بخشی از مقاله
چکیده
پس از ساخت سینمای پانورامای دفاع مقدس تهران، زمان باز آوایشی معادل 14 ثانیه و همچنین اکو قابل توجهی درون سازه مشاهده شد. این سازه نیم کروی به شعاع 17 متر و با حجم 10300 متر مکعب به منظور برگزاری مراسم فرهنگی متنوعی همراه با ویژگی های آکوستیکی خاص طراحی شده است. زمان بازآوایش مناسب برای پخش فیلم با این حجم از فضا کمتر از 1,5 ثانیه باید باشد که با مقدار اندازه گیری شده تفاوت قابل توجهی دارد. برای بهبود شرایط آکوستیکی، یک راهکار دو قسمتی پیشنهاد شد.
این دو قسمت شامل طراحی کف که محل قرار گیری تماشاگران و دیواره ها که باید برای نمایش فیلم نیز مناسب باشد، است. طراحی آکوستیکی ارائه شده برای کف و دیواره به همراه صفحات آلومینومی متخلخل با تخلخل خاص به گونه ای بود که پس از اجرا، زمان بازآوایش به کمتر از 1,5 ثانیه کاهش پیدا کرد و بازتابش کلی به طور کامل حذف شد.
1. مقدمه
نیاز بشر به سازههای جدید با هندسه خاص و بزرگتر شدن فضاهای بسته عمومی، اهمیت علم آکوستیک را برای کاهش اثرات آزاردهنده ناشی از پژواک و نوفه بالا برده است.
امروزه برای افزایش ارگونومی سازهها و ساختمانها ا ستفاده از جاذبها، پخ شاگر ها، پنل های آکو ستیکی و ... که با بهینه سازیهای عملی و شبیه سازی عددی به تکامل خود ر سیدهاند اجتناب ناپذیر ا ست. از این رو معمارانی که سازه های مدرن را طراحی میکنند، همیشه به مسایل آکوستیکی آن توجه ویژهای دارند.
پروژه باغ موزهی دفاع مقدس از جمله پروژه هایی است که پیچیدگی های مهندسی بسیار زیادی دارد که یکی از آنها آکوستیک سازه میباشد. این سازه در کنار هندسهی متقارن و زیبایی که دارد، از نظر آکوستیکی بسیار مشکلزا میباشد. مدلی که در اینجا با آن سرکار داریم، یک گنبد نیمکره به شعاع داخلی 17 متر و از جنس بتن می باشد.
گروه آکوستیک دانشگاه صنعتی شریف، با حمایت سازمان توسعه فضای فرهنگی شهر تهران با استفاده از علم روز، امکانات سخت افزاری مطابق با استاندارد و توسعه دادن برنامهها و کدهای شبیه سازی به روز، با ارائهی راه حلی دو مرحلهای به بهینه سازی پارامترهای آکوستیکی سراسرنمای دفاع مقدس پرداخته و اجرایی شده است.
در بخشهای بعدی به ترتیب ابتدا در مورد شناسایی خواص آکوستیکی سازه توضیحاتی ارائه میشود. پس از آن مرحلهی اول راهکار - قرار دادن جاذب هلمهولتز در کف - ارائه شده، مورد بررسی قرار میگیرد و پارامترهای آکوستیکی گنبد پس از اجرای مرحلهی اول ارائه میشود. پس از آن مرحلهی دوم راهکار ارائه شده و نتایج حاصل از اجرای آن ارائه میشود.
شکل .1 شماتیک گنبد سراسرنما و محل قرارگیری تماشاگران
2. شناخت خواص آکوستیکی موجود در سازه
1,2 زمان باز آوایش
طبق تعریف، زمان بازآوایش مدت زمانی است که شدت صوت 60 دسی بل در محیط کاهش مییابد - شکل - 2 بٌب. مطابق منبع بٍب برای مقدار باز آوایش رابطه زیر را با اعمال میرا بودن صوت در هوا که یک المان نمایی، تابعی از ضریب میرایی اضافه میکند که در اینجا m ضریب جذب میرایی هوا برای هر فرکانس میباشد