بخشی از مقاله

چکیده

علم و فناوری موجبات اثرگذاری بر رتبهبندی کشورها، روابط بینالمللی و همچنین رفع مشکلات ملی و جهانی است و بطور کلی پتانسیل خوبی برای ترکیب با ابزار سیاست خارجه و دیپلماسی کشورها دارد. علم و فناوری قدرت چانهزنی کشورها را در مذاکرات بینالمللی ارتقا میبخشد و فرصت مغتنمی را به کشورها عرضه میدارد و بستری را برای ایجاد دیپلماسی علم و فناوری فراهم میکند که کارکردهای نوآورانهای درخصوص روابط بینالملل و توسعه علمی و سیاسی به کشورها عرضه می-دارد و کشورها را در دستیابی به اهدافشان یاری میرساند.

پژوهش حاضر به بررسی اهداف و ضرورت دیپلماسی علم و فناوری از نگاه کشورها و صاحبنظران متعدد پرداخته است و نهایتاً به ارائه پیشنهاداتی نیز اقدام کرده است. طبق پژوهش حاضر این پدیده در کشورهای گوناگون به عنوان حوزهای توانمندساز نگریسته میشود که غایت آن را اهداف و منافع ملی کشورها بالاخص در عرصه بینالملل را تشکیل میدهد و روند پیشرفت را تسهیل میکند. همچنین این پدیده موجبات الهامبخشی، قدرت نرم، ثبات و تقویت روابط ملی و بینالمللی را فراهم میآورد.

.1 مقدمه

در طول سالهای گذشته رتبهبندی کشورهامکرراً به واسطه پدیده یا پدیدههایی دچار تغییرات شده است. از نظر مالیک - 2010 - 3 سه فاکتور جنگ، اقتصاد و فناوری دلایل تغییرات جهانی هستند. در قرون هجدهم و نوزدهم از میان سه مولفهی قدرت نظامی، قدرت اقتصادی و قدرت علمی و فناوری، مولفه قدرت نظامی حاکم بوده و در قرن بیستم، کمکم جای خود را به قدرت اقتصادی داده و از ابتدای قرن بیست و یکم، توان فناورانه است که درحال تبدیل شدن به مهمترین مولفه قدرت است - نورسته، - 1392 و اگر تا اواسط قرن بیستم فناوری، تنها در حوزههای خاص صنعتی و نظامی نفوذ نموده بود، در دهههای اخیر در اکثر حوزههای زندگی افراد نفوذ نموده و شاید زندگی بدون دخالت علم و فناوری را نتوان تصور کرد - ایتان، . - 1390

برای پیبردن به اهمیت علم کافی است که سخنان بزرگان جوامع را در این خصوص پیگیری کرد که برای مثال از نظر مقام معظم رهبری، علم و فناوری بهعنوان یکی از عوامل تشکیلدهنده قدرت ملی است، همچنین ایشان علم و فناوری را ابزار سلطهگری نظام سلطه میدانند و معتقدند برای برهمزدن این نظام سلطه باید حرکت علمی کرد و پیشرفت در علم و فناوری داشت.

 این مورد در گزارش فدروف5 نیز بیان شدهاست که پیشرفتهای علمی و فناوری تاثیر آنی و زیادی بروی اقتصاد ملی و جهانی و بنابراین روابط بینالمللی دارند - فدروف1، . - 2008 همچنین وی درخصوص اهمیت موضوع علم و فناوری میگوید: "یک شناخت درحال رشد وجود دارد و آن این است که علم و فناوری بهطور فزایندهای منجر به اقتصاد موفق در قرن بیست و یک میشود... علم و فناوری از طریق تقالان دانشمندان و دانشجویان به آمریکا مخصوصاً از کشورهای درحالتوسعه منجر به منافع بیاندازهای شدهاست". در این نوشتار ابتدا مفهوم دیپلماسی علم و فناوری ارائه شده است و سپس به بررسی تاثیر و اهمیت دیپلماسی علم و فناوری از نگاه سایر صاحبنظران در کشورهای متفاوت، بر اهداف و منافع ملی، علمی و سیاسی کشورها در عرصه بینالملل پرداخته است.

.2 دیپلماسی علم و فناوری

پیش از ارائه تعریف دیپلماسی علم و فناوری، بهتر است تا واژگان آن نیز بیان شوند. "دیپلماسی"، مدیریت بر روابط میان کشورها و نیز روابط بین کشورها و سایر بازیگران بینالمللی است و دیپلماسی ابزاریاست که دولتها از طریق آن به مدیریت و هماهنگی و صیانت از منافع خود میپردازند - نیکآئین، - 1388 و "علم" طبق »واژهنامه مریام وبستر«2 دانشی درباره جهان طبیعی بر مبنای واقعیتهای آموختهشده از طریق آزمایش و مشاهده است و نهایتاً "فناوری" طبق واژهنامه مذکور استفاده از علم در صنعت، مهندسی و غیره برای ایجاد ماهیتی مفید یا حل مسئله میباشد و قاضیزاده به نقل از جندرون نیز فناوری را هرگونه دانش کاربردی سیستماتیک مبتنی بر تجربه و یا تئوریهای علمی تعریف میکند که در روشها و مهارتهای تولید، سازمانها و یا ماشینآلات بکار رفته است - قاضینوری، . - 1383

علم، فناوری و روابط بینالملل پدیدههایی هستند که بر هم تاثیر گذاشته و از هم تاثیر میپذیرند - ویس3، . - 2005 پیشرفت در علم، میتواند موجب پیدایش فناوریهای جدید شود و بالعکس. همچنین پیشرفت در علم و فناروی نیز میتواند موجب پیدایش قدرت سخت - از نوع قدرت نظامی - و قدرت نرم کشورها گردد که از طریق آن در دیگر کشورها اقدام به کسب منافع ملی و بینالمللی خود میکنند.

همچنین روابط بینالملل نیز میتواند منجر به پیشرفتهای علمی و فناورانه کشورها شوند. برای مثال میتوان به چالشهای قرن بیست و یک مانند بیماریهای واگیرداراشاره کرد که عمدتاً ریشههای علمی دارند و بعضاً برای برطرف کردن آنها نیاز به همکاریهای بیش از یک کشور است. همکاریهای علمی و فناوری محفلیاست که میتواند بر اساس ارادههای دانشمندان شکل بگیرد و کشور یا جهان را از طریق خود منتفع سازد. نمونههای بارز این همکاریها را میتوان به همکاریهای آمریکا با شوروی در طول جنگ سرد - دولان4، - 2012 و همکاریهای آمریکا و کرهشمالی - کمپبل5، - 2012 در سالهای اخیر اشاره کرد.

همکاریهای علمی یکی از اقدامات مهمی است که روابط اقتصادی و سیاسی را با همتایان استراتژیک بینالمللی تقویت میکند - پاندور6، - 2012 و منجر به کاهش تنشهای جهانی و ثبات اقتصادی - هارد7، - 2013 و به مشارکتهای گستردهتر منجر میشود - خلج، . - 1388 نرمن پینئوریتر - 2004 - 1 نیز همکاریهای علمی را بهعنوان ابزاری از دیپلماسی و قدرت نرم در تقویت گرههای ارتباطی میان ملتها و ساختن ظرفیتهای فنی در جهان درحال توسعه میداند. لذا با وجود چنین پتانسیلی میتوان همچون گزارش جامعه سلطنتی - 2010 - 2 به این نتیجه رسید که علم و فناوری محفلی مناسبی برای حمایت از پدیدآمدن گونهای جدید از دیپلماسیاست که نیاز به اتحادهای غیرسنتی ملتها، بخشها و سازمانهای غیردولتی دارد.

اصطلاح »دیپلماسی علم و فناوری« در آمریکا وعمدتاً با نام »دیپلماسی علم« توسعه پیدا کرده بطوریکه عمده مطالب حاصل در این عرصه، حاصل نوشتار دانشمندان و مسئولین مرتبط با این کشور است. این اصطلاح در کشورهای انگلیسی زبان بهطور گسترده انتشار یافتهاست - وزارت امور خارجه فرانسه، - 2013 و ماموریت آن، شامل اقدامات متعددی میشود که همه آنها در راستای اولویتهای ملی هدفگذاری شدهاند - پاندور، . - 2012 کوپلند - 2010 - 3

دیپلماسی علم را بیانی از قدرت نرم و راهی برای آزاد کردن دانش علمی و فناوری از ساختارهای سفت و سخت خود و آزادکردن پتانسیلهای بالقوه آن برای همکاری و تسهیم با همتایان علاقهمند در سراسر جهان میداند و یاکوشیجی - 2009 - 4 و سونامی و هاتاچی و کیتابا - 2012 - 5 به نقل از گزارش مرکز سیاستگذاری علم و فناوری ژاپن - 6سیاستیپی، دیپلماسی علم و فناوری را بهعنوان هر قدمی که برای "وصل شدن علم و فناوری با سیاستخارجه برای دستیابی به توسعه دوطرفه و استفاده از دیپلماسی برای توسعه علم و فناوری و ارتقای تلاشها برای استفاده علم و فناوری برای اهداف دیپلماتیک" تعریف کردهاند و فدروف - - 2008 دیپلماسی علم را یک جزء اصلی و مرکزی ابتکار عمل تحول دیپلماسی وزارتخانه آمریکا تلقی میکند، زیرا که از نظر وی علم و فناوری برای دستیابی به ثبات و تقویت دولتهای شکستخورده و شکننده ضروریاست.

هنگامی که دیپلماسی علم و فناوری مطرح میشود، یعنی این که میتوان از علم و فناوری بهعنوان ابزاری در راه رسیدن به اهداف و منافع ملی استفاده نمود - هادیان، - 1392، بطورکلی دیپلماسی علم و فناوری را میتوان اینگونه بیان کرد که هرگونه فعالیت در راستای استفاده از ظرفیتهای سیاسی کشور برای پیشبرد اهداف علمی و استفاده از ظرفیتهای علمی کشور برای دستیابی و پیشبرد اهداف سیاسی بطوریکه منافع ملی و بینالمللی کشورها تامین شود را دیپلماسی علم و فناوری میگویند.

.3 رویکردهای متفاوت دیپلماسی علم و فناوری

در نوشتارهای گوناگون برای دیپلماسی علم و فناوری سه رویکرد پیشنهاد شدهاست که شکل ذیل این تقسیمبندی را نشان میدهد. در ادامه هرکدام توضیح داده خواهند شد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید