بخشی از مقاله
چکیده
بررسی شاخصههای اعتقادی انقلابی ماندن بر مبنای آیات و روایات از ضروریات صیانت و حفاظت انقلاب است. در حال حاضر، اگر پایبند به دستاوردها و مبانی اعتقادی انقلاب نبود، باید تسلیم اوامر دشمنان شد لذا تداوم انقلاب به افراد انقلابی نیاز دارد و الزاماتی دارد که بدون رعایت آن الزامات ادامه راه انقلاب ممکن نیست. از این رو مسأله اصلی پژوهش حاضر در این پرسش تجلی یافته است که مهمترین شاخصههای اعتقادی انقلابی ماندن برای افرادی که نسبت به راههای استمرار و تداوم انقلاب اسلامی و کیفیت مقابله با توطئههای دشمنان آگاه نیستند، بر مبنای آیات و روایات چیست؟
با بررسیهای انجام گرفته مشخص شد، داشتن شاخصههای اعتقادی از جمله خدامحوری، ولایت مداری، بصیرت دینی و ادای تکلیف در برابر انقلاب این امکان را برای فرد فراهم میسازد تا در تداوم انقلاب با شجاعت از آرمانهای خویش دفاع نموده و از دستاوردهای انقلاب اسلامی پاسداری نماید؛ همچنین از روحیه استقلال طلبی، پیشرفت، تحول و تکامل در این مسیر برخوردار شود. مطالب این مقاله با مطالعه و بررسی دقیق در کتب معتبر، مخصوصاٌ کتب تفسیری و روایی گردآوری شده است.
مقدمه
با پیروزی بر استبداد و اختناق در ایران، وابستگی به بیگانگان قطع و نظام جمهوری اسلامی استقرار یافت. گرچه انقلاب اسلامی سالها پیش به وقوع پیوست اما در حال حاضر، در دورانی به سر می بریم که اگر انقلابی نبود و انقلابی عمل نکرد، باید در برابر دشمن زانو زد؛ چرا که راحت طلبی و عافیت طلبی بعضی از افراد یکی از عواملی است که سبب دوری آنها از ارزشهای اولیه انقلاب میشود.
قداست و معنویت الهی انقلاب اسلامی موجب شناخت و بصیرت به ضعفها، آسیب-ها و آفاتی که دشمنان اسلام و دین برای انقلاب بوجود میآورند خواهد شد؛ لذا ضروری است که علما و دانشمند جامعه آنها را خوب بشناسند و به همگان بخصوص نسل جوان که دوران سخت مبارزات آغازین انقلاب را تجربه نکردهاند و نسبت به راههای استمرار و تداوم انقلاب و کیفیت مقابله با توطئههای دشمنان آگاه نیستند، آگاه نمایند و زمینههای نفوذ و استحاله انقلاب و شکلگیری انحرافات خطرناک را از بین ببرند؛ همچنین برای تضمین بقا و تداوم آن با آنها مقابله نمایند. به همین منظور این تحقیق در پی پاسخ به این پرسش است که شاخصههای اعتقادی انقلابی ماندن و انقلابی عمل کردن مطابق با آیات و روایات چیست؟
در باب مسأله انقلاب در آیات و روایات پژوهشهایی صورت گرفته که میتوان کتبی همچون انقلاب اسلامی و اولویتهای آن نوشته اسماعیل منصوری لاریجانی و انقلاب اسلامی و ریشههای آن نوشته عباسعلی عمید زنجانی را نام برد که به این موضوع از جنبههای مختلف پرداخته و به برخی آیات و روایات اشاراتی داشتهاند.
.1 ماهیت انقلاب
انقلاب به معنی دگرگونی، زیر و رو شدن، تحول و تغییر است و در اصطلاح وضعی را با اراده خود خراب کردن برای رسیدن به وضع بهتر و یا واژگون کردن وضع حاکم برای برقراری نظمی متعالیتر آمده است که با عظم، اراده و ایمان مردم به وجود میآید و با همین نیروی مردمی باقی میماند،
بنابراین انقلاب، حرکتی تکاملی است که مسیر حرکت جامعه را اصلاح میکند و آن را در مسیر دیگری قرار میدهد که از نظر انقلابیون درستتر است
پس انقلابی ماندن یعنی مبارزه با ظلم و استکبار ستیزی و کنار نیامدن با آن. فرد انقلابی با حفظ آرمانها و معیارها و داشتن شاخصههایی برای انقلابی ماندن به ارزش »پیشرفت، تحول و تکامل« که از ارزشهای اساسی انقلاب است، اعتقاد دارد و هر روز در پی تحول و بستر شدن اوضاع است.
زنده نگه داشتن خاطره پیام آوران الهی به عنوان »تذکره«، به نوبه خود در صیانت رهآورد انقلاب، مؤثر است. پس
انقلاب مردمی زمانی پیروز است و پیروزی آن پابرجا خواهد بود که هم در زمان »شکل- گیری« و هم در زمان »تداوم«آن راه انبیای الهی پیموده شود.
ولی امروزه، راحت طلبی و عافیت طلبی بعضی از افراد، سبب دوری آنها از ارزشهای اولیه انقلاب شده است و در شرایط کنونی که دشمن به طرق مختلف و با انگیزههای گوناگون به مقابله با جامعه اسلامی برخاسته، باید انقلابی و جهادی عمل کرد تا از افتادن در دام دشمنان در امان باشند و لازمه انقلابی ماندن نیز، عمل و تلاش بیوقفه است.
.2 خدامحوری
اولین شاخصه اعتقادی انقلابی ماندن خدا محوری است. منشأ و اساس حقوق بشر لطف و عنایت خداست و تا حاکمیت خدا تحقق نیابد تبعاً حقوق بشر در نظام موضوعیت پیدا نمیکند - منصوری لاریجانی، 1388ه. ش، ص. - 58 زیرا حکیم کسی است که به آنچه صلاح نظام هستی و مردم است حکم میکند و از طرفی خدای متعال مالک هستی و مربی بشر است و به مصالح دین و دنیا و حال و آینده مردم آگاهی دارد از این جهت حکم یا حکومتعقلاً به او منحصر میشود