بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
اقوام قبل از آریائیها
آنچه كه پيرامون تاريخ ايران در كتاب هاي تاريخي نوشته شده است ، معمولاً آغاز تاريخ ايران را از ابتداي دوران مادها و يا هخامنشي معرفي نموده و دربارهء اقوامي كه پيش از مادها در اين سرزمين مي زيسته اند بندرت و يا كمتر اشاره اي مي شود . ولي بر اثر تحقيقات و پژوهش هاي بعمل آمده و با توجه به يافته هاي باستاني ، در نقاط مختلف ايران خصوصاً در منطقه زاگرس ، چنين معلوم مي شود كه پيش از آمدن ماد ها و پارس ها به فلات ايران اقوام ديگري كه خود با آريايي ها نزديكي داشته اند از مدت ها پيش ، در اين نواحي مستقر بوده اند . اين اقوام ، دولتي تشكيل داده و در مقابل تهاجمات دولت مقتدر آشور پيوسته مقاومت كرده اند . اقوام فوق در عين حال صاحب تمدن ، فرهنگ و هنر عالي و با شكوهي بوده كه آثار و بازمانده هاي آنها را امروزه به ويژه از منطقه زاگرس مي شناسيم .
اسلاید 2 :
- خيلي پيش تر از استقرار مادها در منطقه غرب ايران اقوامي به نام هاي گوتي ها و لولوبي ها و كاسي ها به ترتيب از شمال به جنوب در نواحي غربي ايران مي زيسته اند . اقوام فوق با هورّيان و اكدي ها و سومري ها كه در بين النهرين و سوريه ساكن بودند ارتباط داشته اند . مناطق تحت اشغال و نفوذ لولوبي ها از كوهپايه هاي شمال دياله گرفته تا درياچه اروميه گسترش مي يافت .اين اقوام از نظر نژادي از هوري ها جدا شده و احتمالاً با ايلامي ها قرابت داشته اند .
اسلاید 3 :
گوتی ها
- واژه گوتي در هزاره سوم و دوّم پيش از ميلاد به يك گروه نژادي معين اطلاق مي شده است كه در شرق و شمال غربي لولوبي ها و احتمالا ًدر آذربايجان كنوني ايران و كردستان زندگي مي كرده اند . اسناد تاريخي نشانگر اين است كه در هزاره اول پيش از ميلاد ، همه اورارتوها و ماناها و مادها را گوتي مي گفتند و تنها در كتيبه هاي سارگن دوّم ، مادهاي ايراني زبان ، از گوتي ها ، مشخص و ممتاز گشته اند . احتمالاً گوتي ها به زبان مستقلي سخن مي گفتند كه تا اندازه اي با زبان گروه ايلامي ها و لولوبي ها و كاسي ها كه در نواحي زاگرس زندگي مي كردند قرابت و نزديكي داشته اند . با تحقيقاتي كه ازطرف دانشمندان صورت گرفته اين امر روشن شده است كه ظاهر بعضي از مردماني كه در عصر حاضر بويژه در آذربايجان زندگي مي كنند با تصاوير و مجسمه هايي كه از لولوبي ها و گوتي ها به جاي مانده است كم و بيش مطابقت مي نمايد .
اسلاید 4 :
- اقوام مذكور در حدود هزاره چهارم پيش از ميلاد نخستين
- موج از مهاجريني بودند كه به سرزمين غربي ايران روي
- آورده اند كه بيشتر دانشمندان آنها را آزياتيك ( آسيايي )
- نام نهاده اند ، تا از ساير امواج قومي ممتاز باشند .
- منشأ اين اقوام احتمالاً جنوب دشت هاي روسيه و سيبري بوده است .
اسلاید 5 :
لولویی ها
- لولوبی یا لولو نام قومی آسیایی است که حدود هزار سال پیش از مهاجرت مادها و آریاییها، به برخی از نواحی غربی ایران (از جنوب آذربایجان کنونی تا لرستان) مهاجرت کرده و بیش از دوهزارسال در این نواحی میزیستند. این قوم در اواخر دوران خود دارای حکومت شده و با برخی از همسایگان خود در لولوبیها از کوهپایههای شمال دیاله تا دریاچه ارومیه را تحت اشغال خود داشتند. لولوبیها در جنوب محل قبایل گوتیان، و احتمالاً در حدود لرستان کنونی زندگی میکردند. قبایل گوتیان در محلی شرقی تر از لولوبیان زندگی میکردند.
- قبایل لولوبی بخش وسیعی از کوهها و کوهپایهها را از قسمت علیای دیاله گرفته تا دریاچه ارومیه اشغال کرده بودند. لولوها در زهاب (کرمانشاه) و زور و سلیمانیه و ارومیه مسکن داشتند. شهرهای مهم آنان تاندیم، سوماشتو، آشورو، الامو، کاشو، گوتو و لولوبو نام داشت.
اسلاید 6 :
سنگ نوشته آنوباني ني
- نقش برجسته آنوبانيني اثري به جا مانده از "آنوبانيني" پادشاه "لولوبيها" است. "لولوبيها" از اقوام زاگرس نشين بوده و پيش از آرياييها (پارس و ماد )، در چهارهزار و هشتصد سال پيش زندگي ميكردند. نقش برجسته آنوبانيني در 120 كيلومتري كرمانشاه و در شهرستان سرپلذهاب و برصخرهاي معروف به "ميانكل" قرار دارد
اسلاید 7 :
ايلاميان كه بودند؟
- پادشاهي ايلام نزديك به دو هزارسال تاپانصد و پنجاه پيش از ميلاد در جنوب غربي سرزمين كنوني ايران برپا بود. اين پادشاهي از اتحاد دولتهاي كوچك تشكيل شده بود و تقريبا در تمام مدت از استقلال بر خوردار بوده است.اوج شكوفايي ايلام در نيمه دوم هزاره دوم پيش از ميلاد بود . سرزمين آنها از شمال تا نزديك همدان ، از مشرق تا كرمان ، از جنوب تا خليج فارس و از مغرب تا نواحي بين النهرين گسترده بود
- شروع تاريخ ايلام از حدود 2400پ م است.انشان از جمله
- مراكز پادشاهي كوچكي بود كه پادشاهي بزرگ ايلام را تشكيل
- مي داد.نزديك به 2200 پ م كوتيك اينشوشينيك پادشاه
- نيرومند انشان بين دولتهاي محلي در منطقه اتحاد پديد
- آورد و خود در راس آن قرارگرفت و به اين ترتيب پايه گذار
- ايلام بزرگ شد.در قرن 12پ م، ايلاميان به پادشاهي پانصد ساله
اسلاید 8 :
- كاسي ها در سرزمين بابل پايان دادند
- ايلام ، نيرومندترين و ديرپاترين تمدن فلات ايران پيش از ورود آرياييهابوده و تاريخ پيچيده اي دارد. بيشتر مطالب تاريخي درباره ايلام توسطدشمنان آنها يعني بابليان و آشوريان و پس از آنها پارسها ثبت شده است کهانگيزه اي قوي براي نابودي پادشاهي ايلام جديد داشته اند. به همين دليل ،چهره نمايش داده شده از تمدن ايلام چندان منصفانه يا دقيق نيست و تنها باتوجه به تحقيقات جديد و بازخواني کتيبه هاي ايلامي ميتوان آگاهي خوبي درباره آنها بدست آورد.
- شهرهاي مهم ايلاميان شوش و دور-اونتش بوده است .شوش پايتخت اصلي ايلاميان بود و گذشته از آثار بسيار ايلامي ،ستوني كه قانون حمورابي بر آن نقش بسته است نيز در آن كشف شده است. شهر دور-اونتش نيز در همسايگي شوش قرار دارد كه اكنون آنرا به نام چغازنبيل ميشناسيم
اسلاید 9 :
- درباره خاستگاه ایلامیها نیز ، مانند کاسیتها ، آگاهی دقیقی نداریم. آثاری که از سکونت ایلامیها در جلگه های خوز (شمال خلیج فارس) وجود دارد به هزاره چهارم پیش از میلاد بر میگردد. پژوهشهای انجام شده روی اسکلتهای ایلامی نشاندهنده نزدیکی نژاد ایلامی به سومریان و تمدن دراویدیان در دره سند(در پاکستان کنونی) بوده در حالیکه زبان ایلامیها (حداقل شکل نهایی آن) ارتباط چندانی با تمدنهای یاد شده ندارد. ظروف سفالین و کشتیهای ایلامی به شدت از ساخته های سومریان و تمدنهای دره سند وBactria-Margiana (ترکمنستان کنونی) تاثیر گرفته اند. گمان میرود که ایلامیها احتمالآ از ناحیه جنوبی دره سند و از راه دریا در حدود 3500 سال پیش از میلاد به سرزمین ایلام آمده اند. پیش از آمدن ایلامیها ، جلگه های شمال خلیج فارس از جمله قدیمیترین نواحی متمدن تاریخ جهان بوده و ناحیه شوش از حدود 4200 سال پیش از میلاد محل سکونت گشته و زیر فرمان پادشاهان آکد (Akkad) (تمدنی در شمال بابل) قرار داشت. هنگامی که نخستین ایلامیها به این ناحیه وارد شدند ضمن سکونت، زیر فرمان پادشاهی سومری اور (Ur) قرار گرفتند.
اسلاید 10 :
- ایلامیان بدوی ، بسیاری از ویژگیهای تمدن سومر را فراگرفتند مانند خط میخی که آنرا جایگزین خط تصویری خود کردند. شرق شناسان اولیه براساس سیستم مصری ، تاریخ ایلام را به دوره های
- تمدن قدیم
- تمدن میانه
- تمدن جدید
- تقسیم کرده اند. دوره پیشرفت پادشاهی ایلام قدیم در ابتدای هزاره دوم پیش از میلاد بوده است. آنها نخستین پایه های تمدن خود را در ناحیه خوز و در شوش بنا کردند . شاه ایلام Puzur-Inshushinak برای بزرگداشت خود ، نخستین تندیسهای ایلامی را در شوش بنا نهاد.