بخشی از مقاله

چکیده:

در این مطالعه که به منظور مطالعهي اثرات استفاده از تفالهي زیتون و پودر هستهي خرما در جیره غذایی بر عملکرد مرغان تخمگذار و صفات کیفی تخم مرغ انجام شد، تعداد 144 قطعه مرغ تخمگذار نژاد لوهمن در سن 32 هفتگی به طور تصادفی بین 24 قفس توزیع شدند 4 - تکرار شامل 6 قطعه مرغ در هر تکرار - .

شش جیرهي غذایی همسان به لحاظ انرژي و پروتئین استفاده شده در این بررسی عبارت بودند از: 3 جیره شاهد شامل - 1 بر پایه ذرت، - 2 بر پایه ذرت و گندم، - 3 بر پایه گندم و جیرههاي آزمایشی حاوي: %22 - 4 تفالهي زیتون %22 - 5 پودر هستهي خرما و %11 - 6 پودر هستهي خرما و % 11 تفالهي زیتون. اعداد حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار آماري SAS با رویه GLM تجزیه و تحلیل آماري شدند و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهاي دانکن انجام شد.

براساس نتایج حاصل از این آزمایش، استفاده از تفالهي زیتون، پودر هستهي خرما و ترکیبی از هر دو تاثیر آماري معنیداري بر درصد تولید مرغان در مقایسه با شاهد - گروه-هاي 1 و - 2 نداشت ولی از گروه 3 بهطور معنیداري بیشتر بود . - p< 0/01 - وزن تخم مرغ درگروههاي 5 و6 در مقایسه با هر سه گروه شاهد به شکل آماري معنیداري بالاتر بود. بیشترینو کمترین مصرف خوراك به ترتیب در گروههاي 5 و 3 مشاهده شد . - p<0/01 - درمجموع میتوان گفت که استفاده از تفالهي زیتون و پودر هستهي خرما تا سطح 22 درصد - بصورت جداگانه یا با هم - در جیرهي غذایی قابل توصیه میباشد.

مقدمه:

تولید جهانی خرما بیشتر از 3/4 میلیون تن در سال 2004 تخمین زده شده است . - 4 - مقدار زیادي از این محصول که به ضایعات تبدیل میشود، میتواند به عنوان یک منبع انرژیزا جایگزین مناسبی براي ذرت و سایر غلات در تغذیه طیور باشد. با فرض فرآوري 50 درصدي از کل تولید خرما، 0/17 میلیون تن هستهي خرما تولید میشود

هستهي خرما که تقریبا 10 درصد از وزن کل خرماي کامل را تشکیل میدهد، مقدار کم اما قابل قبولی پروتئین و عصاره عاري از ازت دارد. ناپایداري ترکیب شیمیایی آن را می-توان به نوع خرما و همچنین گونه آن مربوط دانست. درصد پروتئین هسته خرما از 4/5 تا 6/5 درصد متغییر است. میزان فیبر خام هسته خرما از 16/2 تا 30 درصد متغییر است، در حالی که در ذرت و جو به ترتیب 2 و 7/5 درصد است. درصد بالاي فیبر خام موجب محدود شدن میزان مصرف هستهي خرما در جیره جوجههاي گوشتی از 10 تا 15 درصد شده است. میزان مواد معدنی پر نیاز مانند کلسیم و فسفر هسته خرما قابل قبول هستند.

مهمترین اسیدهاي آمینه محدود کننده در جیره طیور متیونین و لیزین هستند که مقدار آنها در هستهي خرما مشابه مقادیر این اسیدهاي آمینه در ذرت و جو است . - 3 - در مطالعهاي که سطوح مختلف تفالهي زیتون را در جیره غذایی خوكها مورد بررسی قرار داده شد، خوكهایی که جیره حاوي تفاله زیتون 50 و 80 گرم در کیلوگرم دریافت کردند، مصرف غذاي بهتري در مقایسه با آنهایی که جیره فاقد تفالهي زیتون دریافت کردند، داشتند

مواد و روشها

تعداد 144 قطعه مرغ تخمگذار نژاد لوهمن در سن 32 هفتگی به طور تصادفی بین 24 قفس توزیع شدند، به شیوهاي که میانگین وزن بدن بین قفسها توزیع یکنواخت داشت. در این بررسی، از شش جیره غذایی همسان به لحاظ انرژي و پروتئین استفاده شد که عبارت بودند از: 3 جیره شاهد شامل - 1 بر پایه ذرت، - 2 بر پایه ذرت و گندم، - 3 بر پایه گندم و جیرههاي آزمایشی حاوي: %22 - 4 تفالهي زیتون %22 - 5 پودر هستهي خرما و %11 - 6 پودر هستهي خرما و % 11 تفالهي زیتون. براي هر جیرهي غذایی 4 تکرار شامل 6 قطعه مرغ در هر تکرار در نظر گرفته شد.

جیره هاي آزمایشی به لحاظ انرژي و پروتئین همسان و بر اساس احتیاجات غذایی مندرج در دفترچه راهنماي پرورش لوهمن تنظیم شدند - جدول . - 1 اعداد حاصل از این آزمایش با استفاده از رویه GLM نرم افزار آماري SAS تجزیه و تحلیل آماري شدند و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهاي دانکن انجام شد.

نتایج و بحث

براساس نتایج حاصل از این پژوهش - جداول 2 و - 3، استفاده از تفالهي زیتون، پودر هستهي خرما و مخلوطی از هر دو تاثیر آماري معنیداري بر درصد تولید مرغان در مقایسه با گروههاي شاهد - گروههاي 1 و - 2 نداشت، ولی درصد تولید در پنج گروه ذکر شده از گروه 3 به طور معنی داري بالاتر بود . - p<0/05 - از میان گروههاي آزمایشی، ضریب تبدیل خوراك در گروههاي 4 و 5 از نظر عددي از سایر گروهها بهتر بود، ولی این تفاوت معنی دار نبود . - p>0/05 - وزن تخم مرغ تحت تاثیر گروههاي آزمایشی قرار گرفت، به-طوريکه در گروههاي تفالهي زیتون، پودر هستهي خرما و ترکیبی از هر دو در مقایسه با گروههاي شاهد 2 و 3 بهطور معنیداري بالاتر بود. بیشترین میانگین وزن تخم مرغ در گروه پودر هستهي خرما و کمترین وزن تخم مرغ در گروه شاهد گندم مشاهده شد

. - p<0/05 - مصرف خوراك نیز تحت تاثیر گروههاي آزمایشی قرارگرفت، به شکلی که بیشترین مصرف خوراك در گروه 5 و کمترین مصرف خوراك در گروه 3 مشاهده شد . - p<0/05 - جایگزینی بخشی از جیره با تفالهي زیتون و پودر هستهي خرما و ترکیبی از هر دو آنها تا سطح %22 در مرغان تخمگذار منجر به افزایش مصرف خوراك شد که علت آن را میتوان به خوش خوراکی احتمالی آنها نسبت داد. از سویی دیگر ممکن است که انرژي متابولیسمی تفالهي زیتون و پودر هستهي خرما تا حدودي بیشتر از واقع برآورد شده باشد، که مصرف خوراك را تحت تاثیر قرار داده است. علت کاهش مصرف خوراك در گروه 3، به ساختار و ترکیب مواد موجود در دانه گندم مربوط میباشدگندم. حاوي مقادیر نسبتاً بالایی از پلی ساکاریدهاي غیر نشاستهاي است. بخش اصلی کربوهیدرات ساختمانی در گندم از آرابینوزایلان و بتاگلوکان تشکیل شده است، که باعث کاهش مصرف خوراك و بازدهی غذایی میشود

آنالیز آماري دادههاي مربوط به تودهي تخم مرغ، حاکی از وجود تفاوت آماري معنیدار بین گروههاي آزمایشی بود، بهطوريکه بیشترین مقدار توده تخم مرغ در گروه تفالهي زیتون و پودر هستهي خرما مشاهده شد . - p<0/05 - به طور کلی نتایج مربوط به عملکرد تولیدي با یافتههاي آزمایشی که از تفاله زیتون الک شده در 4 سطح 5، 10، 15و20 در جیرهي مرغ تخمگذار استفاده شده بود، مطابقت دارد . - 1 - از بین صفات کیفی تخم مرغ، تنها رنگ زرده تخم مرغ تحت تاثیر تیمار آزمایشی قرار گرفت، بهطوريکه رنگ زرده در گروه شاهد گندم - گروه - 3 کمتر از سایر گروهها بود - p<0/05 - ، که علت آن کافی نبودن رنگدانهها در جیره غذایی حاوي گندم میباشد.

ضریب تبدیل خوراك مربوط به مرغان تغذیه شده با جیرههاي غذایی حاوي 22 درصد تفاله زیتون و پودر هستهي خرما و گروه ترکیبی آنها در مقایسه با گروههاي شاهد 1 و 2 بهطور عددي کمتر بود . چون جیرهها از نظر انرژي و پروتئین یکسان بودند و همچنین تفالهي زیتون و پودر هسته خرما پس از روغن کشی حاوي مقداري اسیدهاي چرب غیر اشباع هستند، به نظر می- رسد که اثر انرژي زایی مازاد اسیدهاي چرب غیر اشباع در بهبود ضریب تبدیل غذایی مرغان تغذیه شده با جیرههاي غذایی حاوي 22 درصد تفاله زیتون و پودر هسته خرما در مقایسه گروه شاهد منشاء تاثیر بوده است.        

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید