بخشی از مقاله

چکیده

هدف این تحقیق شناسایی و تعیین عوامل روانی و اجتماعی مؤثر بر به وجود آمدن پدیده پافشاری بر تصمیم گیری مدیران ادارات ورزشی و جوانان استان گلستان بوده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران ادارات ورزشی و جوانان استان گلستان تشکیل داده است که تعداد آنها 38 نفر بوده است. نمونه آماری شامل 31 نفر از مدیران و معاونین اداره کلی ورزشی و جوانان استان و ادارات تابعه شهرستانی بوده است که به صورت غیر تصادفی و تمام شمار انتخاب شده بود.

میزان افت آزمودنی به دلیل این بود که پرسشنامه ها به صورت درست و مناسب پر نشده بود. یافته ها نشان داد که عوامل روانی نظیر ترس و نگرانی، خوش بینی و اعتماد زیاده از حد بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری تاثیر مثبت معنی داری دارد. عوامل اجتماعی نظیر اثبات جایگاه فرد در جمع، عوامل قیاسی و عوامل گروهی بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری تأثیر مثبت معنی داری دارد.

.1 مقدمه

حتی بهترین مدیران تصمیمگیرینده نیز ممکن است در اتخاذ تصمیمات پرخطر دچار نگرانی شوند. ما هر روز بدون آنکه متوجه شویم تصمیمات مختلفی میگیریم، اما در دنیای کار حرفهای، این کار نیاز به تأمل ویروسی دارد. غیرممکن است که یک روش واحد، همیشه و در هر موقعیتی قابل تکیه باشد. تصمیمگیرندگان سازمانی گاهی دچار رفتاری میگردند که در آن علیرغم دریافت بازخوردهای منفی حاصل از تصمیمات گذشتهشان بر این تصمیمات پافشاری و آن را ادامه میدهند. علل مختلفی در رابطه با این پدیده سازمانی بیان شده و دستهبندیهایی برای آنها ارائه گردیده است که به علت نگاه تک بعدی و قدیمی بودن، جامع و دربرگیرنده تمامی علل این پدیده نمیباشند.

در شرایط پدیده فشاری بر تصمیمات و تعهدات اولیه، تصمیم گیرندگان منابعی از قبیل پول، زمان، حتی هویت و شخصیت خود را به امید دستیابی به برخی از اهداف از دست می دهند. در واقع نوعی عدم اطمینان در راه دستیابی به اهداف وجود دارد که این امر تصمیم گیرنده را وادار می کند، منابع اضافه صرف شده را به عنوان سرمایه و یا هزینه های از دست رفته مورد توجه قرار دهد.

به این صورت که اگر منابع تخصیص داده شده به دستیابی به اهداف منجر شود،به عنوان سرمایه گذاری و در غیر این صورت به عنوان هزینه های از دست رفته تلقی می شود - بُرکنر جی، . - 1992 و از ناتوانی روانی برای نادیده گرفتن هزینه های فرصت جلوگیری می کند - کو جی ، دپاک مالهورتا دی، مومیگن کی ، . - 2005  برخی از تئوری های پافشاری به طور ضمنی فرض را بر این می گذارند که این پدیده سوء کارکردی است و از تصمیم گیری ناقص و غیرمنطقی ناشی می شود.

برخی نیز معتقدند این پدیده از اطلاعات دو پهلو وایهامدار متوجه اقدام هایی خاص ناشی می شود و به طور لزوم از تصمیم گیری ناقص و غیرمنطقی ایجاد نمی شود - برون ام جی، . - 1987 مطابق کار استاد و رز طبقه بندی مفیدی از عوامل این پدیده در چهار طبقه ارایه شده است - استاو بی ام ، روس ، . - 1987 عوامل فرافکنی، عوامل روانی، عوامل اجتماعی و عوامل ساختاری. در این تحقیق سعی شده تا مهم ترین عوامل روانی و اجتماعی موثر بر ایجاد پدیده پافشاری در تصمیم گیری در مدیران ورزشی استان گلستان مورد مطالعه قرار گیرد. بر این اساس اهداف تحقیق به شرح زیر می باشد:

·    بررسی تأثیر عوامل روانی بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری مدیران ادارات ورزش و جوانان استان گلستان.

·    بررسی تأثیر عوامل اجتماعی بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری مدیران ادارات ورزش و جوانان استان گلستان.

2.    پیشینه ی تحقیق

·    مشبکی و همکاران - 1389 - در تحقیقی با عنوان توجیه پذیری پدیده پافشاری بر تصمیمات اولیه مدیران در بخش دولتی که در وزارت بازرگانی انجام دادند، به این نتیجه رسیدند که نظریه های خود توجیهی، عامل و تقرب اجتناب توجیه کننده پدیده پافشاری بر تصمیمات اولیه در بخش دولتی ایران محسوب می شود.

.  اسمیت و کالانتون - 2002 - در مطالعه تجربی- آزمایشگاهی خود با طراحی سناریوهای مختلف در مورد حساسه های کیسه هوا، عامل ابتکار و نوآوری در محصول جدید و غیر قابل اطمینان بودن منبع نشان دهنده بازخوردها را شناسایی و آنها را عامل اصلی پافشاری قلمداد کرده اند.

.  جکس - 2002 - هم در بررسی خود از تصمیمات گروهی، جدا شدن از گروه و قطبی شدن گروه را موثر دانسته و معتقد است که افراد بصورت انفرادی تا حدی پافشاری بر تصمیمات دارند، اما پس از پیوستن به گروه بدلیل پدیده قطبی شدن گروه این پافشاری افزایش می یابد.

. دتینی و همکاران - 2008 - در تحقیقات خود روی علل پافشاری شرکتها برای باقی ماندن در بازار با وجود زیانهای زیادی که متحمل می شوند؛ به عواملی چون کارآمدی جمعی، عدم پیچیدگی محیطی، عدم پویایی محیطی و بخشندگی محیط اشاره کردند و همبستگی مثبتی بین این عوامل و پدیده پافشاری بر تعهدات بدست آوردند. آنها مطالعه خود را میان 2848 مدیران صنایع مختلف مانند نرم افزار، سخت افزار، عکاسی و غیره انجام دادند.

.3  فرضیه، جامعه آماری، نمونه تحقیق و نحوه ازمون فرضیه ها

بر اساس ادبیات و مبانی نظری، فرضیه های زیر تدوین شد:

·    عوامل روانی بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری مدیران ادارات ورزش و جوانان استان گلستان تاثیر دارد.

·    عوامل اجتماعی بر بروز پدیده پافشاری بر تصمیم گیری مدیران ادارات ورزش و جوانان استان گلستان تاثیر دارد. جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران ادارت ورزش و جوانان استان گلستان تشکیل داده است که تعداد آنها 38 نفر بوده است. حجم نمونه آماری شامل 31 نفر از مدیران و معاونین اداره کل ورزش و جوانان استان و ادارات تابعه شهرستانی بوده است. شیوه نمونه گیری در این تحقیق به صورت غیر تصادفی و تمام شمار بوده است.

جهت جمع اوری داده های از پرسشنامه محقق ساخته با 15 سوال 5 گزینه ای - طیف لیکرت - استفاده شده است. که طبق نظر کارشناسان امر از روایی کافی برخوردار بوده است. جهت تعیین پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ برای همسانی درونی با استفاده از نرم افزار اس پی اس ای سود برده شد. به این صورت که داده های حاصل از پاسخ های 12 نفر به صورت پایلوت به این منظور استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش روانی0.83، اجتماعی0.87 و پایایی کلی0.84 بوده است که پایایی معتبری می باشد.

جهت تجزیه و تحلیل یافته های این تحقیق از روش های آمار توصیفی در دسته بندی و خلاصه کردن داده ها، تدوین جداول فراوانی و    درصد فراوانی استفاده شده است. جهت انجام آزمون های فرضیه از روش های آمار استنباطی مانند تی تک نمونه ای استفاده شده است. چون بعد از انجام آزمون کالموگرون اسمیرنوف، توزیع تمامنی متغیرها نرمال یا طبیعی بوده است. کلیه محاسبات توسط رایانه و با استفاده ا نرم افزار اس پی اس اس 16 و ترسیم نمودارها با استفاده از نرم افزار اکسل انجام شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید