بخشی از مقاله
چکیده :
این تحقیق به منظور بررسیعوامل مؤثّر بر توسعه کارآفرینی زنان در استان گیلان سامان یافته است. بنابراین هدف از این مقاله توصیف هر یک از متغیر های تحقیق، از جمله عوامل روحی روانی، اقتصادی، علمی، اجتماعی فرهنگی و قانونی و تبیین رابطه هر یک با توسعه کارآفرینی زنان می باشد. در این تحقیق برای گردآوریاطّلاعات میدانی از پرسشنامه استفاده می شود.
برای آزمون مدل و فرضیه های این تحقیق، از نرم افزار SPSS استفاده خواهد شد. در آمار استنباطی برای تعیین نوع و میزان رابطه متغیر های مستقل و وابسته از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل فرضیه های تحقیق حاکی از تأثیر مثبت عوامل روحی روانی، علمی، آموزشی، اجتماعی فرهنگی و قانونی بر توسعه کارآفرینی زنان می باشد.
مقدمه
مسأله بیکاری درسالهای اخیر در ایران به عنوان یکی ازچالشهای اساسی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در زمره مهمترین تهدیدهای امنیت و توسعه ملی مطرح شده است. رشد روزافزون عرضه نیروی کار طی سالهای اخیر در کشور،به رشد قابل توجّه نرخ بیکاری به ویژه درمیان جوانان و زنان منجر شده است. از آنجایی که اقتصاد کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه، برای فرار از بیکاری، با کمک نیروی کارآفرین، حیاتی دوباره یافته و این مهم موجب توجّه خاص کشورهای مختلف به موضوع کارآفرینی شده است.
- جمشیدی و همکاران،. - 1393کارآفرینی راهبردی مؤثّر برای اشتغال جمعیت انبوه دانشجویان و دانش آموختگان و پیشرفت اقتصادی کشور محسوب می شود. گسترش کارآفرینی به عنوان عامل ایجاد اشتغال و تولید ثروت در جامعه، نتایج ویژه و قابل تاملی را در توسعه و پیشرفت کشور در پی خواهد داشت . - Badulscu, 2015 - در واقع کارآفرینی از ابزارهای مهم توسعه به شمار می آید که مهم ترین اثر خود را از راه افزایش اشتغال در جامعه بر جای می گذارد . - Kristiansson& Anderson, 2014 - در تعریف کارآفرین باید گفت؛ کارآفرین، سازمان دهنده و فعال کننده یک واحد اقتصادی یا غیر اقتصادی به منظور دستیابی به سود، دستاوردهای شخصی یا اجتماعی است.
کارآفرین کسی است که دارای قدرت درک بالا می باشد و توان پیدا کردن خلأ و فرصت ها را دارد و می تواند از طریق پرورش ایده و تبدیل فکر خود به یک محصول جدید اقدام به ارزش آفرینی از هیچ نماید . - Go& A.Lemmetyinen, 2015 - توسعه کارآفرینی و عوامل مؤثر بر آن، در نظریه های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. نظریههای روان شناسان برای توسعه کارآفرینی ویژگیهای روان شناختی کارآفرینان را مورد توجّه قرار داده و ویژگیهای مشخصی از قبیل، اعتماد به نفس، میل به استقلال طلبی، تحمل ابهام و ... را شرط لازم برای کارآفرین میداند .
در نظریه های اقتصادی بیشتر به بحث نوآوری در تولید محصول و جلب سرمایه گذاری، ایجاد تعامل در عرضه و تقاضا، تحمل عدم قطعیت، دانش مهارتهای مدیریتی، آگاهی از فرصتهای سودآور اشاره کردهاند. باتوجه بر نظریههای بالا، در ارتباطا بعوامل مؤثّر بر کارآفرینی و موانع آن، دیدگاههای متفاوتی وجود دارد - Baron, .2003 - در این تحقیق عوامل فردی یا روحی، روانی، اقتصادی، عوامل علمی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، عوامل قانونی بر توسعه کارآفرینی مورد سنجش قرار گرفته است - ربیعی و نظریان، - 1392؛ زیرا بیشاز هر عامل دیگری، خصوصیّات روحی- روانی یک کارآفرین می تواند از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر توسعه کارآفرینی باشد.
عزم راسخ و تعهدی خستگی ناپذیر برای پیروزی غالباً موانعی را از سر راه بر می دارد که بسیاری از اشخاص آنها را دست نیافتنی می دانند. کارآمدترین افرادکارآفرین، به قدرکافی واقع بین هستند که انتظار مشکلات را داشته باشند؛ آنها از شکست به عنوان تجربه ای آموزنده استفاده می کنند. آنها طی دوره های رکود، اعتماد به نفس خود را حفظ می کنند و اطرافیان خود را نیز آگاه می سازند. این به دیگران کمک می کند تا خوش بینی خود را حفظ کنند، و سطحی از اعتماد به نفس را که لازمه کار گروهی کارآمد است ایجاد می کند . - Leung,2015 -
عامل تاثیر گذار دیگر عامل علمی است در کشورهای اروپایی و آمریکا، مباحث کارآفرینی از چنان اهمیتی برخوردارند که در دوره کارشناسی و کاشناسی ارشد همه رشتههای دانشگاهی حداقل یک درس با عنوان کارآفرینی ارائه میشود؛ به جهت اهمیّت موضوع، کاربردی بودن درس و همچنین منافع بسیار زیاد مشاهده شده از آن، مهارتهای ارائه شده در این درس به دقّت و متناسب با اهداف و سیاستهای کلان اقتصادی تعیین میشوند - محرابی, . - 1385 لیکن در ایران عواملی مانند پایین بودن دانش فنی در زنان وکمبود مهارتهای حرفهای و کمبود راهنمایی درزمینه بازاریابی و نبود آگاهی و آموزش لازم در رابطه با محیط کسب وکار و عوامل محیطی حاکم از جمله عواملی محسوب می شوند که با تمرکز بر آنها می توان گام بلندی برای توسعه کارآفرینی زنان برداشت - ربیعی و نظریان، . - 1392
از دیگر عوامل تاثیر گذاری که می توان به آن اشاره کرد عوامل اقتصادی است. کمبود منابع مالی یا دسترسی نداشتن به آن یکی از موانع مهم کارآفرینی است که در تحقیق های متعددی بر آن تأکید شده است. طبق مطالعات یوروبارومتر حدود 78 درصد از پاسخگویان پانزده تا بیست و چهار ساله با این گزاره که » نبود بودجه مانع جدی تری نسبت به رویهها یا فضای نامطلوب اقتصادی برای راه اندازی بنگاه تلقی می شود.« مؤافق هستند.