بخشی از مقاله

چکیده:

در این پژوهش سعی بر آن است به بررسی تطبیقی میزان رضامندی مخاطبان از عملکردروزنامه های ایران و همشهری پرداخته شود و مشخص گردد علل گرایش بیشتر مخاطبان به یکی از دو روزنامه مذکور به چه دلایلی می باشد. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است و از تکنیک پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات بهره گرفته شده است. در بخش یافته های توصیفی، جداول و نمودارهای فراوانی ارائه می شود و در بخش یافته های تحلیلی، فرضیه های دومتغیره تحقیق بررسی می شود که شامل آزمون t مستقل و t یک گروهی می شود و رد یا تأیید رابطه بین متغیرها مشخص می شود.

جامعه آماری در پژوهش مذکور عبارت است از تمامی خوانندگان روزنامه های ایران و همشهری در محدوده شهرتهران که در حال حاضر فعال هستند یعنی به عبارتی این روزنامه را مورد مطالعه قرار می دهند. - به عبارتی اگر تیراژروزنامه های همشهری و ایران را طی آخرین اعلام غیر رسمی روزنامه هر کدام را 470هزار نسخه در نظر بگیریم ؛می توانیم حجم جامعه آماری را به طور تقریبی در شهر تهران همین میزان در نظر بگیریم - روی هم رفته 940 نسخه - چرا که در مواقعی یک روزنامه توسط کل اعضای خانواده ویا کارمندان یک بخش اداری به طور مشترک خوانده می شود -

علاوه بر نظریه استفاده و خشنودی، مبحث دیگری که به آن پرداخته شد، کارکرد رسانه هاست و دو روزنامه ایران و همشهری از نظر کارکردهای هدایتی و راهنمایی، آموزشی و خبری و همبستگی اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند، علاوه بر این هر کدام از این دو روزنامه از نظر میزان دارا بودن از این کارکردها و در مقایسه با حد متوسط نیز، مطالعه شدند.

مقدمه:

در جهان امروز، وسایل ارتباط جمعی با انتقال اطلاعات و معلومات جدید و مبادله افکار و عقاید عمومی، در راه پیشرفت فرهنگ و تمدن بشری نقش بزرگی بر عهده گرفتهاند؛ به طوری که بسیاری از دانشمندان، عصر کنونی زندگی انسان را »عصر ارتباطات« نام گذاشتهاند. هرگونه کوششی برای درک شیوه عمل رسانههای جمعی در زندگی امروز ما، باید با شناخت این واقعیت آغاز شود که رسانههای جمعی جزء لازم جامعه و زندگی فردی ما هستند.

در جوامع پیشرفته کنونی، افراد انسانی تلاش میکنند همیشه در جریان تمامی امور و مسائل اجتماعی قرار داشته باشند تا بتوانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم نقش خاص خویش را در زندگی گروهی ایفا نمایند. به همین دلیل آگاهی اجتماعی از مهمترین ویژگیهای زمان معاصر به شمار میرود و همین آگاهی است که انسان را به زندگی فردی و جمعی علاقهمند میسازد و توجه او را به آزادیها و مسئولیتهای وی جلب میکند. با توجه به تأثیر روزافزون رسانهها به ویژه مطبوعات بر مخاطبان، مطالعه و بررسی ذائقه مخاطبان برای جذب هر چه بیشتر آنها ضروری به نظر میرسد

طرح مسأله :

پیوسته این تمایل صریح یا ضمنی وجود داشته که به استفاده فعالانه از رسانه در مقایسه با نظاره منفعلانه آن، به طور مثبت و خوب نگریسته شود؛ همچنین معمولاً چنین فرض میشود که هرقدر میزان فعالیت مخاطبان بیشتر باشد، به همان میزان آنها در برابر باورسازی، تأثیرگذاری و فریبکاری رسانهها مقاومتر و ترمیمپذیرتر خواهند بود. این نیز به عنوان نکتهای مثبت تلقی میشود، هرچند صاحبان آگهیها و تبلیغاتچیها ممکن است نظرات متفاوتی داشته باشند. اصولاً مخاطبان فعال بازخوردهای بیشتری را به ارتباطگران باز میفرستند، بنابراین روابط بین فرستندگان و گیرندگان پیامها دوسویهتر خواهد بود. 

همانطور که در سطور فوق ذکر شد نقش مخاطبان در توسعه فعالیت روزنامهها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است رسانهها با توجه به سلائق مشتریان خود و بکارگیری آن در خط مشی روزنامه میتوانند با رقبای خود به مبارزه بپردازند و در این مسابقه سر بلند بیرون بیایند؛ لذا در این تحقیق سعی بر آن داریم که مخاطبان را بر اساس ویژگیهای شخصیتی همانند سن،جنس، سطح تحصیلات،میزان درآمد و...مورد بررسی قرار داده و همچنین در صدد آن هستیم تا به شناسایی رقیب در بازار بپردازیم و به یکی از کلیدیترین اهداف تحقیق که همانا دستیابی به نیاز اصلی و علاقه مندی مخاطبان است دست یابیم.

ضرورت و اهمیت تحقیق:

ارائه الگویی مناسب برای اصلاح ذهنیت و روند تولیدروزنامه روزنامه در قالب مطالب خبری،گزارش مصاحبه،مقاله، یادداشت و سرگرمی ارزشها و هنجارها را به جامعه دیکته میکند؛ بنابراین ضرورت دارد که بسنجیم تا چه اندازه تهیه مطالب براساس ارزشهای حاکم جامعه تهیه و تدوین میشود؛

اهداف تحقیق:

·    شناخت نظام حاکم بر اداره روزنامه و رضامندی شهروندان از عملکرد روزنامه ها

·    شناخت ویژگیهای شخصیتی - سن،جنس،میزان تحصیلات ودرآمد - مخاطبان با رضامندی آنها از عملکرد روزنامهها

·    شناخت علاقمندی شهروندان به روزنامه و رضامندی آنها از عملکرد روزنامه ها

·    بررسی بین عمل به وظایف وسایل ارتباط جمعی توسط روزنامه و رضامندی شهرونداناز عملکرد روزنامه ها

·    شناخت تنوع مطالب در روزنامه و رضامندی شهروندان از عملکرد روزنامه ها

فرضیههای تحقیق:

-    به نظر میرسد بین میزان تحصیلات شهروندان با رضامندی آنها از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

-    به نظر میرسد بین درآمد مخاطبان با رضامندی شهروندان از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

-    به نظر میرسد بین علاقمندی مخاطبان به روزنامه و رضامندی آنها از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

-    به نظر میرسد بین تنشهای اجتماعی مخاطبان و رضامندی آنها از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

-    به نظر میرسد بین عمل به وظایف وسایل ارتباط جمعی توسط روزنامه و رضامندی مخاطبان از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد.

-    به نظر میرسد بین تنوع مطالب در روزنامه و رضامندی مخاطبان از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

-    به نظر میرسد بین نظام حاکم بر اداره روزنامه و رضامندی مخاطبان از عملکرد روزنامه رابطه وجود دارد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید