بخشی از مقاله
چکیده
امنیت پردازهای بسیار ضروری است که در طی آن یک شبکه در مقابل انواع مختلف تهدیدات داخلی و خارجی ایمن میشود. از طرفی چون بیشتر خدمات ارائه شده امروزی به صورت اینترنتی ارائه میشود، توجه به بحث امنیت در شبکههای کامپیوتری بسیار با اهمیت و ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی امنیت در شبکههای کامپیوتری و توجه به ضرورت و اهمیت آن بود. نتیجه بررسی پژوهش انجام شده نشان داد که توجه به امنیت در شبکههای کامپوتری از مباحت ضروری و انکار ناپذیری است که در جامعه امروزی باید مورد توجه قرار گیرد.
مقدمه
تاریخچه شبکههای کامپیوتری به پس از پرتاب نخستین ماهواره اتحاد جماهیر شوروی به فضا و هنگامی که رقابت سختی از نظر تسلیحاتی بین دو ابر قدرت آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران جنگ سرد به سر میبرد، برمیگردد .[1] امروزه امنیت شبکه یک مسأله مهم برای ادارات و شرکتهای دولتی و سازمانهای کوچک و بزرگ است. تهدیدهای پیشرفته از سوی تروریستهای فضای مجازی سایبر، کارمندان ناراضی و هکرها رویکری سیستماتیک را برای امنیت شبکه میطلبد. در بسیاری از صنایع، امنیت به شکل پیشرفته یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است .[2]
مفهوم امنیت در دنیای واقعی مفهومی حیاتی و کاملاً شناخته شده برای بشر است. در دوران ماقبل تاریخ، امنیت مفهوم کاملاً فیزیکی را شامل میشد که عبارت بود از اصول حفظ بقا نظیر، امنیت در برابر حمله دیگران یا حیوانات، بتدریج نیازهای دیگری چون امنیت در برابر حوادث طبیعی یا بیماریها و در اختیار داشتن مکانی برای زندگی و استراحت بدون مواجهه با خطر به نیازهای پیشین بشر افزوده شد. با پیشرفت تمدن و شکل گیری جوامع، محدوده امنیت ابعاد بسیار گستردهتری یافت و با تفکیک حوزه اموال و حقوق شخصی افراد از یکدیگر و از اموال عمومی و همچنین تعریف قلمروهای ملی و بینالمللی بتدریج مفاهیم وسیعی مانند حریم شخصی، امنیت اجتماعی، مالی، سیاسی، ملی و اقتصادی را شامل گردید .
3] اما امروزه جهان تحولات چشمگیری را پشت سرگذاشته است. این تحولات که با محوریت کاربری وسیع از فناوری اطلاعات و ارتباطات امکانپذیر شده، از کاربرد رایانه به عنوان ابزار خودکارسازی و افزایش بهرهوری آغاز گردیده و اکنون با تکامل کاربرینآ در ایجاد فضای هم افزایی مشارکتی، عملاً زندگی فردی و اجتماعی بشر را دگرگون ساخته است .[4] این تحول الزامات و تبعات فراوانی را به همراه داشته که مهمترین آنها به وجود آمدن مفاهیم نوین امنیت مجازی یا امنیت در فضای سایبر میباشد. امنیت اطلاعات در محیطهای مجازی همواره به عنوان یکی از زیرساختها و الزمات اساسی در کاربری توسعهای و فراگیر از فناوریاطلاعات و ارتباطات مورد تأکید قرار گرفته است.
گرچه امنیت مطلق چه در محیط واقعی و چه در فضای مجازی دست نایافتنی است، ولی ایجاد سطحی از امنیت که به اندازه کافی مناسب با نیازها و سرمایهگذاری انجام شده باشد، تقریباً در تمامی شرایط محیطی امکانپذیر است .[5] در واقع با فراهم بودن چنین سطح مطلوبی است که اشخاص حقیقی، سازمانها، شرکتهای خصوصی و ارگانهای دولتی ضمن اعتماد و اظمینان به طرفهای گوناگونی که همگی در یک تبادل الکترونیکی دخیل هستند و احتمالاً هیچگاه یکدیگر را نمیشناسند، نقش مورد انتظار خود را به عنوان گرهای مؤثر از این شبکه متعادلی همافزا را ایفا خواهند نمود.
شبکههای کامپیوتری زیرساخت لازم برای عرضه اطلاعات در یک سازمان را فراهم مینمایند. هم سو با رشد و گسترش تکنولوژی اطلاعات، مقوله امنیت در شبکههای کامپیوتری به طور چشمگیری مورد توجه قرار گرفته و همه روزه بر تعداد افرادی که علاقهمند به آشنایی با اصول سیستمهای امنیتی در این زمینه میباشند، افزوده میگردد .[6] امنیت شبکه پردازهای است که طی آن یک شبکه در مقابل انواع مختلف تهدیدات داخلی و خارجی امن میشود 7] و.[8 در یک شبکه مدرن منابع بسیاری جهت محافظت وجود دارند.
موارد ذیل مجموعهای از منابع شبکه را معرفی میکند که باید در مقابل انواع حملهها مورد حفاظت قرار گیرند. تجهیزات شبکه مانند روترها، سوئیچها و فایروالها، اطلاعات عملیات شبکه مانند جداول مسیریابی و پیکربندی لیست دسترسی که بر روی روتر ذخیره شدهاند، منابع نامحسوس شبکه مانند عرض باند و سرعت اطلاعات و منابع اطلاعاتی متصل به شبکه مانند پایگاههای داده و سرورهای اطلاعاتی-ترمینالهایی که برای استفاده از منابع مختلف به شبکه متصل میشوند [9]، اطلاعات در حال تبادل بر روی شبکه در هر لحظه از زمان خصوصی نگهداشتن عملیات کاربران و استفاده آنها از منابع شبکه جهت جلوگیری از شناسایی کاربران. موارد ذکر شده از داشتههای یک شبکه قلمداد میشود. بسیار مهم است که در بحث از امنیت، مشخص شود که هیچ کس نمیتواند بگوید که بهترین فایروال کدام است؟