بخشی از مقاله
چکیده:
با توجه به نگرش ورزشی طرح و لازمه ایجاد روح تحرک و فعالیت در کلیه فضاهای آن و همچنین با توجه به مفهوم فرهنگ و هنر ، معماری ما باید مکانی باشد که حرکت و تغییر را نشان دهد. حرکتی از گذشته به سوی آینده مکانی که هم عملکرد داخلی و فعالیت هایش و هم حجم بیرونی و ظاهرش نشانه هایی از تغییر ، حرکت و تکامل به سوی آینده باشد. ورزش یکی از مهمترین و موثرترین عوامل در ارتقای سطح فرهنگ عمومی و رشد اجتماعی افراد جامعه است، امروزه ورزش به عنوان نیازی جسمی و روحی درجوامع مطرح است.
این پروژه با هدف ساماندهی و توسعه فضاها و اماکن ورزشی وایجاد مکان ورزشی با امکانات جذاب و قابل قبول برای شهروندان است، تا با احداث آن بتوان گامی در جهت رفع مشکلات وجذب جوانان و نوجوانان به اماکن سالم فرهنگی برداشت. ماهیت فرهنگی ورزشی این مجموعه باعث شده که اثرات اجتماعی و فرهنگی آن بیشتر مثبت و مفید باشد که احداث آن موجب ترغیب جوانان به ورزش، پر کردن اوقات فراغت به نحو مناسب و افزایش تعاملات میان شهروندان خواهد شد.
-1 مقدمه
بشر از دیر باز با تحرک و انجام حرکات گوناگون به نوعی اندامهای خود را به فعالیت فیزیکی وا میداشته است . چه آن زمان که با پای پیاده و به سبکی ابتدایی به دنبال شکار روان میگشته و چه در دورههای بعدی که با اهلی کردن برخی از حیوانات وسوار شدن بر پشت آن فعالیتهایی را در جهت کار و زندگی بهتر به انجام میرسانید .با پیشرفتهای مختلف تمدن بشری انجام رقابتهای ورزشی به عنوان بخشی از اوقات فراغت و سپس به صورت فعالیتهایی مستمر و حرفهای جایگاه خود را در میان جوامع و اتبات رسانیده است.
امروزه انجام مسابقات رسمی و بین المللی در رشتههای مختلف ورزشی به صورت المپیک و یا مسابقات جهانی و کسب افتخارات و عناوین قهرمانی به صورت اهدافی عالیه در آمده است. رشته های مختلف ورزشی جدای از نوع حرکات و فعالیت های فیزیکی در یک عامل مشترک هستند و آن مسئله رقابت و کسب پیروزی است .فعالیتهای ورزشی در رشتههای گوناگون از تنوع بالایی برخوردار هستند.
در رشتههای مختلف، فعالیتها به صورت انفرادی گروهی و تیمی در زمینههای خاص یا در آب و با ابزار و آلات گوناگونی صورت میگیرد .ولی نهایتا کلیه این رشتهها در شرایط خاص مکانی و در چارچوب قوانین و ضوابط خاص شکل میگیرد .آنچه امروزه مورد توجه جدی است برخورد علمی و متاثر از برنامهریزیهای کوتاه مدت و دراز مدت با رشته های مختلف ورزشی میباشد.[1]
-2 بیان مسأله
با توجه به جمعیت قشر جوان اردبیل و نحوه پر کردن اوقات فراغت آنها و کمبود فضا های ورزشی باعث گرایش اکثریت این قشر به اماکنی چون - قهوه خانه . سفره خانه سنتی و فضا هایی از این قبیل - بر می خوریم که به جد میتوان میزان سوق جوانان به این فضا ها را با افزایش تعداد این فضاها مشاهده نماییم که این امر طبعات اجتماعی از قبیل افزایش مصرف دخانیات و ... وضعیت نامطلوبی برای جامعه به بار می آورد. در این میان وجود یک مجموعه ای ورزشی به گونه ای که مطابق موقعیت اقلیمی و هم ترغیب کننده جوانان از محیط های نامطلوب ذکر شده در بالا و در نهایت منجر به افزایش سلامت اجتماعی می شود که می توان دلیلی بر آغاز طراحی این مجموعه اشاره کرد.
-3 فرضیهها :
-1 تغییر رویه پر کردن اوغات فراغت جوانان از محیط های نا مطلوب به محیط ورزشی
-2 طراحی مجموعه ورزشی کامل با مد نظر قراردادن تمامی اقشار جامعه
-3بالا بردن سطح سلامت جسمی و روانی جامعه
- 4 ایجاد بستر اشتغال برای فارغ التحصیلان علوم تربیت بدنی
-4 اهداف تحقیق :
طراحی مجموعه ورزشی - - Uova با توجه به فرهنگ سازی و ترغیب جوانان اردبیلی به ورزش
-1 نشاط و سرزندگی در میان جوانان
-2 سلامت اجتماعی و فرهنگی مردم اردبیل
-3 کمرنگ تر شدن اماکنی همچون قهوه خانه ها و پر رنگتر شدن فضا های ورزشی در اردبیل
-4 افزایش مطلوب استفاده از فضا های ورزشی هم از نظر تنوع و کیفیت و اقتصاد
-5 مبانی و مفاهیم نظری
دیدگاه ها ورزش از دیدگاه طبّ سنّتی و اسلام
تعریف حرکت و سکون
حرکت و سکون یکی از اصول شش گانه تدابیر حفظ سلامتیسته - ضروریه، اصول حفظ الصّحّه در - طبّ سنتی است. حرکت به معنای خروج ماده از غیرفعال بودن - قوه - به فعل است - مثل تبدیل انرژی پتانسیل به جنبشی - و سکون، بقاء ماده در حالت قوه و حفظ حالت موجود آن. نیاز به حرکت: حرارت غریزی در کنش ها و واکنش های خود، دچار تحلیل می شود و حرکت -1 حرارت غریزی را تقویت میکند. - مانند باد زدن آتش نیمه افروخته - .
-2 باعث تسخین - گرمی - در بدن میگردد.
نیاز به سکون سکون و آرامش بدن را از رنج و تعب استراحت میدهد. اگر حرکتی دائمی و مستمر باشد و بین آن فاصلهای به نام سکون نباشد؛ رطوبت های بدن تحلیل می رود و با افنای رطوبت بدن، حرارت غریزی هم دچار تباهی می شود. ابن سینا عقیده دارد که خواب، شبیهترین چیز به سکون است؛ بنابراین اثرات مثبت خواب برای سکون و آرامش هم قابل اثبات است. سکون و آرامش، مثل خواب، قوای طبیعی را تقویت میکند؛ باعث تقویت هضم غذا میشود؛ رطوبات تحلیل رفته را جبران می کند؛ دفع فضولات از راه روده و مثانه را تسهیل می کند.[2ورزشریاضت: یا ورزش در طب سنتی ایران اهمیت فراوانی دارد.
جناب ابن سینا در کتاب اوّل قانون، در بحث تدابیر مشترک، مهمترین تدبیر در تندرستی را در درجه نخست، ورزش کردن و سپس تدبیر غذا و تدبیر خواب میداند و از این رو سخن خود را با تدبیر ورزش آغاز میکند: »از آنجا که اساس تندرستی به ترتیب اهمیت بر ورزش، غذا و خواب قرار دارد؛ بهتر است اهم ر ا بر مهم ترجیح دهیم و موضوع ورزش را پیش کشیم و می گوییم[3].
« در این مقاله سعی داریم ورزش را از دیگاه طبّ سنّتی ایران و در ادمه از نظرگاهطبّ اسلامی مورد مداقّه قرار دهیم و قسمت نخست این کار را بر پایه نظرات ابن سینا در کتاب قانون، بنا می نهیم.تعریف ورزش: ورزش حرکتی است تابع اراده. در ورزش، تنفس، بلند و بزرگ و پی درپی می آید .هرکس بتواند با شیوه صحیح و متناسب با اعتدال مزاج خود و در وقت و هنگام مناسب ورزش کند از چاره جویی - پیش گیری - و تداوی بیماری های مادی و بیماری های مزاجی که در دنباله آن می آید، بی نیاز می گردد. [4]
-6 معرفی محل پروژه
استان اردبیل در شمال فلات ایران با مساحتی بالغ بر 17953 کیلومتر مربع که 1/90 مساحت کل کشور را تشکیل میدهد که رود ارس حدود شمالی آنرا با جمهوری آذربایجان نمایان میکند. در شرق رشته کوههای طالش این خطه را از استان گیلان جدا میکند. در جنوب کشیدگی رشته کوهها، درهها و جلگه موجب گستردگی و پیوستگی توپوگرافیک استان با زنجان میشود. در شمال شرق نیز امتداد رشته کوه طالش، یعنی کوههای پشت سرا و رود ارس مرز بین استان و جمهوری آذربایجان را تشکیل میدهد.
-1-6 شرایط محیطی
با توجه به آمار وضعیت آب و هوا و نوع وضعیت اقلیمی شهر اردبیل در اقلیم آب و هوایی سرد قرار دارد که حداقل بیوکلماتیک و محیط انسانی شرایط سخت و سرد را نشان میدهد که نیاز به گرمایش در اکثر فصول سال را دارند و نیازمند سرمایش در هیچ فصل سال نیست. با توجه به وضعیت گلباد و میزان وزش باد ، باد غالب منطقه باد غرب به شرق است که در اکثر فصول سال میوزد ، باد مطلوب باد شرق به غرب است که در اکثر ماههای گرم سال میوزد . این منطقه حالت نیمه بادی دارد.
از لحاظ جهت قرار گیری ساختمان12 درجه چرخش در جهت شمال غربی به جنوب شرقی وجود دارد که با توجه به شرایط اقلیمیباید در مورد ابنیه رعایت شود. تناسبات ساختمان از لحاظ نسبت ضلع شمالی جنوبی به شرقی غربی 1 به 1/1 تا 1 به 1/3 است و نسبت حجم به سطح ساختمان نیز باید حداقل باشد که در این صورت میزان اتلاف انرژی در ساختمان به حداقل میرسد.[5]