بخشی از مقاله
چکیده:
مدیریت دانش در صنعت برق به تولید و مدیریت سرمایه دانش وتجارب فردي و سازمانی خود می پردازد و براي صنعتی با ویزگی هاوالزامات صنعت برق وهمچنین نقش آن در رشدوتوسعه پایدارکشورریا، خلق و بکار گیري دانش از جمله اصلی ترین وظایف محسوب می گردد.
این مقاله در تلاش است تا ضمن بیان نحوه و چگونگی شکل گیري ،طراحی و بکار گیري نظام مدیریت دانش و تجارب با رویکرد یکپارچه در صنعت برق کشور با توجه به شرایط موجود توانیر و همچنین شرکتهاي زیر مجموعه، مشخص نماید تاچه قدمهایی برداشته شده و چه راه حل هایی بررسی و در نهایت از چه راهبردها و سیاستهایی استفاده شده و چگونه با مدیریت دانش و تجارب حرکت به سمت یکپارچگی دانش و تجارب فردي و سازمانی صنعت برق شکل گردید این دستاورد و تجربه حاصله و روشهایی اجرایی آن و چگونگی برخورد با موضوع در مراحل مختلف شکل گیري میتواند الگویی براي سایر سازمانهاي هولیدینگ دانش محورهمانند شرکت توانیر باشد
مقدمه:
نظام مدیریت دانش و تجارب براي شناسایی، تدوین، ارزیابی، و انتشار دانش و تجارب فردي و سازمانی صنعت برق کشور است. این نظام به منظور فراهم نمودن زمینه هاي لازم براي توسعه فعالیتهاي بهبود ، ارتقاء سطح تعالی سازمانی و بهره وري و ایجاد زمینه براي انجام مقایسه و بهینهکاوي در فعالیتهاي شرکت-هاي زیرمجموعه توانیرو فراهم شدن زمینه هاي تسهیل و تقویت یادگیري سازمانی ایجاد شده است.
تمامی شرکت هاي زیر مجموعه توانیر دانش، تجربه و مهارت هاي حاصل از فعالیت هاي مرتبط خود را که از طریق منابع مختلفی از قبیل نتایج حاصل از پروژه ها وچگونگی رسیدن به این نتایج، دستاوردهاي حاصل از تغییرو بهبود در فرآیندها و سیستم ها، نتایج حاصل از ممیزي ها، خودارزیابی ها، ارزیابی ها، بازرسی ها، مصوبات کمیته ها و ... که در شرکت به کار گرفته شده اند از طریق نرم افزار مربوطه به عنوان تجربه ارائه داده تا پس از ارزیابیهاي لازم و تخصیص پاداشهاي تشویقی ومحیط هاي مختلف ارتباطی از جمله سایت توانیر بمنظور اشاعه و استفاده در اختیار همگی قرار بگیرد و از این طریق بستر لازم جهت بهینه کاوي در صنعت برق به شکل سیستماتیک فراهم گشته و موجبات رشد و تعالی صنعت برق از این طریق فراهم گردد
سازمانها و مدیرانی که نگاه به جلو و آینده داشته تجربه خود را واگذاشته تا آنهایی که می آیند چیزي بر آن بیفزایند این بخشی از یک فرایند استراتژیک بوده که در امتداد آن رشد فزاینده مدیریت و سازمان آشکار می شود. در اختیار نهادن تجارب یک سوي جریان است در سوي دیگر باید آمادگی براي پذیرش تجربه ها وجود داشته باشد بزرگترین مانع فرا راه توسعه منابع انسانی و سازمانی همین نکته اخیر می باشد.
تجارب فردي ، سازمانی و مدیریتی سرمایه هاي ملی به شمار آمده و باید آنها را در راستاي منافع ملی به کار بست تمامی تجارب سود مند نبوده و میبایست مورد پالایش قرار گیرد و سیستمهاي انگیزشی لازم براي آن مد نظر قرار بگیرد .تجربه هاي سازمانی آسان بدست نمی آید کسب این تجربه ها نیازمند زمان و منابع مالی است و تکرار تجربه ها دشوار و بی حاصل است.این مقاله سعی دارد تا تجربه شرکت مادر تخصصی تولید و انتقال برق - توانیر - را براي مدیریت دانش وتجارب خود و فرایند الگو برداري و یادگیري بیان نموده و بر این اساس سیستم آن را تبیین نماید.
-1 معرفی نظام مدیریت دانش و تجارب یکپارچه صنعت برق کشور
هدف از تدوین این نظام ،تبیین نظامی براي شناسایی، تدوین، ارزیابی، و انتشار دانش وتجارب فردي ، سازمانی و مدیریتی صنعت برق کشور است. با استقرار و عملکرد مناسب این نظام انتظار میرود نتایج زیر حاصل گردد:
الف- پاسخگویی به خواستههاي برنامههاي توسعه کشور در حوزه مدیریت دانش
ب- تامین الزامات برنامه هاي تحول و ارتقاء سلامت اداري
پ- فراهم نمودن زمینه براي توسعه فعالیتهاي بهبود
ت- ایجاد بستر لازم جهت ارتقاء سطح تعالی سازمانی و بهره وري
ث- ایجاد زمینه براي انجام مقایسه و بهینهکاوي در فعالیتهاي شرکتهاي زیرمجموعه توانیر
ج- فراهم شدن زمینه هاي تسهیل و تقویت یادگیري سازمانی
ح-جلوگیري از بروز مشکلات مشابه و پرهیز از دوباره کاريها و سعی و خطا