بخشی از مقاله
چکیده
با توجه به روند رو به افزایش افراد تحصیلکرده بیکار از یک سو و مشکلات اجتماعی اقتصادي دولت از سوي دیگر، در طول سالهاي گذشته مسأله »کارآفرینی« اهمیت ویژهاي یافته است. یکی از نهادهایی که در زمینه تربیت نیروي کارآفرین تاثیر دارد ، انجمن هاي علمی دانشجویی دانشگاه می باشنداطلاعات. و ارتباطات دو ابزار اساسی مورد نیاز هر فعالیت کارآفرینی است که انجمن هاي علمی در آموزش آن نقش موثري دارند. دراین پژوهش عملکرد انجمن هاي علمی دانشگاه اصفهان در آموزش برخی مهارتهاي کارآفرینی بویژه مهارتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات بررسی شد.
روش پژوهش پیمایشی است و از پرسشنامه جهت جمع آوري اطلاعات استفاده گردید.جامعه آماري این پژوهش اعضاء انجمن هاي علمی دانشجویی دانشگاه اصفهان می باشند. تعداد نمونه 94 نفر است که به روش نمونه گیري تصادفی از لیست اعضاي فعال انجمن هاي علمی دانشجویی انتخاب شد. در سطح آمار توصیفی از شاخص هاي فراوانی ، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی ازآزمون t تک متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد در کل عملکرد انجمن هاي علمی دانشگاه اصفهان در آموزش مهارتهاي کارآفرینی بیشتر از سطح متوسط بوده است وفقط آموزش » مهارت جمع آوري اطلاعات « و » مهارت هاي فناوري اطلاعات و ارتباطات « در حد مطلوب نیست .
مقدمه
آموزش کارآفرینی می تواند یکی ازمؤثرترین شیوه ها براي تسهیل انتقال جمعی فارغ التحصیلان به بازار کار باشد - اوربانو2 و همکاران ، . - 2008 یکی از نهادهاي موثردرآموزش کارآفرینی دانشگاهها هستند. تشویق روحیه و ایجاد ذهنیت کارآفرینی دراستادان،کارکنان و دانشجویان دانشگاه نکته اي است که بسیاري از صاحبنظران از جمله شولت و ونگ بر آن تاکیددارند شولت3 معتقد است دانشگاه کارآفرین دانشگاهی است که باید دو وظیفه را انجام بدهد؛اول آنکه باید کارآفرینان آینده را آموزش بدهد،افرادي که کسب و کاري را ایجاد نمایند و همچنین روحیه کارآفرینانه را در دانشجویان در تمام حوزه ها توسعه بدهد؛دوم اینکه باید خودش کارآفرینانه عمل کند،انکوباتورهاي کسب و کار راسازماندهی کند،پارك هاي تکنولوژي و مواردي نظیر آن را ایجاد کند،دانشجویان را در این سازمانها درگیر کند و از طریق آنها به دانشجویان و فارغ التحصیلان در ایجاد کسب و کار کمک کند و بالاخره اینکه بتواند از لحاظ مالی استقلال پیدا کند.
انجمن هاي علمی دانشجویی به عنوان یک نهاد دانشجویی در دانشگاه ها می توانند نقش موثري در گذار دانشگاه از یک نهاد نظریه پرداز صرف به نهادي کارآفرین ایفا کنند.انجمنهاي علمی داراي فعالیتهایی در عرصههاي علمی، پژوهشی، آموزشی و ترویجی بوده و بر مبناي آیین نامه ابلاغ شده از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوري و مقررات مربوط تشکیل و بر مبناي اساسنامه داخلی خود فعالیت میکنند ویکی از اهداف کلان تشکیلاتی آنها مندرج در ماده 2 شناسایی فرصتهاي شغلی، توجه به مسئله کارآفرینی و ادامه ارتباط دانشجویان عضو تشکل ها پس از فراغت از تحصیل و پر کردن خلأ و فاصله بین دانشگاه و جامعه و بازار کار است.
دانشجو ي عضو این کانونها و انجمنها بعد از آشنایی با مقوله ي کارآفرینی ، شروع به پروراندن یک ایده در ذهن خود و و مطالعه و تلاش بر روي آن ایده می نماید تا زمانی که آن ایده توسط دانشجو و با کمک دانشگاه به یک طرح تجاري تبدیل شود و در نهایت دانش آموخته بتواند بر اساس همان طرح تجاري یک کسب و کار جدید راه اندازي نموده و یا آن طرح رادر سازمانی اجرا کند. - خرم ، . - 1385
فعالیت در انجمن می تواند برخی شایستگی هاي کانونی نظیر : شکل گیري بلوغ اجتماعی ، کار کردن با گروه و استفاده از تجربیات دیگران ، تقویت الگوهاي کل گرایی و جمعی دیدن نتایج کارها ، شکل گیري فرد گرایی مثبت ،احساس ارزشمندي تعلق و احترام ، تقویت انگیزه کارآفرینی و کسب منزلت ، کاهش خود محوري و افزایش خود اتکایی را به کار افرین آموزش دهد - صالحی ، . - 1385
کسب توانایی مدیریت ، فراگیري کار تیمی و درك اهمیت کار گروهی ، کسب آموزشهاي ضمنی و پرکردن خلاء آموزشی و برگزاري دروره هاي آموزشی کارآفرینی نیز از جمله مواردي است که انجمن هاي علمی می توانند در آن نقش فعالی داشته باشند و جامعه را در امر توسه کارافرینی کمک و یاري نمایند - صالحی ، . - 1383 یکی دیگر از مهارت هاي مهم کارآفرینی که انجمن هاي علمی دانشجویی در آموزش آن نقش موثري دارند، ،مهارت هاي فناوري اطلاعات و ارتباطات است.صنعت اطلاعات و صنعت فناوري اطلاعات دو حوزه صنعتی بزرگ هستند که مشاغل مبتنی بر فناوري اطلاعات در آن ایجاد میگردد.
کارآفرینان اطلاعات، شرایط عصر اطلاعات را شناخته و با کارآفرینی خود ملزومات این عصر را پیدا کرده و با شیوههاي خاص خود آن را ایجاد میکنند حتی بروز عصر اطلاعات هم از نتایج کارآفرینی است. اینترنت، تلفنهمراه، محاسبات بیسیم، نرمافزار و سختافزار، هوش مصنوعی و … پدیدههاي این عصر هستند. فناوري اطلاعات و ارتباطات بر کلیه فعالیتهاي اجتماعی از جمله کارآفرینی اثرگذاشته و در بسیاري از آنها تحولات اساسی بوجود آورده است.کار آفرینی موتور توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات است ودر سطوح مختلف سختافزار، نرمافزار،اطلاعات،ارتباطات و کاربرد امکان انجام آن وجود دارد.
تحولات جهانی نشان میدهد که فناوري اطلاعات وارتباطات مهمترین زمینه فعالیت کشورهاي پیشرفته درقرن اخیر شده است - اکرمی فر، . - 1380 فناوري اطلاعات و ارتباطات جدید تحولات شگرفی در دستیابی به اطلاعات بوجود آورده و بسترهاي ارتباطی قویتري را فراهم کرده است. این فناوريها اهمیت و ارزش اطلاعات و ارتباطات را بالا بردهاند. در نتیجه کارآفرینی نیز مانند سایر امور از مزیتهاي این فناوري بهره برده است - احمد پور داریانی، . - 1379
امروزه مشخص شده که استفاده از فناوریهاي نو و ایجاد کسب و کار جدید بدون آموزش و پژوهش امکان پذیر نیست و در برنامه هاي درسی و رشته هاي تحصیلی مهارتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات گنجانده شده است - الدریچ ، . - 2005 لذا در این تحقیق با توجه به نقش مهم آموزش مهارتهاي کارآفرینی و مهارتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات در اشتغال زایی ، عملکردانجمن هاي علمی دانشجویی را دراین زمینه ها مورد بررسی قرار می دهیم .
در مورد نقش انجمن علمی دانشجویی درآموزش مهارتهاي کارآفرینی ، پژوهش هاي بسیارکمی وجود دارد.گیاهی و نوري - 1385 - ، در تحقیقی به مقایسه مهارت آموزي دانشجویان برنامه کارورزي ساندویچی دانشگاه ساري و اداره امور انجمن هاي علمی —دانشجویی دانشگاه الزهرا پرداختند آنها برخی مهارتهاي موثر در اشتغال را مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق آنها نشان داد دانشجویان کارورزي رفته از طریق انجمن هاي علمی دانشجویی به استثنا ء چهار مهارت آموختن ، جمع آوري اطلاعات ، زبان و فن آوري اطلاعات سایر مهارت ها را بیشتر در انجمن هاي علمی فراگرفته اند.
در مورد دانشجویان کارورزي رفته از طریق انجمن ، بین مهارت فراگرفته شده در گروه آموزشی با آنچه در انجمن علمی فرا گرفته اند ، به خصوص در مورد مهارتهاي اشتغال زایی ، تفاوت فاحش وجود دارد و و گروههاي آموزشی در آموزش این قبیل مهارتها به دانشجویان تلاش چندانی مبذول نداشتند. یافته هاي تحقیق آنها نشان داد تا زمانی که دوره تحصیلی کارشناسی چهار ساله است و افزایش یک سال کارورزي به طول دوره میسر نیست ، تقویت فعالیتهاي فوق برنامه ، به خصوص انجمن هاي علمی ، در راستاي مهارت آموزي می تواند جایگزین نستا مناسبی باشد.
همچنین نتایج تحقیق رحمانی - 1385 - ، با عنوان - - بررسی وضع موجود و ارزیابی نقاط قوت و ضعف انجمن هاي علمی از دیدگاه دانشجویان شهرکرد - - نشان داد که از دیدگاه دانشجویان بین شرکت در فعالیت هاي انجمن ها و کسب شغل ایده آل رابطه معنادار وجود دارد؛ لذا با توجه به اهمیت نقش دانشگاهها و انجمن هاي علمی دانشجویی در آموزش مهارتهاي کارآفرینی و فناوري اطلاعات و ارتباطات ، عملکرد انجمن هاي علمی دانشجویی دانشگاه اصفهان در آموزش این مهارتها مورد بررسی قرار می دهیم.
روش ها و فنون
در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است.جامعه آماري این پژوهش کلیه دانشجویان عضو انجمن هاي علمی دانشجویی در دانشگاه اصفهان می باشد. در زمان انجام پژوهش 33 تعداد انجمن وجود داشت که در مجموع221 عضو فعال داشتند.حجم نمونه با استفاده از پیش برآورد واریانس متغیر که از طریق آزمایش مقدماتی محدود بدست میاید، و نیز با در نظر گرفتن دقت احتمالی مطلوب و ضریب اطمنیان حجم جامعهي آماري بدست آمد.تعداد افراد نمونه با توجه به فرمول حجم نمونه 94 نفر تعیین گردید که به روش تصادفی از لیست اعضاي فعال دانشجویان انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه به منظور بررسی اطلاعات مورد نظر و گردآوري داده ها استفاده شده است.