بخشی از مقاله

چکیده

هدف این تحقیق شناسایی موانع اجراي بند 9/4 برنامه تحول اداري در راستاي تربیت مدیران کارآمد و استقرار نظام شایستگی در آتش نشانی قزوین است. تحقیق از نظر هدف کاربردي و از نظر روش گردآوري دادهها پیمایشی است. جامعه آماري شامل 13 نفر از خبرگان آتش نشانی قزوین و 148 نفر از کارشناسان این سازمان با داشتن حداقل مدرك کارشناسی و 10 سال سابقه کاري در نظر گرفته شدند.

با مطالعه پیشینه تحقیق تعداد50 شاخص در 8 مولفه شناسایی گردید که جهت غربالگري عوامل شناسایی شده، پرسشنامه اي با استفاده از تکنیک دلفی تهیه و در اختیار خبرگان قرار گرفت و در نهایت تعداد 33 عامل مورد تائید نهایی خبرگان قرار گرفته شد . سپس با انجام تحلیل عاملی اکتشافی این شاخص ها و مولفه هایشان در دو بعد درونی و بیرونی دسته بندي شدند.

در نهایت شاخص ها، مولفه ها و ابعاد اصلی آن ها با آزمون فریدمن رتبه بندي شدند. نتایج اولویت بندي با فریدمن نیز نشان داد در بعد موانع مدیریتی، مشخص نکردن مسیر شغلی، در بعد موانع سازمانی، روایی و پایایی روش انتخاب، در بعد موانع انگیزشی، نامناسب بودن شغل، در بعد موانع فردي، سابقه کاري، در بعد موانع اجتماعی، اعتبار شغل، در بعد موانع شغلی، عدم ارزیابی عملکرد به موقع، در بعد موانع محیطی، ارزش هاي تعریف شده در اجتماع، در بعد موانع فرهنگی، سازماندهی نامناسب، در میان مولفه ها موانع فردي و در میان ابعاد بعد درونی بیشترین اولویت را دارا هستند.

مقدمه

شایسته سالاري، آرزوي دیرینهاي است که همپاي خلقت انسان با فطرت خداجوي او عجین شده است. هر انسانی در ناخودآگاه و فطرت پاك خود تمایل دارد همواره شایسته باشد، با شایستگان در ارتباط باشد و در جامعه اي با حاکمیت شایسته زندگی کند؛ اما این خواست گران سنگ به دلیل ناتوانی انسان در ارائه اندیشه منسجم و متناسب با ابعاد گوناکون شایسته سالاري با مشکلاتی مواجه بوده و همواره این پرسش ذهن اندیشمندان را مشغول کرده است که براي تحقق این امر از چه الگویی و بطور خاص از کدام راهبرد استفاده کنند. چرا که در برخی موارد موانعی در این بین وجود دارد که مسئله استقرار نظام شایستگی را تهدید میکند.

عدم استقرار نظام شایستگی و جذب مدیران کارآمد باعث بروز مشکلاتی در آتش نشانی قزوین شده است. استقرار این نظام در روند فزاینده رقابت و ضرورت دستیابی سازمان ها به سطح بالاتري از کیفیت و بهره وري کمک می کند تا سازمان ها به مدیرانی به مراتب تواناتر، مستعدتر و شایسته تر دست پیدا کنند.

مدیران در این سازمان باید تواناییهاي بالقوهاي داشته باشند تا بتوانند آن ها را در سازمان بالفعل کرده و در راه رسیدن به اهداف سازمانی به کار گیرند. مسئلهي قرار دادن افراد در جایگاه هاي مناسب خود که مناسب با درك، توانایی و قابلیت هاي آنان باشد از مسائلی است که سازمان را درگیر نموده و موانعی باعث می شوند تا این امر به وقوع نپیوندد و سازمان را از اهداف خود دور کرده و باعث کاهش بهره وري و عملکرد سازمان شده است.

از آنجا که نظام شایسته سالاري نظامی عادلانه تر و کارآمدتر از نظام هاي موجود می باشد، عدم رضایت مدیران از وضعیت شغلی خود و شکایات مربوط به مراجعین در خصوص پایین بودن عملکرد در این سازمان بیانگر این مهم است که این نظام در آتش نشانی قزوین اجرا نشده است و با موانعی روبروست.

با توجه به مفهوم شایسته سالاري که نظامی است که در آن پاداشها و منابع کمیاب، به افراد داراي صلاحیت تخصیص مییابد، باید شایستگیها، استعدادها و توانمنديهاي نیروي انسانی را با نیازهاي آینده سازمان مطابقت داد. عدم پویایی و تناسب تغییرات در سازمان نشان از ضعف این سیستم در سازمان دارد .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید