بخشی از مقاله
چکیده
در نظام آموزشی ما همیشه سعی و تلاش این بوده است که تا با به کارگیري شیوه هاي مطلوب تدریس و.... به اهداف آموزشی رسیده وموجبات سرافرازي نطام اسلامی را در سرتاسر عالم فراهم نماییم. اما با افزایش جمعیت تحت آموزش و وجود موانع ومشکلاتی که بر اثر ان و یا مسائل مهم دیگر و خصوصا تاثیر گذاري مستقیم عواملی نظیر وضعیت خانواده، معلم محیط و... کار تدریس و آموزش و انتقال مفاهیم و به کار گیري استعداد و توانائیهاي کودك در امر یادگیري را با مشکل روبرو ساخته است. یکی از راههایی که می توان با شناخت آن گام موثري در امر یادگیري کودکان برداشت، ایجاد انگیزه یادگیري در دانش آموزان می باشد.
محقق نیز در زمینه پیدا نمودن راههاي ایجاد انگیزه انگیزه یادگیري و ارائه ان به همکاران و آموزش و پرورش در جهت بالا بردن کیفیت آموزش و پرورش می باشد. انگیزه محقق نیز در این رابطه خدمت به جامعه فرهنگی و خصوصا دانش آموزان بوده تا بتوانند از قدرت و استعدادي که خداوند در وجود انها قرار داده در جهت یادگیري کامل و بهتر مفاهیم و مطالب مورد آموزش استفاده نمایید.
تعاریف اصطلاحات
الف - یادگیري
یادگیري یک فرایند است و به نظر بعضی از روانشناسان یک فرایند اساسی در رفتار انسان است. در واقع یادگیري زیر بناي آنچه که ما می خواهیم انجام دهیم و یا درباره اش فکر نماییم می باشد.
انسان در تمام طول زندگی خود یاد میگیرد و با یادگیردي خود تغییر می کند، بدون یادگیري، تطابق و بقا براي انسان غیر ممکن می شود. یادگیري نقش اساسی در زبان، رسوم و عادات نگرش و عقاید و در شخصیت و خصایص، هم از لحاظ سازگاري و هم از جهت ناسازگاري ایفا می کند.
ب - انگیزش و انگیزه
انگیزش به نیروي ایچاد کننده، نگهدارنده و هدایت کننده رفتار گفته می شود. انگیزه به صورت نیاز با خواست ویژه اي که انگیزش را موجب می شود تعریف شده است. انگیزه و انگیزش غالباً به صورت مترادف به کار می روند و بعضی این دو را یکی می دانند. یا این حال می توان انگیزه را دقیق تر از انگیزش دانست، انگیزش عامل کلی مولد رفتار اما انگیزه علت اختصاصی یک رفتار خاص به حساب می آید. مثلا وقتی می پرسیم چرا فلان شخص رفتار خاصی را انجام می دهد به دنبال انگیزه او هستیم. اصطلاح انگیزه بیشتر اشاره به رفتار انسان به کار می رود.
مقدمه
یکی از مسائلی که تاکنون مورد غفلت قرار گرفته رابطه بین انگیزه معلم و انگیزه دانش آموزان است معلم با انگیزه دانش آموزان را با انگیزه می کند و دانش آموزان با انگیزه می توانند انگیزه معلم را افزایش دهند .عوامل مشترك در ایجاد انگیزه بین معلم و دانش آموز عبارتند از: تنوع روشهاي تدریس - ایفاي نقش، بحث و گفتگو، روش اکتشافی - مطالعه با یکدیگر و سایر فعالیت هاي مکمل که باعث بروز خلاقیت ها و علاقه بیشتر شده و یادگیري از حالت ایستا به حالت فعال و پویا تبدیل می شود.
دانستن این نکته مهم است که بدانیم: انگیزه ،قلب آموزش وپرورش است. انگیزش چند وجهی است و دو عامل مهمتر آن همان برانگیختن - فعال کردن، انرژي زایی - و انتخاب رفتار است. در هر سازمانی انگیزه براي کار مهم و ضروري است و این موضوع براي آموزش وپرورش و در راس آن معلم باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد زیرا معلمان سرمشق فضائل اخلاقی و سرشار از روح خدمتگزاري هستند.
در اکثر کشورها به معلمان اثربخش و با انگیزه حالت روانی است که رفتار را در جهت هدف یا اهداف نیرو می بخشد فعال می سازد و هدایت می کند .انگیزه به عنوان یکی از ارکان اصلی آموزش وپرورش نیاز دارند تا بتوانند جوانان را در قالب سیستم تعلیم و تربیت پرورش داده و براي آینده اي بهتر مجهز کنند.
آشکاراست،که دانش آموزبدون انگیزش لازم بهره اي ازآموزش خوب نمی برد.چنین چیزي راهم می توان درمحیط هاي آموزشی وهم باتوجه به تحقیقات مشاهده کرد.پس دلیل این که درفعالیت هاي یاددهی ویادگیري بعضی مدارس کمتربه این موضوع مهم عنایت می شود،چیست؟وچرااین توجه اندك نیزاغلب درمحدوده ي تحقیقات موجودباقی می ماند؟آیا می توان فرض کردکه معلمان نتایج چنین تحقیقاتی رابه واقع درفعالیتهاي آموزشی خویش به کار می گیرند؟
دلیل این تحقیق این است که که نقصانی که دراین زمینه به طورکلی مشهوداست،برطرف گردد.اگربتوانیم دانسته هاي خویش رادرموردانگیزش باروش هاي عملی درکلاس درس هماهنگ سازیم،به اهداف خودنائل شده ایم.صرفا"دراین صورت است که مامعلمان خواهیم توانست ازاین داده هابهره ي لازم وکافی راببریم.
پرسشی که دراین بابت مطرح است،این است که آیاکلاس درس رامی بایدباکدامین روش اداره نمود؟معلم _محوري یا دانش آموزمحوري و یا تلفیقی ازاین دو؟درکلاس هایی که باروش معلم _محوري اداره می شود، بیشتر برپیشرفت دانش آموزان - کفایت شخصی - توجه می شودودرروش دانش آموز_محوري عنایت براستقلال دانش آموزان - خودمختاري - است.ماسعی می کنیم باتلفیقی ازاین دوروش بتوانیم دانش آموزان رابه پیروي ازخواسته هاوانتظارهاي اصولی معلم ووالدین خویش تشویق وترغیب نماییم .براي این که توازنی میان انگیزش درونی وبیرونی دانش آموزان ایجاد شودماسعی خواهیم کردتشویق هاوتنبیه هاي رایج راکنارگذاشته وراهی نو براي ایجادعلاقه براي پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پیداکنیم.
پیشینه تحقیق
مطالعاتی در زمینه موضوع پژوهش در داخل کشور انجام گرفته که هر کدام با توجه به موقعیت محدوده مطالعاتی خود به بحث و نتیجهگیري پرداختهاند .که در این بخش به اختصار به تعدادي از آنها اشاره میشود.
یوسفی و همکاران - 1388 - ، در پژوهش خود ارتباط انگیزش با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهانبه این نتیجه دست یافتند که پیشرفت تحصیلی دانشجویان مستلزم هماهنگی و تعامل بین ابعاد مختلف انگیزش است .
نوحی و همکاران - 1391 - ، در تحقیق خود بررسی انگیزه پیشرفت و رابطه آن با موفقیت تحصیلی در دانشجویان رشته هاي پزشکی، پرستاري و خدمات درمانی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... - عج - به این نتایج دست یافتند که با تقویت انگیزش پیشرفت در دانشجویان می توان میزان موفقیت تحصیلی دانشجویان را افزایش داد .و از جانب دیگر عوامل روحی روانی و جسمی - عوامل هورمونی - بر روي انگیزش تحصیلی نیز موثر است.
عابدي و همکاران - - 1384 در پژوهشی تحت عنوان بررسی رابطه بین انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه شهر اصفهان با ویژگی هاي شخصیتی آنان به این نتایج دست یافتند که: مربیان و معلملن به ابعاد شخصیتی و انگیزشی دانش آموزان توجه کنند .در واقع، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در مدرسهصرفاَ به توانایی هوش آنان بستگی ندارد، بلکه به نگرش ها و انگیزش هاي دانش آموزان نیز بستگی دارد.