بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
گامانایف نوعی روش عمل مغز با اشعه است که طی آن پزشکان ضایعات عمیق مغزی را بدون نیاز به جراحی و باز کردن جمجمۀ بیمار، درمان میکنند. این فناوری بسیار پیشرفته این امکان را میدهد که حتی عمیقترین بخشهای مغز را که با جراحی معمولی امکان دسترسی به آن وجود ندارد تحت درمان قرار دهند. در این روش در یک جلسه، صدها شعاع گاما که از یک منبع کبالت ساطع میشود و به صورت متمرکز به تومور تابانده میشود. این تابش به صورتی است که بافتهای نرمال و حیاتی مغز حداقل اشعۀ ممکن را دریافت نموده و آسیبی نمیبینند. گامانایف دستگاهی است با هندسه خاص، با 201 چشمۀ کبالت 60 رادیواکتیو، که هر یک دارای هدایت گر جداگانهای بوده و به گونهای طراحی شده است که پرتو خروجی حاصل از چشمهها در یک نقطه متمرکز میشوند. با قرار دادن نقطۀ تحت درمان در مرکز درمان دستگاه، بیشترین تاثیر در ناحیه مورد نظر اعمال میشود، و کمترین میزان اشعه به بافتهای سالم میرسد .
اسلاید 2 :
در گذشته تومورهای مغزی به کمک جراحی یا رادیوتراپی درمان می شدند. در سال 1950 چندین پروفسور در مؤسسه گوستاف ورنر و دانشگاه اسکهلم شروع به بررسی ترکیب پروتون با ابزارهای نقشه برداری مغز ( از طریق اتصال فلزات کوچک به مغز ) کردند ولی در نهایت این کار به نتیجه نرسید چون بسیار پیچیده و گران بود وبه جای آن در سال 1967، دانشمندان مقدمات ساخت اولین ابزار جراحی گاما که از کوبالت 60 به عنوان منبع انرژی استفاده می کرد را فراهم کردند
اسلاید 3 :
با ابداع دستگاه گاما نایف از پرتو گاما در جراحی مغز واعصاب استفاده میشود گاما نایف امکان انجام جراحی های مغز را بدون کاربرد تیغ جراحی و فقط با استفاده از پرتو به جراح مغز و اعصاب می دهد. اشعه مورد استفاده در گاما نایف از ۲۰۱ چشمه از هم جدا تولید می شود و با استفاده از به یک باریکه اشعه بسیار کنترل شده به هدف مورد نظر در مغز تابیده میشود. این کار توسط کامپیوترهای بسیار سریع محاسبه میشود.دز تابشی دقیقا بر اساس موقعیت اندازه و شکل هدف محاسبه می شود. بطوریکه هدف را کاملا نابود کرده و بر روی بافت سالم اطراف آن کمترین اثر را داشته باشد.
اسلاید 4 :
ابتدا شرایط و وضعیت بیمار توسط یک تیم متشکل از جراح مغز واعصاب، نورولوژیست، متخصص رادیولوژی اعصاب، متخصص رادیوتراپی (انکولوژی) و متخصص فیزیک پزشکی تحت بررسی قرار گرفته و نوبت عمل تعیین میشود.
به منظور هدایت اشعۀ گاما به روی تومور، یک قاب اختصاصی به سر بیمار بسته شده و سپس به منظور تعیین محل دقیق تومور یا ضایعۀ مغزی تصویربرداری امآرآی انجام میشود. پس از آن تصاویر به کامپیوتر مخصوص منتقل و توسط تیم پزشکان حدود تومور مشخص شده و سپس طراحی درمان انجام و بیمار تحت درمان با روش گامانایف قرار میگیرد. برحسب اندازۀ ضایعه، عمل به طور معمول بین سی دقیقه تا سه ساعت به طول میانجامد.
اسلاید 5 :
1- فریم استروتاکتیک سر: این فریم در چهار نقطه با پینهایی با عمق نفوذ حدود دومیلیمتر در سر محکم میشود و به منظور لوکالیزاسیون است. برای راحتی بیمار در این چهار نقطه یا از بیحسی موضعی استفاده میشود.
۲- تصویربرداری: با فریم نصب شده در مرحلۀ اول، معمولاً MRI انجام میشود. تمام مختصات نقاط هدف و حجم و فواصل آن با نقاط حساس به طور دقیق مشخص میشود و جهت طراحی درمان مورد استفاده قرار میگیرد.
۳- طراحی درمان: نرم افزار طراحی درمان به پزشکان و تیم معالج امکان تطبیق ایزودوز درمانی بر روی شکل تومور را با دقت ۱/۰ (یکدهم) میلیمتر میدهد. آنها نیز در این پروسه میزان پرتودهی و مدت زمان درمان را تعیین میکنند. با انتخاب چند نقطۀ ایزوسنتر برای تیم معالج امکان بهترین طراحی درمان حتی برای شکلهای تومور خیلی نامنظم نیز ایجاد میشود.
اسلاید 6 :
۴- درمان: وقتی طراحی درمان کامل شد، بیمار به اطاق درمان که دستگاه گامانایف وجود دارد منتقل میشود. دستگاه گامانایف از یک تخت با قابلیت حرکت و کنترل و یک نیمکره که از ۲۰۱ منبع کبالت و ۶۰ جهت پرتودهی، تشکیل شده است.سر بیمار در فضای هلمت دستگاه قرار میگیرد. برای جلوگیری از حرکت سر بیمار و بالا بردن دقت پرتودهی، فریم استروتاکتیک هنوز در سر بیمار است و تمام حرکات تخت بیمار از طریق ویدئو در اتاق کنترل قابل دیدن است. همچنین از طریق میکروفن با بیمار در ارتباط هستند، مدت زمان درمان به اندازه و موقعیت تومور بستگی دارد. در پایان درمان فریم استروتاکتیک از بیمار جدا میشود. بعد از درمان بیمار به ریکاوری نیازی ندارد و ترخیص میشود، به منظور پیگیری درمان تمام بیماران طی دوره های زمانی منظم تحت بررسی و ویزیت دوره ای توسط پزشکان تیم درمان قرار میگیرند.
اسلاید 7 :
– روش مؤثری برای درمان ضایعات غیرقابلدرمان توسط جراحیهای معمول است.
– نیازی به تراشیدن موهای سر و یا باز کردن جمجمه نیست.
– در این روش نیازی به بیهوشی وجود ندارد و بیمار از عوارض بیهوشی مصون میماند.
– عوارض بعد از جراحیهای معمول مانند عفونت، چسبندگی و …. وجود ندارد.
– درمان در طی چند ساعت انجام شده و بیمار همان روز به خانه برمیگردد.
– نیازی به گذراندن دوره نقاهت پس از بیماری نیست.
– دقت، ایمنی بیشتر و گرفتن نتایج بهتر، از مزایای این روش درمان در مقایسه با جراحیهای معمول است.
– هزینۀ بسیار کمتری نسبت به جراحیهای معمول دارد.
اسلاید 8 :
امکان عوارض جانبی در این روش درمانی نسبت به جراحی باز، رادیوتراپی اکسترنال و روشهای مشابه درمانی بسیار پایین بوده . با استفاده از گامانایف از خطرات جراحی سنتی مغز، از قبیل خونریزی، عفونت و یا سکته مغزی جلوگیری میشود. اما ممکن است ولی به میزان بسیار محدودی در بعضی از بیماران بر حسب نوع ضایعه عوارضی تا چند روز بعد از درمان مشاهده شود: مانندسردرد، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ.
اسلاید 9 :
به احتمال زیاد جراحی قبل از پزشکی به وجود آمدهاست. بر جمجمه های انسانهای ماقبل تاریخ آثاری از سوراخ کردن استخوان با مته دیده میشود و در برخی نواحی قطعاتی از استخوانهای آدمی به دست آمده که ظاهر آنها حکم میکند این قطعات با آلات تقریبا شبیه به آلات کنونی قطع شدهاند. هومر از پانسمان زخمها صحبت کردهاست. در کتب بقراط از بادکشی، فصد، بیرون آوردن پولیپ از بینی، حجامت و غیره مباحث گوناگونی میبینیم که در آنها عمل با آهن و آتش انجام میگیرد و نیز از مکانیسم و معالجه شکستگی و بکار بردن باند برای بستن زخمها و اصلاح بدن بحثها شدهاست.
اسلاید 10 :
سال 1867میلادی یک جراح انگلیسی بنام جوزف لیستر که در بخش جراحی بیمارستان رویال گلاسکو لندن طبابت می کردمقالاتی در مورد نظریه لویی پاستور پیرامون میکروبها مطالعه نمود.طبق این نظریه که توسط پاستور به اثبات رسیده بود،عمل تخمیر و گندیدن (عفونت وپوسیدگی)به وسیله میکروارگانیسم ها صورت می گیرد.