بخشی از مقاله
چکیده:
اطمینان و آسودگی خاطر انسانها در مواجهه با خطرات و بیماریها، هم در زندگی شخصی و هم در توسعه رشد اجتماعی و اقتصادی جامعه تأثیر بسزایی دارد. از آنجایی که خدمات بهداشتی درمانی ماهیتی بسیار پیچیده و تخصصی داشته و بسیار هزینه زا می باشد، یکی از انواع پوششهای حمایتی، بیمه بیماری - درمان - است. با توجه به اینکه بشر همواره در معرض خطر انواع مختلف بیماریها بوده است، بنابراین برای بهبود و معالجه، متقبل هزینههای سنگین پزشکی، دارو و اعمال جراحی و نیز مخارج بیمارستان میشود.
در چنین مواردی، شرکتهای بیمه، طرحهای گوناگون بیمه بیماری را ارائه مینمایند که یکی از این پوششها، بیمه تکمیلی درمان میباشد.هدف اصلی از پژوهش پیش رو، »بررسی، شناسایی و اولویتبندی عوامل اثرگذار بر توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی« است. این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و برحسب نحوه گردآوری دادهها از نوع توصیفی پیمایشی است.
جامعه پژوهش و کلیه کارشناسان و کارشناسان ارشد شاغل در شرکتهای بیمه دی، نوین، پاسارگاد و صندوق درمان sos است که امر صدور بیمهنامه و پرداخت خسارتهای بیمه تکمیلی درمان گروهی را تشکیل میدهند.در این پژوهش به دلیل محدود بودن جامعه آماری از روش سرشماری برای جمعآوری دادهها استفاده شده است و پرسشنامه حاوی 46 سؤال توسط محقق، طراحی شد که ضریب آلفای کرونباخ %82/9 به دست آمد.نتایج نشان میدهد که بین متغیر وابسته پژوهش - توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی - و متغیرهای مستقل - آمیخته بازاریابی شرکتهای بیمه، عملکرد بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه، عوامل اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی، تخصص نیروهای شاغل در شرکتهای بیمه و عملکرد سازمان تأمین اجتماعی و سازمان خدمات درمانی - ، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
مقدمه:
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ورود انواع فرآوردههای صنعتی به زندگی بشر به رغم تسهیلات فراوانی که برای رفاه انسان در پی داشته ریسکهای جدیدی را با خود وارد اجتماع کرده است و آنها را با خطرهای بزرگی مواجه ساخته است. با توجه به ماهیت ریسک، به روشهای متعددی میتوان با آن برخورد کرد. مهمترین و مؤثرترین شیوه، استفاده از بیمه یا انتقال ریسک به بیمهگر است. با آن که بیمه در کشور ما سابقه طولانی دارد، اما متأسفانه نتوانسته است جایگاه واقعی خویش را پیدا کند.
بسیاری از مردم از امکانات و مزایای بیمهخصوصاً، در زمینه بیمه تکمیلی درمان، اطلاع چندانی ندارند. با توجه به سیر صعودی هزینههای تشخیصی، ورود فناوریهای پزشکی گرانقیمت، پیشرفتهای علم پزشکی و ابداع روشهای درمانی جدید پوشش تمامی هزینههای درمانی در حیطه بیمههای پایه سلامتی در بخش عمومی راعملاً غیرممکن میسازد. بنابراین، شرکتهای بیمه، اقدام به ارائه بیمه تکمیلی درمان جهت کاهش هزینههای پزشکی متحمل شده بر مردم نمودهاند تا مردم علاوه بر بیماری، دغدغه تأمین هزینههای سرسامآور درمان را نداشته باشند. حال در راستای موارد یاد شده، محقق در این پژوهش به دنبال بررسی عوامل اثرگذار بر توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی میباشد.
اهداف پژوهش:
هدف اصلی از انجام این پژوهش، »بررسی عوامل اثرگذار بر توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی« است.
اهداف فرعی عبارتند از:
. بررسی عوامل مؤثر در توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی
. رتبهبندی عوامل بررسی شده
. ارائه پیشنهاداتی جهت توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی
روش پژوهش:
پژوهش انجام شده بر حسب هدف، پژوهشی کاربردی به شمار میرود و از آنجایی که این پژوهشصرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود و توصیف پدیدههای مورد بررسی است، لذا برحسب نحوه گردآوری دادهها، غیر آزمایشی و از نوع توصیفی پیمایشی میباشد . در این پژوهش از روش کتابخانهای - کتاب، مقالات و متون اینترنتی - و همچنین پرسشنامه استفاده میشود. جامعه آماری، شامل کلیه کارشناسان و کارشناسان ارشد شاغل در شرکتهای بیمه دی، پاسارگاد، نوین و صندوق درمان sos است که در امر صدور بیمهنامه و پرداخت خسارتهای بیمه تکمیلی درمان گروهی فعالیت دارند.
در این پژوهش به دلیل محدود بودن جامعه آماری، از روش سرشماری برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. در این پژوهش برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون اسپیرمن و تجزیه و تحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. با توجه به اهداف و فرضیات پژوهش، یک پرسشنامه حاوی 46 سؤال به شرح زیر، تهیه و تنظیم گردید:
قسمت اول، جهت کسب اطلاعات در مورد مشخصات پاسخگویان - اطلاعات جامعهشناختی - که 4 سؤال را شامل میشود. قسمت دوم، جهت کسب اطلاعات در مورد متغیر وابسته و متغیرهای مستقل؛ 40 سؤال بسته برای این قسمت طراحی شد.
نتیجه گیری:
نتایج این بخش از خروجی حاصل از نرم افزار SPSS و سؤالات مربوط به جمعیتشناختی مانند جنسیت، سن، تحصیلات و میزان سابقه کاری به دست آمده است که در جدول زیر به صورت خلاصه بیان شده است: