بخشی از مقاله
چکیده
الگوهای جدید آب و هوایی باعث شدیدتر شدن امواج گرمایی و خشکسالی در برخی نواحی جهان بخصوص در منطقه خاور میانه شده است و خشکسالی یک دوره شرایط خشک غیر عادی است که به اندازه ی کافی دوام داشته باشدوباعث عدم تعادل در وضعیت هیدرولوژی یک منطقه میشود.چون رود کارون نیازکشاورزی منطقه را تامین میکند،همچنین صنایع متعددی از استان به این آب وابسته است،توجه واهمیت به این شاهرگ حیاتی از ملزومات توسعه ی پایدار است.
در این تحقیق داده های بارش ایستگاه گتوند با استفاده از نرم افزارهای spss,Excelوبا روش توصیفی وهمبستگی تاثیر خشکسالی بر رودخانه ی کارون درگتوندمورد بررسی قرار گرفت با روشهای دهکها، دنبا له ها،بارش استاندارد،درصدی از نرمال سالهای خشک مشخص شدوروش بارش استاندارد چون هم شدت وهم مدت خشکسالی را مشخص کرده است بهترین روش محسوب می شود.
مقدمه:
رودخانه کارون از سلسله جبال زاگرس سرچشمه گرفته ودر شمال وارددشت خوزستان می شوند .رود خانه کارون در مسیر پرپیچ وخم از مناطق کوهستانی گذشته وسرانجام در نزدیکی شهر گتوند به دشت خوزستان وارد می شود. در سالهای اخیر به دلیل خشکسالیها ودیگر فعالیتهای انسانی مانند ،سدسازی،فعالتهای صنعتی ،فعالیتهای کشاورزی وحتی فعالتهایی که در کشورهای همجوار انجام میگردد باعث پایین آمدن کیفیت وکمیت این رودخانه شده است .که خشکسالی در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است .البته اشاره ای گذرا به دیگر فعالیتها نیز صورت گرفته است.
کمبود آب که از اثرات خشکسالی است در کشورهای جهان وبخصوص خاورمیانه بدلیل افزایش جمعیت ونیاز شدید به آب ،مشکل جدیدی به نام بحران آب را بوجود آورده است.
تغییر در دبی آب بر کیفیت آب تاثیر دارد و به دلیل افزایش تقاضای آب ، بالا رفتن سطح زندگی ، گسترش آلودگی منابع آب موجب ایجاد در وضعیت نامساعدی در بسیاری از مناطق جهان شده است
تامین آب سالم یکی از ضروریات حیات موجودات زنده بخصوص انسان می باشد که برای کنترل آن نیاز به کنترل کیفیت با استفاده از تست های آزمایشگاهی و اندکس های مختلف می باشد.برای ایجاد استانداردهای شاخص کیفیت آب در منابع آب - اعم از رودخانه،دریاچه و ... - از کارشناسان مختلف کنترل کیفیت استفاده می گردد که اساساً این شاخص از طریق محاسبه نتایج چندین آزمایش بدست می آید که نشان دهنده سطح کیفیت منابع آب می باشد.
توجه به بخش هایی که بیشتر با منابع اب سروکار دارند امری حیاتی است تا با دقت بیشتری از این منابع استفاده نمایند.وهمانطور که ذکر گردید این رودخانه یک شریان حیاتی محسوب میگردد که از یک محیط تقریبا خشک عبور میکند هرگونه تغییر در کیفیت آن حیات وزندگی میلیونها موجود - ابزی ،خشکی زی - مورد تهدید قرار میگیردچون این رودخانه در به حرکت در آوردن فعالیتهای صنعتی ،کشاورزی ،آشامیدن نقش بسزایی دارد پس هدف کاربردی این تحقیق کاربرد بهینه از این آب در مصارف متعدد است تا بتوانبم امانتدار خوبی باشیم وآن را سا لم به آیندگان بسپاریم.
در بررسی کیفی آب در برخی موارد تغییرات بسیار شدیدی در کیفیت آن مشاهده گردید.افزایش هدایت الکتریکی، افزایش کلر،سختی آب ،سدیم .....از دیگر نتایج این تحقیق بوده است
پیشینه ی تحقیق تحقیقات خشکسالی در ایران
-1 در زمینه ی خشکسالی تحقیقات زیادی انجام گرفته است -1 اکرم هدایتی دزفولی - 1374 - با استفاده از روشهای بارش استاندارد،تفاضل درصدی ،دهکها وروش بارش استاندارد zبه بررسی خشکسالی پرداخته اندوبه این نتیجه رسیده اند که به طرف شمال شرق باران بدلیل افزایش ارتفاعات افزایش داشته است. بارش روند مشخصی درکل منطقه نداشته وبین خشکسالیهای منطقه بدلیل وسعت تفاوتهای زیادی وجود داشته است.
-2-حمید زارع ابیانه - - 1383 نیز با روشهای آستانه 60 درصد ،درصدی از نرمال،کلاسه ی بارش ،انحراف ازمیانگین به بررسی خشکسالی همدان پرداخته اندناهمگونی زمانی بارش یکی از نتایج این تحقیق بوده است وبطور کلی بیشترین بارشها در زمستان وکمترین در تایستان اتفاق می افتد
-3حسن فرج زاده - - 1374 در تحقیق خود از روش نیچه،spi،dri برای پایش وارزیابی خشکسالی وترسالی شمال غرب کشور استفاده شده است که ایشان روش spiرا برای تعیین سال های خشک ومرطوب بهترین روش اعلام نموده اند چون این روش از توزیع نرمال تبعیت میکند.چون بعضی از ایستگاهها در داخل شهر قرار گرفته اند و میکرو کلیمای شهری وتغییرات آب وهوایی موثر بوده نوسانات زیادی داشته اند
-4خدایار عضدی عبدالهی - - 1386 در یک تحقیق نیز تفاوت فصلی ومکانی شدیدی در استان اصفهان مشاهده میشود.