بخشی از مقاله
چکیده
استفاده ازشیوه هاي تبلیغی کارآمدومؤثردرامرتبلیغ مهمترین رمز پیروزي یک جریان تبلیغی است به طوري که می توان میزان و درجه موفقیت یک مبلغ را از روي شیوه هاي تبلیغی استفاده شده از طرف او تعیین کرد در قرآن کریم فرازهایی از سرگذشت و عملکرد اقوام پیشین بیان شده است . یکی از مباحث مهم در امر تربیت ؛روشهاي تربیتی است، به همین دلیل شناخت جایگاه هر روش سهم بسزایی در موفقیت مربی دارد و مربی بدون هیچ شناختی در رسیدن به نتایج مورد نظر، با مشکلات فراوان و چالشهاي جدي روبرو خواهد شد.
علت انتخاب حضرت موسی - ع - از میان پیامبران الهی براي بحث این است که قضیه حضرت موسی - ع - بیشتر ازپیامبران دیگر تکرار شده و این نشان دهنده اهمیت فوق العاده اي است که خداوند متعال به این قضیه داده است،اهمیت دیگر این موضوع آن است که،این داستان حاوي آموزههاي تربیتی عدیدهاي است و نکات ارزشمندي در زمینه تربیت دارد،که یکی از مباحث مهم در امر تربیت، روشهاي تربیت است.در این مقاله به بررسی روشهاي تربیتی در زندگی حضرت موسی علیه السلام در قران پرداخته شده است
مقدمه
قرآن کریم تنها منبع موثق براي تحقیق درباره ي قصص پیامبران و دیگر اولیاي خداست و با وجود تحریفت زیادي که در کتاب هاي آسمانی عهد قدیم و جدید به دست روحانیون این مذاهب صورت گرفته است . نمی توان این کتاب ها را جزو اسناد معتبر دانست .در حالی که در طول پانزده قرن بزرگان و دانشمندان اسلام اهتمام زیادي به حفظ قرآن کریم داشته اند .
مراد از شیوه هاي تبلیغی انبیا - علیه السلام - راه و روش هایی است که انبیاي الهی - علیهم السلام - براي تبلیغ حقایق و معارف الهی به کار می گرفتند تا انسان ها را هدایت کنند. و از گمراهی نجاتشان بدهند. و به سعادت و خوشبختی رهنمون سازند . خداوند متعال آن روش ها را در قرآن کریم که کتاب هدایت بخش و انسان ساز است ذکر کرده تا جوامع انسانی از آن استفاده کنند.موسی کلیم االله، سومین پیامبر اولوالعزم است که داراي شریعت مستقل و کتاب بود و دعوت جهانی داشت .
نام او در قرآن، 143 مرتبه آمده و فرازهاي برجسته زندگانی و دعوت او در 34 سوره قرآن و در قالب حدود 420 آیه بیان شده است. این مطلب نشان می¬دهد که قرآن به عنوان کتاب کامل دعوت و انسان سازي و جامعه سازي، به زندگی موسی توجه زیادي داشته است. داستان دعوت موسی، متنوع ترین و پر فراز و نشیب ترین داستان دعوت در قرآن است .شیوه هاي تبلیغ حضرت موسی - علیه السلام - در قرآن انواع گوناگونی دارد که ما در این مقاله در حد توان به روش هاي تربیتی آن می پردازیم
بیان مساله
در هر تبلیغی نیاز است که آن تبلیغ پیامی را در برداشته باشد؛ یعنی براي آن، هدفی تعین شده باشد. خداوند در وحی به حضرت موسی - ع - شروع تبلیغ او را با یک پیام متذکر می شود:
- قصص - 30 / »هنگامی که به سراغ آتش آمد ندا داده شد ... اي موسی! منم خداوند، پروردگار جهانیان!
« در جاي دیگر باز خداوند این پیام را متذکر میشود:
«طه - 14 /»من "اللّه" هستم؛ معبودي جز من نیست! مرا بپرست.«
این پیام توحید است که موسی - ع - در برخوردهاي اولیه با فرعون آن را بیان می دارد. این اصلیترین پیام همه انبیاء الهی بوده که آنها در برخورد با مردم بیان میکردند.