بخشی از مقاله

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، بررسی عوارض ناشی از کاهش سریع وزن در کشتیگیران نخبه بزرگسال بزرگسالان ایران میباشد. بدین منظور تعداد 40 ک شتیگیر نخبه بزرگ سال 12 - نفر سبک وزن، 16 نفر میان وزن و 12 نفر سنگین وزن به ترتیب با میانگین سنی 24/25، 25/05 و 24/92 سال - به شکل ت صادفی بعنوان آزمودنیهای تحقیق انتخاب شدند و اثرات نا شی از کاهش سریع وزن در آنها با استفاده از پرسشنامه استاندارد اپلیگر - ICC>0/65 - ارزیابی شد.

نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که سرگیجه - - %74/4، گرفتگی عضلانی - %69/7 - و کج خلقی - - %55/8 بیشترین عوارضی بودند که در هر 3 گروه وزنی به دنبال کاهش سریع وزن مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که بین عوارض مشاهده شده در گروههای مختلف وزنی اختلاف معنیداری وجود ندارد - . - S 0/05 با توجه به نتایج تحقیق حاضر به نظر ضروری میرسد که اطلاعات کافی در مورد شیوههای مناسب کاهش وزن در اختیار کشتیگیران بزرگسال نیز قرار گیرد تا از اثرات نامطلوب کاهش سریع وزن در آنها پیشگیری شود.

.1 مقدمه

ورزش کشتی یکی از کهنترین فعالیتهایی است که بشر با آن آشناست و در المپیک باستان نیز یکی از ورزشهای رایج و مهم بوده است. امروزه این رشته ورزشی که از پرطرفدارترین و مردمیترین ورزشها در کشورمان به شمار میآید، با ویژگیها و جذابیتهای خاص خود در نقاط مختلف جهان ریشه دوانیده و علاقمندان زیادی را به خود جلب کرده است تا آنجا که همه ساله شاهد برگزاری مسابقات ملی، قارهای، جهانی، المپیک و دیگر مسابقات نظیر آن هستیم - . - 1

زمانی که به مسائل ورزش کشتی میپردازیم، یکی از مهمترین موضوعات برای آمادهسازی ورزشکاران معمولا به شاخصی به نام کم کردن وزن یا به اصطلاح کشتیگیران به سر وزن رسیدن برمیگردد؛ در همین راستا هر کشتیگیر سعی میکند که وزن خود را با توجه به وضعیت جسمانی و جثهاش در محدوده خاصی کنترل کند و یا اینکه با استفاده از روشهای مختلفی ن سبت به کاهش وزن خود اقدام کند - . - 2

باوجود همه مدارک آ شکار در مورد م ضرات کاهش وزن، اما باز هم کاهش سریع وزن امری رایج در بین ک شتیگیران ا ست که این امر به صورت یک نگرانی در بین مربیان، پز شکان و متخ ص صان ورز شی درآمده ا ست. بطور کلی ا ستفاده از روشهای غیر ا صولی کاهش وزن میتواند عوار ضی مثل کج خلقی، گرفتگی ع ضلات، سرگیجه و کاهش تمرکز در کشتی گیران را به همراه داشته باشد - . - 5 ,4

همچنین نشان داده شده که کاهش وزن در کشتیگیران سبب اجرای غیر بهینه می شود چون قدرت، استقامت و سرعت عکس العمل آسیب می بیند، تعادل الکترولیتها و مواد معدنی به هم میخورد و فرد دچار اسیدوز میشود - . - 6 بروز خستگی زودرس، کاهش استقامت عضلانی، افزایش زمان حرکت، آغاز زودرس آستانه لاکتات، تخلیه زودرس منابع فسفوکراتین و گلیکوژن و همچنین کاهش فعالیت آنزیمهای واکنشهای انرژی زا از دیگر پیامدهای منفی گزارش شده برای کاهش وزن سریع در کشتیگیران میباشد - . - 7 ,2 لازم به ذکر است برخی تحقیقات آثار کاهش سریع وزن را فراتر از تمامی موارد فوق گزارش کردهاند و معتقدند کاهش سریع وزن تاثیر نامطلوبی بر روند رشد بدنی و همچنین بر فعالیت ذهنی دارد - . - 8

بطور کلی با توجه به اینکه تحقیقات پیشین عمدتا عوارض ناشی از کاهش وزن را در کشتیگیران جوان و نوجوان مورد برر سی قرار دادهاند و از طرفی نیز با توجه به اینکه تعداد نمونهی مورد مطالعه در تحقیقات پی شین محدود بوده و منجر به کاهش قابلیت تعمیم پذیری نتایج به دست آمده شده است، تحقیق حاضر قصد دارد تا با بررسی کشتیگیران نخبه بزرگ سال که همگی سابقه حداقل سه سال ح ضور در اردوی تیم ملی ک شتی جمهوری ا سلامی ایران را نیز دارا میبا شند، اثرات ناشی از کاهش سریع وزن را در بالاترین سطح کشتی حرفهای ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

.2 روش تحقیق

جامعه آماری تحقیق حاضر شامل آن دسته از کشتی گیران نخبهی بزرگسال میباشد که حداقل سه سال سابقه حضور در اردوی تیم ملی کشتی جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند. نمونههای این تحقیق بصورت تصادفی طبقهای انتخاب شدند به این ترتیب که از بین تمامی ک شتیگیرانی که طی یک سال اخیر در اردوی تیم ملی شرکت دا شتند ب صورت ت صادفی تعداد 40 نفر از افراد واجد شرایط بعنوان آزمودنیهای تحقیق انتخاب شدند و بر ا ساس 3 گروه وزنی سبک وزن - زیر 67 کیلوگرم - ، میان وزن - اوزان 67 تا 86 کیلوگرم - و سنگین وزن - بالای 86 کیلوگرم - مورد ارزیابیهای بعدی قرار گرفتند. بدین ترتیب 12 کشتیگیر در گروه سبک وزن، 16 کشتی گیر در دسته میان وزن و 12 کشتی گیر نیز در دسته سنگین وزن قرار گرفتند.

لازم به ذکر است که حجم نمونه در تحقیق حاضر با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است. در ادامه اطلاعات مربوط به کاهش سریع وزن با استفاده از پرسشنامه استاندارد - ICC >0/65 - Oppliger به دست آمد - . - 9 روایی پر س شنامه مذکور تو سط دان شگاه می شیگان شمالی مورد تایید قرار گرفته و ترجمه این پر س شنامه هم قبلا توسط میرزایی و همکاران - - 1390 روایی سنجی شده است - . - 5 این پرسشنامه ی31 سوالی درچهاربخش تنظیم شده است. بخش اول اطلاعات شخصی کشتیگیران 7 - سوال - ، بخش دوم تاریخچه والگوهای غذایی کشتی گیران 17 - سوال - ، بخش سوم شیوه ها و اثرات کاهش سریع وزن 3 - سوال - و بخش چهارم میزان و نحوه دریافت اطلاعات تغذیه وکاهش وزن کشتی گیران 4 - سوال - را بررسی میکنند.

قبل از پاسخگویی کشتیگیران به سؤالات، نحوه پر کردن پرسشنامه و سئوالات آن برای تمامی آزمودنیها توضیح داده شد و    آنها با آگاهی کامل به نسبت به تکمیل فرمهای پرسشنامه اقدام نمودند. تمامی اندازهگیریهای تحقیق حاضر در خانه ک    شتی مجموعه ورز شی آزادی تهران صورت گرفت. لازم به ذکر ا ست که به منظور د ستیابی به دادههای م ستند و واقعی، محققین ترجیح دادند تا اتمام تکمیل پر س شنامه ها در محل ح ضور دا شته با شند تا در صورت نیاز، تو ضیحات کافی را درمورد پرسشنامه به آزمودنیها ارائه دهند.

در نهایت تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده با ا ستفاده از رو شهای آمار تو صیفی صورت گرفت. همچنین از آزمون کالموگراف ا سمیرنوف به منظور برر سی طبیعی بودن توزیع داده ها واز آزمونهای کرو سکال والیس و خی دو پیر سون نیز برای بررسی تفاوت بین سه گروه وزنی درسطح معنیداری - p<0/05 - استفاده شد. رسم نمودار باکمک نرم افزار Excel و تمامی تجزیه وتحلیلها نیز با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 21 انجام گرفت.

.3یافتهها

در بررسی این سوال که کشتیگیران به دنبال کاهش سریع وزن چه عوارضی را مشاهده کردند، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سرگیجه 74/4 - % - ، گرفتگی عضله - %69/7 - ، کج خلقی - %55/8 - و افزایش ضربان قلب - %30/2 - بی شترین عوارضی بود که م شاهده شدند. همچنین تمام عوارض م شاهده شده در سه گروه وزنی با ا ستفاده از آزمون کرو سکال والیس مورد مقایسه قرار گرفتند که نتایج حاکی از آن بود که بین اوزان مختلف کشتیگیران نخبه بزرگسال ایران در این متغیرها اختلاف معنیداری وجود ندرد . - p>0/05 - در جدول شماره 2 آثار کاهش سریع وزن را می توان در هر سه گروه وزنی مشاهده کرد.

بر ا ساس یافتههای این تحقیق همچنین م شخص شد که %91/7 از سبک وزن ها، تمامی میان وزن و %83/3 از سنگین وزن ها معتقد بودند که اطلاعات لازم را در مورد کاهش وزن دریافت کرده اند. زمانی که از این کشتی گیران سوال شد چه کسی مهمترین منبع دریافت اطلاعات در مورد کاهش وزن و تغذیه برای آنها بوده است، هر سه گروه وزنی ،مربی را مهم ترین منبع دریافت اطلاعات کاهش وزن و تغذیه دان ستند - %63/6 از سبک وزن ها، %68/4 میان وزن ها و %70 از سنگین وزن ها - .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید