بخشی از مقاله

چکیده:

پیدا کردن محل زندگی مناسب و به تبع آن نوع معماری داخلی و تعیین استایل درست در دکوراسیون خانه معمولا بسیار مشکل است. اما نیازی نیست که این موضوع آنقدرها هم ذهنمان را به خود مشغول کند. فقط کافی است که به درون خود بنگریم. این انتخاب مسلما منعکس کننده شخصیت شماست در غیر این صورت شما در خانه خودتان راحت نخواهید بود.

پژوهش پیش رو به این موضوع اختصاص یافته است. هدف از این مقاله بررسی تیپ های شخصیتی با توجه به تمامی ویژگی های رفتاری و تاثیرپذیری از محیط میباشد و تطبیق این تیپ ها بر روی روان افراد و بالطبع تاثیر روانشناسی شخصیت بر انتخاب و علاقه به رنگ ، فرم ، فضا، نور، بافت، شکل و حجم فضاهای داخلی مختص به نوع شخصیت فرد برای سکونت و محل زندگی او می باشد

با توجه به بررسی ها و تحقیق های انجام شده در راستای این مطلب شخصیت افراد در 9تیپ انیاگرام دسته بندی شده است و باتوجه به این تقسیم بندی 9تیپ با حداقل 9سلیقه در انتخاب رنگ ، فرم ، نور، فضا، بافت، شکل،رنگ و حجم در دکوراسیون داخلی خواهند داشت.

-1  مقدمه:

روانشناسی منزل معماری و دکوراسیون بیشتر از آنکه به بحث چیدمان و نحوه ساخت و ساز بپردازد، به موضوعاتی چون خلق فضاهای زیبا و آرامش بخش، تامین امنیت روحی و روانی افراد و نیز چگونگی تاثیر آن بر روی روحیات و شخصیت افراد مختلف مربوط می شود .

بر همین اساس در پژوهش های اخیر، رشته ای تحت عنوان" روانشناسی معماری "یا" معماری روانشناختی "پدید آمده است که اصول هنری و خلاقیتهای موجود در علم دکوراسیون و معماری را با علم شناخت روح و روان انسانها پیوند می زند .دکتر اصغر دادخواه، روانشناسی که سالها در خصوص معماری و طراحی فعالیت کرده است در این باره می گوید :

موضوعی که در معماری باید به آن توجه ویژه ای داشت، نقش معماری، طراحی به خصوص طراحی داخلی بر روح و روان انسانهایی است که می خواهند از ساختمان یا یک محل اسکان استفاده کنند؛ به همین دلیل،رعایت نکات روانشناختی در طراحی ها امر بسیار مهمی است که نباید نسبت به آن بی توجه بود .بر این اساس در حال حاضر بسیاری از افراد ، به رشته های جدید روانشناسی معماری یا معماری روانشناختی روی آورده اند .»

به گفته او، موضوع روانشناسی دکوراسیون و معماری حدود 10 سال است که در دانشگاه گلاسکو در اسکاتلند مورد توجه قرار گرفته و به صورت علمی تدریس می شود .

چیدمان برای آرامش دادخواه با تاکید بر اهمیت طراحی و دکوراسیون محل کار و استراحت انسانها، می افزاید… :طبیعی است که معماران، ساختمانها را براساس اصولی علمی طراحی می کنند .

اما طراحی و معماری خانه چه از لحاظ ساخت، چه تزئین و چه جا به جایی، نیازمند دقت عمل بر اساس ماهیت انسانی است .بر همین اساس، عبارت "human base" مورد توجه قرار گرفته است، به این معنا که طراحی بنا باید منطبق با اصول خاصی انجام شود؛ چیزی را که می خواهی بسازی برای انسان می سازی بنابراین باید بر اساس و پایه انسانی و برمبنای تمایلات، روحیه و تامین شادابی و نشاط انسان بنا شود .»

به عقیده او، از آنجا که محیط خانه، محلی برای آسایش انسان است، باید در طراحی انواع شکستگیها در دیوار، فضا، مساحت، رنگ و دکوراسیون و حتی انعکاس صدا به اصل ایجاد آرامش در منزل توجه شود .

وی اضافه می کند :

در حقیقت مکان استراحت انسان باید به دور از هرگونه آلودگی اعم از صوتی، هوا، فضا و بو و آلودگی های روحی و روانی باشد.

به عبارت دیگر، منزل باید طوری طراحی شود که آلودگیهای محیطی را به حداقل برساند تا علاوه بر تامین سلامت جسمی، بعد ارتقای سلامت روحی نیز موردتوجه قرار گیرد .زیرا توجه به مساله روانشناختی طراحی و دکوراسیون مکانهای استراحت و فعالیت افراد، باعث فراخی دید، قلب و دل انسان می شود.

بر همین اساس در طراحی و دکوراسیون منزل می بایست ارتفاع سطح، نورگیرها و پله ها به نحوی طراحی شود که در آن فضا احساس خفگی و محدودیت به افراد دست ندهد .»

دکتر دادخواه بر لزوم پرهیز از یکسان سازی و توجه به تنوع در دکوراسیون تاکید می کند و می افزاید:

این تنوع در توجه به شکستگیها در طرح، پستی -بلندی ، زاویه ها نمود می یابد.»

رنگ ونور به نظر دکتر دادخواه توجه به رنگ از دیگر مسائل مهم در طراحی و معماری است:

نوع رنگ و چگونگی به کار گیری آن در طراحی تاثیر بسزایی بر روح و روان و آرامش انسانها دارد .از این رو باید در طراحی دکور از رنگهایی استفاده شود که به انسان آرامش دهد .

به طور مثال اگر اتاقی برای فعالیت روزمره و ورزش است، باید رنگهای پویاتری برای آن در نظر گرفت .تا نشاط و فعالیت را القا کند و برای اتاق های استراحت و خواب باید از رنگ های آرام بهره بریم.»

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید