بخشی از مقاله
چکیده
آنالیز ارتعاشات یکی از روشهای اصلی پایش وضعیت درنت و تشخیص عیوب تجهیزات دوار در صنایع بشمار می رود ، روش مانیتورینگ بر اساس ارتعاش سنجی برای بهبود و کاهش خرابی های ماشین و کاهش هزینه های نگهداشت که بر اساس استفاده از خواص لرزش مانند سنسور های لرزه سنج و نرم افزار ها و تکنیک های آنالیز طیف مورد استفاده ، صحت و سلامتی تجهیزات دوار را مشخص می کند و دستگاه فن های سانتریفیوژ پیوند گسترده ای در رنگ کاری صنعت خودرو سازی دارند و همواره نگهداری و کاهش خرابی فن سانتریفیوژ بزرگترین دغدغه در این صنعت بوده است . که در این مقاله بر اساس آنالیز و بررسی صورت گرفته ، روند وجود اشکال و بهبود وضعیت در تجهیز را تحت بررسی و آنالیز Trend قرار داده و از بروز خرابی بیشتر جلوگیری بعمل می آید .
مقدمه
امروزه تکنولوژی ارتعاشات در طیف گسترده ای در صنایع مورد استفاده قرار گرفته است و استفاده کاربردی بیشتری پیدا کرده است که از جمله کاربردهای این تکنولوژی می توان به برآورد و ارزیابی وضعیت تجهیزات چرخشی و عیب یابی آنها اشاره کرد که بوسیله داده برداری ارتعاشی و آنالیز آن عیوب را با دقت قابل قبول شناسایی کرده و با برنامه ریزی و اقدام بموقع آنها را شناسایی کرد و از بروز و گسترش عیب به قسمتهایی جانبی جلوگیری کرد.
فن های سانتریفیوژ از جمله تجهیزاتی هستند که داده برداری ارتعاشی و آنالیز آن امکان پایش شرایط آن را میسر ساخته است . بعلت نقش مستقیم دستگاههای اگزاست فن ها در فرایند تولید و نیز در صورت بروز مشکل در هر یک از دستگاه های فوق باعث افت کیفیت بدنه های تولیدی رنگ شده و نیز به هم خوردن بالانسینگ هوایی متعادل در داخل کابین های پاشش رنگ می شود که این عوامل باعث توقف تولید می شود .
توقف ناگهانی تولید به دلیل از کار افتادن تجهیز باعث از دست رفتن سود ناشی از تولید و نیز بیکاری نیروی انسانی و هزینه های آن می گردد. و نیز حجم فیزیکی بزرگ تجهیزات دستگاه ها مستلزم صرف نفر ساعت زیاد جهت نگهداری و تعمیرات دستگاه های اگزاست فن ها را می شود ، زمانی که دستگاه های فن اگزاست به مرحله خاموشی و خرابی می رسد ، تعمیر آن نیاز به عملیات سنگین تر ، پر هزینه تر و زمان طولانی تر دارد توقف مکرر و راه اندازی مجدد خط تولید علاوه بر آنکه بر کیفیت محصول تاثیر می گذارد عمر و شرایط فنی مجموعه تجهیزات اثر می گذارد ، باعث صرف زمان زیاد جهت دستیابی به کمیت می شود. دستگاه های اگزاست های سالن رنگ متمرکز جهت خروج گرده های ناشی از اسپری مواد رنگ پاشش شده بر روی بدنه ها و نیز جهت بالانسینگ هوایی داخل کابین های پاشش می باشد این دستگاه ها به تعداد 22 عدد در سالن رنگ جدید بصورت فول لود در سه شیفت کاری بصورت 24 ساعته در حال کار می باشند.
توضیح مختصر در خصوص نحوه پیاده سازی سیستم مانتیتورینگ تجهیزات بر اساس ارتعاش سنجی در واحد نت سالن رنگ شرکت پارس خودرو پیرو موارد و مشکلات مذکور متخصصین نت سالن رنگ را بر آن داشت که جهت پایش سیستماتیک دستگاه ها و مانیتورینگ بهتر تجهیزات با مشاور گرفتن از شرکت های متخصص در زمینه نگهداری و تعمیرات سیستماتیک تجهیزات ، اقدام به خرید دستگاه های عیب یابی مرتبط با عیوب تجهیزات مورد نظر از جمله دستگاه های ایزی وایبر - - Easy Viber دستگاه تنظیم همراستایی پولی ها و کشش تسمه ها و دوربین ترموگرافی و .....کردند .
در راستای خرید دستگاه های عیب یابی و آنالایزر، تیمی از متخصصین و تکنسین های نگهداری تعمیرات دوره آموزش نحوه کارکرد و اپراتوری مقدماتی دستگاه های خرید داری شده را گذرانند ، بعد از گذراندن دوره های آموزشی مقدماتی متخصصین آموزش دیده اقدام به طبقه بندی تجهیزات با توجه به درجه اهمیت و حیاتی بودن دستگاه هایی که نیاز به نگهداری وتعمیرات براساس وضعیت در جریان پروسس تولید و بهره برداری بودند ، کردند .
بعد از دسته بندی تجهیزات اقدام به جمع آوری شناسنامه تجهیزات ، تشکیل پرونده تعمیراتی و نیز سوابق تجهیزات کردیم بعد از جمع آوری اطلاعات مربوط به قسمتهای مختلف تجهیزات ، اطلاعات جمع آوری شده را در نرم افزار های مربوط به دستگاه آنالایزر خریداری شده - SPECTRA - PRO به صورت کامپیوتری دپارتمان سازی و کلیه فرکانس های موجود در تجهیز جهت عیب یابی فرکانس مربوطه مشخص و دستورالعمل بازرسی و پایش تجهیزات به صورت روتین و پریودیک برنامه ریزی گردید، بعد از دپارتمان سازی تجهیزات اگزاست های کابین های پاشش در سالن رنگ ، دستگاه های مذکور تحت پایش سیستماتیک و مانیتورینگ قرار گرفتند ، که در طی این مدت وضعیت سلامت تجهیزات فوق به صورت پریودیک و زمان بندی شده تحت نظر و کلیه ی قسمت های دوار و حیاتی آنها توسط دستگاه آنالایزر تحت پوشش قرار داده شد . در شروع توضیح مختصری در باره تئوری بالانس و نیز ارزیابی وضعیت اگزاست فن بوسیله آنالیز ارتعاشی ارایه گردیده و سپس چگونگی استفاده از دیتابرداری ها جهت تشخیص عیب و نیز آنالیز عیوب مورد بحث و بررسی قرار می گیرد .
تئوری بالانسینگ :
عدم بالانس در صورتی بوجود می آید که جرم بیشتری در یک طرف خط مرکزی نسبت به طرف دیگر وجود داشته باشد . این وضعیت باعث ایجاد ارتعاش می شود ولی می توان با اضافه کردن وزنه های تعادل ، این وضعیت را تصحیح کرد . چهار نوع عدم بالانس وجود دارد که عبارتند از :
- 1 استاتیکی - - Static
- 2 دینامیک - - Dynamic
- 3 کوپل - - Couple بالانس استاتیکی :
عدم بالانس استاتیکی در یک صفحه اتفاق می افتد و از مرکز ثقل روتور گذشته و عمود بر محور شفت می باشد ، ای ن عدم بالانس را می توان به دو صفحه مجزای منفرد نیز تقسیم کرد که هر کدام با هم در موقعیت زاویه های یکسانی قرار دارند - یعنی صفر درجه نسبت به هم - . ولی تاثیر کل آن دو همانند این است که یک نیرو به مرکز ثقل وارد می شود . در یک استوانه مستقیم یکنواخت همانند چرخ ماشین یا یک قرقره چند شیاره ، مقدار نیرو های حاصل از عدم بالانس استاتیکی که در انتهای روتور اندازه گیری می شود یکسان است - مثلا مقدار اونس - اینچ یا گرم - سانتیمتر در یک صفحه ، با مقدار اونس - اینچ یا گرم - سانتیمتر در صفحه دیگر یکسان است - .
در عدم بالانس استاتیکی ، تنها نیروی موجود ، نیروی وزن است . مثلا فرض می کنیم که یک روتور به طور کامل بالانس شود و در صورتی که تحت چرخش قرار نگیرد ، ارتعاش نخواهد کرد . و یا فرض می کنیم که این روتور روی غلتک های بدون اصطکاک یا لبه های تیز قرار گیرد . وقتی که چرخش اتفاق بیفتد ، عدم بالانس استاتیکی به نیروی گریز از مرکز تبدیل می شود .در نتیجه به این نوع بالانس ، عدم بالانس نیرویی نیز گفته می شود .