بخشی از مقاله

چکیده

عفو و گذشت یکی از امور هنجاری و ارزشی است که در آیات قرآن بسیار بر آن تأکید شده است. وقتی در سند الگوی پایه ی پیشرفت دقت نمائیم در بخش های مختلف سند همچون مبانی، آرمان ها، تدابیر، افق، رسالت می توان ردپا و اثری از الگوی رفتاری و ارزشی عفو و گذشت را پیدا نمود. به عبارتی این رفتار پسندیده ی اخلاقی و سفارش شده در سند الگوی ایرانی-اسلامی پیشرفت از نقش و جایگاه ویژه ای برخوردار است که لازم است با دقت و اهمیت بیشتری به آن توجه شود.

بنابراین هدف نوشتار حاضر که به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای، روایی و مروری اینترنتی انجام شده است، بررسی نقش و جایگاه این ویژگی و صفت اخلاقی در سند الگوی پایه ی پیشرفت می باشد. در نتیجه مشخص شد که عفو و گذشت به عنوان یک پدیده ی مثبت و تأثیر گذار در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی با تمام شئون و جوانب پیشرفت در ارتباط است و باعث می شود تا افراد از بواسطه ی متخلق شدن به این صفت نیکو، از دو نعمت سلامتی و امنیت که لازمه ی همه ی امورات دیگر است برخوردار گردند و بتوانند اهداف مرتبط را بریا رسیدن به پیشرفت و تعالی به خوبی دنبال کنند.

.1 طرح موضوع

مباحث اخلاقی از جمله موضوعاتی هستند که نقش کلیدی در زندگی بشر - خانواده- فرد- جامعه - و پیشرفت و تعالی او داشته و با زوایای مختلف حیات انسانی ارتباط مستقیم دارند. داشتن صفات اخلاقی نیکو و کسب فضیلت های اخلاقی مانند بخشش و گذشت کردن از خطای دیگران که عمدتا با عفو و کنترل هوای نفس همراه است، از ارزشهای انسانی است که با روح مجرد و ملکوتی او تناسب و سنخیت دارد و تخلق به آنها موجب تکامل نفس و تقرب الی االله و نیل به سعادت اخروی خواهد بود. از طرف دیگر رذایل اخلاقی موجب شقاوت خواهد شد.

در روایات وارد شده از پیامبر اکرم - صلوات االله علیه - و ائمه ی معصومین - علیهم السلام - از صفت عفو2 با عنوان بهترین خوی در دنیا و آخرت، بزرگترین فضیلت، ارزشمند ترین خصلت و ... یاد شده است - نوروزی، بی تا - . عفو و گذشت سبب سلامت روح، آرامش جان و طول عمر خواهد شد - ری شهری،1384،ج 3؛ حدیث - 13184 و به صورت کلی اینگونه می توان بیان کرد که اخلاق در زندگی فردی و اجتماعی انسان تأثیر بسزایی دارد. سلامت و آرامش روانی هر انسانی تا حد زیادی مربوط به خلق و خوی اوست - امینی، - 292- 293 :1386 و پرورش ویژگی های نیک و صفات اخلاقی پسندیده از موضوعاتی است که مستقیماً بر اعمال و رفتار انسان و آنچه زمینه را برای پیشرفت و تعالی او فراهم می گرداند؛ آماده می سازد.

رسول اکرم - صلی االله علیه و آله - می فرماید: »عفو و گذشت، سبب عزت و آبرو میگردد. چرا که عفو چیزی جز عزت بر انسان نمیافزاید - «کلینی، بی تا،ج - 108 :23 و خداوند متعال در آیه ای - مؤمنون: 3 - 96 خطاب به پیامبر اکرم - صلوات االله علیه - می فرماید: »آزار و بدی ها را به آنچه نیکوتر است دفع کن و ما - جزای - گفتار آن ها را بهتر می دانیم.«

قسمت های مختلف سند الگوی پایه ی پیشرفت مرتبط با انسان می باشد و اگر به دنبال آن باشیم که مبانی پایهی پیشرفت به خوبی شکل گرفته و تداوم یابد، باید ویژگی های اخلاقی و در این رابطه عفو و گذشت را در انسان ها پرورش دهیم. از طرفی در سند تدابیر نیز برای تحقق آن ها - تعلیم و تربیت، حفظ سلامت و محیط زیست و ... - لازم است تا انسان تربیت اخلاقی کسب کند و بتواند ظرفیت کسب آن ها را داشته باشد. برای انکه آرمان های این سند مانند سلامت جمسی و روحی و یا عدالت و انضباط و ... تحقق یابد، انسان مسلمان و ایرانی توانایی عفو و گذشت و بخشش را داشته باشد.

در افق و چشم انداز تعریف شده نیز باید فرد متخلق به صفات نیکو باشد که کمتر اشاره ای به عفو و گذشت شده است. اگر چه به صورت کلی به انسانی با ویژگی های اخلاقی و سبک زندگی اسلامی باشد. در سند رسالت نیز ضمن داشتن معارف الهی و اجرای احکام و قوانین و تلاش در پی پیشرفت آراسته به اخلاق اسلامی باشد. به همین خاطر موضوع اصلی که می تواند در تمام قسمت ها و اجزای سند الگوی پایه به عنوان یک اصل و بند اساسی قرار بگیرد، متخلق شدن افراد به صفت عفو و گذشت است. چرا که نداشتن روحیه ی عفو و گذشت، بدترین عیب محسوب میشود و زندگی انسان ها را در آستانه ی نابودی و جنگ قرار می دهد. امام علی - علیه السلام - نیز در رابطه با عفو و گذشت فرمودند: »کمی عفو و گذشت، زشتترین عیبها و شتاب نمودن برای انتقام، بزرگترین گناه است -

لذا موضوعی که مطرح است، اهمیت عفو و گذشت و نداشتن کینه و دشمنی در میان مردم یک جامعه برای نیل به سعادت و پیشرفت است. افراد در یک جامعه اگر بخواهند در کنار هم، آنچه در سند الگوی پایه ی پیشرفت آمده است، با اتحاد و انسجام و تلاش و کوشش به موفقیت و پیشرفت تعریف شده دست یابند، باید توانایی بخشش و گذشت از اشتباهات و نقص و کمبودهای هم را داشته باشه و کسب نمایند. همچنین بتوانند کینه و کدورت را از میان خویش از بین ببرند تا ضمن حفظ سلامتی و تندرستی که لازمه ی زندگی سالم است، داشته و دچار درگیری و جنگ نشوند. به همین خاطر حوزه مدارا و عفو بسیار گسترده است.

در مسائل شخصی، بهویژه در معاشرت و همزیستی اجتماعی که با حقوق دیگران در تقابل نیست، اصل بر تسامح، نرمش، مدارا و گذشت است؛ از این رو، توسل به خشونت و شدت، جز به هنگام ضرورت مجاز نیست. البته در مقابل اشتباهات دیگران فرو بردن خشم هم به تنهایی کافی نیست؛ زیرا ممکن است کینه و عداوت را از قلب انسان ریشه کن نکند، در این حالت برای پایان دادن به عداوت فرو بردن خشم باید توأم با عفو و بخشش باشد، البته نسبت به کسانی که شایسته ی آنند نه دشمنان خون آشام که عفو و گذشت باعث جرات و جسارت آنها میشود و افراد جامعه و هم وطنان و برادران انسان از جمله افرادی هستند که باید نسبت به آن ها عفو و مدارا داشت.

.2 بحث اصلی مقاله

عفو گذشت،مدارا و تحمّل دیگران، از والاترین ارزشهای اخلاقی و انسانی و نیز نشانه ی تعالی روح و عظمت شخصیت آدمی و از جمله مکارم اخلاق و آداب معاشرت است که کشف و پرورش توانمندی هایی مانند آن در وجود انسان های جامعه می تواند در حفظ سلامت فرد، خانواده و جامعه نقش موثری داشته باشد

چرا که عفو دارای پیامدها و آثاری می باشد که به سلامت روحی و روانی فرد و خانواده و جامعه کمک می کند؛ مانند اینکه عفو و گذشت باعث رهایی احساس منفی از خاطی شده، غلبه بر رنجش حاصل از بدی و پرهیز از عصبانیت و دوری و جدایی از خاطی و عوامل تهدید کننده ی سلامت می باشد. در طرف دیگر اینکه زندگی انسان ها در کنار هم علاوه بر سلامتی نیاز به امنیت دارد.

یکی از عوامل تأمین کننده ی امنیت از بین بردن عواملی است که موجب ناامنی می شود. جنگ و نزاع و که در اثر عدم عفو و گذشت می باشد، از تهدید کننده های آسایش و امنیت هر جامعه می باشد. بنابراین برای آنکه امنیت بوجود آید، افراد در هر جامعه باید آموزش ببینند که دیگران را بخشیده و نسبت به همدیگر کینه و دشمنی نداشته باشند. به همین خاطر می توان اینگونه بیان کرد که وجود و پرورش صفتاخلاقی نیک و سفارش شده ی قرآن، پیامبر اکرم - ص - و ائمه ی معصومین - ع - ؛ عفو و گذشت، یک راه و ابزار مهم در سند الگوی پیشرفت برای دست یابی سریع تر و با سهولت بهتر به آرمان ها و اهداف است.

.3 نتیجه گیری و پیشنهادات

سودمندی و اثر عفو و بخشش برای همگان روشن و مشخص می باشد. از طریق گذشت نمودن است که افراد اضطراب و افسردگی و انچه برای سلامتی مضر است را کمتر گزارش می دهند و بدین صورت انگیزه ی بیشتری برای زندگی و تلاش و کوشش و آنچه برای پیشرفت لازم است را دارا می باشند. از طریق عفو و گذشت است که انسان دو نعمت مهم زندگی یعنی سلامتی و امنیت را به دست می آورد و در سایه ی دو نعمت یاد شده است که با سهولت و سرعت بیشتری می تواند استعداد و توانایی های خویش را در جهت پیشرفت و تعالی به کار بگیرد و از زمان و مکان و نعمت های الهی به خوبی در جهت تحقق الگوی پیشرفت گام بردارد. لذا برای اینکه بتوان از ظرفیت و توانایی این صفت اخلاقی ارزشمند - عفو و گذشت - برای دست یابی بهتر به نتیجه استفاده و بهره برد، پیشنهادات زیر ارائه می گردد؛

-    آموزش عفو و گذشت به عنوان یک درس از مجموع دروس مهارت های زندگی در دوره های مختلف

-    آموزش عفو و گذشت در مراکز و کانون های اصلاح و تربیت برای کودکان و نوجوانان

-    تولید محصولات فرهنگی در زمینه عفو کودکان از قبیل کتاب های شعر و داستان، بازی های رایانه ای، فیلم های کارتونی

-    یاد آوری عفو و بخشش در سیره پیامبر صلی االله علیه و آله و ائمه معصومین - ع - در جلسات روضه و عزاداری
و    مراسم دینی

-    هدفمند کردن برنامه ها و توجه به نقش صدا و سیما و رسانه های جمعی در گسترش و ترویج فرهنگ عفو و بخشش.

-    تبلیغ و ترویج مؤثر بودن بخشش در سلامت جسم و روح و تلفیق آثار دنیایی آن با آثار اخروی در بهتر شدن پذیرش ان از سوی قشر های مختلف

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید