بخشی از مقاله

چکیده:

در این کار نانوکامپوزیت اکسید کادمیم/نانو لوله های کربنی با استفاده از روش رسوب دهی مستقیم سنتز شد. در ادامه با استفاده از نانوکامپوزیت سنتزی و مایع یونی -1اتیل--3متیل ایمیدازولینیوم تترا فلورو فسفات حسگر آنالیری الکتروشیمیایی حساس تهیه شده و برای اندازهگیری کارمویسین در نمونههای آب میوه و پودر آن استفاده شد.

حسگر آنالیری اصلاح شده سیگنال الکتروشیمیای کارمویسین را در پتانسیل ًّْ میلی ولت ظاهر ساخته که نسبت به حسگر اصلاح نشده حدود ًَ میلی ولت بهبود در پتانسیل اکسایش را نشان می دهد . حد تشخیص 40,0نانومولار برای کارمویسین در سطح این حسگر اصلاح شده حاصل شده است. در نهایت حسگر اصلاح شده برای آنالیز کارمویسین در نمونه های غذایی با حساسیت بالا مورد استفاده قرار گرفت و بسیار کارامد ظاهر شد.

مقدمه

صنعت غذا، طی سالیان متمادی به منظور بهبود ویژگیهای مورد نظر مصرفکننده از انواع مختلف مواد افزودنی نظیر رنگهای مصنوعی، شیرینکنندههای مصنوعی، طعمدهندهها، مواد معطر، مواد سفیدکننده، مواد نگهدارنده و بافتدهنده در محصولات صنعتی استفاده میکند که متأسفانه برخی از این مواد بهشدت برای سلامتی انسان مضر است. لازم است ذکر شود اثرات برخی از این مواد خفیف بوده و اختلالات و عوارض ناشی از آنها با مصرف مستمر و طولانیمدت و بهتدریج بروز نموده و سلامت افراد به ویژه گروههای آسیبپذیر جامعه - کودکان و نوجوانان - را با خطرات جدی روبهرو میسازند.

رنگهای مصنوعی که در نوشیدنیهای گازدار، آبنباتها، غلات صبحانه، ژلهها و بسیاری از محصولات دیگر به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند، جزو این دسته از افزودنیها هستند که بیشتر به منظور جذب مشتری، پوشش دادن رنگ واقعی محصول و تشدید رنگ در ماده غذایی کاربرد دارند. طبق تحقیقات انجام شده توسط محققان انگلیسی، رنگهای مصنوعی باعث تشدید نا آرامی و بیقراری در کودکان 3 تا 9 ساله میشوند.

نتایج آزمایشهای انجام شده بر روی 300 کودک توسط آنها نشان میدهد که وقتی کودکان از آب میوههای حاوی رنگ دهندههای سنتزی موجود در بازار استفاده میکنند تغییرات جدی و مهمی در رفتار آنها شامل بیش فعالی غیرطبیعی و بیقراری بروز میکند. تیم تحقیقات استیونسون که تأثیرات افزودنیهای خوراکی را بر روی کودکان به مدت چند سال مطالعه کردهاند، آزمایشهای خود را بر روی دو گروه کودکان 3 ساله و کودکان 8 تا 9 ساله انجام دادند.

نتایج آنها نشان داد با حذف کردن افزودنیهای مصنوعی از مواد خوراکی، از انواع رفتارهای ناآرام و بیقرار کودکان جلوگیری میشود. محققان دانشگاه سوت همپتون بیانکردند هفت افزودنی رنگدهنده سنتزی از قبیل تارترازین، زرد کوینولین، زرد سانستیلو، کارمویسین، پونسائو وقرمز آلورا باعث آسیب رشدی و کاهش قدرت تمرکز شده و ضریب هوشی کودکان را تا پنج نمره کاهش میدهد .

همچنین این مواد رنگی غذایی باعث ایجاد مشکلات رفتاری در کودکان مثل تغییر خلق و خوی، بیش فعالی و واکنشهای آلرژیک میشونداخیراً. محدودیتهای بسیاری از جانب سازمانهای بین الملی و انستیتوهای تحقیقاتی مانند انستیتو ملی سرطان در مورد استفاده از رنگهای مصنوعی خوراکی بیان شدهاست؛ لذا درسطح جهانی مطالعه و جستجو برای یافتن پیگمانهای طبیعی مناسب بهعنوان رنگ افزودنی آغاز شدهاست. پیگمانهای طبیعی اثرات سوء ذکر شده برای رنگهای مصنوعی را نداشته و در تحقیقات مختلف تأثیرات مثبت آنها بر سلامت عمومی به دفعات مورد تأیید قرار گرفتهاست .

امروزه در صنایع غذایی از افزودنی های مختلفی به منظور افزایش زمان نگهداری و همجنین افزایش کیفیت و خصوصیات فنی در محصولات غذایی استفاده می¬شود. برخی از این ترکیبان به منظور افزایش کیفیت محصول غذایی و برخی دیگر به منظور طعم دهی به این نوع محصولات استفاده می¬شوند. برخی این مواد اضافه شده به محصولات غذایی مجاز بوده و برخی نیز از طرف آژانس بین المللی صنایع غذایی ممنون اعلام شده است. از طرفی استفاده از مواد مجاز در محصولات غذایی نیز دارای محدویت¬های مشخصی است و استفاده بیش از حد از آن بروز مشکلاتی را برای مصرف کننده بهمراه دارد. لذا آنالیز آن در دریافت روزانه در جیره های غذایی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.

آزوروبین یا کارمویسین در گروه رنگ های سنتزی قرار گرفته و به منظور ایجاد خوشرنگی وبازاربسندی در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد . باید توجه داشت که دریافت بیش از حد مجاز آن موجب بیش فعالی در کودکان و همچنین مشکلات مغزی و اسهال و سرطان در بزرگسالان میشود لذا اندازه گیری آن و تعیین دوز آن در مواد غذایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

کارمویسین جز رنگ های سنتزی در مواد غذایی محسوب می شود و به صورت نمک های دی سدیم در مواد غذایی وجود دارد. کارمویسین را می توان در بنیر ها و میوه های خشک و نوشیدنی های الکلی یافت. طبق قوانین موجود در صنایع غذایی میزان کارمویسین دربافتی باید بین 4-0 میلی گرم در کیلو گرم باشد و استفاده بیشتر از آن سلامتی مصرف کننده را به خطر می اندازد.

رنگ کارمویسین، طیف هایی از رنگ قرمز را به محصول می دهد. فروش رنگ خوراکی کارمویسین و کاربرد آن در صنایع غذایی مرتبط با کودکان مجاز نیست. رنگ کارمویسین را میتوان در مربا، آبنبات، سس خردل، ماستهای طعم دار، سوپ آماده، کیک پنیر و غیره یافت. لذا با توجه به موارد ذکر شده آنالیز این ترکیب در مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. از گداشته تا کنون روش های مختلف و کارامدی برای آنالیز این ترکیب در مواد غذایی وجود دارد از جمله تیتراسیون، روش¬های مختلف تجزیه الکترو¬شیمیایی، لومینسانس شیمیایی، روش¬های کروماتوگرافی و اسپکتروفتومتری می¬ باشد. در این بین روشهای الکتروشیمیایی به علت سرعت آنالیز بالا و هزینه پایین بیش از روش¬های دیگر مورد توجه می¬باشد. لذا در این کار ما به بررسی یک حسگر الکتروشیمیایی اصلاح شده برای آنالیز کارمویسین در نمونه¬های حقیقی می¬پردازیم.

مواد و روش ها:

در این پروژه از مواد با خلوص بالا و تهیه شده از شرکت های مرک، فلوکا و سیگما استفاده شد. کارمویسین از سیگما و مایع یونی -1اتیل--3متیل ایمیدازولینیوم تترا فلورو فسفات - شکل - 1 از مرک تهیه و برای بررسی صحت و دقت دادهای بدست آمده در آنالیز نمونه¬های حقیقی از روش دیگری استفاده و داده¬ها با استفاده از تست های آماری t و f مورد ارزیابی قرار گرفت. از روش افزایش استاندار برای آنالیز نمونه های حقیقی استفاده و از تستهای آماری به دست آمده واز روش پیشنهادی دیگر هم مورد استفاده قرار گرفته شد. خطای مورد قبول %5 و حد اطمینان % 95 مورد نظر قرار گرفت.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید