بخشی از مقاله

چکیده

در این مقاله پس از آوردن آیات و نقل احادیثی از ائمه اطهار - علیهم السلام - به تجزیه و تحلیل کلمه ی عفاف و حجاب پرداختیم. آیا داشتن حجاب و عفاف امری ضروری در بین افراد یک جامعه است؟ نوع و حد و مرز های آن چیست؟ آیا می تواند در ارتباطات و تعاملات تاثیر گذار باشد؟در لغت، اصطلاح، شرع و عرف به چه معنی میباشد. اسلام به عنوان دین کامل از تمامی جهات؛ برای عفاف، نوع پوشش، حجاب مردان و زنان حدود و قوانینی را ارائه کرده است که برای اثبات آن ، به قرآن کریم و روایات اهل بیت - علیهم السلام - از معتبرترین کتب روایی و تفاسیر استدلال شده است.

بررسی ادبی، ظاهری و تفسیری این آیات و احادیث مشخص می کند معانی عفاف و حجاب فراتر از معنی تحت لفظی و ظاهری آن است.و بر نوع گفتار، نگاه و دیدگاه آدمی نسبت به یکدیگر نیز دلالت دارد. به کار بردن این گنجینه مطالب ارزشمند در روش و شیوه زندگی می تواند راهگشایی برای مشکلات اخلاقی و اجتماعی به وجود آمده در جامعه امروز که برخی نشات گرفته از عدم آگاهی مردم از آنها و برخی نیز به دلیل کوتاهی مسئولین در این امر می باشد، باشد. در پایان بحث نیز به نتیجه گیری پرداخته ایم .

مقدمه

وظیفه ی خود دانستم که در فرصتی کوتاه با استناد به آیات کریمه ی قرآن و روایات اهل بیت عصمت علیهم السلام ،بقدر الوسع والطاقه ، مطالبی را تنظیم تقدیم خوانندگان محترم کنم.

اگر حجاب را فقط مختص به پوش ظاهری ندانیم و آن را به صورت مطلق بیان کنیم آیات و احادیث زیادی به مبحث حجاب و عفاف اختصاص داده شده است که در این مقاله سعی بر آن است که این آیات و احادیث را از قرآن کریم و کتب معتبر فقهی استخراج نموده و در اختیار علاقه مندان قرار دهیم.

با نگاه اجمالی به موجودات عالم هستی می بینیم که هر کدام به نوعی دارای پوشش هستند که این پوشش در موجودات برای حفظ آنان از سرما و گرما می باشد، ولی پوشش در انسان معنا و مفهوم دیگری دارد و مهمتر از آن پوشش در زنان است، لذا پوشش و حجاب زنان در قرآن و روایات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. حجاب در ادیان و مذاهب الهی دارای جایگاه خاصی است. تمام ادیان الهی، حجاب و پوشش را بر زن و مرد واجب و لازم شمردهاند و جامعه بشری را به سوی آن فراخواندهاند.

لزوم پوشیدگی زن در مقابل مردان بیگانه و داشتن حجاب، برای بانوان از سن تکلیف، از مسایل مهم دینیاست. فلذا تعیین حدود حجاب برای زنان، با استناد به قرآن و روایات، به منظور ارائهطرحی که براساس آن پوشش شرعی بانوان تأمین گردد، از اهمیتی خاص برخوردار است.

متاسفانه امروزه دشمنان اسلام با استفاده از صلاح بد حجابی، بد پوششی و بی بند باری سعی بر آن دارند که با طعمه قرار دادن جوانان زمینه تزلزل حکومت اسلامی را فراهم آورند و ما با کمک گرفتن از قرآن که کتاب هدایت همه ی انسانهاست می توانیم در برابر این جنگ مقاومت کرده و به پیروزی برسیم.

دراین مقاله به تفکر و تعقل در بیانات کتاب، سنت و احادیث ائمه اطهار در زمینه ی حدود حجاب بانوان و مواضعی که پوشاندن آن برای زنمسلمان واجب می باشد، و ابعاد مختلف حجاب پرداخته شده است و سعی بر آن است که آنچه به عنوان پوشش برای بانوان توصیه می شود، با استناد به آیات قرآن و روایات باشد تا طرح پوشش بانوان، براساس ملاک های و معیارهای دینی ارائه گردد. بطور قطع و مسلم ، حضور زنان در جامعه در مواقع ضرورت و برای رفع حوائج آنها، امری است که از نظر شرع مقدس اسلام جایز شمرده شده است. اما این حضور، با رعایت موازین و حفظ حدود شرعی در پوشش و حجاب آنان مجاز میباشد.

بررسی ادبی عفاف و حجاب

با توجه به اهمیت حجاب و عفاف معانی لغوی و اصطلاحی فراوانی در آیات کریمه ی قرآن و روایات اهل بیت عصمت - علیهم السلام - و آثار لغت شناسان و عالمان دینی آمده است، که ذکر آنها در این مقال نمی گنجد و در اینجا به ذکر چند نمونه بسنده می شود.

تعریفی که اکثر علما از عفاف و حجاب داشته اند آن را به معنی، خویشتن داری ، پوشش، فاصله ی بین دو چیز یا همان حاجب و حائل ، عفت و حیا آورده اند که در ذیل به توضیح آنها می پردازیم.

عفاف، به صورت مطلق به معنای خویشتن داری می باشد. همانگونه که در آیات ، از خویشتنداری در امور اقتصادی و مالی امور، جنسی و شره نبودن با کلمه استعفاف و تعفّف، یاد شده است و آن را مقید به زنان نکرده است.

" - . سوره بقره - 273 / "و ازشدّت خویشتنداری، افراد ناآگاه آنها را بینیاز میپندارند؛امّا آنها را از چهره هایشان میشناسی."

" - سوره نساء - 6 / در مود اموال یتیمان:" از بیم آنکه مبادا بالغ و بزرگ شوند نخورید و هرکس توانگر بود خویشتنداری کند.."

" - سوره نور - 33 / " آنان که ]وسیله [ زناشویی نیابند باید خویشتنداری و پاکدامنی پیش گیرند تا خداوند از بخشش خود بی نیازشان گرداند..."

" - سوره نور - 60 / " و بازنشستگان از زنان که امید زناشویی ندارند، ... و اینکه خویشتن داری کنند برایشان بهتر است، و خدا شنوا و داناست"

امام علی - علیه السلام - میفرمایند: "عفاف زهد ورزی و خویشتنداری است؛خویشتنداری شهوت را ناتوان میسازد.

در لغت نامه دهخدا و فرهنگ فارسی معین بیشتر به معانی پرهیزگاری، پاکدامنی و خویشتن داری تاکید شده است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید