بخشی از مقاله

چکیده

صنعت بیمه در سطح دنیا یکی از صنایع گسترده، پیچیده و حیاتی می باشد. سیستمهای اطلاعات از مهم ترین و کاراترین راه حل ها برای تسهیل، کنترل و نظارت بر گردش اطلاعات در سازمانها است. یک شرکت بیمه برای ارائه ارزشی بالاتر و تأمین رضایت مشتریان در هر زمینه ای به اطلاعات نیازمند است. در واقع می توان گفت که برنامه های بازاریابی و ارائه پوششهای بیمهای مناسب از طریق درک عمیق از خواستها و نیازهای مشتریان شروع میشود. شرکتهای بیمه باید اطلاعات بسیار زیادی از شرکتهای رقیب، نمایندگی ها و کارگزاری ها و سایر نیروها و عواملی که در بازار، فعال هستند، داشته باشند. بازاریاب ها با استفاده از اطلاعات می توانند تصمیمات بهتری اخذ کنند. همچنین اطلاعات به عنوان یکی از اقلام مهم داراییهای استراتژیک و از ابزارهای بازاریابی بهحساب میآید.

هدف کلی تحقیق حاضر مطالعه عوامل موثر بر استفاده مدیران از سیستمهای اطلاعاتی در فرآیند بازاریابی شرکتهای بیمه ای می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، مدیران شرکتهای بیمه استان آذربایجانشرقی می باشد که تعداد آنها 100 نفر است. حجم نمونه آماری بر اساس رابطه کوکران 79 نفر برآوری و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خودساخته عوامل تاثیرگذار بر استفاده مدیران از سیستم های اطلاعاتی است که پس از سنجش روایی و پایایی و اطمینان از آن در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که عوامل فردی، سازمانی، ساختار سازمانی و فناوری اطلاعات تاثیر معنی داری در استفاده مدیران شرکت های بیمه ای از سیستمهای اطلاعاتی دارند.

واژه های کلیدی: بازاریابی، بیمه، سیستمهای اطلاعاتی، پایگاه داده، فناوری اطلاعات.

-1مقدمه

سیستم اطلاعاتی پدیده ای است که از سوی شخص و یا گروهی برای سازمانی طراحی و توسعه می یابد تا بدین وسیله اطلاعات برای تصمیم گیرندگان سازماندهی، پردازش و تولید شود. این اطلاعات ممکن است به شیوه های مختلف جهت مطلع نمودن کاربر در خصوص موقعیت وظایف مختلف در سازمان، کمک به تصمیم گیرندگان در مراحل مختلف فرایند تصمیم گیری و یا ایجاد شرایطی که در آن کاربر نظارت بیشتری بر یک بخش و یا کل سازمان داشته باشند مورد استفاده قرار گیرد. ارتباطات سازمانی، همواره از مباحث عمده و مورد توجه در سازمانها بوده است. با ظهور فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، تغییرات شگرفی در این حوزه در سازمانها به وجود آمد.

امروزه محیط های کسب و کاری با چالش های گوناگونی از قبیل گسترده شدن تعاملات درونی و بیرونی سازمان، با نیاز به ارتباط بیشتر واحدهای سازمانی و ضرورت نظارت مستمر بر پیشرفت کارها و ... مواجهند . مدیران سازمانها نیاز دارند که با سرعت و دقت بیشتری روند انجام امور را نظارت و پیگیری نمایند. تعاملات روزمره سازمان و حجم تبادل اطلاعات در دورههای کاری فشرده به اندازهای افزایش پیدا میکند، که انجام و پیگیری آنها به صورت دستی و سنتی عملا خارج از توان نیروی انسانی بوده و ممکن است با مشکلات زیادی همراه شود. در سالهای اخیر، پیشرفت فناوری اطلاعات و شاخه های وابسته به آن، راه حل های مختلفی را فراروی محیطهای کسب و کار قرار داده است. در این میان، سیستم های اطلاعات از مهم ترین و کاراترین راه حل ها برای تسهیل، کنترل و نظارت بر گردش اطلاعات در سازمانها است .

سیستمهای اطلاعاتی، برنامههای نرم افزاری هستند که با استفاده از رایانه و بانکهای اطلاعات - DATA BASE - ، کار جمعآوری، ذخیره، بازیابی و کنترل اطلاعات را در سازمانها تسهیل مینمایند.نگاهی اجمالی به شیوه های بازاریابی، جذب نمایندگان فروش و سیستم های عملیاتی و نگهداری شبکه فروش در صنعت بیمه کشور از یک سو و ظرفیت های باز و بدون نفوذ بازار بیمه های مختلف بازرگانی و غیربازرگانی نشان از وجود ضعف های عمیق و اساسی در نظام بازاریابی صنعت بیمه کشور است. از اینرو، با توجه به فلسفه با ارزش وجودی صنعت بیمه در جامعه و بازارهای مالی، اقتصادی و تولیدی در کشور، لزوم بکارگیری فناوری اطلاعات و برنامه ریزی سیستم های اطلاعاتی در شرکتهای بیمه در این دریای مواج و پرتلاطم تحولات عصر جدید، برجسته تر می شود.

همچنین ظهور و تکامل فناوری اطلاعاتی زوایای جدیدی را در صنعت بیمه پیش روی توسعه دهندگان آن گشوده است. در این نوشتار تلاش شده است تا با تحلیل جنبه های مختلف فناوری اطلاعات در بیمه و ارائه نمونه های موفق بکارگیری فناوری اطلاعات و برنامه ریزی آن در این صنعت، راهی جدید را در این باب گشوده و دیگر افراد حرفه ای صنعت بیمه را نیز به تفکر و سرمایه گذاری در این مهم فراخواند. بطور کلی هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر استفاده مدیران شرکتهای بیمه از سیستمهای اطلاعات مدیریت در فرآیند بازاریابی می باشد. هدف کاربردی این تحقیق ارائه پیشنهاد و راهکارهایی به منظور ارتقای آگاهی و استفاده مدیران شرکتهای بیمه از سیستم اطلاعات مدیریت در فرایند بازاریابی با توجه به عوامل شناسایی شده و می تواند به مسئولین و برنامه ریزان بیمه، جهت افزایش بازاریابی و در نتیجه افزایش مشارکت عمومی و اثربخش تر شدن فعالیتهای بیمه ها کمک نماید.

-2 بیان مسأله 

صنعت بیمه یکی از ارکان مهم اقتصادی است که حجم عمده ای از منابع پولی و مالی و سرمایه ای را در دست دارد . بیمه از یک طرف در جمع آوری وجوه سرمایه گذاری و از طرف دیگر در ایجاد ثبات لازم در وضعیت مالی افراد، خانواده ها و بنگاههای اقتصادی از طریق جبران خسارت وارده بر آنها، اهمیت خاص دارد. در حقیقت می توان گفت بیمه یک فرآیند واسطه گری مالی است، زیرا چرخه تولید در آن معکوس شده است. به عبارت دیگر، افراد قبل از این که خدمتی دریافت کنند، بهای آن را می پردازند - اوترویل، 1382، صفحه . - 77ماهیت شرکت های بیمه ایجاب می نماید که در راستای مشتری مداری و حفظ مشتریان حرکت نمایند؛ زیرا دوام و بقای آن شرکت ها بستگی به مشتریان آنها دارد و هر قدر بتوانند مشتریان فعلی خود را حفظ نمایند، موفق تر خواهند بود .

امروزه، جذب و حفظ مشتری در صنعت بیمه کشور، با توجه به فعال شدن شرکت های بیمه خصوصی و توسعه اطلاعات و ارتباطات در سطح بین المللی که امکان مقایسه خدمات شرکت های مختلف بیمه در نقاط مختلف دنیا را در اختیار مردم قرار می دهد، به مراتب مشکل تر شده است. بنابراین، باید اذعان داشت که بکارگیری و ابداع استراتژیها و راهکارهای مناسب جهت جذب و حفظ مشتری در شرکت های بیمه، می تواند سودآوری و بقاء آنها را در بلند مدت تضمین نماید - امیر شاهی و سفیانیان، 1385، . - 3 یک شرکت بیمه برای ارائه ارزشی بالاتر و تأمین رضایت مشتریان در هر زمینه ای به اطلاعات نیازمند است.

در واقع می توان گفت که برنامه های بازاریابی و ارائه پوشش های بیمهای مناسب از طریق درک عمیق از خواستها و نیازهای مشتریان شروع میشود. شرکتهای بیمه باید اطلاعات بسیار زیادی از شرکتهای رقیب، نمایندگیها و کارگزاریها و سایر نیروها و عواملی که در بازار، فعال هستند، داشته باشند. بازاریابها با استفاده از اطلاعات میتوانند تصمیمات بهتری اخذ کنند. همچنین اطلاعات به عنوان یکی از اقلام مهم دارایی های استراتژیک و از ابزارهای بازاریابی بهحساب میآید. سیستمهای اطلاعات از مهمترین و کاراترین راه حلها برای تسهیل، کنترل و نظارت بر گردش اطلاعات در سازمانها است. سیستمهای اطلاعاتی، برنامههای نرم افزاری هستند که با استفاده از رایانه و بانکهای اطلاعات - DATA BASE - ، کار جمع آوری، ذخیره، بازیابی و کنترل اطلاعات را در سازمان ها تسهیل می نمایند.

سیستم اطلاعات مدیریت بطور کلی به عنوان یک سیستم یکپارچه برای پشتیبانی از عملیات، مدیریت و توابع تصمیم گیری در سازمان ارائه میشود . - Ajayi and Omirin, 2007, 23 - سیستمهای اطلاعاتی مدیریت علاقه فزاینده ای به توسعه تکنیکهای منجر به فعالیت زیاد و نرم افزارهای مدیریت برای مدیریت داده ها نموده است که اساساً در رابطه با روند جمع آوری، پردازش، ذخیره سازی و انتقال اطلاعات مربوط به حمایت مدیریت عملیات در سازمان می باشد . - Laudon , 2009, 16 - هنگامی که شرکت بیمهای وارد فعالیت در عرصه بیمه میشود، نیاز به اطلاعات افزایش مییابد و باید از ابزارهایی که در شهرهای دیگر و در فواصل دورتر قرار دارند، کسب اطلاعات کنند. با افزایش درآمد و آگاهی خریداران، فروشندگان باید درباره ی نوع واکنشی که خریداران نسبت به بیمهنامههای مختلف از خود نشان می دهند اطلاعات بهتری به دست آورند.

چون فروشندگان از روش های پیچیده تر بازاریابی استفاده می کنند و با تعداد بیشتری شرکت رقیب روبه رو می شوند، باید درباره ی اثربخشی راهها، روشها و ابزارهای بازاریابی، اطلاعات بیشتری بهدست آورند. سرانجام تغییرات سریعی که در محیط رُخ میدهد باعث شده است که مدیران درصدد دستیابی به آخرین اطلاعات باشند تا بتوانند تصمیماتی به هنگام بگیرند. با این اوصاف نگاهی اجمالی به شیوه های بازاریابی، جذب نمایندگان فروش و سیستم های عملیاتی و نگهداری شبکه فروش در صنعت بیمه کشور از یک سو و ظرفیت های باز و بدون نفوذ بازار بیمه های مختلف بازرگانی و غیربازرگانی نشان از وجود ضعف های عمیق و اساسی در نظام بازاریابی صنعت بیمه کشور است. بهره گیری از امکانات ناشی از توسعه سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، برای تسریع در عملیات اداری و عرضه سریع و مقرون به صرفه خدمات و محصولات تولیدی سازمان ها باعث شده است که درکشور های توسعه یافته، این گونه سیستم ها در بیشتر رشته ها و زمینه ها بکار

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید