بخشی از مقاله
چکیده
در این مقاله به بررسی اثر پیغامهای نمایش داده شده در تابلوهای متغیر خبری بر روی رفتار رانندگان خواهیم پرداخت. بههمین منظور پرسشنامهای طرح و پخش گردید که نظر رانندگان در مورد پیغامهای نمایش داده شده بر روی این تابلوها را مورد بررسی قرار دهد. از مهمترین اهداف این مقاله، استفاده از نتایج آندر ردههای بالای تصمیمگیری است به گونهای که با مشخص شدن نقش هر یک از عوامل تاثیرگذار بر روی پیروی رانندگان از علائم خبری متغیر، برنامه-ریزیهای بلندمدت در این زمینه را به نحو بهتری انجام داد.
در این تحقیق از چهار روش فیلتر کالمن، اطلاعات متقابل، وابستگی خطی و فرآیندتحلیلسلسلهمراتبی برای رتبهبندی عوامل مختلف استفاده شده است و در نهایت نتایج آنها با استفاده از نظریه ترکیب اطلاعات، ترکیب شده تا بتوان جواب مطمئنتری برایتحلیلهابدست آورده وجنبههای مختلف این تاثیرگذاری - که هر روش به تنهایی ممکن است تنها برخی از این جنبهها را مد نظر قرار دهد - به خوبی مورد بررسی قرار گیرد.
.1 مقدمه
حمل و نقل همواره یکی از مهمترین جنبههای تمدنهای بشری بوده است. در اواسط قرن بیستم، پدیده تراکم ترافیک به دلیل افزایش چشمگیر تقاضا و تعداد وسایل نقلیه و گسترش شهرها، به یکی از چالش های مهم اجتماعی و ملی تبدیل شد و سهم قابل توجهی ازسرمایههای انسانی و ملی را بهخود جذب کرد. امروزه دستیابی به حمل و نقل ایمن،ارزان وکارا،جایگاه ویژهای در سیاست های مبتنی بر توسعه پایدار دولتها دارد.
امروزه پیشرفت فناوری های جدید شرایط مناسبی را برای یکمدیریت هوشمندانه، هدفمند و هماهنگ بهمنظور ارتقای بهرهوری و افزایش کارایی شبکه حمل و نقلمحقق کرده است. سیستم های حمل و نقل هوشمند - ITS - طیف وسیعی از فناوریهای اطلاعات، الکترونیک، مخابرات، کنترل، سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر را در سیستمهای حمل و نقل شامل می-گردد.
این رویکرد، مبتنی بر استفاده از روش های علمی و اصولی برای مدیریت و هدفمند کردن استفاده از زیرساخت های فعلی در جهت بازدهی و عملکرد بهتر معابر است. یکی از مهمترین زیرساختهای مطرح شده در بحث ITS بکارگیری الگوریتمهای کنترلی مناسب بر روی شبکه-های ترافیکی است که میتواند کمک بسیاری در امر مدیرت شهری کند. کنترل ترافیک در ساختار ITS در دو قالب کنترل ترافیک شبکههای شهری و شبکههای بزرگراهی صورت میگیرد که در هر ساختار یک سری محرک برای اعمال سیگنال کنترلی به شبکهی ترافیکی استفاده می-شود.
سیگنالهای کنترلی در شبکههای بزرگراهی از طریق محدود کنندههای سرعت، کنترل میزان فلوی ورودی رمپها و استفاده از تابلوهای متغیر خبری صورت میگیرد.
در این مقاله به طور اختصاصی بر تابلوهای متغیر خبری به عنوان یکی از مهمترین محرکهای موجود در کنترل ترافیک شبکه بزرگراهی تمرکز شده است. آنچه که در مورد شبکههای ترافیکی مهم است میزان تاثیر سیگناهای کنترلی بر روی رانندگان و میزان تبعیت آنها از فرمانهای صادر شده است. بنابراین بررسی میزان تاثیر پیغامهای نشان داده شده در تابلوهای متغیر خبری بر روی رفتار رانندگان میتواند نقش مهمی در مدیریت هرچه بهتر شبکه و استفاده بهینه از آن، ایفا کند.
در همین راستا میزان تاثیر پیغامهای نشان داده شده بر روی تابلوهای متغیر خبری و میزان تاثیر آنها بر روی عملکرد رانندگان از طریق پرسشنامههایی مورد بررسی قرار میگیرد. پیامهای نشان داده شده، وضعیت ترافیک در شبکهی پیشرو، راههای جایگزین و همچنین وقوع تصادفات را نشان میدهد و در حالتهای پیشرفته میزان زمان سفر از هر کدام از مسیرها نیز برای رانندگان تعیین میشود. از این رو نتایج بررسی این تاثیر بر روی رفتار رانندگان میتواند معیار مناسبی برای برنامه-ریزیهای بلند مدت و کارهای فرهنگی آینده باشد.
در مرجع [1] با استفاده از پرسشنامههای طرح شده اطلاعات مورد نیاز در مورد نحوهی برخورد رانندگان در مواجهه با تابلوهای متغیر خبری جمعآوری شده است. سپس تصمیم رانندگان به تغییر یا عدم تغییر مسیر فعلی را به صورت ترکیب خطی از پارامترهای موثر فرضی بررسی مینماید. برای تعیین وزن هرکدام از پارامترها از تابع احتمال بیضین استفاده شده است.
در مرجع [2] رفتار رانندگان در مواجهه با پیامهای ظاهر شده در تابلوهای متغیر خبری با استفاده از توابع فازی مدل شده و در نهایت با استفاده از روش OWA فازی - - Fuzzy-Ordered Weighted Average که یک عملگر با میانگین وزندار مرتب شده است میزان تاثیر هر پارامتر را مشخص مینماید. در مرجع [3] تاثیر مطلع کردن رانندگان از وضعیت ترافیک با استفاده از پیامهای ظاهر شده بر روی تابلوهای متغیر خبری، برنامه های رادیویی و استفاده از اینترنت بررسی شده است.
در این مقاله دو سناریو در نظر گرفته شده است که نتایج هر کدام از آنها تحلیل شده است. سناریوی اول حالتی است که اطلاعات ترافیکی در حین عبور از محل در اختیار راننده قرار میگیرد ولی در حالت دوم راننده میتواند از وضعیت ترافیک قبل از آغاز سفر خود مطلع شود و به این ترتیب تصمیم خود را مبنی بر شروع سفر و یا تغییر زمان سفر مشخص نماید.
در تمام کارهای بررسی شده در مقالات تنها از یک روش برای تعیین میزان وزن هر یک از پارامترها استفاده شده است در حالی که هر کدام از آن روشها تنها بخشی از تاثیرات تابلوهای متغیر خبری را به خوبی مورد تحلیل قرار میدهد. از این رو در این مقاله سعی شده تا با استفاده از تکنیک ترکیب اطلاعات نتایج حاصل از تحلیلهای مختلف مانند تئوری اطلاعات متقابل، فیلتر کالمن، روش تحلیل سلسله مراتبی و روش همبستگی خطی، ترکیب شده و به این ترتیب به نتایج مطمئنتری دست پیدا کرده است.