بخشی از مقاله
چکیده
با توسعه سریع فناوریهای اطلاعات و نرم افزار سازمان، سیستمهای ERP به طور فزایندهای توسط SMEها پذیرفته شده اند. از آنجا که SMEها نسبت به شرکتهای بزرگ دارای منابع محدودتری هستند، برای بقای خودشان در مقابل رقبا باید از فناوریهای جدید استفاده کنند. ERP یکی از آخرین ابزار های نرم افزاری مدیریتی است که می تواند اطلاعات موجود در تمام حوزه های فعالیت سازمان را به طور منسجم جمع آوری کند و نتایج را در اختیار سطوح مختلف سازمان قرار دهد و در صورت اجرای موفق، سبب بهبود اثربخشی سازمان شود.
در عین حال، اجرای این سیستمها هزینه بر، طاقت فرسا و پیچیده است و اگر بدون ارزیابی آمادگیهای لازم صورت گیرد موجب اتلاف منابع و نابودی سازمان میگردد، خصوصا سازمانهای SME باید از عوامل کلیدی موفقیت - 3 - CSFs آگاه باشند چون نسبت به شرکتهای بزرگ، منابع مالی، انسانی و مادی کمتری دارند. این مطالعه مروری برارزیابی آمادگی SMEها برای پذیرش سیستمهای ERP است.
بدین منظور CSFها از مقالات مختلف شناسایی شده است و همچنین مدلهایی که آمادگی سازمان را برای پذیرش ERP در SMEها تخمین می زنند نیز بررسی و ارائه شده است. همچنین نتایج مطالعهی شناسایی و تجزیه تحلیل روابط متقابل CSFها و موضوعات مهم درگیر در اجرای ERP در SMEها ارائه شده است. در این مطالعه، مقالات منتشر شده فارسی از سال 88 تا 92 و مقالات انگلیسی از سال 2013 تا 2016 میلادی مورد بررسی قرا گرفت که از سایتهای مقالات فارسی و همچنین مقالات انگلیسی استخراج شد.
مقدمه
تحولات پیچیده و سریع چند دهد اخیر و نیز شتاب گیری روند جهانی شدن موجب شده است تا جوامع گوناگون تلاش کنند بیش از پیش خود را برای پذیرش تحول آماده نمایند - محمدکاظم و همکاران، . - 1391 سازمانهای امروزی نیز با جهانی شدن بازارها و تغییرات سریع اقتصادی رویرو هستند - لیح و سندر، - 2015، بنابراین آنها باید با مدیریت چابک بتوانند محصولات و خدمات را با مزیت رقابتی به بازار عرضه کنند به منظور توانایی برای مقابله با این وضعیتها، افزایش توانمندیها ،بهبود عملکرد و تصمیم گیری بهتر، استفاده از سیستمهای اطلاعاتی و ارتباطی، خصوصا اتخاذ سیستمهای ERP به عنوان سیستمی استاندارد که کل فعالیتهای سازمان را در بر می گیرد، یک فاکتور مهم در کسب وکار امروزی شده است و این سیستمها یکی از مهمترین توسعه ها در فناوری اطلاعات هستند.
هدف اصلی ERP نفوذ فناوری اطلاعات در تمام بخشهای فعالیت سازمان است. فراهم سازی ساختار زیربنایی به منظور ارتباط با جهان و جهانی شدن به مثابه یک ضرورت مطرح است - محمد علی تباربائی و همکاران، . - 1392 از منافع دیگر برای یک سیستم ERP که به طور مناسب انتخاب و اجرا شده است، می توان به کاهش قابل ملاحظه در هزینههای موجودی، کاهش در هزینه های موادخام، کاهش مدت زمان تولید محصول4 برای مشتریان و کاهش هزینه تولید اشاره کرد - لیح و سندر، . - 2015
در گذشته، به دلیل طبیعت و پیچیدگی کسب وکار سازمانهای بزرگ، کاربرد سیستم ERP تقریبا فقط به شرکتهای بزرگ نسبت داده میشد. هزینه مربوط به اجرای سیستمهای ERP و مشکلات شناسایی شده در دست یابی مدیران به انتظارات خود، مهمترین دلیل موانع SMEها برای پذیرش این سیستم ها هستند. همانطورکه تکنولوژیها پابرجا شد و هزینه ها کاهش یافت - احمد و کوئنکا، - 2013 و همچنین به دلیل اشباع شدن بازارهای هدف سازمانهای بزرگ - لیح و سندر، . - 2015 امروزه تعداد بیشتری از تولید کنندگان و فروشندگان سیستم ERP در بازار در حال رشد SMEها، متمرکز شده اند و اجرای سیستمهای ERP در SMEها رایج شد.
گرچه SMEها مزایایی مانند سادگی سازمانی دارند - احمد و کوئنکا، . - 2013 در عین حال مشکلات و محدودیتهایی دارند و بایستی برای بقای خودشان در برابر رقبای بزرگ بازار از فناوری های جدید استفاده کنند تا بر ضعفها غلبه کنند - محمدکاظم و همکاران، . - 1391 اجرای سیستمهای ERP با چالشهای فراوانی روبرو است - محمد علی تباربائی و همکاران، . - 1392 اشتباه در انتخاب، اجرا و نگهداری از سیستم ERP می تواند باعث فجایع مالی و نابودی سازمان شود - لیح و سندر، . - 2015 عدم موفقیت سیستمهای ERP ممکن است به دلایل مختلف مانند دیرکرد پروژه، بودجه زیاد، اشکالات زمان اجرا، موضوعاتی در زمینه پیکربندی سیستم ERP و مشکلاتی در زمینه یکپارچگی برنامه باشند.
تحقیقاتی که در مورد پنجاه شرکت اروپایی صورت گرفته نشان می دهد که 92درصد از شرکتهایی که سیستم ERP را اجرا کردند از نتایج حاصل شده چندان خشنود نیستند. علت این امر نشناختن CSF بر اجرای موفق سیستمهای ERP است - محمد علی تباربائی و همکاران، . - 1392 CSF، زمانی که یک سیستم جدید قرار است پذیرش و اجرا شود و یا نیاز به به روز رسانی یا جای گزینی دارد، بسیار اهمیت دارند - لیح و سندر، . - 2015 به منظور موفقیت در پیاده سازی پروژه ای به بزرگی سیستم ERP، بهتر است ابتدا به شناسایی CSFهای اجرای ERP و ارزیابی میزان آمادگی سازمان پرداخت.
در این روش، ابعاد مختلف سازمان مورد بررسی قرار می گیرد و پس از سنجیدن آمادگی هر یک از اجزا، برای رفع مشکلات احتمالی که در حین پیاده سازی سیستم ممکن است رخ دهد تدابیری اندیشیده می شود - ناظمی و همکاران، - 1392 و در صورت داشتن شرایط لازم تصمیم به اجرای ERP گرفته می شود - محمد علی تباربائی و همکاران، . - 1392 این مطالعه ،CSFها را در فرآیند اجرا شناسایی میکند و از طریق مرور ادبیات به توصیف CSFها می پردازد.
SMEها خصوصا باید از CSFها آگاه باشند، چون نسبت به شرکتهای بزرگ، منابع مالی، انسانی، مادی و مالی کمتری دارند - لیح و سندر، . - 2015 سازمانها برای دست یافتن به اهداف مورد نظر باید بیشتر بر آن حوزه های شناسایی شده متمرکز شوند تا کارها به درستی صورت گیرد و کارکرد این سیستم موفقیت آمیز باشد - محمد علی تباربائی و همکاران، . - 1392 اجرای ERP باید به عنوان یک فرآیند پویا و مستمر بدون هیچ پایانی در نظر گرفته شود - احمد و کوئنکا، . - 2013
روش تحقیق
در این مطالعه، مقالات منتشر شده فارسی از سال 1388 تا 1392و مقالات انگلیسی از سال 2013 تا 2016 میلادی مورد بررسی قرا گرفتند که از سایتهای مقالات فارسی مانند نورمگز و همچنین سایت مقالات انگلیسی مانند امرالد وساینس دایرکت استخراج شدند و محتوای این مقالات با نگاه تحلیلی، مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها
سیستمهای ERP
گرایش شرکت ها به سوی بکارگیری ERP در پاسخ به فرصتها و نیز فشارهای رقابتی به وجود آمده است. شهرت و افزایش گرایش به سوی برنامههای ERP را میتوان به دلایل فشارهای رقابتی زیر دانست: - ملاحسینی و سیوکی، - 1388
-1 افزایش جهانی شدن
-2 ادغام شرکتها و مالکیت شرکتهای بین المللی
-3 کوتاه شدن چرخه عمر محصول -4 ترس از بروز مشکلات در اثر استفاده از سیستم های قدیمی
تصمیمگیری در مورد نرم افزار ERP یک تصمیمگیری تجاری، فنی، مالی و سیاسی، فرآیندی و سازمانی محسوب میشود. چون این نوع راهکارها از نظر اندازه و عمق سازمانی بسیار وسیع هستند. مدیران و صاحبان مشاغل کوچک باید گروه وسیعی از کارکنان را در چالش انتخاب دخیل کنند. فروشندگان این محصولات نرم افزاری، باید محصولاتی را که مرتبط با این موارد باشند شامل شوند : اندازه شرکت، صنعت شرکت، روش توزیع و راهکارهای نرم افزاری که شرکت میتواند اتخاذ کند.
سطح پشتیبانی داخلی و پشتیبانی مورد نیاز از طرف فروشنده و سایر عوامل موثر - مربی، . - 1390 اگرچه هزینه و تلاش زیادی برای پیادهسازی ERP در سازمانها لازم است، اما تمایل شرکتها به پیاده سازی ERP می تواند به دلیل برخورداری از بهرهوری بلندمدت و امکان برقراری ارتباطات یکپارچه باشد - ملاحسینی و سیوکی، . - 1388 دلایل زیر از زمره دلایلی است که معمولا تمایل سازمانها را برای پذیرش یک پروژه ERP نشان میدهد: - ملاحسینی و سیوکی، - 1388
-1 یکپارچگی
-2 دست یابی به اطلاعات