بخشی از مقاله
چکیده
شبکه اجتماعی تلگرام در عصر دیجیتال درحالیکه باعث ایجاد فرصتها و امکانات به اقتضای مقتضیات تمدن دیجیتال شده است، فاصله بین خانوادهها از حیث کم و کیف کاربرد تلگرام را به دنبال داشته است. شکاف یادشده که ناشی از فضای مجازی است، با نفوذ بر نگرش کاربران تلگرام بر امنیت فرهنگی جامعه تأثیر میگذارد. در پاسخ به این پرسش که شبکه اجتماعی تلگرام چگونه باعث تهدید و آسیب فرهنگی جامعه میشود، این فرضیه ارائه و تبیین شد که تلگرام باعث شکاف فرهنگی در جامعه میگردد و اگر ماهیت این شکاف، متراکم باشد، موجب تهدید و آسیب به امنیت فرهنگی جامعه می-شود
در این پژوهش به بررسی شبکه اجتماعی تلگرام و امنیت فرهنگی پرداخته شده و تهدیدات فرهنگی این شبکه تجزیه و تحلیل گردیده است. که آسیبهایی چون؛ تهدید حریم خصوصی، آسیبهای خانوادگی، از بین بردن حریم ها، فراهم کردن زمینه فریب افراد با تعریف هویت های جعلی و سونامی محتواهای نامناسب و مضر شناسایی شده و به تحلیل آنها پرداخته شده است و راهکارهای توسعه زیر ساخت های داخلی با اولویت قرار دادن شبکه ملی اطلاعات، معرفی نمونه های موفق تولید داخلی در فضای مجازی، تعریف پیوستهای فرهنگی، افزایش سواد رسانهای جامعه، استفاده از جایگزینهای مناسب، ایجاد نهضت تولید محتوا در فضای مجازی پیشنهاد گردید.
-1 مقدمه
امروزه در فن آوری اطلاعات و ارتباطات، انقلاب شگرفی به وجود آمده که زندگی همه انسانهای روی کره زمین را تحت تأثیر قرارداده است. از زمان ایجاد اولین شبکه اجتماعی مجازی تا کنون هزاران نوع از این وبسایتها در سطح جهان ایجاد شدهاند. در حال حاضر شبکه های اجتماعی مجازی به یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی در سطح جامعه و جهان تبدیل شده و از شهرت فراوانی برخوردار می باشند و برای بسیاری از افراد استفاده از این شبکهها به عنوان یکی از کارهای روزمره در نظر گرفته میشود
با ورود رایانه و اینترنت در میان خانوادهها، ارزشهای فرهنگی تحت تأثیر قرار گرفته و تغییراتی در رفتار و گفتمان نسل جوان به وجود آمده است. قرار گرفتن درفضای مجازی، نقش مؤثری در فرآیند جامعهپذیری کودکان و نوجوانان و سمت و سو دادن به نگرشها و گرایشهای ارزشی آنان دارد. شبکه های اجتماعی مجازی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی هستند که با اینکه عمر خیلی زیادی ندارند، توانستهاند در زندگی مردم جا باز کنند. مردم بسیاری در سنین مختلف و از گروههای اجتماعی متفاوت در شبکه های اجتماعی مجازی کنار هم آمدهاند و از فاصلههای بسیار دور در دنیای واقعی، از طریق شبکههای اجتماعی با هم ارتباط برقرار میکنند.
شبکه اجتماعی تلگرام یکی از مهترین شبکههای اجتماعی در ایران است. در نخستین ماههایی که تلگرام را دو برنامه-نویس روس نوشته بودند و به کشورهای نزدیک میفرستادند، شاید خودشان هم فکرش را نمیکردند روزی بیاید که نیمی از جمعیت یک کشور پرجمعیت، بیشتر راههای ارتباطی قبل را رها کنند و بیشتر ساعتهای شبانهروزشان را بچسبند به پیام-رسانی که آنها شاید در بازار داغ دیگر پیامرسانها، ناامیدانه طراحیاش کردند.
آنطور که آمارهای رسمی سرور مرکزی تلگرام نشان میدهد براساس تعداد مراجعات به سرورهای تلگرام، بیش از 45.8 درصد از ترافیک کاربران تلگرام روی سرور اصلی تلگرام یعنی ip شماره 149.154.167.99 ایرانیاند. از طرف دیگر سرور telegram.org که سرور اصلی تلگرام است نشان میدهد که این نرمافزار در ایران، هفدهمین سایت برتر است و این درحالی است که درسال گذشته، این نرمافزار در رده شش هزارمین سایت مورد استفاده ایرانیها بود.
پدیدهی تلگرام با ایجاد دگرگونی در ابعاد مختلف زندگی - به ویژه بعد فرهنگی جوامع – مسأله ای است که، خواه ناخواه، ذهن تحلیلگران اجتماعی را به خویش مشغول کرده است. بر این اساس، بیشترین دل مشغولی تحلیلگران، متمرکز بر آسیبهای فرهنگی و هویتی است که اینترنت و فضای سایبر در جوامع ایجاد میکند.