بخشی از مقاله
چکیده:
هدف از انجام این تحقیق شناسایی و اولویت بندی عوامل عدم موفقیت کسب و کار های کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام از نگاه مدیران با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP می باشد. روش پژوهش توصیفی و از میان روش های توصیفی از پیمایش بهره برده است. جامعه ی آماری پژوهش تعداد 15نفر از از مدیران با تجربه کسب و کار های کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام که به صورت هدفمند به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با انجام مصاحبه ساختارمند با استفاده از پرسشنامه نه ارزشی توماس ال ساعتی گردآوری شد.
روایی پرسشنامه توسط متخصصان مرتبط با موضوع بررسی شد. پایایی آن نیز با بررسی میزان ناسازگاری ماتریسهای تصمیم حاصل از قضاوت هر کدام از پاسخ دهندگان تأیید شد. در فرایند تحلیل دادهها از نرم افزار Expert choice 11 استفاده شده که براساس نتایج بدست آمده عوامل عدم موفقیت کسب و کارهای کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام شناسایی و اولویت بندی شدند که عبارتند از معیارهای فنی، اجتماعی، اقتصادی و عاطفی. همچنین براساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، براساس دیدگاه این مدیران، یکی از عوامل عدم موفقیت کسب وکارهای کارآفرینانه ضعف در دانش، تجربه و مهارتها در راه اندازی و اداره ی این کسب و کارها می باشد.
مقدمه:
توسعه و شکوفایی بخش بزرگی از اقتصاد جوامع گوناگون در دنیای امروز وابسته به سازوکارهایی است که در آن کسب وکارهای جدید شکل یافته و توسعه می یابند. در این میان، افراد کارآفرین هر جامعه نقش اصلی را در ایجاد این کسب وکارها ایفا می کنند وکارآفرینی ابزاری نیرومند برای شناخت فرصت هایی است که بهره گیری از آن ها می تواند باعث رفع مشکلاتی همچون اشتغال، کمبود نیروی انسانی خلاق و پویا، پایین بودن بهره وری، کاهش کیفیت محصول ها و خدمت ها، رکود اقتصادی و افزایش رقابت شود .
- Landstrom, 2005 - کارآفرینی فرایند ایجاد، ارزیابی و بهره برداری از فرصت به منظور تولید کالاها و خدمت های آتی است - . - shan & venkataraman 2000, 221 بقای شرکت ها به عواملی نظیر خلاقیت، نیاز به موفقیت، ریسک پذیری، عزم و پشتکار، اتکاء به نفس، میل به حفظ قدرت و حاکمیت بر بازار بستگی داشته است - سازمان سنجش و آموزش کشور، . - 1381 امروزه کسب و کارهای کارآفرینانه با توجه وِیژگی ها و مزیت های خاص خود و همچنین سهم شایسته ای که در ایجاد اشتغال دارند نقش مهمی در اقتصاد ایفا می کنند.
نگاهی به نظام صنعتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و توسعه ی یافته ی جهان نشان می دهد که ایجاد و حمایت از کسب و کارهای کارآفرینانه یکی از اولویت های اساسی در برنامه توسعه و اقتصاد آنهاست. این کسب و کارها علی رغم نیاز کمتر به سرمایه گذاری، بازدهی اقتصادی بیشتری دارند و در ایجاد اشتغال و بستر سازی برای شرایط بهتر نقش مهمی را دارا هستند. در این مقاله سعی بر آنست که با شناسایی و اولویت بندی عوامل عدم موفقیت کسب و کار های کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام از نگاه مدیران این عوامل شناسایی شده و با ارائه راهکاری مفید گامی هر چند کوچک در جهت پیشبرد موفقیت این کسب و کارهای کارآفرینانه برداشته شود.
چارچوب نظری: عدم موفقیت
شکست - 1عدم موفقیت - در لغت به معنای مغلوب شدن، نرسیدن به خواسته ای، ناموفق بودن، ناتوانی در انجام وظیفه، نرسیدن به هدف یا اهداف مطلوب و ورشکستگی به دلیل ناتوانی در پرداخت دیون است. در حوزه مطالعاتی یادگیری از شکست، بیشتر پژوهشگران بر این باورند که منظور از شکست انحلال کسب وکار نیست، بلکه شکست را نرسیدن کارآفرینان به اهداف از پیش تعیین شده در زمان راه اندازی یا مدیریت کسب وکار تعریف می کنند - . - Cannon and Edmondson, 2001, 2005; Sitkin, 1992
مفهوم کارآفرینی
توسعه اقتصادی دنیای امروز برپایه نوآوری، خلاقیت و دانش استوار است و در چارچوپ اقتصاد دانش محور قرار دارد. در این بین کارآفرینان به طور خاص دارای نقش مؤثر در توسعه اقتصادی اند. در سطح کلان کارآفرینی به مفهوم محرک تغییرات ساختاری و ایجاد اشتغال است، و در سطح خرد کارآفرینی به معنای شکل گیری و رشد بنگاه های جدید تلقی می شود - Wennekers,. - Thurik,1999
عناصر موفقیت یک کسب و کار
بدیهی است که به مدیریت مستعد جهت اداره کارآمد کسب و کار نیاز می باشد و حتی بهترین مدیریت نیز بدون تأمین اعتبار کافی شکست خواهد خورد. در نهایت هر شرکت به یک برنامه تجاری نیاز دارد - علی احمدی، اخوان، . - 1383
دلایل شکست کسب وکار از نظر میکس آمس
موفقیت در کسب و کار، هیچگاه به خودی خود یا بر اساس شانس حاصل نمی شود. این موفقیت به سازماندهی و بصیرت فرد راه انداز کسب و کار بستگی دارد و تضمینی برای آن وجود ندارد. شروع کسب و کار همیشه خطرپذیر است و شانس و موفقیت در آن بسیار اندک است، بنابر گزارش اداره کسب وکارهای کوچک در آمریکا بیش از 50 درصد کسب وکارهای کوچک و متوسط در سال اول با شکست مواجه شد و 90 درصد آنها در 5 سال اول از بین می رود. مایکل امز1 در کتاب خود به نام کنترل کسب و کارهای کوچک، دلایل شکست این نوع کسب و کارها را بیان نموده است - وحیدی، فلاح، . - 1386
· عدم تجربه
· نداشتن سرمایه کافی
· نداشتن جایگاه مناسب
· عدم وجود کنترل قوی
· سرمایه گذاری بیش از حد در دارایی های ثابت
· استفاده شخصی از سرمایه تجاری
روش شناسی:2
پژوهش پیش رو از نظر پارادایم کمی، ازنظر هدف از انواع پژوهشهای کاربردی3 است زیرا برای حل مسئله ای علمی بکار می رود و از نظر پژوهش توصیفی - پیمایشی است زیرا هدف از آن توصیف شرایط یا پدیده های مورد بررسی پژوهش است. در بخش تحلیل داده ها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی - AHP - 4 به منظور تحلیل کامل نظام مند تمامی عوامل مهم اثرگذار بر یک مسأله، تا از بین چندین گزینه بهترین جواب ممکن انتخاب شود، استفاده شده است.
گردآوری اطلاعات به روش میدانی است به این صورت که محقق به صورت هدفمند با شناسایی کسب وکارهای کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام به صورت حضوری و ارائه توضیحاتی در رابطه با نحوه ی پرکردن پرسشنامه نه ارزشی توماس ال ساعتی سراغ هر یک از مدیران این کسب و کارها در حال فعالیت یا در حال انحلال می باشند رفته، که جامعه ی آماری این تحقیق تعداد 15 نفر از مدیران باتجربه و کارآفرین مستقر در شهرک صنعتی استان ایلام از تیرماه الی آبان ماه 1395 که در زمینه عوامل موفقیت و راه اندازی و عدم موفقیت - شکست - کسب و کارهای کارآفرینانه دارای تجربه کافی می باشند که به صورت هدفمند انتخاب شدند.
ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که با بررسی اسناد و مدارک و مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از سایت های معتبر فارسی و انگلیسی و بررسی پیشنه ی تحقیق از مقالات فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع مورد تحقیق در اختیار 20 نفر از پاسخ گویان قرار گرفت که در نهایت تعداد 15 تا از پرسشنامه ها پاسخ داده شد.
روایی پرسشنامه با کارشناسان متخصص و اساتید باتجربه در دانشگاه ایلام مورد ارزیابی قرار گرفت لذا از روایی صوری که از مشتقات روایی محتوا است برخوردار می باشد. پایایی پرسشنامه براساس نرخ ناسازگاری است که بایستی کمتر از 1 دهم باشد - اصغرپور، 1377، قدسی پور، . - 1383 به علت اینکه نرخ سازگاری در این پژوهش کمتر از1 دهم بود لذا از پایایی لازم و از دقت خوبی برخوردار است.
روش :AHP
در این تحقیق به منظورشناسایی و اولویت بندی عوامل عدم موفقیت - شکست، انحلال - کسب و کارهای کارآفرینانه مستقر در شهرک صنعتی از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. این روش برای اولین بار توسط توماس ال ساعتی در دهه 1970 معرفی شد که امروزه در سراسر دنیا با مقبولیت خارق العاده ای روبرو شده است . - Forman ,Gass ,2001 - روش AHP به طور معمول شامل شش گام زیر می باشد: - . - Hosseinali, Alesheikh, 2008 - - Lee ' Chen ' Chang'2008
- 1 تعریف غیر ساختاری مسئله و بیان شفاف اهداف و نتایج مورد انتظار
- 2 ترکیب مسأله پیچیده به عناصر تصمیم گیری - بیان جزئیات معیار ها و گزینه ها -