بخشی از مقاله

چکیده

انقلاب اسلامی ایران با سه رکن »مکتب اسلام «، »رهبری حضرت امام خمینی « و »فداکاری مردم« بیگمان در پیریزی عصری جدید به نام »عصر امام خمینی « نقطه عطفی گردید. این انقلاب با شعار »استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی« به نفی استعمار خارجی، استبداد داخلی و نفی شاهنشاهی پرداخت و اینک برای تداوم، تعالی و گستردن خود، نیازمند »بصیرت« و شناخت نسل جوان و آحاد مردم دارد.

امام خمینی طی سالهای متمادی مبارزه، بسیاری از رفتارهای یک جامعه اسلامی را بیان نمودند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به تبیین این رفتارها - که ازجمله آنها میتوان به ایمان و توکل، وحدت، استقلال، خودباوری، آزادی، استکبارستیزی، قانونمداری و انتقادپذیری اشاره کرد - برای زنده نگهداشتن روحیه انقلابی و انقلابیگری پرداختند. در این مقاله سعی شده به تبیین شاخصههای انقلابی بودن و انقلابی ماندن از منظر امام خمینی   پرداخته شود. روش بررسی این مقاله به صورت کتابخانهای میباشد.

مقدمه

ریشههای تاریخی و اجتماعی انقلاب و از سویی اعتراض به انحطاط ساختارهای جامعه، خاستگاه »اسلامی« داشته؛ چراکه براساس آموزههای »اسلام« و با هدایت و رهبری علمای دینی بوده است. ازاینرو، دو بعد هویت و ماهیت اصلی انقلاب، دو بعد تاریخی و اجتماعی مبارزات است که برپایه اسلام است؛ چنانکه به گفته شهید مرتضی مطهری »هیچ-یک از ابعاد مادی، معنوی و سیاسی این انقلاب، بیرون از اسلام نیست و از همین رو، این عوامل در شکلدهی انقلاب اسلامی مستقلاً نقش نداشتهاند.

حضرت امام خمینی در همینباره در سال 1356 مینویسد: »ملت ایران، مسلمان است و اسلام را میخواهد؛ آن اسلامی که در پناه آن آزادی و استقلال است.

ایشان در وصیتنامه سیاسی- الهی خود مینویسد: »بنابراین شک نباید کرد که انقلاب اسلامی ایران از همه انقلابها جداست، هم در پیدایش و هم در کیفیت مبارزه و هم در انگیزه انقلاب و قیام، و تردید نیست که این یک تحفه الهی و هدیه غیبی بوده که از جانب خداوند منّان بر این ملت مظلوم غارتزده عنایت شده است.

بنابراین در شرایطی که تمامی ابرقدرتهای جهان از جمله آمریکا و اسرائیل، در صدد اجراییکردن نقشههای خود برای براندازی جوامع اسلامی هستند، توجه داشتن به سخنان و وصیتهای امام پیرامون زنده نگهداشتن ارزشهای انقلاب و به تبع آن، انقلابی بودن و انقلابی ماندن، بسیار مهم و ضروری است.

اگرچه موضوع انقلابی بودن و انقلابی ماندن در سالهای گذشته و اخیر مورد توجه بسیاری از انقلابیون بوده و در نوشتههایی چند، به صورت پراکنده، اشارهای و گذرا به این مباحث پرداخته شده اما تاکنون اثر مستقلی در این زمینه و به این عنوان نوشته نشده است.

اما تالیفاتی که به این مباحث و شاخصهها به صورت پراکنده پرداختهاند، متعددند که در اینجا به تعدادی از این موارد اشاره میشود:

.1 کتاب »خط امام - مروری اجمالی براندیشههای امام خمینی ره - «، 1392، بنیاد تبیین اندیشههای امام خمینی  ، ویرایش مهدیه سادات شریعتی و شهربانو سادات افتاده، قم: دفتر نشرمعارف، چاپ اول.

2.    کتاب »گل آخر، دقیقه نود«، 1390، بهزاد دانشگر، ناشر: آرما، چاپ اول.

3.    کتاب »افق تمدنی و آینده انقلاب اسلامی«، 1393، ابوذر مظاهری، ناشر: آرما، چاپ اول.

4.    کتاب »بصیرت تاریخی اصول شناخت تاریخ تحولات معاصر ایران«، 1391، موسی نجفی، اصفهان: ناشر: آرما.

.5 کتاب »وحدت اسلامی در نگاه اهل بیت «، 1395 ، مولف: حسین الرازی، مترجم: امالبنین قزلسفلو و حجه االله فسنقری، ناشر: اتحادیه بین المللی امت واحده/ دفتر نشر معارف، چاپ اول.

اما با همه اینها تاکنون آنگونه که بایسته و شایسته است تألیفی مستقل با عنوان شاخصههای انقلابی بودن و انقلابی ماندن از منظر امام خمینی  نوشته نشده است.

.1 مفهوم شناسی انقلاب

انقلاب درلغت: به معنای دگرگونی، برگشتن، تغییر و تحول میباشد.

انقلاب دراصطلاح: تغییر بنیادین جامعه توسط مردم به صورت سریع همراه با درگیری.

استاد شهید مطهری انقلاب را اینگونه تعریف میکند:

»انقلاب عبارت است از طغیان و عصیان مردم یک ناحیه یا سرزمین علیه نظم حاکم

موجود، برای ایجاد نظمی مطلوب.«

.2 شاخصه های انقلابی بودن و انقلابی ماندن

عامل مهم تسلیم ناپذیری و ایستادگی ملت ایران در راه پر افتخار خود، فلسفه سیاسی و مکتب سیاسی امام  است، که ملت ما به آن اعتقاد راسخ دارد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید