بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این تحقیق توصیفی، بررسی عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه کرم ابریشم در بین نوغانداران بیمه استان گیلان میباشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه نوغانداران بیمه پذیر استان گیلان میباشد . - N=3047 - حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران تعیین شد . - N=139 - ابزار تحقیق شامل پرسشنامهای محقق ساخته شامل دو بخش بود. بخش اول ویژگیهای فردی نوغانداران و بخش دوم سنجش عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه را مورد بررسی قرار داد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط استادان و متخصصان مورد تأیید قرار گرفت و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ 0/882 محاسبه شد.
تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS19 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت. بر اساس یافتههای تحقیق عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه به چهار عامل عملکرد دفتر بیمه، شناخت از بیمه، ترویج و ارتباطات و حمایت مالی تقسیم شد کهمجموعاً 69/61 درصد از تغییرات در پذیرش بیمه را از سوی نوغانداران تبیین کردند.
مقدمه
تولید محصول پیله تر مانند تولید دیگر محصولات کشاورزی با ریسک روبهرو بوده و ارائه خدمات بیمهای میتواند به مقدار زیادی آن را تعدیل نماید. از اینرو، باید ساز و کارهایی را ترتیب داد که نوغانداران بیمه را بهعنوان یک نوآوری بپذیرند. در این راستا، تعیین و شناسایی عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه کرم ابریشم و تعیین درجه اهمیت آنها بسیار مهم میباشد.
در سال زراعی 1393-94 حجم عملیات بیمه کرم ابریشم به میزان 7211جعبه از مجموع 12750 جعبه تخم نوغان توزیعشده در گیلان میباشد که حدود 57 درصد از تخم نوغان توزیعشده بیمه شدهاند . - 1 - تحقیقات مختلفی در پذیرش بیمه در داخل و خارج از کشور صورت گرفته است که به برخی از آنها اشاره خواهد شد. محمد و اورتمن - 2005 - ، در بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش بیمه دامهای شیری در اریتره نشان دادند سطح تحصیلات و آگاهی دامداران از فرآیند بیمه در پذیرش تأثیر مثبت و تنوع شغلی، تجربه و عدم وابستگی به درآمد دامداری دارای تأثیر منفی بر این امر بوده است.
جاکیندا و کاسورا 2006 - - ، در کنیا به تعیین عوامل تأثیرگذار بر پذیرش بیمه در مزارع پرورش گاو پرداختند و به این نتیجه رسیدند که جنسیت دامدار، سطح درآمد، عادات فرهنگی، نژاد دامهای موجود در دامداری، ارزش دامها و نیز سطح سواد از متغیرهای تأثیرگذار بر پذیرش بیمه بودهاند. انجولارز و سنتیز - 2008 - ، عوامل مؤثر بر پذیرش بیمه یا خرید بیمهی کشاورزی را بررسی کردند.
این عوامل به ویژگی های اقتصادی و مالی، فردی، کشاورزی و جغرافیایی تقسیم شد. در بین عوامل اقتصادی و مالی تنها درآمد در هر هکتار اثر معنی دار و منفی دارد. از میان عوامل فردی، تنها متغیر سن اثر معنیداری بهصورت منفی بر تقاضای بیمه دارد. اثر سطح زیر کشت سطوح آبیاری شده و کشت اختصاصی- تککشتی در بین عوامل کشاورزی مثبت و معنیدار به دست آمد.
کرمی - 1390 - ، به بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمهی محصولات پرداخت. نتایج نشان داد که متغیرهای سن کشاورز، تحصیلات، آگاهی از حق بیمه، میانگین درآمد کل، میزان بدهی، انحراف استاندارد عملکرد، نسبت حداقل درآمد مزرعهای بهکل درآمد مزرعه، مدیریت ریسک و سطح زیر کشت از عوامل تأثیرگذار بر تمایل به بیمه ی محصولات بودند. با وجود اهمیت زیاد بیمه برای کشاورزان و با توجه به نقش امنیتسازی، تأمینکنندگی اقتصادی و روانشناختی آن، مسئله بیمه هنوز آن چنان که باید در جوامع روستایی ما بهبود نیافته و در فرهنگ کشاورزان نهادینه و درونی نشده است. بنابراین هدف کلی تحقیق حاضر بررسی عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه از سوی نوغانداران بیمهپذیر استان گیلان است.
مواد و روشها
این تحقیق در بین نوغانداران استان گیلان انجام گرفت. پارادایم غالب این تحقیق کمی و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی بوده است. این مطالعه از نظر کنترل متغیرها جزو تحقیقات توصیفی- پیمایشی و از نظر نحوهی جمعآوری دادهها میدانی است. جامعهی آماری در این مطالعه، تمام نوغانداران بیمه پذیر استان گیلان 3047 - نفر - در سال 1394 بودند. برای تعیین حجم نمونه مورد نیاز از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران - 2001 - استفاده شد. بنابراین 139 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه شامل ویژگیهای فردی نوغانداران و عوامل تسهیل کننده پذیرش بیمه بود.
در این تحقیق برای تعیین روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از دیدگاه استادان صاحب نظر و کارشناسان مرکز تحقیقات کرم ابریشم استفاده شد. برای سنجش پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ معادل 0/882 حاصل شد که با توجه به آن میتوان از پایایی ابزار تحقیق اطمینان حاصل کرد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمارههای توصیفی مانند فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار SPSS19 استفاده شد.
نتایج و بحث
نتایج نشان داد که گروه سنی بیشتر از 60 سال با 36 درصد دارای بیشترین فراوانی میباشند. افرادی با 20 تا 30 سال سابقه نوغانداری اکثریت افراد مورد مطالعه را تشکیل دادند. اکثریت نوغانداران 131 - نفر - مالک شخصی انبارهای خود بودند. 92/8 درصد توتستانهای شخصی داشتند. اکثریت نوغانداران مورد مطالعه 77/7 - درصد - 1 تا 3 جعبه نوغان داشتهاند و 47/5 درصد آنها درآمدی بین 1 تا 3 میلیون داشتهاند. نزدیک به نیمی از نوغانداران 43/9 - درصد - 30 تا 60 کیلوگرم پیلهتر در سال گذشته تولید کردهاند.