رضایت آنها راجلب کند ونسبت به آنچه می خواهد انجام گیرد باید نظری مطلوب داشته باشد. باید از محتوای آزمایش آگاه باشند واز چند و چون اقدامات و علت آنها با خبر گردند.
- ممکن است این قواعد با اهداف تحقیق شما سازگارنباشد.
داوطلبی نفی تصادفی بودن ونمایندهای واقعی مردم نیستند.
آگاهی دادن به افراد ممکن است نخواهید به آنها اطلاعات وآگاهی در مورد آزمایش بدهید.
اسلاید 7 :
راه حل این مشکل چیست؟
- پاسخ ساده نیست زیرا میل شما به دستیابی به اطلاعات درست در قبال حق آزمودنیها برای حفظ مسائل خصوصی قرار می گیرد.
- راه حلها :مشورت با افراد متخصص قبل از شروع آزمایش،روش تحقیق بوسیله گروه متخصصی تحت تأیید قرار گیرد.
- راحت ترین راه حل این مشکل اجتناب از زیر پا گذاردن مسائل اخلاقی است.
- آزمایش در اتاق انتظار،در واقع نوعی آشتی است میان اهداف آزمایش وقواعد اخلاقی.
مثال: آزمایش لاتان ودارلی(1986)،(نمونه خود را در حالی که در انتظارانجام آزمایش بودند با یک دزدی مواجه ساختند.ولی ممکن است بروز مسائل اخلاقی بیشتر شود).
اسلاید 8 :
2)عدم تضمین اعتبار بیرونی:
تصور آنکه با انجام آزمایش میدانی الزاماً با آزمودنیهایی که معرف افراد واقعی اند سر کار خواهیم داشت، چندان امیدوار کننده نیست. مثلاًآزمودنیها از یک گروه خاص اند مثل دانش آموزان کلاس دوم، افراد حاضر در فلان فروشگاه و....
اسلاید 9 :
3) عدم تضمین اعتبار ساختاری:
نمونه های قبلی و یا تماشاگران کنجکاو ممکن است نمونه های بعدی را از محتوی آزمایش آگاه کنند.
نمونه: آزمایش شافر و همکاران(1975) در کتابخانه دانشگاه ایالت کنت :
–آزمایش: دزدی از وسایل شخصی یک نفر که در کتابخانه روبروی آزمودنی روی میز مینشیند.
–نتایج: 64 درصد افرادی که از آنها سوالی پرسیده میشود، سعی میکنند دزد را متوقف کنند. ولی تنها 14 درصد که مورد هیچ پرسشی واقع نشدند سعی در توقف دزدی داشتند.
–مشکلات: آزمودنی ها جریان را برای دیگران تعریف کنند، با یکبار اقدام سایر افراد کتابخانه نیز بااطلاع میشوند.
–راه حل ها: داده ها یک شبه جمع آوری شوند، مسئولان کتابخانه در جریان باشند تا دخالت شاهدان و .. کم شده و از اقدامات بیشتر جلوگیری شود.
اسلاید 10 :
4) عدم تضمین اعتبار درونی:
اگر هنگام اجرای آزمایش میدانی دقت کافی نشود، علاوه بر فقدان اعتبار بیرونی و ساختاری ممکن است اعتبار درونی نیز مورد تردید قرار بگیرد.
اگرچه تمام آزمایش های میدانی باید دارای اعتبار درونی باشند، ولی برخی از آنها فاقد این ویژگی هستند، زیرا در این آزمایشها همواره امکان تقسیم تصادفی آزمودنیها فراهم نمیشود و گاه آنها از جریان آزمایش بیرون میروند.
مثال:
♪طرح تحقیق: مطالعه تاثیر خشونت تصاویر تلویزیونی بر رفتار کودکان.(تصاویر خشن و تصاویر آرام)
♪مشکلات: والدین نمی پذیرند که کودکانشان نوع خاصی از برنامه های محقق را تماشا کنند، مطمئن نیستیم که آیا کودکان حتما برنامه مورد نظر را تماشا میکنند یا نه، اینکه عده ای از کودکان آزمایش را تا آخر دنبال نکنند و آزمون را ترک کنند.
♪راه حل ها: آزمون با رضایت والدین و به جای خانه در مدرسه اجرا شود، یعنی برنامه تماشای تلویزیون جزئی از برنامه مدرسه کودکان قرار بگیرد. (خلاقیت محقق)