بخشی از مقاله
چکیده:
گردشگری امروزه سومین صنعت بزرگ دنیاست و با توجه به درآمدهای چشم گیری که شرکت های بزرگ و متوسط دنیا از این صنعت دارند ورود حرفه ای به حوزه ی گردشگری از الزامات توسعه ی اقتصادی ایران اسلامی است. با توجه به شکل گیری بازارهای بدون مرز و دهکده ی جهانی بازاریابی الکترونیک یکی از رایج ترین شیوه های معرفی و ایجاد ثبات در موقعیت یک بنگاه اقتصادی است. گردشگری نیز از این گروه مستثنی نیست و مدیران بنگاه های کوچک و متوسط گردشگری نیز برای دستیابی به بخشی از درآمدهای چشم گیر گردشگری باید تجارت الکترونیک را از الزامات توسعه ی کسب و کار خود بدانند. تجارت الکترونیک تنها به معنی داشتن یک وبسایت برای شرکت نیست، بازاریابی الکترونیک شامل مراحل افزایش ترافیک وبسایت، پیدا کردن مشتریان بالقوه، تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل و استفاده از مشتریان بالفعل برای یافتن مشتریان جدید است. ساده ترین راه برای مدیریت موفق این فرآیند سئو نام دارد، سئو فرآیندی است که طی آن وبسایت مرتبط با یک کسب و کار در موتورهای جستجو بهینه سازی می شود. این مقاله به اهمیت بازاریابی الکترونیک در حوزه ی گردشکری، شیوه های آن و بهینه سازی کسب و کار الکترونیک به روش سئو می پردازد.
واژگان کلیدی: بازاریابی الکترونیکی، تجارت الکترونیک گردشگری، سئو
مقدمه:
دنیای امروز به شکل گریزناپذیری تبدیل به دهکده ای جهانی با ارتباط گسترده و عمیق شده است. اطلاعات و فناوری و استفاده از آن امروزه به عنوان یکی از کلیدهای اصلی در توسعه کشورها مطرح گردیده است. از سوی دیگر توریسم نیز به فراخور گذشت زمان امروزه به عنوان صنعتی درآمدزا و نجات دهنده برای کشورهای مختلف در آمده است - وینتر کارولین،. - 2006در عصر اطلاعات و اینترنت، گردشگری نیز به طور گسترده ای از این فناوری جدید که مهم ترین و سریع ترین ابزار اطلاع رسانی است استفاده می کند. اینترنت در تمام بخش های خدمات گردشگری از جمله خطوط هوایی، مهمان پذیری، گردانندگان تور، آژانس های مسافرتی و مقاصد سفر تغییرات چشم گیری ایجاد کرده است - فرشید خدادایان،. - 1387
بازاریابی گردشگری عبارت است از فرآیند عرضه خدمات به منظور تأمین تقاضای گردشگران در بازارها و مقاصد گردشگری - محمدزاهدی، . - 1390 در سطح خرد نیاز به تقسیم بندی بازار داشته و در سطح کلان، تحلیل بازار برای تعیین ارزش کلی بازارها و حوزه فعالیت برای سازمان ملی گردشگری می باشد. بازاریابان گردشگری باید به گونه ای عمل کنند که قدرت شناسایی نظام گردشگری را به عنوان یک صنعت پویا داشته باشند.با توجه به ظرفیتهای صنعت توریسم و اهمیت آن در رشد و اعتلای کشور در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بکارگیری مفهوم بازاریابی الکترونیکی در صنعت توریسم ضروری است.
ارائه و توصیف خدمات توریسم در صورتی می تواند کارامد باشد که به صورت همزمان در قالب تصویری و شنیداری ارائه شود. بنابراین ابزارهای انتقال اطلاعات برای بازاریابی جهانی و الکترونیکی در صنعت توریسم ضروری است.محصول گردشگری با سایر کالاها و محصولات فیزیکی و حتی سایر خدمات بسیار متفاوت است زیرا با توجه به اینکه طی مراحل مختلف تجربه می شود، ارزیابی آن دشوار و پیچیده است - حسین یاوری،. - 1389 از طرفی محصولات گردشگری برای گردشگران پرمخاطره می باشد، زیرا علاوه بر داشتن هزینه های فرصت، زمان از دست رفته را نمی توان به دست آورد. همچنین این محصول مبتنی بر امیال شخصی گردشگران است. بنابراین شناسایی انگیزه ها و تقاضاهای گردشگران از وظایف اصلی بازاریابان گردشگری است.
در نتیجه با توجه به ویژگی های خاص صنعت گردشگری و محصولات آن، بازاریابی در این حوزه نسبت به سایر صنایع از اهمیت بسیاری برخوردار است و به کارگیری مؤثر ابزارهای بازاریابی گردشگری برای یک کشور یا یک منطقه امری ضروری می باشد. زیرا با بازاریابی می توان به گردشگران بالقوه اطلاعاتی درباره آنچه که یک منطقه می تواند ارائه دهد، عرضه نمود و آن ها را نسبت به بازدید از آن ترغیب کرد. یک بنگاه کوچک گردشگری می تواند با راه اندازی یک وبسایت گام در مسیر بازاریابی الکترونیک نهد. در ادامه مقاله به توصیف فرآیند طراحی وبسایت مشتری محور خواهیم پرداخت.
روش تحقیق:
این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و کتاب های الکترونیک به شیوه ی بحث و اندیشه در مفاهیم سنتی بازاریابی و بررسی شیوه های نوین بازاریابی با تلفیق شیوه های الکترونیک انجام شده است. تجربه ی نویسندگان در اجرایی نمودن این پژوهش نیز به صورت مبسوط عنوان شده است.
مراحل بازاریابی الکترونیکی
بازاریابی اینترنتی عبارتست از فرایند ایجاد و حفظ روابط مفید متقابل با مشتریان از طریق فعالیتهای اینترنتی به منظور تسهیل تبادل ایدهها کالاها و خدمات به نحوی که اهداف هر دو طرف را محقق سازد. این تعریف شامل بخشهای زیر است: فرایند، شکل گیری و حفظ روابط مفید و متقابل با مشتریان، استفاده از اینترنت درانجام فعالیتهای بازاریابی، مبادله، تحقق اهداف طرفین - جابر دیوید، . - 2004 فرآیند برنامه ریزی بازاریابی الکترونیک را می توان به این شرح دانست:
.1تجزیه و تحلیل موقعیت:در حال حاضر کجا هستیم؟
•تجزیه و تحلیل موقعیت
•تجزیه وتحلیل تقاضا
•تحقیقات کیفی مشتریان
•تجزیه و تحلیل رقبا
•جمع آوری اطلاعات مربوط به رقبا
•تجزیه و تحلیل واسطه ها
•ممیزی داخلی بازاریابی
•اثر بخشی کسب و کار
•اثربخشی بازاریابی - فیلیپ کاتلر، - 2001 .2 تعیین اهداف: می خواهیم کجا باشیم؟
.3 تدوین راهبرد: چگونه می خواهیم به وضعیت مطلوب برسیم؟
.4 تاکتیکها : با چه وسیلهای به وضعیت مطلوب می رسیم؟
.5اجرا: چه برنامهای داریم؟
6. کنترل: آیا به اهدافمان دست یافته ایم؟
روش ها و تکنیک های بازاریابی الکترونیکی:
فناوری اطلاعات و ارتباطات همواره تأثیر بسزایی در فرآیندهای تجاری داشته است. از طرفی اینترنت با پوشش جهانی امکان ارتباط سازمان ها با بازارهای بین المللی را فراهم کرده است. با این حال، بسیاری از شرکت ها در زمینه استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین اینترنت از آگاهی های لازم برخوردار نیستند. در نتیجه ظهور و گسترش اطلاعات و ارتباطات، بازاریابی الکترونیکی به وجود آمده است که یکی از ابزارها و روش های جدید بازاریابی می باشد. روش های مختلفی در بازاریابی الکترونیکی وجود دارد که به کارگیری آن ها مستلزم برخورداری از توانمندی هایی می باشد که سازمان بدون آن ها قادر نخواهد بود از ظرفیت های فناوری اطلاعاتی برای امور بازاریابی استفاده نماید.
دست یابی به اهداف بازاریابی از طریق به کارگیری فن آوری ارتباطات الکترونیکی میسر است. ایجاد وب سایت، موتورهای جستجو، پست الکترونیکی، مبادله تبلیغات و بنرها در سایت های گوناگون، روزنامه های الکترونیکی، بازاریابی ویروسی و بازاریابی شبکه ای از جمله ابزارهای بازاریابی الکترونیکی می باشند.ایجاد وب سایت: امروزه داشتن یک وب سایت، تبدیل به یک ابزار مهم به جهت بازاریابی اینترنتی شده است. تقریبا حضور تمامی محصولات و خدمات در اینترنت به صورت یک وب سایت می باشد. با این حال وب سایت های متعددی وجود دارد که در تلاش برای تحت تاثیر قرار دادن تصمیمات مشتریان می باشند. بنابراین بازاریابی اینترنتی وب سایت، تبدیل به بخش مهم و جدایی ناپذیری از هر نوع استراتژی بازاریابی اینترنتی و تجاری شده است.
موتورهای جستجو: یکی از ابزارهای بازاریابی اینترنتی، موتور های جستجو - Search Engine Marketing - می باشند. بازاریابی اینترنتی با موتورهای جستجو به دو صورت رایگان و پولی انجام می شود. در روش رایگان با بهینه سازی صحیح و اصولی وب سایت و استفاده از تکنیکهای سئو، وب سایت شما در نتایج جستجو بالاتری نسبت به سایر وب سایتها قرار می گیرد و بازدیدکنندگان بیشتری را به وب سایت شما هدایت می کند و فروش وب سایت را افزایش دهند. در روش پولی موتورهای جستجوی معروف مانند گوگل در راستای ارتقای بازاریابی اینترنتی علاوه بر روش فوق این امکان را به کاربران می دهند که با پرداخت هزینه برای یک کلمه کلیدی خاص در بالای نتایج جستجو ظاهر شوند.
پست الکترونیکی: یکی از روش های نوین و اثربخش بازاریابی، بازاریابی از طریق پست الکترونیک است. در واقع پست الکترونیکی یکی از ابزارهای مجازی روش بازاریابی مستقیم یا همان Direct Marketing است. در محیط اینترنت، بازاریابی از طریق ایمیل در محیط اینترنت بعد از بازاریابی از طریق موتورهای جست و جو - Search Marketing - اثربخش ترین روش بازاریابی بوده است.مبادله تبلیغات و بنرها در سایت ها: این روش به تبادل بنرها و تبلیغات با سایت های دیگر اختصاص دارد که باعث می شود مشتریان و بازدیدکنندگان بیشتری به وب سایت شرکت جذب شوند.روزنامه های الکترونیکی: یکی از روش های ترغیب کاربران به بازدید از سایت شرکت و همچنین شناساندن شرکت و مارک تجاری و نیز محصولات به مشتریان بالقوه و بالفعل، روزنامه ها و خبرنامه های الکترونیکی می باشد.