بخشی از مقاله
چکیده :
هدف از این مقاله ارائه ی یک چارچوب برای همسو سازی اکتساب تکنولوژی با استراتژی سازمان می باشد.. لذا ابتدا به بررسی ادبیات نظری تحقیق در مورد اکتساب تکنولوژی می پردازیم. سپس با استفاده از تحلیل عاملی چارچوب مدل تحقیق استخراج گردید. در نهایت برای انتخاب بهترین روش اکتساب تکنولوژی که با استراتژی سازمان نیز همسویی داشته باشد، از روش مدلسازی ریاضی فازی استفاده گردید.
و در پایان به این نتیجه رسیدیم که مناسبترین روش اکتساب تکنولوژی ، روش جوینت ونچر است اگر روش اکتساب تکنولوژی متناسب با استراتژی سازمانی انتخاب نشود موجب اتلاف منابع و تحمل هزینه های سنگین برای بازگشت به مسیر درست می شود. و در صورت استفاده صحیح از روشهای اکتساب تکنولوژی ، نگاه رو به جلو و کمک کردن به پیش بینی مشکلات آینده ، از پیامدهای مثیت آن میباشد.
.1 مقدمه
در کشورهای در حال توسعه، انتقال تکنولوژی راه حلی برای بهبود بخشهای اقتصادی و صنعتی است. هرچند، موفقیت هر انتقال، بستگی به انتخاب درست تکنولوژی مناسب ارائه دهنده و ضریب جذب تکنولوژی دارد. ارزیابی اثر انتقال تکنولوژی در صنعت بسیار سخت میباشد.
تکنولوژی یعنی دانش ، نحوه طراحی، توسعه و ساخت مصنوعات یا ارائه خدماتی که برآورنده تقاضا با نیاز انسانی باشد. باید بویژه توجه کرد که تکنولوژی، همان محصول نیست، بلکه فرایندیست مشتمل بر دانش فنی، مهارتها و فرایندهای ساخت و تولید محصول با ارائه خدمت. تکنولوژی را می توان ترکیبی از ابزار های فنی و دانش فنی برای ساخت دانست که چهار جز متمایز آن یعنی ابزار فنی، ابزار انسانی، ابزار اطلاعاتی و ابزار سازمانی در تعامل با یکدیگر عاملی تعیین کننده برای توسعه اقتصادی هستند.
در این تحقیق، ما مدلی را به صورت تجربی آزمایش و ارائه کردیم که مربوط به چندین عامل پیشین برای انتقال تکنولوژی توسعه یافته خارجی به وسیله شرکتهای نفتی در ایران میباشد. این مدل در شکل 1 نشان داده شد و مبتنی بر تحقیق وسیعی در فرایندهای انتقال تکنولوژی و تحقیق راجع به انتقال تکنولوژی میباشد. مدل انتقال تکنولوژی صریحا به تحقیق انتقال تکنولوژی از کشورهای توسعه یافته تا صنعت نفت ایران پرداخته است. فرایند انتقال تکنولوژی قبلا انجام نشده است و ما در جستجوی سندی هستیم که رابطه مدل ما را از طریق تجزیه و تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی تعریف کند. ما به اهمیت و یگانگی فرایندهای انتقال تکنولوژی صنعت نفت ایران اعتقاد داریم.
آزمون اکتشافی مدل ما با در نظر گرفتن عوامل اقتباس شده از مطالعات قبلی انجام شد. شکل زیر مدل مفهومی انتقال تکنولوژی را نشان می دهد:
شکل.1 مدل مفهومی انتقال تکنولوژی در صنعت نفت
هدف این تحقیق همسو سازی استراتژی سازمان با اکستاب تکنولوژی می باشد. تحقیقات بسیار زیادی در این مورد انجام نشده است و لذا یکی از محدودیت های تحقیق، کمبود پیشینه تحقیق می باشد. سوال اصلی تحقیق این است که شاخص های اصلی برای اکتساب تکنولوژی چیست؟ و همچنین همسویی آنها با استراتژی سازمان به چه صورتی است؟
سوال دیگر تحقیق این است که بهترین روش اکتساب تکنولوژی که مطلوبیت استفاده کنندگان را بیشینه کدام است؟ فرضیه اصلی تحقیق به این صورت است که:
میان شاخصهای اکتساب تکنولوژی و استراتژی های سازمان همسویی وجود دارد.
.2 ادبیات تحقیق تکنولوژی مناسب:
رویکرد نرم افزاری به تکنولوژی گرچه آثار خود را در کوتاه مدت ظاهر نمیکند، ولی برای کشورهایی که خواهان توسعه تکنولوژی هستند انتخاب مناسب تری است. این عناصر نرم افزاری مهارتها و تجربیات تولیدی، اطلاعات و دانش فنی تولید و بالاخره سازماندهی و مدیریت تولید را شامل می گردد.
کشور های مختلف با توجه به زیر ساخت ها و شرایط اجتماعی خود برای انتخاب تکنولوژی مناسب باید ارزیابی جامعی داشته باشند. تصور ناشیانه از تکنولوژی مناسب، بکارگیری پیشرفته ترین ماشین آلات است. زیرا آسان ترین و در عین حال غیر اصولی ترین روش است. لذا استراتژی موفق آن است که بر پایه آینده استوار و یا خود آینده ساز باشد. تکنولوژی برتر به تکنولوژی هایی اطلاق می شود که دانش بر بوده و ارزش افزوده بالایی را نیز ایجاد می کند.
ویژگی های تکنولوژی مناسب:
عمر تکنولوژی: مناسب ترین وضعیت عمر تکنولوژی برای انتقال، دوره معرفی و عمر تکنولوژی است. یعنی مرحله ای که ریسک تحقیقات سپری شده و زمان کافی برای استفاده اقتصادی از آن فراهم باشد.
پیچیدگی تکنولوژی: پیچیدگی مورد انتقال باید در حد توان فنی و اقتصادی متقاضی تکنولوژی و یا یک قدم بالاتر باشد که امکان جذب تکنولوژی فراهم شود.
سرعت تحولات: سرعت تحولات تکنولوژی باید متناسب با فضای محیطی نیازمند تکنولوژی باشد که امکان حیات و توسعه تکنولوژی فراهم بوده و همراهی با تحولات تکنولوژی در دنیا امکان پذیر گردد.
اندازه بازار در دسترس: اندازه بازار داخلی، منطقه ای و یا بین المللی در دسترس به اندازه کافی بزرگ باشد. ارزش افزوده حاصل: با توجه به توان متقاضی، ارزش افزوده تکنولوژی بالا بوده و تکنولوژی در قالبی منتقل شود که بیشترین ارزش افزوده را داشته باشد
در تحقیقات انتقال تکنولوژی، مدلهای بیشماری برای تجزیه و تحلیل فرایند انتقال تکنولوژی استفاده شدند
هیچ کدام از این تحقیقات به صنعت لبنیات سازی متمرکز نشدند. با این حال، مقیاس اثر تکنولوژی انتقال یافته مطابق محققان و ارزیابان تغییر مییابد. به علاوه، هیچ کدام از مدلهای تحقیق انتقال تکنولوژی به وسیله تجزیه و تحلیل اطلاعات مشاهده شده پشتیبانی نشده . در بسیاری از مدلها، یافتن معنای تاثیر انتقال تکنولوژی رد شد. محققان سعی کردند تا اصطلاح انتقال تکنولوژی را با روشهای متفاوت به حوزههای فردی تحقیق تعریف کنند.