بخشی از مقاله

"و جعلنا من الماء کل شی حی" و از آب هر چیزی را زنده گردانیدیم ( انبیا ( 30

باز زنده سازی ساحل رودخانه از طریق طراحی اکوپارک های رود کناری (نمونه مورد بررسی:رودخانه کارون)


چکیده

رود کارون پر آب ترین و بزرگترین رودخانه ایران به طول 950 کیلومتر ( رودی است که تنها در ایران قرار دارد و در عین حال تنها رودی است که به آبهای بین المللی و اقیانوس های جهان ارتباط دارد ) با گذر از دشت خوزستان این سرزمین خشک را آبیاری و زنده می نماید و حیاط را به آن ارزانی می دارد.این پتانسیل عظیم و خداداد توانایی احیا و با زنده سازی شهرهای محل گذر بوسیله ساحل سازی و اکو پارک های رود کناری در 3 مقولهء گردشگری، ( خدمات رفاهی و تفریحی ) اشتغال، ( رونق دادن زمین های بایر،کشاورزی تولید غذا و تولید چوب ... ) حفظ محی زیست و اقلیم ( در جهت تولید اکسیژن جذب دی اکسید کربن توان بالقوهء محی سالم و افزایش کیفیت زندگی را دارد. این تحقیق سعی دارد تا با رویکردی توصیفی تحلیلی وضعیت موجود ساحل کارون با محوریت یکی از فضاهای ساحلی تاریخی بررسی و با مقایسه امروزی، تاثیر ساحل سازی و اکو پارک های رودکناری را بر توسعه پایدار زیست اقلیمی شهرها و بهبود کیفیت زندگی ( در بستر طراحی منظر پایدار ) بررسی کند. در خصوص روند پی گیری بحث پیرامون این مقاله ، ابتدا به معرفی و آشنایی با یک نمونه از باغ های سنتی و تاریخی حاشیه رودخانه کارون به نام های باغ خان پرداخته و سپس از نتایج یافته شده ( مترادف بودن عناصر طراحی پایدار معاصر با طراحی منظر سنتی و باغ های ایرانی ) برای رویه ای پیشنهادی درساحل کارون استفاده می گردد که به صورت راهکارها ، راهبردها و طرح های خرد و برنامه های اقدام کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت ارائه می شود.


واژه های کلیدی:

اکوپارک رودکناری، اکولوژی، ساحل سازی، طبیعت، طراحی منظر پایدار، کارون.

-1 مقدمه
-1-1طرح مسأله

رودخانه ها به دلیل وجود آب، خاک مناسب و پوشش گیاهی غنی از جمله اکوسیستم های طبیعی پایدار به شمار می آیند؛ تفریح و تفرج در حاشیه آنها، از قدیم الایام یکی از تمایلات بشر بوده و هست. لذا اخیرا مسولین کشور به برنامه ریزی و ساماندهی مسیل ها و رود دره ها در قالب تفرجگاه های طبیعی توجه بسیار کرده اند.این تحقیق، تحلیلی بر چندین نمونه از تجربیات جهانی موفق در غالب اکوپارک های رودکناری می باشد. در این راستا این اکوپارک های رودکناری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته، نکات ویژه برنامه ریزی و طراحی آنها استخراج شده است؛ سپس به بررسی طراحی ساحل رود کارون به عنوان یکی از مکانهایی که دارای پتانسیل بالقوه در کشور – می باشد

پرداخته شده و در نهایت با مقایسه نکات ویژه، نتیجه مطالعات به صورت الگویی برای برنامه ریزی و طراحی پروژه های مشابه با توجه به فرهنگ و راه حل های بومی طراحی منظر ارایه گردیده است.

-2-1اهمیت و ضرورت

با طراحی کل مجموعه به صورت یک اکوسیستم طبیعی با توجه به تقسیم بندی های محیطی، افزایش آگاهی عمومی از محی زیست می توان در 3 مقوله گردشگری، ( خدمات رفاهی و تفریحی ) اشتغال، ( رونق دادن زمین های بایر، کشاورزی تولید غذا و تولید چوب ... ) حفظ محی زیست و اقلیم ( در جهت تولید اکسیژن جذب دی اکسید کربن توان بالقوهء محی سالم و افزایش کیفیت زندگی) به نتایجی در راستای برنامه ریزی و طراحی به حفظ و احیای اکوسیستم های طبیعی پرداخته و با بهره گیری از آن ها و عدم تجاوز به طبیعت و سیستم های طبیعی تا حد امکان به رفع نیازهای روحی، جسمی، فرهنگی، اجتماعی و ... انسان همراه با طبیعت پرداخت. (بمانیان، محمد رضا، و همکاران، (1383

-3-1 اهداف پژوهش

اهداف مورد نظر در رویه مداخله احتمالی را می توان شامل موارد زیر دانست :

-1طراحی منظر پایدار.
-2حفاظت از دیدهای باز و جلوگیری از محدود شدن دیده سمت مناظر طبیعی و رودخانه.
-3ایجاد مسیر پیاده حاشیه رودخانه.
-4ایجاد مراکز (سبز) جهت واحدهای همسایگی در حاشیه رودخانه.
-5تبدیل پارک ساحلی به مراکز جذاب گردشگری.
-6پاسخگویی به نیاز فضای سبز ساکنان بخش مسکونی حاشیه رود خانه.
-7کنترل تخریب حاشیه طبیعی رودخانه.
-4-1 پیشینه پژوهش

در هر زمان و هر نسلی همواره این سوال مطرح بوده که "چگونه پارک می تواند به هویت شهر کمک کند؟"

در سال 1982 در کتاب " " The Politics of Park Design, Galen Granz تغییرات پارک های شهری در طی 150 سال اخیر با 4 ایده و نقطه نظر بیان شده است که عبارتند از:

Pleasure Ground 1850-1900 .1
Reform Park 1900-1930
2. The Recreation Facility 1930-1965
3. The Open Space System 1965

مدل های گذشته پارک ها:

Pleasure Ground: 1850-1900 .1

پارک خطی درازی که در لبه شهر کشیده شده است. ایده طراحی این نوع پارک را به فردریک لاالمستد نسبت می دهند. این پارک ها ایده های روستایی را نشان می دهند و بناهای آن به صورت فرعی و تحت امر لنداسکیپ می باشند. هدف این نوع پارک ها شبیه سازی طبیعت بوده اما نه یک طبیعت وحشی. به عبارت دیگر هدف آنها نوعی قدردانی از منظر بوده است.

این گونه پارک ها مشکلاتی را برای طراحان پارک های شهری ایجاد کرد. یکی از این مشکلات این بود که چون این پارک ها در لبه شهر واقع شده بودند؟ قشر کارگر نمی توانستند از آن بهره جویند در نتیجه در طراحی پارک های شهری جدید سعی شد تا اصول لنداسکیپ را به نوعی دیگر اجرا کنند تا این قشر از جامعه نیز از آن استفاده کنند. نتیجه آن طراحی نوع جدیدی از پارک ها به نام "Reform Park" شد.

Reform Park: 1900 -1930 .2

این پارک ها کوچک بوده و دارای طراحی متقارن می باشند. تصویری از طبیعت و حومه شهر را به نمایش گذاشته و دارای فضاهای اجتماعی برای بزرگسالان و فضاهای بازی برای کودکان بودند. نوع آوری این پارک ها در داشتن فضاهای سرپوشیده برای تماشاگران و باشگاه و انجمن هایی برای قشر کارگر بود.

The Recreation Facility: 1930-1965 .3

طراحی این پارک ها را به رابرت موزس نسبت داده اند. در این پارک ها فضاهای خدماتی - تفریحی در نظر گرفته شده است.

The Open Space System: 1965 .4

طراحان این پارک ها معتقد بودند که فضاهای تفریحی در هر جایی می توانند ایجاد گردند. در خیابان، در بالای سقف ها، در لبه آب ها، در طول خ ریلی، در میدان های قدیمی و ... اهداف این پارک ها: ملیت قدیمی با استاندارد سازی، پدیدار شدن احساسات و پیوند بین پارک و فرهنگ است.
در پی این تغییرات، پارک ها به صورت فضاهایی با شبکه ای غیر متجانس، خدماتی - عمومی و با امکانات مشارکتی در آمدند.( اسماعیلی، مرتضی، (1385 در جستجوی نشانه های تغییر: به لحاظ تاریخی مدل پارک های شهری آمریکایی در طی 35 سال تغییر به طول انجامید و بیشتر از30 سال گذشت تا این که دسته پنجم از پارک ها به نام "Open Space System" به روی کار آمد. نخستین فعالیت دراین رابطه در Graham Foundation اتفاق افتاد. این سمینار علمی در University of California ,Berkeley با شعار "پارک های پایدار" برگزار شد. در این سمینار به آنالیز پارک ها در طی 20 سال گذشته پرداختند. این آنالیز به منظور این بود تا که روشن شود که آیا تغییر قابل ملاحظه ای در اساس فلسفی، اهداف ایدئولوژیک و حل مسائل برنامه ریزان پارک رخ داده است؟ در این صورت ما معتقدیم که پروسه نهادی شدن به وسیله سازمان پارک ها و ارزیابی تاثیرات اکولوژیکی و اجتماعی ادامه خواهد داشت. در نتیجه آنالیز های انجام شده به روی 4 دسته از پارک ها در طی 20 سال اخیر، Pleasure Ground با 22 درصد وOpen Space System با 43 درصد دارای بیشترین حد مسل بودن هستند.
همچنین دسته پنجم از این پارک ها یعنی "Ecological Park" دارای تاثیر 24 درصد بودند. خصوصیات این دسته از پارک ها همانند 4 دسته پیش نبود بلکه کاربرد گیاهان بومی، ذخیره سازی و باز آفرینی سیلاب ها و سایر منابع طبیعی، پیوستگی زیرساخت ها با تکنولوژی های مناسب، حفظ و نگهداری چرخه زندگی، نظارت بر مصرف، حفظ و نگهداری حیات وحش و گیاهان بومی از جمله ویژگی های این دسته از پارک ها می باشد. (صفایی منفرد، نسیم، (1382 بیشتر پارک هایی که بعد از سال 1991 ساخته شدند دارای خصوصیاتی شبیه دسته پنجم از پارک ها یعنی ""Ecological park بودند و این پارک ها 26 سال بعد از پارک های Open System ساخته شدند.
اکوپارک ها:
اکو پارک محیطی است که در آن فعالیت های تفریحی، همگام با شناسایی و چگونگی برخورد با مسائل زیست محیطی از جنبه های گوناگون آموزشی همگانی صورت می گیرد.
فرضیه اصلی طراحی اکو پارک فراهم آوردن پشتوانه های اقتصادی، علمی و زیست محیطی مناسب برای آموزشی عمومی و ایجاد فرهنگ صحیح محی زیست می باشد.
خصوصیات این دسته از پارک ها همانند 4 دسته پیش نبود بلکه از مهمترین اهداف این پارک ها عبارتند از:

کاربرد گیاهان بومی
- ذخیره سازی و باز آفرینی سیلاب ها و سایر منابع طبیعی
- پیوستگی زیرساخت ها با تکنولوژی های مناسب
- حفظ و نگهداری چرخه زندگی
- نظارت بر مصرف
- حفظ و نگهداری حیات وحش و گیاهان بومی فرق اکوپارک ها با پارک های قبل خود

دسته پنجم از پارک ها دارای چهار فرق اساسی با پارک های قبل از خود هستند:

1. اکوپارک ها از لحاظ منابعی که برای مصالح ساخت آن استفاده شده بود، کارآمدتر و شایسته تر بودند.
2. اکوپارک ها با ساخته های شهری اطرافشان یکپارچه شده و می توانند نقش مهمی را در جهت حل مسائل شهری ایفا کنند.
3. اکوپارک ها می توانند استانداردهای جدیدی را در مباحث زیبایی گرایی و مدیریت بومی مطرح کنند.
4. اکوپارک ها می توانند برای کیفیت های زیبایی شناسی و فرمال در موضوعات منظر و معماری و شهری مطرح شوند و به کار روند (زمانی،احسان ، (1389
5. ویژگی های اکوپارک ها:
1. اکوپارک ها می تواند هر جایی باشد و با هر شکل، سایز و اندازه ای ساخته شود.
.2 اکوپارک ها می تواند دارای هندسه ای مستقیم الخ ، منحنی واریا موافق با طبیعت داشته باشد.

.3 اکوپارک ها اجزای فضای بیرونی را به نحوی به هم مرتب و متصل می کند که شبکه ای قابل فهم برای موجودات زنده و سیستم های طبیعی فراهم شود.

4. اکوپارک ها تلاش دارد تا دیدی قدیمی از شهر به عنوان یک باغ را ارائه دهد. این تصویر به صورتی است که تمایز بین پارک و شهر نامشخص و گنگ می باشد.

5. چنین پارکی می تواند در کاهش اثرات نامطلوب شهری نظیر آلودگی هوا و سر و صدای ترافیک و ... موثر باشد.

6. اکوپارک ها هدفشان خود اکتفایی است. بهترین گونه های مناسب گیاهی، گونه های بومی و منطقه ای است. از کاشت گونه های خارجی خودداری می شود و سطوح فوقانی خاک به نحوی که با شرای محیطی و اجتماعی مناسب باشد، کاشته می شود. مرغزارهای باز به منظور یک منبع بصری با ترکیبی از علف های بومی کاشته می شوند. با گیاهانی که تا ارتفاع نهایی خود رشد خواهند کرد. حتی معبرها و گذرگاه ها، چمن هایشان تا حد 7-5 اینچ ارتفاع خواهند داشت.

7. از گوسفندان برای چیدن و کوتاه کردن علف ها استفاده می شود.

8. گل ها اغلب مصرف دارویی دارند و برای پرندگان ساکن منطقه دانه

تولید می کنند. همچنین جنبه زینتی برای استفاده کنندگان و مخاطبانشان نیز دارند.

.9 کودهای آلی و مخلوط مواد مقوی یکی از اجزای تولیدی اکو پارک می باشد. کود های آلی به دست آمده از این پارک ها باعث بهبود خاک های شهری شده که به مصارف باغ ها و زمین های کشاورزی می رسند.
.10 از لحاظ زیباشناختی، طراحان و هنرمندان محیطی با سازمان های حفظ و نگهداری همکاری خواهند داشت تا در افزایش و توسعه الگوهای جذاب محیطی و حفظ و نگهداری چرخه های طبیعی تلاش شود. این جریان باعث جذب جمعیت توریست و عکاس خواهد شد.
.11 سیلاب ها، روان آب ها و آب های حاصل از ریزش جمع آوری، ذخیره و تصفیه می شوند تا در پارک به صورت جریانی یا استخری مورد استفاده قرار گیرند. به این طریق گیاهان آب دوست زندگی جانوران و همچنین زندگی حیوانات دوزیستی چون قورباغه را تامین می کنند.

فواره، آبشارها و استخر های آب نیز در پارک حالتی از شادمانی را ایجاد می کنند.

.12 بناها و ساختمان ها در اکو پارک ها به نحوی قرار می گیرند تا به راه ها و گذرها و مسیرهای دوچرخه ای و سواری نزدیک باشند. این ساختمان ها به نحوی طراحی می شوند که از انرژی گرمایی خورشید و تهویه طبیعی و همچنین مصالحless energy-intensive استفاده کنند. آنها از compositing toilet استفاده می کنند و از نور طبیعی روز به خوبی بهره مند می شوند.

.13 رستوران های چنین پارکی غذاهایی ارگانیک را که از سبزیجات موجود در پارک می باشند را سرو می کنند.

.14 استخرهای شنا از جدیدترین مواد شیمیایی ضدعفونی کننده غیرسمی استفاده می کنند. آب این استخرها با انرژی خورشیدی گرم می شود. .15 پارکینگ در اکو پارک به حداقل می رسد و در جاهایی که لازم به وجودشان باشد، از مصالح قابل نفوذ استفاده می شود. گاهی اوقات مصالح باز به کار می رود تا گیاهان و علف ها از خلال آن رشد کنند.

این مصالح آب باران را جذب کرده و مانع از جاری شدن به روی سطح می شوند. در گذرها ترجیحا شن و سنگ ریزه به کار می رود تا موادی چون بتن. مرکز گذرگاه ها مناسب برای زمین های بازی چون دوچرخه و اسکیت می باشند. در لبه های مسیرها از شن و سنگ ریزه و الوارهای چوب استفاده می شود.

.16 در اکوپارکها، حصارها بیشتر برای تنظیم حجم ترافیک می باشند تا دور نگه داشتن مردم. در این حصارها از گیاهانی چون مو کاشته می شود تا هم جنبه زیبایی داشته باشند هم خوراکی. از آهن، پلاستیک، چوب، بامبو و ... برای ساخت این حصارها استفاده می شود. .17 منظر این پارک ها به نوعی طراحی می شود که مردم را ترغیب کند که به جای استفاده صرف از چشم خود از کل بدنشان استفاده کنند. .18 تامین روشنایی در شب به وسیله گردآورنده های خورشیدی و ژنراتورهای بادی می باشد.

.19 حفظ و نگهداری حیات وحش یکی از اهداف اکو پارک ها می باشد. .20 در اکوپارکها به تفکر و تعمق، ورزش، قدردانی از طبیعت، تجلیل از فرهنگ و هنر توجه زیادی می شود. این موارد دارای مزایای زیادی می باشند.

نگاهی به پارک های شهری قبل از این دوره نشان می دهد که مشکلاتی اجتماعی در رابطه با طبیعت وجود داشته است. به هر حال تلفیق دو مطلب بوم شناختی و اجتماعی باعث تغییراتی در ایده های طراحی شده و نوع جدید پارک ها بر اساس فراهم کردن راه حلی برای مشکلات بومی و بیان رابطه انسان با طبیعت می باشند.
در ایران نیز پژوهش هایی در این خصوص به عمل آمده است که در زیر به برخی از آن ها می توان اشاره نمود:

- مرتضی اسماعیلی/ بررسی نقش فرهنگی آب در شکلگیری فرم پارکهای رودکناری، موضوع طراحی: پارک کنار زرینه رود (جغاتو) میاندوآب/ استاد راهنما: دکتر مجتبی انصاری /دانشگاه تربیت مدرس.1385 /

- احسان زمانی/ طراحی و ساماندهی منظر ساحلی رود کارون با تکیه بر مفاهیم تاریخی تمدن کهن خوزستان (حدفاصل پل سوم و پنجم اهواز، پارک تمدن شناسی خوزستان)/ استاد راهنما: دکتر محمد رضا بمانیان/ دانشگاه تربیت مدرس1389/ - نسیم صفایی منفرد/ طراحی اکو پارک نمونه موردی پارک پردیسان/ استاد راهنما: دکتر حسنعلی لقائی/ دانشگاه: تهران1382 /
-5-1 سوال ها و فرضیه های پژوهش

در این پژوهش سه فرضیه زیر مورد بررسی قرار می گیرد:

- آیا اکوپارک های رودکناری می توانند در خلق شهرهای پایدار و بومی کمک کنند؟
-بررسی و ارزیابی مهمترین ویژگی اکوپارکهای رود کناری و تفاوت آن با سایر انواع پارکها.
- دستیابی به الگوی بومی مناسب برای طراحی اکوپارکهای رود کناری کارون.
-
-6-1 روش تحقیق

روش تحقیق عمدتاً تحلیلی با تکلیه بر پایداری و مسائل زیست محیطی خواهد بود. سعی خواهد شد براساس یک روش نظام یافته و منطقی به طراحی یک پارک اکولوژیک پاسخ داده شود. شناخت از طریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات و برداشت های میدانی. تعیین اهداف ـ جمع آوری اطلاعات ـ تجزیه و تجلیل اطلاعات و تعیین کاربری های فضایی و برنامه ریزی کالبدی ـ تهیه طرح های مقدماتی و انتخاب طرح بهینه توجه به ابعاد اکولوژیکی، ابعاد اکولوژی، بینش اکولوژیکی و اکولوژی شهری و در نهایت طراحی اکولوژیکی توجه به تعامل بین انسان و طبیعت و طبیعت در محی مصنوع انسان ساخت اقتصادی سبز شهری در نظر گرفتن اکوپارک به عنوان یک پارک ملی و فرامنطقه ای و ارزیابی منظر پایداری و توسعه پایدار محی انسان ساخت و فرضیه های توریسم پایدار و اکوتوریسم و در نهایت تفرج بررسی نمونه های مورد مربوط به طرح و بررسی اهداف آن و تحلیل مکان و ارزیابی طرح های موردی آن طرح گزینه های انتخابی برای مجموعه پارک اکولوژی یا اکوپارک کارون و ارائه گزینه بهینه می باشد.

-7-1 محدوده پژوهش

کشور پهناور ایران با پیشینه ی ارزشمند خود و به ویژه به دلیل ویژگی های اقلیمی وجغرافیایی متنوع آن، دارای پتانسیل فراوان در خصوص ساخت اکوپارکها در ساحل رودخانه ها در مناطق مختلف این سرزمین پهناور می باشد از این رو با توجه به تنوع و گستردگی موضوع در این پژوهش تنها به بررسی پتانسیل ها و ضرورت ساخت اکوپارک در سواحل رودخانه ی کارون پرداخته شده است.
-2 یافته های پژوهش
رود خانه کارون که از نظر ارتفاع ، سطح ، عرض و طول و جریان وگذر آب مناسب برای عبور کشتی های کوچک است از زمان قاجار مورد توجه انگلیس قرار گرفت و ( آنها که قبلا" در رودخانه دجله و فرات سرویس کشتیرانی دایر کرده بودند حمل و نقل دریایی را از طریق رودخانه کارون تا شهرستان اهواز و حتی شوشتر نیز ادامه دادند . ) ( همشهری – یکشنبه 30 – فروردین ( 1388 در این مسیر به دلیل رونق اشتغال و تجارت و به دلیل ذات بازرگانی

نا خود آگاه حاشیه کارون رونق گرفت ( البته از پتانسیل طبیعی این رودخانه نمی توان به سادگی گذر کرد ) که از جمله آن به عمارت های معین التجار اهواز و مستوفی شوشتر و همچنین باغ های دروقی و خان شهرستان شوشتر ( که خود مجموعه ای بود ، شامل : باغ خان – حمام خان و خانهء خان ( که همگی با آب در ارتباط بوده اند و در حاشیه رودخانه ساخته شده ) اشاره کرد و این را باید به شناخت دقیق و کامل ایرانیان که از دیر باز بر روی این رودخانه تاسیسات ، آسیاب ها ، آبشارها ، بند ها و سدها را( در شوشتر و دزفول ) بنا کرده اند گذاشت که علاوه بر ارتزاق و اشتغال به تلطیف هوا با استفاده از قطرات ریزآب و ایجاد رطوبت و همچنین دید و منظر بسیار زیبا و طراحی شده در ایران باستان به نمایش گذارده که تا زمان حال پا برجاست .

این الگوی ساحل سازی و استفاده از پتانسیل رود کارون امروز نیز به شکل کاملا" جدا و جزئی به صورت پارک های رودکناری در شهرهای اهواز ( پارک ساحلی ) شوشتر ( پارک کلاه فرنگی ) و دزفول ( پارک رود بند ) که تا حدودی در زمینهء جذب گردشگر نیز موفق بوده اندبه کار گرفته شده و با یک مطالعه کامل و جامع می توان ساحل این رودخانه را ( که به صورت ستون فقراتی از داخل این شهرها گذشته و کلا" شهر ها در حاشیه این رودخانه شکل گرفته ) از نظر طراحی اقلیمی و منظر و تاثیر این آب در پایین آوردند درجه هوا( در شهرهاحداقل در همان محی پارک ) بهسازی کرد و رونق داد .

ذکر این نکته نیز لازم است که دستیابی به این مهم امکان توسعه پایدار زیست محیطی شهرها و بهبود کیفیت زندگی و افزایش رضایتمندی شهروندی را نیز به همراه خواهد داشت علاوه بر آنکه پاسداشت و نگه داشت محی زیست را برای نسل های آینده در بستر طراحی منظر پایدار نیز فراهم می آورد .
امروزه مسئله احیاء نهرها و آبراهه ها و ساحل آنها از جمله ایده هایی است که به سرعت در بسیاری از کشورهای جهان در حال گسترش است . زراعت شهری زمینهء دیگری است که از طریق آن می توان طبیعت را به شهر بر گردانده و پایداری آن را ارتقا بخشید چه از نظر واقعی و چه نمادی ، بر برقراری مجدد پیوند بین ساکنین شهر و طبیعت کمک می کند . سواحل متروکه و یا حاوی مواد غنی شیمیایی صنعتی را باید احیا کرده و آنها را به پارک و باغ و باغچه تبدیل نمود . احیاء این اکوسیستم های اولیه شهری ، موجب به وجود آمدن شهرهای سالم تر و قابل زیست تر شده و در عین حال با بالا بردن کیفیت شهر باعث برگشتن نشاط و آسایش ساکنین شهر خواهد شد .

تحقیق حاضر سعی دارد در راستای برنامه ریزی و طراحی منظر پایدار در بحث ساحل سازی و اکوپارک های رود کناری با (1) رویکردی توصیفی به بررسی نمونه موردی صورت گرفته در ایران ( باغ خان شوشتر ) پرداخته (2) و پس از آن با روش تحقیق تطبیقی موارد مشابه را مورد پیمایش و ارزیابی قرار می دهد(پارک ساحلی اهواز) . ( ( 3 و در نهایت با روش تحقیق تحلیلی به ارزیابی و تحلیل معیارها و شاخص های به دست آمده از دو مرحلهء قبل میزان و چگونگی و یا استراتژی

ها و راهکارها و سیاست های مداخلاتی می پردازد. بالا بردن کیفیت فضای عمومی موجود و مناظر شهری و ایجاد مناطق جدید به روش پایدار، کیفیت زندگی را بالا خواهد برد و ارزش زیست محیطی و اجتماعی و اقتصادی جدیدی را به وجود خواهد آورد.هدف های متغییر اجتماعی که در این پارک ها به تصویر کشیده شده اند به این منظور است تا تغییرات همسان در فرم های طراحی شده را نشان دهند.

ارزیابی مجدد برخی از ایده ها، ما را از طراحی مدل های مخالف طبیعت و فرهنگ به سوی مدل هایی می کشاند که بشر را به عنوان جزیی از اکولوژی می داند. در طرح های حرفه ای این جهت فکری جدید باعث شده تا دید جدیدی به "توسعه پایدار" و "طراحی بومی" شود . در بحث طراحی شهری این موضوع می تواند مبدا یک عصر تاریخی جدید باشد.


-2-2 معرفی باغ خان شتر باغ خان شهرستان
شوشتر زیر مجموعه ای از مجموعه بناهای تاریخی خوانین مرعشی در زمانقاجار شامل خانه و حمام خان می باشد که حد فاصل آبشارها ( آسیاب های)شوشتر و بند ماهی بازان که آخرین بندر گاه کشتی های کوچک تجاری

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید