بخشی از مقاله

چکیده

در سالهای اخیر با توجه به رشد علم و تکنولوژی و تبادل اطالعات با پیشرفت ابزارهای چون اینترنت و شبکه های مجازی بین اقشار مختلف مردم در عرصه ی جهانی ، امید می رود تا این امر موجب باال رفتن ضریب امنیت در ساختمانها و ارتقاء کیفیت جهت مصرف کنندگان را فراهم آورد. اما هراز چندگاهی با بروز حوادثی همچون زلزله و طوفان های فصلی و منطقه ای ، با مشاهده ی نتایج حاصله ، لزوم اخالق مهندسی به همراه ارتقاء سطح علمی و تعامل گروههای مختلف مهندسین در سطح جامعه ضرورت پیدا می کند . 

مقدمه

در دهه های اخیر به یمن ارتقاء تکنولوژی در زمینه ارتباطات و انتقال اطالعات از طریق ابزارهای رسانه ای و شبکه مجازی با تبادل اطالعات در سطح جهانی ، باعث پیشرفت چشمگیر بشر در زمینه های مختلف مخصوصا علوم مهندسی گردیده است . که این امر باعث می شود تا توقع انسان رابراین انگیزد که محصول این پیشرفت منجر به امنیت و پایداری بنا در حوزه معماری و عمران انجامیده و در نهایت به خلق بناهایی با اصول و ضوابط مهندسی و ضریب ایمنی باال منجر گردد .

اما متاسفانه هرزچندگاهی با قرارگرفتن این بناها در بوته ی آزمایش طبیعت در هنگام زلزله ها و طوفان در مناطق مختلف ایران در بسیاری از مواقع شاهد پایین بودن ضریب ایمنی بناها بوده ،که این امر آسیب های جدی و جبران ناپذیری را باعث میشود که گاهی ممکن است بخاطر تخلفات اخالقی و حرفه ای خرد وکالن و گاهی به خاطر عدم وجود اطالعات کافی در خالق اثر ، باعث بروز این امر گردد و این خود باعث توجه انسان به الزمه ی تنگا تنگا معیارهای اخالقی در کنار توسعه علمی به منظور دستیابی به معماری پایدار در راستای آسایش فردی و اجتماعی و حفاظت محیط زیست میگردد.

چیستی معماری و نقش اخالق

در یک معنای کلی معماری در لغت به معنای آبادگر و خالق آثاری است که از ترکیب علم به همراه هنر و تجربه بوجود آمده . معمار فردی است چند بعدی که دارای اراده، اندیشه و ذهنی خالق و تفکری نظم مند، همراه با مهارت ذهنی حرفه ای مناسب ،که هدف اصلی او خلق آثاری است که در زمینه ترقی و آسایش و ایجاد محیطی امن و حفظ منابع و محیط زیست انسان می گردد .

لذا شاید بتوان این طور بیان نمود که معماری مجموعه ای است از صنعت ساختمان با هنر ، فلسفه،جامعه شناسی و روان شناسی،علوم اجتماعی و اقتصادی،جغرافیای طبیعی و انسانی به همراه برنامه ریزی وتوسعه اقتصادی،علوم طبیعی همچون زیست شناسی،زمین شناسی،ریاضیات ، که داشتن این علوم برای یک مهندس معمار الزم است وعدم آگاهی از هریک از شاخه ای علوم فوق باعث نقصان و در نتیجه خلق اثری ناغقص میگردد.

چراکه حاصل تفکر و کار مهندس معمار با ابعاد مختلف جامعه در ارتباط مستقیم و برای تامین رفاه مردم بوده و عدم آگاهی کامل مهندس معمار از علوم و فنون مختلف موجب حوادث غیر قابل جبران که مستقیم برسالمت جسم و حان افراد جامعه تاثیر میگذارد ودر بعد دیگر حساسیت حرفه ای معماری و تعامل یک معمار با افراد جامعه در جنبه های مختلف انسانی از قبیل ایعاد مختلف فردی ،روانی ،روحی ،فرهنگی و رعایت معیارها و موازین اخالقی ، ضرورت اخالق محوری در حرفه مهندسی معماری و همچنین ضرورت پیروی از اصول و موازین اخالق حرفه ای را در مهندسی ایجاب میکند .

اخالق

اخالق در لغت - جمع واژه خلق به معنی خوی ها است - ، نظامی از باورها و یا مجموعه ای از ارزش های مربوط به منش درست که براساس آن رفتاری قابل قبول ارزیابی می شود . اخالق مجموعه ای از عادات و خلق و خوی صحیح انسانی و تربیتیاست که به صورت ذاتی از باورهای صحیح شکل گرفته است و برافعال بیرونی انسان تاثیر گذار است . اخالق باعث می شود که باورهای درست فردی و اجتماعی شکل گرفته و انسان را به رعایت موازین و اصول صحیح انسانی وادار می نماید و نبود اخالق باعث می شود آدمی از راه انسانیت دور شده و هنجارهایی را در جامعه بوجود آورد .

به همین جهت و با توجه به اینکه معماری حرفه ای است که مستقیما برجسم و روح افراد جامعه تاثیر گذار است ، لذا ضرورت وجود اخالق و اخالق حرفه ای در کنار علوم دیگر در مهندسی معماری امری الزم و حتمی به شمار می رود . همچنین باتوجه به اینکه معماران در جامعه از افرادی هستند که تاثیر گذاری زیادی برجامعه و محیط زیست دارند و این اثر می تواند سالهای متمادی در متن شهرها باقی بماند و موجب فرهنگ سازی و یا تغییر فرهنگ یک ملت گرددند . لذا وجود اخالق حرفه ای جهت جلوگیری از تخلفات خرد و کالن و در نتیجه باعث جلوگیری از اثرات سوء غیرقابل جبران در این زمینه می شود.

اهمیت و ضرورت اموزش و بکارگیری اخالق مهندسی درمعماری

چون مهندس معمار از طریق خلق ایده های نو در زمینه های مختلف ، تاثیرمستقیم بر فرد و جامعه می گذارد . پایبندی به آیین نامه های اخالقی می تواند موجب ترقی و افزایش اعتبار حرفه ی مهندسی باشد . اصول و آیین نامه های اخالقی تذکاری است برفرجام کار مهندسین و توجه و تذکر به عواقب کار . پیشنه تحقیق در گذشته ی معماران ، روش انتقال علوم به روش استاد و شاگردی بوده ؛ در نظام استاد و شاگردی ، شاگرد طی سالها ی متمادی عالوه بر تحصیل علوم مختلف از استاد ، تحت تربیت اخالقی استاد قرار می گرفت و درنهایت باتائید استاد می توانست وارد بازار کار شود .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید